در مقابل ایران، خیلی ساده، هیچ کاری نباید بکنیم
رأی دهید
دیوید کامرون (چپ) در کنار باراک اوباما
رادیو فردا :سایمون جنکینز، نویسنده و روزنامهنگار سرشناس بریتانیایی، در تحلیلی از مواضع دولت بریتانیا در قبال ایران مینویسد: «سردادن شعارهای جنگطلبانه به تبعیت از آمریکا حماقت محض است و جز تشدید تنش و حرکت به سمت آغاز جنگی واقعی هیچ اثری نخواهد داشت.»
دولت بریتانیا نیروهای خود را از عراق خارج کرده و بیصبرانه در انتظار خارج کردن نظامیان خود از افغانستان است. بنابراین چرا باید خود را در جنگ دیگری با ایران درگیر کند، جنگ با ملتی مغرور با ۷۵ میلیون نفر جمعیت که جنگیدن با آن به معنای «نادیده گرفتن منطق و شعور ماست».
سایمون جنکینز میافزاید که اگر رهبران بریتانیا فکر میکنند که با اعمال تحریمهای بیشتر میتوانند برنامه هستهای ایران را متوقف کنند سخت در اشتباهاند. تاریخ نشان داده است که اعمال تحریم نتوانست رژیم صدام حسین، حکومت میلوسویچ یا رژیم قذافی را سرنگون کند. تنها نتیجه این سیاست جنگ بود. ایران از ۳۳ سال پیش مورد تحریم بوده، چون هیچ راه دیگری وجود نداشته است، اما این تحریمها هیچ تاثیری نداشتهاند مگر تحکیم حکومت خودکامه و مذهبی در ایران.
دولت باراک اوباما در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای جلب حمایت گروههای تندرو طرفدار اسرائیل، تحریمهای جدیدی را در مورد بانک مرکزی و صادرات نفت ایران وضع کرده است. اتحادیه اروپا در آینده نزدیک باید تصمیم بگیرد که آیا به این بازی خطرناک که واشینگتن آغاز کرده بپیوندد و در نتیجه خرید نفت از ایران را تحریم کند یا خیر. این اقدامات تهدید آمیز باعث شد که ایران موشکهای میانبرد خود را به نمایش گذاشته و تهدید کند که تنگه هرمز، یعنی محل عبور بخش مهمی از نفت مورد نیاز اقتصاد جهان، را مسدود خواهد کرد.
سایمون جنکینز میافزاید که یک چنین شعارهای تنشآفرینی در شرایطی که اقتصاد جهان در حال رکود است فراتر از حماقت است. هیچ کس در این نکته شک ندارد که حکومت ایران، که در محاصره چندین کشور صاحب سلاحهای هستهای است، بالاخره روزی به فکر دستیابی به این تسلیحات خواهد افتاد.
برای ایران دستیابی به این تسلیحات عاملی مهم در تضمین امنیت و آرامش یک رژیم بیثبات است. تاریخ دهههای اخیر نشان داده است که حتی قدرتهای هستهای از به کارگیری یک چنین سلاحی پرهیز کردهاند و در تنها موردی که سلاح هستهای به یک بحران جدی وارد شد مورد کوبا در سال ۱۹۶۲ بود که آن هم عملا به پیشگیری از جنگ کمک کرد.
در یک چنین شرایطی مسئله اصلی نه اقدامات تنشآفرین برای مقابله با ایران، بلکه پیشگیری از تشدید بحران و احتمال وقوع جنگ است. سیاست غرب در قبال ایران طی سه دهه گذشته مقابله با اقدامات آن رژیم برای توسعه نفوذ خود در سطح منطقه بوده است. اما عملیات نظامی غرب در عراق و افغانستان عملا به توسعه نفوذ حکومت ایران در سطح منطقه انجامید. هم اکنون ایران علاوه بر عراق در بخش غربی افغانستان و در برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس در قالب گروههای مخالف حکومتهای محلی نفوذ فراوانی دارد.
سایمون جنکینز در ادامه تحلیل خود در روزنامه بریتانیایی «گاردین» یادآوری میکند که تجربه تحریم حکومتها نشان داده است که آنها از این عامل برای تشدید تقابل خود با غرب بهرهبرداری میکنند. در ایران نیز همچون نمونه تحریم حکومتهای عراق، صربستان یا لیبی در دهه ۱۹۹۰، تحریم باعث خواهد شد که سران حکومت و فرماندهان نظامی ثروتمندتر و نیرومندتر شوند. در فضای تحریمهای بینالمللی آنها تمام عرصههای اقتصاد و تمام منابع ملی کشور را به نفع خود مصادره کرده و هر گونه ارتباط بین مردم عادی کشور و حتی تجار را با جهان خارج قطع میکنند. یک چنین وضعیتی معمولا باعث میشود که نیروهای فعال اجتماعی و به خصوص طبقه متوسط از آن کشورها مهاجرت کرده و در نتیجه پایههای اجتماعی برای هرگونه تحول سیاسی تضعیف شود.
البته مقامات دولت بریتانیا و سایر دولتهایی که طرفدار روش تحریم هستند چنین استدلالهایی را رد کرده و میگویند تشدید تحریمها در سالهای اخیر باعث زوال اقتصاد ایران و تضعیف بنیه مالی رژیم شده است. آنها امیدوارند که با تحمیل یک چنین هزینههایی حکومت ایران را وادار کنند از پیشبرد برنامه هستهای خود صرف نظر کند.
سایمون جنکینز یادآوری میکند که حکومتهای استبدادی نظیر ایران برخلاف نظامهای دموکراتیک، هیچ گاه تحت فشارهای اقتصادی و یا نارضایتی افکار عمومی سیاست خود را تغییر نمیدهند. علاوه بر این غرب با اقدامات خرابکارانه و به خصوص ترور دانشمندان هستهای ایران جامعه علمی آن کشور را علیه خود تحریک کرده است.
هرگونه تهدید یا حمله خارجی باعث خواهد شد که رهبران نظامهای خودکامهای مثل ایران موقعیت خود را در داخل کشور تقویت کنند. نهادهای نظامی مثل سپاه پاسداران و بسیج در فضای تنش قدرت بیشتری خواهند گرفت و شرایط برای فعالیت مخالفان و منتقدان حکومت دشوارتر خواهد شد.
سایمون جنکینز در پایان تحلیل خود تاکید میکند که تجربه دهههای اخیر نشان داده که دخالت بریتانیا به خصوص در شکل نظامی در امور کشورهای دیگر هیچ گاه نتیجه مثبتی نداشته است. در پاسخ به سوال افرادی که میگویند در قبال حکومتهایی که مورد قبول ما نیستند چه باید کرد، باید گفت: «خیلی ساده است، هیچ کاری نباید بکنیم.»
مسائل داخل کشورهای دیگر به بریتانیا هیچ ارتباطی ندارد. دولتهای بریتانیا طی ۲۵ سال گذشته با پرداخت هزینههای فراوان سعی کردهاند همچون یک کشور پرقدرت در برقراری یا تغییر نظم در نقاط دیگر جهان دخالت کنند که در نهایت هیچ دستاوردی هم نداشتهاند. و در نهایت باید گفت که سردادن شعارهای تند و تیز و جنگطلبانه علیه ایران یا هر کشور دیگری تنها به خاطر تبعیت از واشینگتن حقیرترین نوع حماقت است.
akhond kosh2012 - بیرمنگهام - انگلستان
قابل توجه ساندیسیها.روزنامهٔ سیتیزن چاپ انگلیس مطلبی در مورد ایران بدین مضمون چاپ کرده بود که؛دولت انگلیس برنامههای اقتصادی سیاسی ۱۰ سال آیندهٔ ایران را تهیه و تنظیم کرده و توسط مقامات تحویل جمهوری اسلامی ایران نموده. دولت انگلیس برنامههای سیاسی اقتصادی بیش از ۴۵ کشور جهان را تهیه و تنظیم میکند.البته این مطلب مربوط به ۲ سال پیش میباشد.حالا هی بگید مرگ بر انگلیس ،
جمعه 16 دي 1390 - 03:01
bavaffa - باكو - اذربيجان
یک بار مردانه بگین حکومت ایران دست نشانده ماست مثله حکومتهای دیگر زمانی عوض میشود که روشه غارت عوض شود مثله تمام حکومتهای دیکتاتوره قبلی که آوردید و بردید .
جمعه 16 دي 1390 - 03:23
shabparast - ایران - شمال
لعنت بر هرچی انگلیسی که هرچی امکانات دارن از خون ملت های دیگه هستش.تو کل کانال های سیاسی 2نفر خودشون کشتن ییه عمری فریاد زدن بگن که همه چی زیر سر انگلیس. یکی شهرام همایون یکی هم رضا فاضلی خدا بیامرز . و اینا کسانی بودن که تو voa و bbc جایی نداشتن چون مال انگلیس امریکا هستن. در عوض 4تا دست نشونده ایران مثل نوری زاده و سازگارا میارن تو کانال خودشون. خودمون کردیم و داریم میکنیم که لعنت بر خودمون باد
جمعه 16 دي 1390 - 07:47
پروشات - تهران - ایران
akhond kosh. نه از این به بعد میگیم مرگ بر خوش باور. دلتو به یک خبر بی اساس یک روزنامه در پیت چاپ لندن خوش کردی تازه به قول خودت مال 2 سال پیش. شما همیشه عادت دارین رو خبرهای بیات بی اساس سینه سپر کنید؟؟؟؟
جمعه 16 دي 1390 - 10:32
وطنم ایران - انگلیس - منچستر
بازم میگیم مرگ بر انگلیس و مرگ بر امریکا . اره اونا گفتن ما هم باور کردیم ...
جمعه 16 دي 1390 - 12:06
golly47 - فرانکفورت - المان
علاوه بر این غرب با اقدامات خرابکارانه و به خصوص ترور دانشمندان هستهای ایران جامعه علمی آن کشور را علیه خود تحریک کرده است.,,,,,دخالت بریتانیا به خصوص در شکل نظامی در امور کشورهای دیگر هیچ گاه نتیجه مثبتی نداشته است.,,,,,ایران، که در محاصره چندین کشور صاحب سلاحهای هستهای است، بالاخره روزی به فکر دستیابی به این تسلیحات خواهد افتاد.
جمعه 16 دي 1390 - 11:55
golly47 - فرانکفورت - المان
بنا به گفتهای ( سایمون -جنکینز) با تمام بلا هائ که سر ما آوردند با این حال ما رابطه برقرار میکنیم این نشان دهنده اینست که ما بهترین آدمهای روی زمین هستیم پس دنیا بایست بما افتخار کند نه اینکه از روی حسادت مارا بکوبند
جمعه 16 دي 1390 - 12:16
ali1111 - تهران - ایران
وطنم ایران - انگلیس - منچستر. خوب چرا نمیری مملکت از عقاید و آرمان خود دفاع کنی؟ کسی که انقدر به وطنش علاقه داره، جونش را برای وطنش میده ولی آزاده میماند...شرف داره بره جایی که متنفره و جرات ابراز تنفر نداشته و بیاد یک سایت ایرانی پیدا کنه و عقده دل گشاید. من آدمی هستم که مشکلی با اینجا ندارم و کشورم هم در حدی که نگیرند بکشندم دوست دارم. همین ولی برا شما واقع زشته...
جمعه 16 دي 1390 - 14:53
aln2012 - لندن - انگلستان
پادهشاهی انگلستان ،با کشورهای که حقوق بشر نقض میکنم سازش نمیکند . آخه این هم شد حکومت که شما ازش دفاع میکنین . کشوری که انسانها رو از هم جدا میکنه ( زن و مرد حتا تو اتوبوس ......- مسلمان و غیره مسلمان - حکومتی و غیره حکومتی - فقیر و پولدار با پارتی - اعدام را به را !!) توی دهکته جهانی جای برای کشورهای عقب افتاده و خرافی نیست .دانشمندان برای تحقیقات به جهانی پیشرفته و ثروتمند نیاز دارن ( این روز نامه هم برای فروش یه چیزی بیاد بگه )
جمعه 16 دي 1390 - 15:21
golly47 - فرانکفورت - المان
انگلیس نقشه انقلاب را کشید آمریکا پول خرج کرد فرانسه خمینی را از عراق به پاریس آورد مواظبت کرد و با هواپیما آورد ایران خلبان فرانسوی دستش را گرفت آورد پایین کشورهای دیگر هم کمک کردند تا اینکه آخوندا شروع به کشتار کردند اینها بویی از انسانیت نبرده اند فقط بوی پول را میفهمند
جمعه 16 دي 1390 - 18:06
Dionysos - پارسی - فرانسه
پروشات - تهران - ایران، تو خسته نشدی بسیجی؟ تو کی وقت می کنی از سفارت خارجی و محل کارت به ایرانیان یوکی وصل بشی و کامنت بگذاری؟ چراغ راه اسم دیگه تو هست!!!
جمعه 16 دي 1390 - 19:15
Royan - بوخوم - آلمان
حکومت شاید تحت فشارهای اقتصادی و یا نارضایتی افکار عمومی سیاست خود را تغییر ندهد ولی مردم بر اثر فشار و تحریم زیاد حکومت را تغییر میدهند.
جمعه 16 دي 1390 - 19:22
shahram407 - تهران - ایران
مرگ بر امریکا مرگ بر انگلیس و مرگ بر رژیم اشغالگر ..(اسرائیل) و البته ننگ. بر جیره خوران فارسی زبان انها. درور بر ایران و ایرانی
شنبه 17 دي 1390 - 10:02
shabparast - ایران - شمال
گلی47 دقیقا همینه همه چسبیدن ظاهر قضیه با این وضعیت مملکت هم تغییر کنه همه چی دست اونهاست چو ملت ساده و زود باوری هستیم.یه نمونه جنبش سبز بود .2تا قاتل و کردن پیغنبر چه راحت هم تونستن ملت و فریب بدن و مسیر و عوض کنن . اخه کی میخواهیم بفهمیم اون 2 تا هم مثل اخوندا دست نشونده بودن وا یه سری اهداف
شنبه 17 دي 1390 - 11:15
gol andam - ژنو - سویس
مرگ بر جمهوری آخوندی و طرفدارانش
شنبه 17 دي 1390 - 14:29