اصغر فرهادی: روزی فیلمی تاریخی درباره ۵۰ سال اخیر می‌سازم


 

محمد تاجیک: این روز‌ها با موفقیت‌های فیلم جدایی نادر از سیمین در جایزه گلدن گلوب، همه جا از اصغر فرهادی سخن می‌گویند. جایزه‌ای که برای اولین بار سینمای ایران آن را دریافت کرده است.


 

 تاکنون فیلمسازان مطرحی چون عباس کیارستمی، بهمن فرمان‌آرا، مسعود کیمیایی، مجید مجیدی، رضا میرکریمی، رسول صدرعاملی، رخشان بنی‌اعتماد، احمد رضا درویش، رضا کیانیان، بهرام رادان، عزیزالله حمید‌نژاد، حسن فتحی، پوران درخشنده و.... این موفقیت فرهادی را به او و عوامل فیلمش تبریک گفته‌اند.
 
تقوایی: فرهادی وقتی جوان بود به او گفتم فیلمساز بزرگی می‌شوی
 
 بد نیست بدانید ناصر تقوایی کار گردان مطرح سینمای ایران مدتی قبل در مصاحبه‌ای درباره اصغر فرهادی گفته بود: فرهادی وقتی جوان بود من در جشنواره‌ای جایزه‌ای برای فیلم اولش به او اهدا کردم و عنوان کردم تو فیلمساز بزرگی خواهی شد و می‌بینم اینگونه می‌شود. فیلم‌های اول هر فیلمسازی ممکن است ایرادهای زیادی داشته باشند اما یک نکته را یادآوری می‌کند که فرد می‌تواند فیلمساز شود و یا نمی‌تواند. درباره فرهادی این موضوع مشخص بود.


بزرگی به سن و سال نیست
 
 یا شاید برایتان جالب باشد چند سال پیش و درزمان حضور فیلم چهارشنبه سوری در جشنواره کیومرث ‌پوراحمد در یادداشتی در ماهنامه فیلم نوشته بود: با‌‌ همان دو فیلم رقص در غبار و شهر زیبا، فرهادی در رده بزرگان سینما در آمده است. البته آقای پوراحمد در ادامه یادداشت خود توضیح داده بود: بزرگی نه به سن و سال است و نه به پیشینه دراز. بزرگی در نگاه معاصر پر دغدغه انسانی، در نگاه شاعرانه ریزبین هنرمندانه است...

فیلمسازی که هیچ‌گاه سرمست از خوشحالی نمی‌شود
 
 بد نیست بدانید که خود اصغر فرهادی آنچنان که باید و شاید اهل سرمست شدن از خوشحالی نیست. خود او زمانی در مصاحبه‌ای با یک نشریه سینمایی و پس از موفقیت فیلم درباره الی در جشنواره برلین گفته بود: پس از دریافت این جایزه، تعدادی از دوستان به من می‌گفتند که ما انتظار داشتیم بعد از دریافت این جایزه شور و هیجان بیشتری از خود نشان دهی. فرهادی هم به آن‌ها گفته بود بیشتر از آنچه که آن‌ها دیدند نمی‌توانسته از خود شور هیجان نشان دهد.
 
 فرهادی حتی پس از موفقیت فیلم جدایی نادر از سیمین در برلین نیز در مصاحبه دیگری گفته بود: آن طور نیستم که مدت‌ها سرمست خوشحالی یک موفقیت باشم. این حس عمر طولانی ندارد. به گفته فرهادی او آدم لذت بردن افراطی از موفقیت‌هایش نیست. نه اینکه جایزه برایش بی‌ارزش باشد، اما از آنهایی نیست که در موفقیتی بماند و سعی کند بیشترین لذت را ببرد.
 
 فرهادی فیلمسازی است که لذت اصلی را زمانی می‌برد که گروه فیلمسازی‌اش کنار هم جمع می‌شوند. آن طور که خودش گفته لذتی که از مراحل نوشتن و جمع شدن گروه و تولید «جدایی نادر از سیمین» می‌برد قابل قیاس با اتفاقاتی که بعدا می‌افتد، نبود.

علاقه‌مند به تماشای بالا رفتن دیوار
 
 اصغر فرهادی بر اساس آنچه که منتقدان علاقه‌مند به سینمایش گفته‌اند در آثارش بسیار وفادار به ساختار بوده است. شاید این موضوع ریشه در دوران کودکی‌اش داشته باشد. خود او در مصاحبه‌ای در این باره گفته: بچه که بودم، خانه‌ای می‌ساختند و همه علاقه من این بود که بعد از مدرسه آنجا بروم و دیوار‌ها را که بالا می‌روند تماشا کنم. من شکل گرفتن آن خانه را با لذت نگاه می‌کردم. این روحیه هنوز در من مانده است. به خاطر همین است که حالا که فیلمساز بزرگی نیز شده از زمانی که می‌نویسد تا لحظه‌ای که تیزر آماده می‌شود باید سر کار حضور داشته باشد. این مسئله به گفته خود فرهادی دلیل نداشتن اعتماد به بقیه نیست. شکل گرفتن کار برایش جذاب است درست مثل ساختمانی که در حال ساخت است. (گفت‌و‌گویی با سمیه علیپور در خبرآنلاین)
 
  نگاه اجتماعی فرهادی از کجا آمده؟

 فرهادی فیلمسازی است که پیش از اینکه به فیلمسازی علاقمند شود در نوجوانی به ادبیات علاقه زیادی داشت و وقتی وارد دانشگاه شد ادبیات نمایشی خواند. دوره نوجوانی او با خواندن رمان گذشت و همیشه هم سراغ کارهای ماندگار می‌رفت. نگاه اجتماعی که می‌گویند در کارهای فرهادی وجود دارد از‌‌ همان دوره می‌آید، زیرا در آن سال‌ها فقط چنین کارهایی می‌خواند. خواندن تمام آثار دولت‌آبادی، چوبک و ساعدی نوجوانی او را تا سن ۱۸ سالگی پر می‌کرد و در کنارش سینما قرار داشت. اما در مورد سینما، فرهادی هر فیلم ایرانی که فکر می‌کرد قابل دیدن است می‌دید. در مقاطع مختلف فیلمسازان مختلف برایش مهم بودند. در یک دوره کارهای ناصر تقوایی برایش خیلی محبوب بودند و هنوز هم هست. در یک دوره کارهای مهرجویی و فرمان‌آرا.

 پیش‌بینی جالب عباس جوانمرد
 
 عباس جوانمرد کار گردان بازیگر و پژوهشگر مطرح تئا‌تر حدود ده سال پیش در گفت‌و‌گویی با روزنامه همشهری گفته بود: جوانانی در تئا‌تر ایران وجود دارند که استعدادهای آتیه‌دار هنر ایران خواهند بود. خود او در‌‌ همان زمان‌ها وقتی نمایش ماشین‌ها را دیده بود گفته بود: من زمانی که ماشین‌ها را دیدم بسیار از آن خوشم آمد و این کار نشان می‌داد که فرهادی و پریسا بخت‌آور از استعدادهای درخشان هستند که آینده‌ای امیدبخش خواهند داشت.
 
  با جعبه شیرینی به سراغم آمدند
 
 جوانمرد امسال در مصاحبه‌ای با نشریه نافه به ماجرای جالبی اشاره کرده و گفته: آن موقع من متوجه انس اصغر فرهادی و پریسا بخت‌آور شدم و به آن‌ها پیشنهاد دادم که بهتر نیست با این مهر دوجانبه با هم ازدواج کنند؟ یک هفته بعد با یک جعبه شیرینی به سراغ من آمدند که بد نیست شما هم شیرینی ازدواج ما را بخورید. (گفت‌و‌گوی عباس جوانمرد با رضا آشفته)

با خودم گفتم او هم از دست رفت اما...

 آقای جوانمرد در ادامه مصاحبه خود گفته بود: بعد متوجه شدم که اصغر فرهادی رفته تلویزیون و دارد سریال تلویزیونی می‌سازد. با خودم گفتم این هم از دست رفت. تا اینکه با آمدنم به ایران از من دعوت کرد تا سر فیلمبرداری‌اش بروم. متن را خواندم و کار گردانی پر از دقت و وسواسش را که دیدم خوشحال شدم. چون در آنجا هم موفق بود تا اینکه به سینما رفت. باز هم فیلم‌ها خبر از‌‌ همان استعداد درخشان را می‌داد.
 
  هیچ وقت در زندگی‌ام این قدر دنبال اینترنت نبوده‌ام
 
 این کارگردان مطرح سینما، مثل خیلی از ایرانی‌ها در چند سال اخیر اعتیاد شدیدی به اینترنت پیدا کرده. فرهادی در تیرماه سال ۸۹ در مصاحبه‌ای با ماهنامه نافه در پاسخ به سوالی که این یک سالی که فیلم نساخته‌اید چه کرده‌اید، گفته بود: بیشتر فیلم دیده‌ام و بیشتر از هر چیزی پای اینترنت بوده‌ام. هیچ وقت در زندگی‌ام این قدر دنبال اینترنت نبوده‌ام و بخش مهمی از زندگی من شده متاسفانه.... خبرنگاری که این مصاحبه را با فرهادی کرده بود پرسیده بود چرا متاسفانه؟ و فرهادی در جواب گفته بود: به خاطر اینکه مدام داری خبرهایی را سرچ می‌کنی که سرعتشان از سرعت جذب تو بالا‌تر است و هیچ وقت هم فکر نمی‌کنی که همین چیزهایی که حالا پیدا کرده‌ای کافی است. هرچه قدر بنشینی، باز هم خبر و تحلیل جدید است.
 
  هرچه تنها‌تر، بهتر
 
 اصغر فرهادی به گفته خودش آدم تنهایی است. مثل خیلی از انسان‌های دیگر: «من در زمان سریال داستان یک شهر حضور بیرونی بیشتری داشتم اما الان سه چهار سال است که اهل جمع نیستم و کنار کشیده‌ام. کاملا هم فکر می‌کنم ارثی است یا شاید برای همه همینطور است. اینکه سن بیشتر می‌شود به دنبال خلوت هستیم تا جمع. الان به سختی می‌توانم وارد یک جمع بشوم. هرچه تنها‌تر باشم برایم بهتر است. مثلا یک زمان دسته جمعی می‌رفتیم کوه ولی الان دنبال این هستم که در تنهایی و در شب بروم کوه.» (گفت‌و‌گوی اصغر فرهادی با پیمان قاسم‌خانی در اوائل سال جاری در چلچراغ)


نظم وبی نظمی


خودم دلم می‌خواهد این میزان نظمی که در کارم را دارم در بقیه قسمت‌های زندگی هم داشته باشم. مثلا می‌خواهم در رانندگی آدم منظمی باشم که نیستم. مسیر‌ها را همیشه اشتباه می‌روم سارینا (دختر آقای فرهادی) که سوار ماشین می‌شود می‌گوید می‌دانی از کدام مسیر می‌خواهی بروی؟ آن قدر که کار را جدی می‌گیرم بقیه اتفاقات را جدی نمی‌گیرم.


فقط چند نفر هستند که...

 این روز‌ها در زندگی‌ام آدم‌های زیادی هستند دفتر چه تلفنم پر و پیمان است. اما اگر شبی در یکی از خیابان‌های تهران مشکلی برایم پیش بیاید چند نفر هستند که می‌توانم زنگ بزنم و مثلا بگویم: الو من تصادف کردم پاشین بیاین اینجا؟ همیشه فکر می‌کنم فقط چند نفر هستند که راحتم به آن‌ها زنگ بزنم.
 
  خود فیلم به من می‌گوید با چه کسی کار کن
 
 فرهادی بیشتر با چه بازیگرانی کار می‌کند؟ این سوالی است که شاید بسیاری از علاقه‌مندان سینما بخواهند جواب آن را بدانند. خود فرهادی در مصاحبه‌هایش در این باره گفته: بیشتر خود فیلم‌ها به من می‌گویند با چه کسی کار کنم. وقتی بحث فیلم پیش می‌آید ارتباط‌های شخصی خیلی دخیل نیستند. قصه به من می‌گوید این بازیگر باید باشد، حالا فرقی نمی‌کند دوست صمیمی من باشد و یا کسی که اصلا نسبت عاطفی با او ندارم. خیلی از دوستان من هستند که تاکنون امکان همکاری با آنان را نداشته‌ام و از سوی دیگر بازیگرانی هم هستند که آشنایی چندانی با آنان ندارم، اما آن‌ها انتخاب می‌شوند. پیش از شروع قصه هیچ‌کس نمی‌داند آدم‌های فیلمم چه کسانی هستند. بر اساس ارتباط‌های بیرون از کار عواملم را نمی‌چینم.
 
  ساخت فیلمی تاریخی درباره ۵۰ سال اخیر
 


 فرهادی عاشق ساختن فیلم تاریخی نیز بوده: «من بیشتر به فیلم‌های قصه‌گو علاقه دارم و بیشتر از آن به فیلم‌های تاریخی. فیلم‌های تاریخ معاصر را خیلی دوست دارم و فکر می‌کنم یک روزی حتما فیلمی تاریخی درباره ۵۰ سال اخیر می‌سازم.» (گفت‌و‌گو با نافه، تیرماه ۸۹)
 منبع: روزنامه تماشا

رأی دهید
bita tehrani - ونکوور - کانادا
بزرگی نه به سن و سال است و نه به پیشینه دراز. بزرگی در نگاه معاصر پر دغدغه انسانی، در نگاه شاعرانه ریزبین هنرمندانه است. چه زیبا گفت کیومرث پور احمد....فرهادی جان فیلم بساز،که خوب می‌سازی. دمت گرم،چشم حسودت کور.
شنبه 1 بهمن 1390 - 00:02
KOROSH2500 - برمینگام - انگلستان
بنده عاشق فیلم های تاریخی از روی اسناد واقعی هستم و تا آنروز آقای اصغر فرهادی عزیز فیلمت را چشم در راهم و لحظه های انتظار را یکی پس از دیگری میشمارم !!!
شنبه 1 بهمن 1390 - 00:12
oghate talkh - بوخولتز - هلند
به عنوان یک افغان موفقیتهای بی‌ نظیر شما در قاموس سینمای ایران را خدمت همهٔ ایرانیان صمیمانه تبریک عرض می‌کنم و بینهایت امیدوارم که جنایت هأی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کودتا سازماندهی و براه انداختن جنگ‌های داخلی‌ حمایت همه جانبه ژئوپلیتیکی اقتصادی نظامی چند گروه جهادی تروریست در قالب حزب سیاسی در سرزمینم افغانستان در فیلمنامه و به تبع آن از این فیلم که فکر می‌کنم شاهکاری خواهد شد فراموش نفرماید
شنبه 1 بهمن 1390 - 02:22
Pesar Iran - بریزبن - استرالیا
ممکنه که سلحشور دزد با خوندن این مصاحبه باز به فرهادی چرت و پرت بگه.
شنبه 1 بهمن 1390 - 04:27
greentree - تهران - ایران
آقای فرهادی بنویس در فیلم جدیدت که سال ۱۳۵۷ مردم روستایی و بیسواد ایران قیام کردند که ایران بهتر را ببینند ولی‌ گروهی مذهبی‌ از روستاهای پاکستان آمدند و رهبری ایران را به دست گرفتند و هر روز ۱۰۰‌ها نفر را با نام اسلام اعدام کردند بنویس که این شیطان‌های اسلامی هر روز به دختران و بچه‌های ایران با نام اسلام تجاوز میکنند و پولهای نفت مردم ایران را به حساب‌های خود ریخته و برای قدرت به کسی‌ رحم نمیکنند
شنبه 1 بهمن 1390 - 06:26
kara - روتردام - هلند
ضمن تبریک موفقیت فرهادی عزیز به همه هموطنان و آرزوی پیشرفت بیشتر ایشان، امیدوارم که با ساختن فیلم تاریخ ۵۰ ساله ایران دچار حمله سیاسیون بی‌ فرهنگ ایرانی‌ نشود. از همین امروز میبینم که چپ و راست او را خواهند کوبید چرا که هر کدام تاریخ را همانطور که خودشان میخواهند می‌بینند.
شنبه 1 بهمن 1390 - 09:42
pariha - كويت - كويت
ما از فیلم و کارهایتون خوشمان أمد موفقیت روز افروزن برای جناب فرهادی را خواهانیم .
شنبه 1 بهمن 1390 - 11:06
cantona - شاهین شهر - ایران
اصلا باورم نمیشد که اصغر فرهادی اهل خمینی شهر باشد. خمینی شهر حدود سی کیلومتر با شهر ما فاصله دارد ، شهری با بافت کاملا سنتی و مذهبی و مردمانی با لهجه ی زیبا که البته اصغر فرهادی این لهجه را پس از آمدن به تهران از دست داده است! به مردم خمینی شهر ( همایون شهر سابق ) به خاطر داشتن چنین مرد بزرگی که باعث افتخار یک ملت شد تبریک می گویم.
شنبه 1 بهمن 1390 - 10:41
golly47 - فرانکفورت - المان
فیلم هائی در زمانهای قبل از اسلام بسازید تا دنیا بفهمد اسلام چی‌ به روز ما آورده است و ما چی‌ بودیم چی‌ شدیم
شنبه 1 بهمن 1390 - 13:10
Sappho - اصفهان - ایران
من که از وقتی سوم راهنمایی بودم و فیلم چهارشنبه سوریشو دیدم از طرفدارای پروپا قرصش شدم ! عاشق فیلمای دایره زنگی و مخصوصا درباره الی هم بودم و هستم ! و همین چندروزه هر وقت چیزی ازش تو اینترنت خوندم یا اون صحنه ی قشنگو دیدم ! نتونستم جلوی اشک چشمامو بگیرم ! به راستی شادی غمیقی بود !! اماااااا !!چیزی که آزارم میده ! اولا چرا باید حتما چنین هنرمندی به چنان موفقیت هایی دست پیدا کنه تا قدرش دست مردم بیاد ! و این که چرا باید فقط یه مدت کوتاه که بحثش داغه از این هنرمند قدردانی بشه ! با توجه به شرایط اجتماعی فرهنگی ایران ممکنه چند وقت دیگه بعضی مردم بگن حرف از اصغر فرهادی دیگه دموده شده !
شنبه 1 بهمن 1390 - 14:23
Sappho - اصفهان - ایران
cantona - شاهین شهر - ایران..درود هموطن همشهری عزیز ! من که معتقدم همه ی اصفهانی باید به ایشون افتخار کنند ! به قول دوستی حیف این شهر که این اسمو داره ! کاش میشد به جای خمینی شهر فرهادی شهر بهش گفت !!
شنبه 1 بهمن 1390 - 15:20
Neda02 - اتاوا - کانادا
آخیییییییییی انسان شریفی بود. فرهادی جون برگردی ایران و بخواهی فیلمی در این حد بسازی همه مجبور می‌شیم اینو بگیم. نگرانمون کردی بابا.
شنبه 1 بهمن 1390 - 15:41
cantona - شاهین شهر - ایران
Sappho - اصفهان - ایران درود بر شما . عجب اسم قشنگی گذاشتی روی این شهر! باید حتما پیشنهاد بدیم که البته حتما هم قبول میکنند !!!
شنبه 1 بهمن 1390 - 18:29
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
گللی۴۷ - فرانکفورت - المان, شما با حزب توده حال کن!!!!!!! وگرینتری - تهران - ایران شما هم حرف دل‌ ما را زدید!!! به امید ریشه کن شدن حکومت اشغال گر تازیان در سرزمینمان!، ننگ بر حزب کمونیست شوروی سابق!!!!
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 02:29
bita tehrani - ونکوور - کانادا
sappo/جان دایره زنگی کار خانوم پریسا بخت آور،همسر آقای فرهادی هست."شهر زیبا "،"رقص در غبار" و سریال‌های "دوران جوانی" و" در شهر "کار‌های دیگر ایشان هست عزیزم.
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 02:41
Sappho - اصفهان - ایران
bita tehrani - ونکوور - کانادا..سپاس بیتا جان. اطلاع داشتم کارگردانی این فیلم کار خانوم بخت آور هست. اما نویسندش خود اصغر فرهادی هستش. کلا از نظر سبک و حتوای اجتماعی به کارای آقای فرهادی شباهت زیادی داره.
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 10:09
felora - تهران - ایران
متاسفانه وقتی اقای فرهادی به ایران برگرده خدا میدونه که بایدچقدرجوابگوی این و اون ....... باشه. به نظر من فیلمی درمورد 50 سال اخیرنمیسازه و منصرف میشه! چون اگر بخواد بسازه حتماغیر واقعی و دروغ از اب در میاد!
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 17:03
felora - تهران - ایران
Sappho - اصفهان - ایران ـ دوست عزیز اسم فرهاد" به خاطر عاشق پیشگی و اون داستانها مثل یک خار هست ! چه برسه به اینکه حالا اقای فرهادی هم اسمش فرهاده و این داستانها که پیش اومده دیگه فقط همین مونده که اسم یک شهر هم باشه :)) دیگه چه شود ! (ولی پیشنهاد با مزه ای بود) ارزوی بهترینها رو براتون دارم
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 17:13
shahrooz93 - دبی - امارات
برعکس فیلم فیلمنامهٔ معیوب جدایی نادر از سیمین فیلم‌نامهٔ دایره زندگی بسیار بسیار زیباست و خوب هم واقعیت جامعه را نشان داده و خوب هم نتیجه گیری کرد.
یکشنبه 2 بهمن 1390 - 19:38
Sappho - اصفهان - ایران
felora - تهران - ایران..سپاس از نظر شما ! اشاره ی نکته بینانه ای بود ! یه دوستی به شوخی گفت کاش میشد به جای خمینی شهر اصغر شهر بهش گفت ! که من گفتم فرهادی شهر قشنگتره ! و پارسی هم هست ! اما حق با شماست ! اسمش بار معنایی چندان جالبی نداره !
دوشنبه 3 بهمن 1390 - 07:09
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +247زنی که در فرودگاه مهرآباد حجاب بر سر ندارد عمامه آخوند را برداشته به عنوان شال روی سرش می‌گذارد
  • +187نایب قهرمان ۱۶ ساله پاراتکواندو با پول پاداشش برای پدرش یک تریلی خرید
  • +171مصاحبه با پیرمرد ترکیه‌ای: نماز صبح چند رکعته؟ پیرمرد: نون ۱۵ لیره پنیر ۵۰۰ لیره . ایمان چیه؟
  • +161شاهزاده رضا پهلوی از سالروز فرمان منع حجاب رضاشاه: زنان ایران از پیشگامان انقلاب ملی هستند
  • +160ترامپ بار دیگر تاکید کرد: اگر تا زمان رسیدنم به قدرت گروگان‌ها آزاد نشوند، جهنم به پا خواهد شد
  • +125هشدار پناهجوی ایرانی مقیم کانادا نسبت به آینده کانادا
  • +125شاهزاده رضا پهلوی: شلیک به هواپیما نمود تمام‌عیار «وحشت بزرگ» بود
  • +113اعتراض یک کارگر ساختمانی: ما به صاحبخونه بدهکاریم، مسئولین از حفظ امنیت و حجاب میگن! ولمون کنید!
  • +104واکنش مهدی نصیری در مورد ماجرای فرودگاه مهرآباد: روحانیت طوفان درو خواهد کرد
  • +93درددل شنیدنی یک کارگر کشتی: مردم نکنید لااقل به خودمون رحم کنیم