تولید انبوه پهپاد آمریکایی توسط ایران؛ از ادعا تا واقعیت

ایران تهدید کرده است که هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی را پس از رمز گشایی به تولید انبوه خواهد رساند. می‌پرسیم، هواپیمای بی‌سرنشین «آر کیو ۱۷۰» چه قابلیت‌هایی دارد و تهدید ایران تا چه اندازه عملی است؟

 
 

ایران مدعی شده است به زودی هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی که در اختیار دارد را رمزگشایی می‌کند و آن را به تولید انبوه خواهد رساند. تارنمای پرخواننده اشپیگل آن‌لاین در مقاله‌ای مفصل به بررسی قابلیت‌های فنی هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی و عملی بودن ادعای ایران پرداخته است.

اشپیگل آن‌لاین برای تهیه این مقاله با ۱۴ کارشناس تولید مواد، ارتباطات، اینفورماتیک و تکنولوژی رادارها و زمینه‌های فنی دیگر در مورد توانایی‌های «آر کیو ۱۷۰» گفتگو کرده است.

اطلاعات رسانه‌ها در مورد «آر کیو ۱۷۰»

آنچه تا کنون در مورد «آر کیو ۱۷۰» در رسانه‌های مختلف جهان منتشر شده حاکی از آن است که این هواپیما، مدرن‌ترین هواپیمای ‌بی‌سرنشین جاسوسی است. «آر کیو ۱۷۰» قادر است ساعت‌ها تا ارتفاع ۴۵ هزار پا پرواز کند و رادارگریز است.

یک مرکز هدایت هواپیماهای بی‌سرنشین

این نوع هواپیما بی‌سرنشین کاربرد نظامی ندارد و بر خلاف نوع دیگری از هواپیماهای بی‌سرنشین آمریکایی برای شلیک موشک از آن استفاده نمی‌شود.


 

ساخت «آر کیو ۱۷۰» سال ۲۰۰۴ میلادی آغاز شد.
 
اواخر سال ۲۰۰۹ پس از آنکه اطلاعاتی در مورد وجود یک هواپیمای فوق پیشرفته جاسوسی به رسانه‌ها درز کرد، دولت آمریکا در اختیار داشتن «آر کیو ۱۷۰» را تأیید کرد.
 
البته آمریکا اطلاعات فنی این هواپیما را حتی در اختیار متحدان خود در ناتو نیز قرار نداده است. مقاله فنی تارنمای اشپیگل آنلاین در مورد این هواپیما د‎ر دو محور خلاصه می‌شود: نخست فن‌آوری رادارگریزی و دیگری آویونیک یا الکترونیک هواپیما بی‌سرنشین آمریکایی.

دانش ساخت بدنه و تهیه پوشش خارجی

 تکنولوژی و موادی که سطح خارجی «آر کیو ۱۷۰»  را می‌پوشانند، این پرنده از مدار سایر هواپیماها  و رادار خارج می‌کند.

تکنولوژی رادارگریز برخورد و بازگشت امواج به بدنه پرنده را تحت تأثیر قرار می‌دهد و آن را  از تیررس امواج رادارها خارج کند. به عقیده کارشناسانی که با اشپیگل آنلاین گفتگو کردند کپی‌برداری و ساخت این تکنولوژی بی‌ترید به زمان بسیار زیادی نیاز دارد.

دانش ساخت بدنه هواپیما و پوشش خارجی آن کم‌ و بیش شناخته شده است. فرم خارجی هواپیما که فرم آیده‌‌آل پرواز نیست، ساختار مناسبی برای گریز از امواج رادارها دارد. اطلاعاتی که آمریکا در این زمینه دارد هنوز هیچ‌کشور دیگری در اختیار ندارد.

مواد اولیه مورد نیاز پوشش خارجی بدنه به عقیده متخصصان آلمانی موادی هستند تقریبأ در تمام دنیا یافت می‌شود. البته در این نیز تردیدی نیست که آمریکا در زمینه تولید بهترین ترکیب از این مواد پیشتاز است.

نکته قابل توجه اینجاست که ایران حتی اگر با آنالیز دقیق موفق شود ترکیب و درصد این مواد را تشخیص دهند هیچ تضمینی برای تهیه و تولید موفق ترکیب نهایی پوشش خارجی این هواپیماها ندارد.

تردید در توانایی ایران در استفاده از ناوبری الکترونیک «آر کیو ۱۷۰»

محور دوم ناوبری الکترونیک (آویونیک) هواپیماست. این محور شامل تکنولوژی پرواز و هدایت هواپیماها از راه دور است. 

نرم‌افزار تکنولوژی پرواز و برقراری ارتباط با مرکز، رمزگذاری شده است. گشودن این رمز می‌تواند اطلاعات فنی بسیار باارزشی در اختیار ایران قرار دهد.


 
بخشی از بدنه هواپیما که احتمالأ آسیب دیده، پوشانده شده است

 

پرسش بزرگ اینجاست که آیا ایران قادر است بدون کمک کشوری سومی به عنوان مثال روسیه یا چین این اطلاعات را آنالیز و سپس از آنها استفاده کند؟

«آر کیو ۱۷۰»  قادر است در شرایط خاصی مستقل عمل کند و در صورت  قطع ارتباط با مرکز سیستم کنترل خودکار خود را فعال کند.
 
اگر چنین نرم‌افزای سالم در اختیار ایران باشد می‌تواند اطلاعات آموزنده‌ای در برداشته باشد.

ادعای هک کردن هواپیمای بی‌سرنشین آمریکایی به این مفهوم است که ایران وارد ناوبری الکترونیک هواپیما شده است و با نرم‌افزار مورد استفاده در آن ‌آشنایی دارد که به عقیده کارشناسان ادعای بسیار بزرگی است.

اثبات دقت بالای آمریکا در جمع‌آوری اطلاعات از ایران

 در محور دوم نکته قابل توجه اینجاست که «آر کیو ۱۷۰»  دارای حس‌گرهای (سنسور) با ارزشی از جمله دوربین،‌دستگاه‌های شنود و اندازه‌گیری است که در سنجش اشعه رادیواکتیو یا ذرات شیمیایی کاربرد دارند.

اگر این حس‌گرها سالم بدست ایران افتاده باشند بیش از همه به جمهوری اسلامی ایران نشان می‌د‌‌هند که آمریکایی‌ها با چه دقتی اطلاعات جمع‌آوری می‌کنند.

برخی از این حس‌گرها، به عنوان مثال دوربین‌ها قابل خریداری هستند. مهمترین حس‌گر اما دستگاه‌های اندازه‌گیری اشعه رادیواکتیو و ذرات شیمیایی است که مشخص نیست در هواپیمایی که اکنون در اختیار ایران است، قرار داشتند یا خبر. 

در نهایت آنچه مشخص است این است که ضرر از دست دادن این هواپیما بی‌‌سرنشین برای آمریکا کمتر از اقدام برای تخریب آن در خاک ایران بوده است.

رأی دهید
khosh bavar - يزد - ايران
من فقط موندم که این آفت الله جنایتی این پهپاد را چطوری تلفظ می‌کند !؟
شنبه 26 آذر 1390 - 21:54
meh-pa - وین - اتریش
احمدی نژد گفت در یکی‌ از روستاهای ایران این هواپیما بعنوان اسباب بازی کودکان مورد استفاده بوده است
شنبه 26 آذر 1390 - 22:08
sal_iran - تهران - ایران
فیلم تروی دیدین ، برید ببینین ، مگه آمریکا احمقه که راحت هواپیماشو بذاره بزنن ، حتما یه دلیلی‌ داره ، دستان اونو شنیدین که حزب اله می‌خواسته یه سلاح از اسرائیل بگیره به طور غیرمستقیم ، اسرائیل هم فهمیده سلاحو بهش فروخته اما توش بمب کار گذشته که تو انبارشون بترکه ، اینم جریان همونه ، ایرانی‌‌ها خیلی‌ خوش خیالن !!!
شنبه 26 آذر 1390 - 22:09
saeedgh00 - اهواز - ایران
در نهیات آنچه مشخص است این است که ضررِ ... !!!!عجب !نویسندش آدم جالب احمقی باید باشه ! کلی‌ اغراق کردن ،درخواست رسمی‌ کردن واسه پس گرفتنش بد طرف میگه تخریب کم ضرر تر از بدست آوردن بود !!!! اگه می‌تونست اینکارو کنه حتما این کارو میکرد.
شنبه 26 آذر 1390 - 22:13
klopatra7 - دوسلدورف - آلمان
فکر کردن پیکانه. اگه تولید انبوه بلدین چند تا هواپیمای خارجی را تولید انبوه کنید که به خاطر نداشتن قطعه انقدر هواپیماهاتون نیفتن
شنبه 26 آذر 1390 - 23:55
samuk66 - لندن - لندن
آاااااا چه قدر پیشرفته هستند!!!؟؟؟!!! بابا آلمان باید بره بوق بزنه.............!
یکشنبه 27 آذر 1390 - 00:21
asdolla mirza - کابل - افغانستان
سعید-اهواز-ایران، دوست عزیز، نویسنده با فن دقیق واژگان می خاد شما باور کنین که این هواپیما رو ایران بدست آورده و به هدفشم رسیده!. ۱) این هواپیماها بیشتر از دو ساعت پرواز نمی کنن. هر عملیات نرم افزار یا به اصطلاح کد مخصوص خودشو داره. حک کردن کد ارتش آمریکا تو دو ساعت برای روسیه و چین امکانپذیر نیست و گرنه اونها قبل ما تو عراق این کار رو میکردن!. ۲) تو عراق یکی از اینا تو سال ۹۱ از دست رفت و بلافاصله منفجرش کردن، تازه اون موقع صدام تحت فشار بود، حالا با دونستن ریز ارتباطات ایران و روسیه و چین، آمریکا ایتو دم مرز ایران منفجر نکنه ولش کنه تا طبس بیاد؟!؟!؟!؟!. نتیجه ی من:‌ این دموکرات ها یا دارن تکنولوژی این هواپیما رو به چین و روسیه می فروشن و ایرانم پورسانتشو می گیره یا با ایران معامله کردن که قدرت ایران رو زیاد نشون بدن تا هم سلاح بیشتر بفروشن به عربا هم بتونن دهن جمهوری خواه ها رو ببندن
یکشنبه 27 آذر 1390 - 00:27
gharibe UAE - ابوظبی - امارات
درود بر جوانان غیور ایران زمین
یکشنبه 27 آذر 1390 - 02:29
awareh - ونلو - هلند
سعید از هلند :اگر خدا بخواهد عدو شود سبب نیک‌،به‌‌‌ کوری چشم بدخواهان ایران،ایران این هواپیما را هم تولید انبوه می‌کند تا چشم دسمنن داخلی و خارجیش در بیاد،زنده با د ایران
یکشنبه 27 آذر 1390 - 03:05
morgan123 - واشینگتن - امریکا
اگر این جناب پهبادو بدهند به اون دختره که در آشپزخانه به کمک مامانش اینا انرزی هستی تولید میکرد حتما میتونه نرم افزارشو باز کنه دوستان انصاف بدید گاگول ببخشید گوگل هم به قدرت عظیم سایبری اینها اذعان کرده!
یکشنبه 27 آذر 1390 - 04:01
garfield - تهران - ایران
اینو یه جای دیگه هم گفتم ولی تکرار خلاصش بد نیست. اگه شما با یک ماه در اختیار داشتن یک هواپیمای فوق مدرن جاسوسی میتونید اونو تولید کنید، چرا یه 4 - 5 تا بوئینگ مسافربری برای این مردم بدبخت درست نمیکنید تا اینقدر زجر نکشن؟ این که الان 40 ساله دم دستتونه. تکنولوژیشم مال عهد قرقره میرزاست.
یکشنبه 27 آذر 1390 - 04:13
shahram407 - تهران - ایران
ای ول!!!!. خدایش چه حالی دادن این برو بچ دفاع هوایی!!!! خود باراک اوباما به التماس. افتاده. تا دیگه از این غلطها نکنن!!!. قابل توجه((ابران+رژیم اشغالگر+امریکا= بیسوات!!!)) تو هم صفا کردی؟ نکردی؟ نه؟ غلام!!!!
یکشنبه 27 آذر 1390 - 04:14
hamed78500 - تهران - ایران
اگر واقعا ایقدر پیشرفت کردن دمشون گرم ولی فکنم خالی بندیه
یکشنبه 27 آذر 1390 - 04:35
zamanphp - تهران - ایران
بهترین جک سال در سال جهاد اقتصادی!!!!! ها ها!!!
یکشنبه 27 آذر 1390 - 05:50
سالار123 - کوالالامپور - مالزی
saeedgh00 - اهواز - ایران: 100 با شما موافقم. مطمن باشید ایران قادر به ساخت این پهپاد است. مشکل ما با دولت است ولی ایران همیشه ایران است و عزیز برای ما. به امید آزادی همراه با استقلال و نابود باد استعمار
یکشنبه 27 آذر 1390 - 06:43
parvaz 1 - پلیموس - انگلیس
khosh bavar**درود فراوان بر شما دوست عزیز.** پهپاد امریکا به هر دلیلی به چنگ حکومت آخوندها گرفتار شد و این روزها آخوندها ژست میگیرن ٬ پز میدن ٬ دوباره تهدید میکنن اما یک مشکلی بر مشکلات جنایتی اضافه کرد. شک ندارم این دفعه براش خیلی سخته ٬ چونکه نه میم داره ٬ نه شین داره ٬ نه نون داره (ددمنشانه)= مشی منشی٬ مش منیشی و منیشیان و.. **شاد و پیروز باشید**
یکشنبه 27 آذر 1390 - 07:08
abbass1971 - تهران - ایران
باز هم اینها طرح منو برداشت کردند نوش جونشون
یکشنبه 27 آذر 1390 - 07:27
love-iran - چابهار - ایران
خود اوباما اومده داره میگه پس بدید اش اینجا کاسه به دست های امریکا میگن دورغه ای خدا
یکشنبه 27 آذر 1390 - 08:37
khosh bavar - يزد - ايران
parvaz 1 - : درود بیکرن بر پرواز عزیز و گرامی‌، چون شما پیشنهادی در مورد تلفظ آن را نکردی، من چند تایی‌ برای پیشنهاد کردن دارم : پ پماد، پپمعاد، پهنباد، و و و ! پس تا بعد شاد و باهم باشیم .
یکشنبه 27 آذر 1390 - 08:37
morid - بوشهر - ایران
چرا تو مغز بعضی حک شده که فقط این امریکاست که میتواند تکنولوژی داشته باشد .اگه یه کم به خودمان زحمت بدیم و تاریخ کوتاه امریکا را مرور کنیم متوجه میشیم که انها داشمندان آلمانی را درجنگ دوم جهانی به امریکا آوردند و وادارشان کردن موشک دور برد بسازند از دیکر کشور ها نخبه گان را ربودند ویا تطمیع کردند تا در دیگر صنایع از آنها استفاده کنند.یا مثلا در صنایع هوا و فضایش اکثرا دانشمندان ایرانی هستند وهنوز هم پول میدهند و افراد با هوش از را از اروپا و چین و....به امریکا میکشانند و به نام امریکا از انها استفاده میشود.
یکشنبه 27 آذر 1390 - 09:14
sourena.de - اشتوتگارت - آلمان
اگه ساخت این هواپیماها راحت بود اول از همه چینی‌ها می‌ساختند و با یک دهم قیمت به ایران و کشورهای دیگه قالب میکردند. تازه میشد کامیونهای هوو تو جاده‌های ایران. ساده لوح بودن هم حدی داره!!!
یکشنبه 27 آذر 1390 - 11:18
sepehr79 - وین - اتریش
تا انجایی که ما دیدیم و میدونیم این جیببری ماست‌مالی فقط میتونه گاو از ۲ نژاد آخوند و بسیجی‌ رو تولید انبوه کنه
یکشنبه 27 آذر 1390 - 12:25
*پسر شجاع* - تهران - ایران
جالبه خود آمریکاییها کوتاه اومدن .به التماس افتادن..ولی عده ای هنوز کوتاه نمیان :)..بعضیها همچین میگن که انگار آمریکاییها خدا هستند ..واقعا این کاملا عملی هست ..برای هر کاری نیاز به پول و به خدمت گرفتن دانشمندان و تربیت متخصصان ماهر هست ..که تمام اینها هم برای حکومت ایران عملی هست ..حتی میتونه دانشمندان کشورهای دیگه مثل آمریکا رو با پول بخره ..و مطمن باشید چون مربوط به امنیت هست حتما این کار رو میکنه ..در ضمن ایرانیها اگه امکانات داشته باشند میتونن در بالاترین سطوح علمی قرار بگیرن..خوبه که 40 درصد دانشمندان ناسا ایرانی هستند .
یکشنبه 27 آذر 1390 - 13:54
parvaz 1 - پلیموس - انگلیس
khosh bavar_درود بیکران بر شما دوست عزیز و ممنون از شما کامنت گذاشتید٬ مطمعن باشید آفت الله جنایتی خودشان توضیح میدن. شاد و پیروز باشید
یکشنبه 27 آذر 1390 - 16:09
امیر40 - باکو - اذربایجان
garfield - تهران - ایران // دمت گرم واقعا گل گفتی / اهای پسر شجاع اگه میتونی جواب بده یا تو لاو ایران یا بقیه ساندیسیهای معروف سایت
یکشنبه 27 آذر 1390 - 18:40
Azadikhah - تكسل - هلند
تولید کنید کسی که منکرش نیست ولی اول اگر تونستید همین پهباد رو به پرواز در بیارید
یکشنبه 27 آذر 1390 - 20:26
*پسر شجاع* - تهران - ایران
امیر40 - باکو - اذربایجان..garfield - تهران - ایران. 1)جناب این بابا هم مثل تو بیسواد تشریف داره ..این 2 کار قابل مقایسه با هم نیستند ..تولید هواپیماهای مسافر بری یک کار خیلی پرهزینه و در بیشتر موارد سوآور نیست ..و فقط 2 شرکت موفق در دنیا وجود داره بویینگ آمریکا و شرکت ایرباس که از اشتراک چند کشور اروپایی تشکیل شده ..همین شرکتها هم با کمترین بحران اقتصادی در معرض ورشکستگی قرار میگیرن ..ولی در مورد مسایل امنیتی کشورها حاضرن برای تامین امنیتشون هر قدر که لازم باشه پول خرج کنن..
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 07:14
*پسر شجاع* - تهران - ایران
امیر40 - باکو - اذربایجان..garfield - تهران - ایران. 2).در ضمن عزیز جان . من حاضرم خودم به امثال تو ساندیس بدم ..به شرطی که قول بدی تا کمی از اون مغز آکبندت استفاده کنی ..و کمی با فکر حرف بزنی ..خود آمریکاییها ادعایی ندارن ..آنوقت ایرانی نماهایی مثل تو کاسه داغتر از آض شدی؟!..من خودم مثل خیلی از ایرانیهای دیگه به این حکومت اعتراض دارم ..ولی دلیل نمیشه که آرزو کنم که کشورم روزی اونقدر ضعیف باشه که مورد تجاوز و کشتار قرار بگیره ..اگه قرار باشه تغییری کنه فقط بوسیله مردم خود ایران هست نه کشورهای دیگه که به فکر منافع خودشون هستند ..امیدوارم تو و دیگرانی مثل تو این حرفها رو بفهمن ...هر چند که زیاد اهمیتی نداره چون اکثر مردم ایران آگاه هستن .
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 07:15
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.