جمشید اکرمی: آرگو یکی از بدترین انتخاب‌های تاریخ اسکار بود

بن افلک , کارگردان فیلم آرگو

بابک غفوری آزاد

بامداد دوشنبه هشتاد و پنجمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکار برگزار شد. مراسمی که این بار به دلیل انتخاب بهترین فیلم و نحوه اهدای جایزه آن به شدت بحث‌انگیز شده است. فیلم «آرگو» با موضوعی مرتبط با ایران در حالی که نامزد جایزه بهترین کارگردان نبود، اسکار را برای سازندگانش به ارمغان آورد.


جایزه‌ای که باعث واکنش‌های مختلف در ایران و خارج از ایران شده است از جمله  وزیر فرهنگ و ارشاد ایران اهدای این جایزه را نیز در ادامه سیاست‌های آمریکا علیه ایران دانسته است.


جمشید اکرمی منتقد فیلم و استاد سینما در دانشگاه ویلیام پترسن نیوجرسی در گفت‌و‌گو با رادیو فردا و در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان جوایز اسکار امسال را سیاسی دانست، چنین می‌گوید:


جمشید اکرمی: خیلی راحت می‌شود این تعبیر را کرد ولی من از دید دیگری به قضیه نگاه می‌کنم. از دید خود برگزارکنندگان اسکار که اینها چند سال است که مشکل جذب مخاطب جوان را دارند.

از نمایش تلویزیونی اسکار انتقاد می‌شود که سه ساعت و نیم طول می‌کشد و خسته‌کننده است و معمولا فیلم‌هایی در این مراسم مطرح نمی‌شود که جوانترها به آن علاقمند باشند و به همین دلیل هم معمولا به آن نگاه نمی‌کنند. امسال سعی خیلی زیادی شده بود که برنامه به شکلی برگزار شود که برای جوانترها جالب باشد. در نتیجه  برگزارکنندگان امسال هم دو تهیه‌کننده جدید بودند و کسانی که قبلا کار کرده بودند نبودند.

اینها فکر کرده بودند که یک چنین سورپرایزی در پایان برنامه می‌تواند برنامه‌شان را جنجالی‌تر و جالب‌تر کند و حسشان هم درست بود و خود برگزارکنندگان هم این را گفتند که ما فکر کردیم خیلی خوب می‌شود که با میشل اوباما تماس بگیریم و وقتی ایشان هم موافقت کرده است، این بخش از برنامه هم برگزار شده است.

من مطمئنم که خانم اوباما و حتی خود آقای (باراک) اوباما هم ترجیح می‌دادند که فیلم لینکلن جایزه بگیرد. چون می‌دانید که در آن صورت برگزیده شدن فیلم لینکلن معنای دیگری پیدا می‌کرد.

من فکر می‌کنم خیلی‌ها  و از جمله برگزار کنندگان اسکار آرزو می‌کردند فیلم لینکلن این جایزه را دریافت کند ولی باید این را در نظر بگیریم که در آمریکا در مورد این قبیل چیزها تقلبی وجود ندارد.

ولی یک اتفاق کم‌سابقه دیگر که رخ داد این بود که فیلمی که سازنده‌اش اساسا نامزد دریافت بهترین کارگردانی نشده بود، جایزه بهترین کارگردانی فیلم را دریافت کرد در اسکار امسال. آیا آرگو بر اساس ارزش‌های هنری و سینمایی واقعا بهترین فیلم سال بود؟

من فکر می‌کنم یکی از بدترین انتخاب‌هایی بوده است که در طول تاریخ اسکار شده است. من می‌خواهم با تاکید بگویم که شاید این بزرگترین غفلت و اشتباهی که در تاریخ اسکار شده است که یک فیلمی مثل آرگو که ابدا فیلم خوبی نیست و ضعف‌های زیادی دارد بیاید و جایزه بهترین فیلم سال را بگیرد و آنهم در سالی که قحطی فیلم خوب نبوده است.

۹ فیلم در رده شرکت داشتند که آن هشت فیلم دیگر بقیه به راحتی از آرگو بهتر بودند. دیدن نقطه ضعف‌های آرگو هم کار سختی نیست. این فیلمی است که نه سناریوی محکمی دارد و نه کارگردانی درست و حسابی دارد و فیلمی است که سوء استفاده می‌کند از یک اتفاق واقعی و آن را تبدیل می‌کند به یک فیلم تو خالی جیمز باندی.

یعنی می‌آید تمام آن عناصری را که می‌توانستند در این فیلم  وجود داشته باشند و به تحلیل یک مسئله تاریخی کمک کنند را کنار می‌گذارد و آن عناصر اکشن و حادثه‌ای را بزرگ می‌کند تا یک فیلم پر تنش پر پر هیجان ساخته شود.

در آن مورد هم اتفاقا زیاد موفق نیست چون از کلیشه‌های تکراری و نخ‌نما استفاده می‌کند از جمله آن صحنه تعقیب آخر فیلم.

با این توضیحات چرا به نظرتان اعضای آکادمی اسکار به آرگو به عنوان بهترین فیلم سال رای دادند؟

من فکر می‌کنم این فیلمی است که یک کارت پستالی برای خود اسکار و برای اعضای آکادمی بوده است. چون یک مورد نادری است که می‌بینیم خود هالیود در یک فیلم نقش بازی می‌کند. یعنی چند تهیه‌کننده هالیوودی جمع می‌شوند به بهانه ساختن یک فیلم جعلی باعث فراری دادن چند تن از هموطنانشان از یک کشور دیگر می‌شوند.

تصور می کنم این شیرین کاری هالیوود برای خودشان خیلی جالب بوده و خواسته اند این را تا جایی که می‌توانند بزرگ کنند  و متاسفانه تا آنجا پیش رفته‌اند که بیایند و جایزه بهترین فیلم سال این آکادمی را هم به آن بدهند.

رأی دهید
klopatra7 - دوسلدورف - آلمان
من به مسایل سیاسی کار ندارم و نمیگم که سیاه نمایی و این چیزها بوده. چون اتفاقی که افتاده به اندازه کافی سیاه بوده. ولی فیلم از نظر هنری اصلا لیاقت اسکار را نداشت یک فیلم خیلی معمولی بود
جمعه 11 اسفند 1391 - 10:40
XMAN2 - کارا کاس - ونزوئلا
جون آقا جون سیاسی کاری بوده ، بهتر بگم ، اینهم یکی‌ از همون گزینه‌های زیر میز و روی میز اوباما بوده . ننگ به آمریکا . برید داییتونو دیوونه کنید .
جمعه 11 اسفند 1391 - 10:56
alborzi - کرج - ایران
بدترین اتفاق رو قبول ندارم چون بدتر از این اتفاق هم بوده : انتخاب هارت لاکر در مقابل آواتار !
جمعه 11 اسفند 1391 - 11:07
ir2013 - کرج - ایران
واقعا چطور میشه قبل از انتخاب برنده اسکار خانم اوباما از طریق تربیون اعلام کند همه اینها نقشه است متاسفم براشون دیگر تنها برای من ارزشی ندارد مراسم اسکار
جمعه 11 اسفند 1391 - 13:02
massoudoslo - اسلو - نروژ
فیلم ارگو در دنیای هنر و هالیوود یک کار ساده و معمولی سینمایی است ولی همین کار ساده دست روی یکی از حساسترین وقایع سیاسی تاریخ امریکا میگذارد که کارکنان و مسولین سفارت امریکا را آدم ربایان و تروریست های تند رو و لگد پران در حکومت آنزمان اسلامی میدزدند و برای مدت طولانی علنی و بیشرمانه به گروگان میگیرند!! همان گروهی که بعدا به جان جوانان ایران افرادند و آنها را در زندان ها کشتند و میکشند!این فیلم ضد ایرانی نیست بلکه پلیدی های جمهوری اسلامی را نشان میدهد! همین جمهوری اسلامی که امروز میگوید ما صلح جو و انسان دوست هستیم و بمب اتم را برای مصارف بشر دوستانه میخاهیم.کسی از دوستان میتواند در اینجا ۲ خط بنویسد که کجای این فیلم ضد ایرانی است!!؟ کجای این فیلم به ملت ایران توهین میکند!!؟ جمهوری اسلامی با ملت ایران یکی نیست!خفت و ادبار برای علی خامنه ای امروز و خمینی ان روز است و پاپی های خدمت گذار آنهاست ،فقط !
جمعه 11 اسفند 1391 - 16:55
پل ورسک - هانوفر،پل سفید - المان
اخه چون این دموکراتها هنوز میخواهند اون شورش سال 57 را که ریشه در برنامه ریزی اونها داشته رو به دروغ یه شورش مردمی بخوانند و بگند این مردم بودند که از ستم فراوان دست به شورش زدند اما ادمهای فرستاده از سوی قذافی و یاسر عرفات در میدان فلسطین کشتار کردند و یا سینما رکس رو خمینی و میر حسن موسوی و دار و دسته به اتش کشیدند،،،تازه در اغاز فیلم بخشی که مربوط هست به شکنجه در دوره ی خاتمی و ادم رو از پا به سقف بستند رو فتو شاپ و دست کاری کردند و به دروغ میگویند در دوره ش محمد رضا شاه بوده،،،تازه از باند هاشمی و اصلاح طلبها پول گرفتند که هنوز که هنوزه دوره ی شاه رو در این فیلم دیکتاتوری نشان بدهند و ادمهای اصلاح طلب و هوادار انها و لابی های رژیم که در امریکا زندگی میکنند مانند دکتر امیر هوشنگ احمدی و تریتا پارسی و حسینیان و مجتبی واحدی رییس دفتر کروبی و حتی صدای امریکا در ساختن این فیلم همکاری کردند
جمعه 11 اسفند 1391 - 16:58
بت شکن - مونترال - کانادا
آیا اشغال یک سفارت خانه, گروگان گیری و حتی حبس هنرمندی مثل جعفر پناهی و توقیف فیلم‌هایش بهترین انتخاب بود !!!!؟؟؟
جمعه 11 اسفند 1391 - 17:35
datis - سن دیگو - امریکا
این فیلم چهره و برخورد سپاهیها و بسیجی‌ها را به خوبی‌ نشان چهره اکثر این افراد پر از خشم و عقده هست، همین الانم تو ایران با همین خشم و عقده با مردم رفتار میکنند، به نظر من این قسمتش لایق اسکار بود.
جمعه 11 اسفند 1391 - 17:50
paksan - آمریکا - آمریکا
اصلاً برام مهم نیست این اکرامی چی گفته .. ولی کار زشتی کردند و کار بسیجی ها و انقلابی نماها در حمله به سفارت خانه ها در ایران مثل حمله طالبان به سفارت ایران در کابل بوده اگر بد نیست پس ادامه بدید از تمجید و تعریف از خودتون که آره ما دهن استکبار و روباه سفید رو به خاک مالیدیم و.. اگر بده خوب تعصبی و کور کور یا دولا دولا شتر سواری نکنید . این فیلم حقیقت رفتارهای زشت جنایتکاران و زندانی هایی بود که بعد از انقلاب شدن کمیته چی و برادر و پاسدار خامنه ای 90درصد این افراد سابقه دار بودن و با نفوذی که پیدا کردن توانستند تمام مدارک برعلیه خودشون رو آتش بکشند و اصلاً یکی کارهای این گروه این بود که کشور ناامن و بهم ریخته بشه چون تو بهم ریختگی و ترور و درگیری می شه خیلی کارها رو بی سروصدا انجام داد یکیش همین ناطق نوری ها یا سردار رضایی یا اون یکی دیگه سردار قاسمی هستند که همشون ریشه جنایت کاری دارن
جمعه 11 اسفند 1391 - 23:03
paksan - آمریکا - آمریکا
این طرف همچین حرف می زنه انگار همه جا مثل جشنواره دهه فجره که فیلم ها رو کیلیویی وزن می کنند و اصلا نه مردم نه داوران کاره هستند . آخه پارسال فرهادی و تهیه کننده اش جدید نبودن ؟ یا نه تا حالا 20تا فیلم داده بودن واسه اسکار ؟ نکنه یکی از لابی کننده ها برای فرهادی شما بودی ؟ همچین حرف می زنه انگار خودش مدیر برنامه اسکار بوده ؟ خنده داره همین چرت و پرت ها رو برای فیلم فرهادی هم پارسال می گفتند که به روش سیاه نمایی از چهره های مذهبی ایرانه و فقط برای جایزه ساخته شده؟اصلا فیلمهای اسکار فیلم جوانان نیست این فیلمهای پخته و مغز دار هستش که اصلاً مخصوص جوانان ساخته نمی شوند این کار از این جهت سخت بود که بر اساس یک داستان واقعی باید خاطرات خیلی ها رو می گرفتند و سناریو می کردن و باید یک قسمتهایش رو هم پر می کردن و به نظر 80 تا 90 درصد واقعیت بود و حالا اون درصد باقیمانده رو میشه بی خیال شد.
جمعه 11 اسفند 1391 - 23:10
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.