درخواست بینالمللی برای تحقیق درباره مرگ ستار بهشتی
شماری از نهادهای حقوق بشری از مسئولان جمهوری اسلامی خواستهاند چگونگی مرگ ستار بهشتی، وبلاگنویسی را که ظاهرا بر اثر شکنجه کشته شده بررسی کنند. جسد ستار بهشتی ۱۷ آبان به خانوادهاش تحویل داده شد.
ستار بهشتی به روایت شکایتنامهی دستنویسی که سایت کلمه از او منتشر کرده، روز نهم آبان ماه دستگیر شده است. برخی از منابع خبری تاریخ دستگیری او را هفتم آبان ذکر کردهاند.
سایت سهام نیوز بهشتی را "از فعالان و خبرنگاران گمنام سبز" و "از فعالین مدنی در فضای مجازی و وبلاگ نویس" معرفی میکند و ۱۶ آبان ماه از قول مادر او مینویسد: «تا امروز هیچ خبری از وی نداشتیم. تا اینکه امروز دامادمان را احضار کردهاند و به وی گفتهاند که ستار فوت کرده و به مادر و خواهر وی اطلاع دهید.»
درخواست تحقیق در مورد سرنوشت ستار بهشتی
به گزارش سایت کلمه ستار بهشتی در شکایت از بازجوی خود نوشته است: «از طرف پلیس فتا در منزل بدون حکم بازداشت شدم و اینجانب در مدت دو روز بازجویی مورد انواع تهدید و ضرب و شتم قرار گرفتم.» او در این نامه که ۱۱ آبان نوشته شده میافزاید، مسئولیت "هر اتفاقی که برایم پیش آید" بر عهده پلیس فتاست. فتا نام "پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات" نیروی انتظامی است که فعالیتهای وبلاگنویسان را تحت کنترل دارد.
تاکنون مراجع رسمی از دادن هرگونه اطلاعی در مورد علت و چگونگی مرگ ستار بهشتی خودداری کردهاند. سازمان گزارشگران بدون مرز، ۱۸ آبان ماه با انتشار بیانیهای از مسئولان جمهوری اسلامی خواست در مورد سرنوشت ستار بهشتی اطلاع رسانی کنند.
سازمان عفو بینالملل نیز با اشاره به پیشینهی حکومت جمهوری اسلامی در برخورد خشونتآمیز با زندانیان سیاسی احتمال کشته شدن این وبلاگنویس در پی شکنجه را بسیار زیاد ارزیابی کرده است. این سازمان نیز از مسئولان ایران خواسته است در مورد علت مرگ بهشتی تحقیق کند و نتیجه را در اختیار افکارعمومی قرار دهد.
فشار و تهدید ماموران امنیتی
"کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران" در گزارشی که روز جمعه، ۱۹ آبان منتشر شد به نقل از منابع نزدیک به خانواده ستار بهشتی نوشت "خانواده این وبلاگ نویس تهدید شدهاند که در صورت صحبت کردن با رسانهها دستگیر میشوند."
بنا بر این گزارش، ماموران امنیتی خانواده بهشتی را زیر فشار قرار دادهاند و از برگزاری مراسم سوم و هفتم جلوگیری میکنند. این منبع که نخواسته نامش فاش شود میگوید، ماموران رفت و آمد افراد به خانهی مادر و خواهر ستار بهشتی را کنترل میکنند و در مراسم خاکسپاری از حاضران فیلم و عکس گرفتهاند.
در گزارش یاد شده در مورد وجود آثار ضرب و شتم بر جسد ستار، به نقل از یکی از اعضای خانواده آمده است: «روی سرش فرورفتگی بزرگی بوده و روی سرش گچ کشیده بودند. صورتش باد کرده بوده است. به محض اینکه بند کفن را باز کردند از کنار زانوی راستش به کفن خون زده بوده است. به محض اینکه بند را باز کردند کاملا کفن خونی شد و علائمی از کالبد شکافی هم روی بدنش بوده است.»
هنوز هیچ گزارشی از نتیجهی کالبدشکافی ستار بهشتی در اختیار بستگان او قرار نگرفته و منتشر نشده است. گفته میشود روابط عمومی گورستان رباط کریم تارخ مرگ این وبلاگنویس را ۱۳ ابان اعلام کرده است.
آثار شکنجه بر بدن ستار بهشتی
منبع یاد شده به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفته است: «اتفاقی که خیلیها در جریانش نبودند این بود که حدود ۲۰ روز قبل از دستگیری آخر یا شاید کمتر، ماموران امنیتی دو بار بدون حکم میآیند خانه برای بازجویی.»
ظاهرا ماموران امنیتی از ستار بهشتی خواسته بودند فعالیت خود را در شبکههای مجازی متوقف کند. مطابق برخی گزارشها آخرین نوشتهای که از او منتشر شده، به یک روز پیش از بازداشتش مربوط میشود و در آن از تهدیدهای ماموران امنیتی سخن در میان است.
در مورد احتمال مرگ بهشتی بر اثر شکنجه پیشتر نیز سایت کلمه به نقل از برخی زندانیان بند ۳۵۰ زندان اوین که ستار یک شب را در آنجا گذرانده نوشته بود: «بدن این جوان زیر ضرب و شتم له شده بود و حتی یک جای سالم در بدنش نبود».
به رغم انعکاس گسترده خبر مرگ ستار بهشتی در زندان و قوت گرفتن احتمال کشته شدن او بر اثر شکنجه، تاکنون مقامهای رسمی جمهوری اسلامی و مسئولان نیروی انتظامی و زندان حاضر به پاسخگویی در مورد سرنوشت او نشدهاند.