مردانی که چهره شان شبیه رییس جمهور ایران است
محمود بصیری
مهدی رستم پور
در مراسم افطاری که با حضور جمعی از بازیگران و دست اندرکاران سینما و تلویزیون در دفتر ریاست جمهوری ایران برگزار شد، برخی مهمانان از محمود احمدینژاد خواستند مشکلات محمود بصیری که گفته میشود بهدلیل شباهت با رئیس جمهور ممنوعالکار شده است را برطرف کند.
خبرگزاری فارس در شرح محمود بصیری حاشیه های این نشست، تیتر «رفعمشکل بازیگر شبیه احمدینژاد» را برگزیده است.
این کمدین پرسابقه در مجموعه های تلویزیونی متعددی مثل آرایشگاه زیبا، کتابفروشی هدهد، بدون شرح و هتل بازی کرده. او در فیلم های سینمایی فراوانی از جمله سوته دلان، دستفروش، الوالو من جوجو ام، دادشاه، مهریه بی بی، زرد قناری و گل های داودی هم ایفای نقش کرده است.
این بازیگر ۶۵ ساله در مصاحبه با سایت فردانیوز، با یادآوری دوران انتخابات ریاست جمهوری و کارگردان هایی که فیلم تبلیغاتی برای احمدی نژاد می ساختند، در توضیح آغاز ماجراهای شباهتش به رییس جمهور ایران گفته: «به من گفتند بیا و لباس های محلی که آقای احمدی نژاد می پوشد را بپوش، گفتم ببخشید من از این کارها بلد نیستم. کار من نیست و تحت هیچ شرایطی از این کارها نمی کنم.»
بصیری یادآور شده که طی این سال ها بارها با او قرار همکاری گذاشته اند. فیلمنامه را هم می خوانده اما ناگهان می رفتند و دیگر خبری نمی دادند.
محمود بصیری فقط یکی از افرادی است که طی هفت سال اخیر، شباهت ظاهری شان به رییس جمهور ایران خبرساز شده. اما تفاوت او با تمام نمونه های پیشین، شخصیت حقیقی اوست که به متضرر شدن او در فعالیت های هنری اش انجامیده است.
در ادامه، مروری شده است بر چهره هایی که طی هفت سال اخیر، شباهتشان با احمدی نژاد در رسانه ها و شبکه های اجتماعی خبر ساز شد.
تقی محمدی، خودکشی در زندان
بعد از نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و اعلام نام محمود احمدی نژاد به عنوان رییس جمهور منتخب، تعدادی از کارمندان سفارت آمریکا که در جریان تسخیر سفارت این کشور در تهران که سیزدهم آبان ۱۳۵۸ رخ داده بود به گروگان گرفته شده بودند، از مشارکت احمدی نژاد در جریان آن حوادث خبر دادند.
عکس یک پاسدار شبیه احمدی نژاد کنار دیپلمات اسیر آمریکایی با دست ها و چشم های بسته، در ابعاد گسترده ای در رسانه ها و دنیای مجازی منتشر شد.
پیش از آن در ایران نیز نشریه یالثارات وابسته به انصار حزب الله، در شماره ۲۲۳ نام احمدی نژاد را در زمره تسخیر کنندگان سفارت آمریکا آورده بود.
اما سعید حجاریان در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت؛ گروگانگیر حاضر در این عکس، تقی محمدی نام دارد.
افشای هویت حقیقی پاسدار حاضر در عکس، جنجال دیگری را دامن زد که که درباره نحوه مرگ او بود. محمدی در کمیته انقلاب فعالیت داشت و در ادامه نیز مسئولیت های اطلاعاتی و امنیتی متعددی از جمله فعالیت در ستاد ضد کودتای نوژه را برعهده گرفته بود.
دادستانی انقلاب به دلیل نزدیکی او با مسعود کشمیری عامل انفجار سال ۱۳۶۰ دفتر نخستوزیری، او را بازداشت کرد. تقی محمدی نیز سال ۱۳۶۵ در بازداشتگاه خودش را کشت.
رسانه های نزدیک به دولت از جمله خبرگزاری فارس در گزارشی با اشاره به ابهامات خودکشی محمدی در زندان، به نقل از «کارشناسان امنیتی» نوشتند: اینگونه خودکشی با توجه به اینکه تقی محمدی بر روی رگهای گردنش چوب کبریت گذاشته بود، امکان ندارد. احتمالاً او را کشتهاند و بعد حلقآویزش کردهاند.
ویدئوهایی در سایت های اجتماعی
فروکش کردن ماجرای تقی محمدی، فقط آغازی بود برای توزیع و تکثیر گسترده چهره های شبیه به احمدی نژاد. بلوتوث های مختلفی در شبکه مخابراتی داخل ایران رد و بدل می شد و سایت های اجتماعی نیز در قالب های مختلف، احمدی نژادهای متعددی را شناسایی و معرفی می کردند. رویه ای که خصوصاً در چهار سال اول ریاست جمهوری احمدی نژاد، متداول بود.
این ویدئوها، بلوتوث ها و انیمیشن ها گاهی صرفاً به قصد طنز و کنایه تکثیر می شدند و گاهی نیز چهره هایی از شهروندان عادی بودند که چهره شان شبیه محمود احمدی نژاد بود.
بین ویدئوهایی که در سایت یوتوب منتشر شدند، چهره فردی با کلاه آفتابگیر که به نظر می رسید کشاورز باشد، شباهت خیره کننده ای به رییس جمهور ایران داشت.
بنگلادشی مقیم کویت؟
در آغاز سال ۲۰۰۸، روزنامه کویتی «السیاسه» با انتشار عکسی از فردی شبیه احمدینژاد، او را یک شهروند بنگلادشی مقیم کویت معرفی کرد.
فرد مورد نظر که پارچه ای شبیه چفیه را دور سرش پیچیده بود، فرم صورت، سبیل و محاسن و حتی نوع لبخندش نیز شباهت چشمگیری با رییس جمهور ایران داشت.
روزنامه کویتی درباره عکس مزبور نوشت: «قدرت خداوند را ببینید که چگونه دو نفر را شبیه یکدیگر آفریده و انسان را دچار شک و تردید میکند که آیا این شخص، همان رئیسجمهور ایران است، یا یک فریب اطلاعاتی است.»
سایت تابناک اما با رد ادعای روزنامه مزبور در بنگلادشی بودن فرد مورد نظر، او را ایرانی معرفی کرد و نوشت: عکس این شهروند ایرانی، پیشتر در سایتهای ایرانی نیز منتشر شده بود.
محمود بصیری؛ هفت سال ممنوع التصویر
کمدین پرسابقه ایرانی که چهل سال سابقه کار در سینما و تلویزیون را دارد، چندان خوشحال نیست از این که گفته می شود پس از هفت سال، مشکلش حل شده و می تواند به نقش آفرینی بپردازد.
او به فردانیوز گفته: «ممنوع می کنند و تازه بعد از هفت سال سراغم می آیند که خوشحالی یا ناراحت! کی ناراحت باشه؟ هفت سال خانه نشینی که ناراحتی ندارد. اینها در این هفت سال کجا بودند که یهو بصیری یادشان افتاده؟ من اصلا از اینکه بیایند و زندگی من را نشان دهند خوشم نمی آید.»
غیبت طولانی مدت بصیری در مجموعه های تلویزیونی، این شایعه را بین تلویزیونی ها رواج داده بود که او مبلغ هنگفتی از ستاد ریاست جمهوری دریافت کرده تا دیگر جلوی دوربین ظاهر نشود.
در جریان افطاری سینمایی ها و تلویزیونی ها با احمدی نژاد نیز مهدی سلوکی از مجریان صداوسیما، همین شایعه را در قالب سوال، با محمود احمدی نژاد طرح کرد و گفت: «شایعه کردند به این آقا (محمود بصیری) ماهی یک میلیون و نیم حقوق می دید.»
خود بصیری هم می گوید: «شایع کرده بودند که احمدی نژاد به من خانه دو طبقه و ماشین صفر کیلومتر داده و گفته تا پایان دولت من کار نکن.»
حالا سایت های حکومتی در شرایطی از رفع توقیف فعالیت های هنری او خبر می دهند که هنوز اعلام نشده چرا او ممنوع التصویر بوده؟ وزارت ارشاد یا صداوسیمای ایران هنوز واکنشی به این ماجرا نشان نداده اند.
مشخص نیست چرا شباهت چهره و بازی محمدرضا شریفی نیا در نقش سیداحمدخمینی و عبدالرضا اکبری در نقش آیت الله خمینی، بلامانع بوده اما شباهت چهره یک کمدین به محمود احمدی نژاد، او را چنانچه خود مدعی است و سایت های حکومتی نیز تایید می کنند، هفت سال خانه نشین کرده است؟