بررسی روزنامه های تهران؛ شنبه ۱۰ دی

شماره جدید روزگار بعد از سه ماه توقیف

روزنامه های صبح امروز، اول هفته تهران در عنوان های اصلی خود از انتخابات نوشته و در گزارش هائی بدون اشاره به گروه هائی که از شرکت در انتخابات سر باز زده اند، با آوردن نام چند تن از نمایندگان سابق مجلس وانمود کرده اند که بخش هائی از اصلاح طلبان نامزد شده اند. هشدار برای تکرار مفاسد اقتصادی و بانکی، ابراز نگرانی از دور تازه گرانی ها و هشدار بخش خصوصی به دولت از دیگر مطالب روزنامه های امروز است که روزنامه روزگار نیز بعد از چهارماه توقیف در میان آن ها دیده می شود.

انتخاباتی سردتر از همیشه

 

"پنچ هزار داوطلب نمایندگی با چهره های جدید آمدند" در صدر اخبار جامجم آمده، خراسان خبر از "ثبت نام چهره های شاخص و برخی وزرای سابق و سفیران" داده، "آرایش انتخاباتی جریان های سیاسی" گزارش اصلی تهران امروز است، آرمان نوشته "پایان ثبت نام و آغاز جبهه بندی ها"، "ترکیب صف آرایی در انتخابات مجلس نهم" تیتر اصلی ابتکار است و روزگار "آرایش جدید سیاسی در کشور" را تیتر اول خود قرار داده است.

جهان صنعت در گزارش اصلی خود خبر از کاسته شدن سی در صدی از نامزدهای انتخابات آینده داده و نوشته تعداد ثبت‌نام‌کنندگان به ۵۰۰۰ نفر رسیده و بسیار بعید به نظر می‌رسد پس از آن نیز بر رقم فوق به شکل قابل توجهی اضافه شود در حالی که تعداد نامزدهای ثبت نام کرده در مجلس هشتم بیش از ۷۵۰۰نفر بود.

به نوشته این روزنامه یکی از دلایل اصلی کاهش قابل ملاحظه تعداد نامزدها را می‌توان در تغییر شرایط کاندیداتوری جست‌وجو کرد. مجلس هشتم به منظور افزایش سطح کارشناسی نمایندگان مجلس، شرط مدرک تحصیلی فوق لیسانس را برای نامزدها تعیین کرد قبلا شرط تحصیلی نامزدها، مدرک لیسانس بود طبق این مصوبه مجلس، البته هر دوره نمایندگی مجلس، معادل یک مقطع تحصیلی به شمار می‌آید.

گزارش جهان صنعت نشان می دهد: از دیگر تفاوت‌های این دوره با دوره‌های قبل اعلام عدم حضور اصلاح طلبان است. این طیف سیاسی در کشور اعلام کرده است که این کارشان به معنی تحریم انتخابات نیست اما به دلیل مهیا نبودن شرایط آنان حاضر به شرکت برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس نیستند.

زیبا کلام در روزگار نوشته در بحبوحه شروع رقابت های انتخاباتی و با توجه به این که چه کسی ثبت کرده و چه کسی رد صلاحیت خواهد شد، لیست ۷ +۸ کدام خواهد بود و جبهه پایداری چه کسانی را در لیست های تهران و شهرستان های خود انتخاب کرده و فراکسیون دولت چه برنامه هائی دارد، به نظر می رسد اصل موضوع انتخابات مطرح نیست یا دست کم کسی خیلی به آن نمی پردازد.

به نوشته این استاد دانشگاه در جامعه ما بیشتر نفس برگزاری انتخابات مطرح است تا این که انتخابات برای چیست و هدف از برگزاری کدام است. در ساده ترین شکل اش هدف از انتخابات آن است که از مردم بپیرامون سیاسیت های دولت فعلی یا دولت خاکم نظر سنجی شود که آیا از سیاست های مطلوب رضایت دارند یا خیر.

در مقاله روزگار آمده بالطبع اگر مردم یا اکثریت آنان از سیاست ها و عملکرد مسئولان فعلی راضی باشند مجددا به آن ها رای می دهند و اگر برعکس از عملکرد و سیاسیت های آنان راضی نباشند خرب و گروه دیگری را انتخاب خواهند کرد.

بازی با تیترها

ابتکار در ستون بازی با تیترها نوشته:

مشاور لاریجانی: با خدا رایزنی کردم تا انتخابات را گرم کنم. [قول دادم!]

پروین احمدی نژاد: موافق سوال از رئیس‌جمهور نیستم. [دادشمه!]

علی‌آبادی: هر کسی قول طلای المپیک داده، بیاید جوابگو باشد. [به من چه؟!]

الیاس نادران به درخواست توکلی ثبت نام کرد. [ جان من بیا!]

تمجید ضرغامی از سکانس مستی ولید [آدم احساس همذات‌پنداری می‌کنه!]

تکرار فساد های بزرگ بانکی

"خطر تکرار فساد بانکی اخیر" تیتر اصلی شرق است، "هشدار نسبت به تکرار فساد بانکی" عنوان اصلی مردم سالاری است.

شرق در گزارش اصلی خود نوشته پرونده اختلاس سه‌هزار میلیاردتومانی، پس از گذشت چهار ماه هنوز به فرجام نهایی نرسیده که حالا رییس سازمان بازرسی کل کشور نسبت به وقوع اختلاسی مشابه هشدار می‌دهد. وی با بیان اینکه کم‌کاری همه مسوولان اجرایی کشور موجب بروز فساد بانکی شده است، گفت: اکنون به نظام بانکداری اعلام می‌کنیم که زیرساخت‌ها را تکمیل کنند، در غیر این صورت مشابه فساد اقتصادی اخیر دوباره اتفاق می‌افتد.این هشدار در حالی است که این روزها دستگاه قضایی روزهای پرکاری را به دلیل وجود این پرونده سپری می‌کند.

بهمن کشاورز در شرق درباره همین موضوع نوشته این مقدار دلمشغولی لازم و موجب امیدواری است، اما کافی نیست. «سازمان بازرسی کل کشور» طبق قانون اساسی برای «نظارت نسبت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاه‌های اداری» تشکیل شده است و تشکیل آن از «حق نظارت» قوه‌قضاییه ناشی می‌شود.. بنابراین «نظارت» هم حق و هم وظیفه قوه‌قضاییه است. طبق اصل ۱۶۱ قانون اساسی نظارت بر اجرای صحیح قوانین در دادگاه‌ها نیز برعهده دیوان عالی کشور است.

این حقوقدان اشاره کرده شبکه نظارتی قوه‌قضاییه چه مستقلا و چه از طریق دادسراها در سراسر تشکیلات اداری و دولتی گسترده است. از طرف دیگر وزارت اقتصاد و دارایی امور مالی و اقتصادی کشور را تحت نظر دارد و شورای‌عالی بانک‌ها نیز بر امور بانک‌ها اشراف و احاطه دارد (یا باید داشته باشد.) بنابراین بخش خصوصی هم در این شبکه نظارتی است و ادارات و سازمان‌های گوناگون دیگری هم هستند که یا کارشان به طور مطلق «نظارت» است یا در بطن خود واحد یا واحدهایی برای «نظارت» حمل می‌کنند.

نویسنده مقاله شرق یادآوری کرده که فعالیت‌های مالی و اعتباری کلان بدون آگاهی دولت و قوای عمومی میسر و ممکن نیست به ویژه وقتی که دولت یا نهادهای عمومی و دولتی در آن سهیم و شریک باشند، ناچار این نتیجه حاصل خواهد شد که هشدار تنها کافی و هشداردهنده معذور نیست. به عبارت دیگر اگر چند روز یا چند ماه بعد حادثه‌ای یا فاجعه‌ای مثل ماجرای سه هزار میلیارد رخ دهد یا کشف شود، مسوولان نظارتی نمی‌توانند بگویند «هشدار دادیم کسی گوش نکرد.» زیرا آنها می‌توانند- و باید- گوش کسی را که گوش نمی‌دهد با ابزارهای قانونی بکشند و به گوش کردن وادارش کنند.

تهدید در وقتی آمریکائی ها خواب بودند

"وقتی آمریکائی ها خواب بودند" عنوان اصلی سیاست روز است.

تهران امروز نوشته مهم‌ترین نقطه عبور جهان در حالی میزبان رزمایش نیروی دریایی ایران است که با مانور گسترده دریایی کشورمان، تنگه هرمز تا دریای عمان و اقیانوس هند شاهد اقتدار نیروهای ایران در منطقه‌ای است که مجوز عبور ۴۰درصد نفت جهان را صادر می‌کند. در جریان این رزمایش،‌تشدید فشارهای جهانی به سرکردگی آمریکا که در حال رایزنی با جهان برای تحریم نفت ایران هستند، موجب واکنش مقامات کشورمان شد تا جایی که گفتند اگر نفت ایران تحریم شود یک قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد کرد.

به نوشته این روزنامه این تهدید ایران، واکنش شدید مقامات آمریکایی را به دنبال داشته است و جنگ روانی ایجاد شده به افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی نیز منجر شد. در پاسخ به تهدید ایران در خصوص تنگه‌هرمز، جورج لیتل، سخنگوی پنتاگون گفت: مداخله در تزانزیت کشتی‌ها از طریق تنگه هرمز تحمل نخواهد شد و آمریکا برای اطمینان از جریان ایمن انتقال نفت در خلیج‌فارس حضور نظامی دارد و ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر است.

 

 صفحه اول سیاست روز

سیاست روز با چاپ عکس بزرگی از یک رزمناو آمریکائی در نیمه بالای صفحه اول امروز خود خبر داده که آمریکائی ها در خواب بودند.

به نوشته این روزنامه در زمانی که آمریکایی‌ها هر روز یک تهدید علیه ایران اسلامی مطرح می‌کنند، نیروهای مسلح کشورمان به صورت مداوم نظامیان آمریکایی در منطقه را تحقیر می‌کنند. تنها در چند روز اخیر خبر تسخیر پهپاد جاسوسی آمریکا و دستگیری یکی از جاسوسان CIA توسط ایران منتشر و موجب شده است که آمریکایی‌ها در نزد افکار عمومی جهان به شدت تحقیر شوند.

سیاست روز مدعی شده وقتی آمریکایی ها در خواب غفلت خود بودند، مجددا خبر رسید که در خلال برگزاری رزمایش بزرگ ولایت ۹۰ یک فروند ناو هواپیمابر آمریکایی توسط هواپیمای گشت و شناسایی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران رهگیری و مورد شناسایی قرار گرفت.که شماره بدنه اش CVN۷۴ بود و توسط سامانه‌های شنود الکترونیک نیروی دریایی ارتش شناسایی شد و یک فروند هواپیمای بال ثابت گشت از نزدیکی این ناو ضمن تصویربرداری و شناسایی مثبت از آن، اطلاعات این ناو هواپیمابر آمریکایی را به مرکز فرماندهی مخابره کرد.

اخبار تکمیلی خبرنگار این روزنامه حاکی از آن است که سرویس‌های اطلاعاتی ایران تاکنون اسامی و مشخصات فرماندهان ارشد این ناو جنگی را استخراج کرده و به طور کامل مشخصات ناو فوق در اختیار ایران قرار گرفته است.

محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته این روزها، غرب، ایران را به تحریم نفت تهدید می‌کند و ایران نیز غرب را به بستن تنگه هرمز! فضای رسانه‌ای دنیا هم، تحت تاثیر تهدیدهای لفظی دوطرف، به گمانه‌زنی و تحلیل امکان‌سنجی تهدیدات می‌پردازد.موقعیت بسیارحساس و مهم استراتژیک ایران از یک‌سو و وجود نفت و منابع غنی دیگر در این سرزمین از سوی دیگر، همواره باعث شده‌است تا در رویدادهای عمده، ایران به اشکال مختلف درگیر باشد.

به نوشته این مقاله در گذشته نفت، عامل طمع و تعرض قدرت‌های بین‌المللی به ایران بود و در نقطه مقابل، معدود شخصیت‌های ایرانی به صرافت دریافتند که می‌توان از این طلای سیاه، که این‌چنین بلای جان ملت و علت تهدید حریم سرزمینشان شده است، «قدرت بازدارندگی» ایجاد کرد.پس از انقلاب اسلامی تاکنون، نفت کارکرد دوگانه خود را ایفا کرده است: همزمان که باعث طمع دشمنان بوده، ابزار بازدارندگی آنان نیز بوده است.

خلاصه مقاله ابتکار این است که غرب می‌خواهد از نفت ایران بلای جان درست کند، ولی این طلای سیاه جنبه‌های متفاوتی دارد و اکنون موازنه مثبت را به نفع ایران رقم می‌زند. جنبه اول همان نقش تعیین‌کننده‌ای است که در قیمت‌های جهانی ایفا می‌کندو جنبه دوم موقعیت استراتژیک آن است که در منطقه منحصربه‌فرد قرار گرفته است.

نامه بخش خصوصی به دولت

"مواتع گشایش اعتبار اسنادی را بردارید" عنوان اصلی جهانصنعت است و دنیای اقتصاد همین خبر را با تیتر "نامه به تیم اقتصادی کابینه" نقل کرده است.

دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته فعالان بخش خصوصی در نامه‌ای که از سوی یک تشکل صنعتی تهیه و تدوین شده و به تایید هیات نمایندگان اتاق بازرگانی رسیده است، از تیم اقتصادی کابینه و شورای پول و اعتبار خواسته‌اند تا نسبت به گره‌گشایی از اعتبار ریالی (LC) و پایان دادن به توقف این نوع «تعهد بانکی» اقدام کنند. بانک مرکزی پس از سوء‌استفاده و اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی گشایش اعتبارات اسنادی را متوقف کرده است؛ با این حال قرار بود در نشست هفته گذشته شورای پول و اعتبار، بازگشایی ال‌سی ریالی در دستور کار این شورا قرار گیرد؛ اما این اتفاق نیفتاد.

به نوشته این روزنامه اکنون فعالان بخش خصوصی نگران این موضوع هستند که بانک مرکزی درگیر حل و فصل مسائلی مهم‌تر شود که این موضوع را به بوته فراموشی ببرد. آنها از وزرای اقتصادی کابینه خواسته‌اند که با نگاه به آینده، این مطالبه کلیدی بخش خصوصی را پیگیری کنند. ارسال‌کنندگان این نامه همچنین با اشاره به پرداخت نشدن یارانه‌های تولید، فشارهای بین‌المللی و ضرورت تامین نقدینگی مورد نیاز واحدها، بر این نکته تاکید کرده‌اند که در شرایط فعلی، بانک مرکزی و نهادهای تصمیم‌گیر باید به این «خود تحریمی» پایان دهند و به کمک تولید بیایند.

بودجه سایه برای مقابله با تحریم ها

 

کارتون علی کاشی، مردم سالاری

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته در حالی که بیشتر توجه دولتی ها و مجلسی ها متوجه انتخابات پیش روی مجلس و هیاهوی ناشی از افشاگری های بالقوه و بالفعل و تلاش ها برای وحدت یا رقیب سازی های درون گروهی اصولگرایان است، تقریبا مسجل شده است که لایحه بودجه سال ۹۱ که هنوز به مجلس نرسیده، در همان سال ۹۱ تصویب خواهد شد و به این ترتیب در سالی که "جهاد اقتصادی" نامگذاری شده، سرنوشت مهمترین سند اقتصادی کشور در سال آینده هنوز نامشخص است و علی الظاهر مثل لایحه بودجه امسال، بی توجهی دولت موجب تصویب دو دوازدهم لایحه برای دو ماه آغازین سال آینده شود تا مملکت بدون لایحه تصویب شده بودجه اداره نشود; اگر چه به نظر می رسد در آن صورت نیز دولت مشکلی ندارد!

به نوشته این مقاله طی پنج سال گذشته همواره دولت ناتوان از ارائه بودجه سال آینده در موعد مقرر به مجلس شورای اسلامی بوده است.

در همین حال فرهیختگان گزارش داده در حالی که مجلس منتظر تقدیم بودجه سال ۹۱ توسط دولت است وزیر اقتصاد از مجلس رخصت طلبیده تا در کنار این بودجه یک بودجه سایه هم تدوین کند. پیشتر هم خبر از تدوین بودجه سایه به میان آمده بود اما این بار شمس الدین حسینی، سخنگوی اقتصادی دولت گفته است که تدوین بودجه سایه در کنار بودجه جاری در مقابله با تحریمهای اقتصادی میتواند مثمرثمر باشد.

به گزارش فرهیختگان دو نماینده اقتصادی کشور معتقدند چنین کاری سابقه نداشته است و مبنای قانونی ندارد. موسی الرضا ثروتی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است ستاد راهبردی تحریمهای اقتصادی در صورت نیاز به تصمیماتی در این زمینه آن را به مجلس ارائه میدهد. در همین زمینه فرهاد دلقپوش معتقد است تدوین بودجه سایه اگرچه سابقه ندارد اما به عنوان مدیریت بحران حاصل از تحریمها، میتواند در دل بودجه جاری سال آینده پیشبینی شود.

ابتکار در ابتدای گزارشی نوشته در شرایط وضعیت نا‌مناسب نظام اقتصادی کشور، تداوم پرداخت یارانه‌های بی‌هدف مانند گذشته، توجیه مناسبی بود تا اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها هرچه زودتر کلید بخورد؛ این در حالی است که از همان دوران به گوش رسیدن زمزمه‌های اجرای این طرح، موافقان هدفمندی یارانه‌ها، اثرات مثبت اجرای آن را بسیار بیشتر از پیامد‌های منفی آن می‌دانستند و معتقد بودند تا زمانی که یارانه به صورت گذشته پرداخت شود، اقتصاد ما در دنیا حرفی برای گفتن نخواهد‌داشت.

این روزنامه با عنوان "مردم با یارانه‌های خود چه می‌کنند؟" نوشته پرسشی که می‌توان ورای مسئله چگونگی اجرای این طرح و نحوه همکاری مردم برای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به آن پرداخت، این است که"مردم با یارانه‌های خود چه می‌کنند؟" درحالی‌که برخی از کارشناسان معتقد بودند، یارانه‌های پرداختی به مردم کافی نخواهدبود و هرگز نمی‌تواند اثرات تورمی ناشی از اجرای این قانون را مهار کند، گذر زمان نشان داد که دولت به خوبی توانسته است، شرایط را به‌گونه‌ای فراهم کند که کمترین نا‌رضایتی در مردم نسبت به اجرای این طرح وجود داشته باشد.

ابتکار معتقد است در این میان مردم نیز با توجه به طیف گسترده طبقاتی، فرهنگی و دیدگاهی، واکنش‌های متفاوتی را در نحوه استفاده از یارانه‌های پرداختی از سوی دولت نشان داده‌اند؛ به طوری که علاوه بر طیفی از مردم که حساب یارانه‌های دریافتی از دولت را تنها برای پرداخت هزینه‌های ماهانه قبوض خانگی یا پرداخت قسط‌های همیشگی به کار می‌اندازند، نیز کسانی هستند که با ذهن خلاق خود، ایده‌های ابتکاری را برای نحوه هزینه کردن یارانه‌ها اجرا می‌کنند.

پرواز گل‌محمد برفراز مرگ

 

 

کارتون روز؛ کارتونی از گل محمد خداوردی زاده، شرق

هادی حیدری در مقاله کوتاهی در شرق از یک کارتونیست یاد کرده و خبر درگذشت گل‌محمد خداوردی‌زاده را داده و نوشته یک هفته بعد از سی و هفتمین سالگرد تولدش او را کشته‌اند و تو مانده‌ای که چگونه باور کنی این حادثه جگرسوز را.

نویسنده مقاله تاکید کرده گل‌محمد انگار برای دنیای پیچیده ما ساخته نشده بود. او مانند آب، زلال بود و مانند چشمه، جوشان از خلاقیت. کارتونیست و تصویرگری قدرتمند بود. هرگز آن‌گونه که باید، قدر ندید. به شدت روح حساسی داشت و پلشتی‌های زندگی‌های امروز را برنمی‌تابید. همین، دلیلی بود که عزلت‌نشینی را اختیار کرد. مدت‌ها در کوه زندگی می‌کرد و در طبیعت جست‌وجو. آدم عجیبی بود. او «خودش» بود. اهل تظاهر نبود. همین قدر ساده و بی‌آلایش. آثارش از روحی شاعرانه برمی‌خاست. خط‌هایش پر از حرکت بودند؛ مانند ذهن خلاقش که همواره در حرکت بود.

- مشاور لاریجانی: با خدا رایزنی کردم تا انتخابات را گرم کنم. [قول دادم!]

- پروین احمدی نژاد: موافق سوال از رئیس‌جمهور نیستم. [دادشمه!]

- علی‌آبادی: هر کسی قول طلای المپیک داده، بیاید جوابگو باشد. [به من چه؟!]

- الیاس نادران به درخواست توکلی ثبت نام کرد. [ جان من بیا!]

- تمجید ضرغامی از سکانس مستی ولید [آدم احساس همذات‌پنداری می‌کنه!]

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.