پایان ضرب الاجل دیپلماتهای ایرانی برای ترک بریتانیا
بریتانیا تاکید می کند که با وجود بستن سفارت ایران، با جمهوری اسلامی قطع رابطه نکرده است
در حالی که ضرب الاجل دیپلماتهای ایرانی برای ترک بریتانیا به پایان رسیده، حملات لفظی مقامهای جمهوری اسلامی به بریتانیا و متحدانش شدت گرفته است.
پس از آن که ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، چهارشنبه در پاسخ به یورش و غارت سفارتخانه کشورش در تهران دستور تعطیلی فوری سفارت جمهوری اسلامی ایران را داد، دیپلماتهای ایرانی مقیم لندن تا ساعت ۲ بعد از ظهر به وقت گرینویچ (۵:۳۰ به وقت تهران) امروز مهلت داشتند بریتانیا را ترک کنند.
بنا به گزارشها هنوز پرچم جمهوری اسلامی روی ساختمان سفارت ایران در لندن قرار دارد، ولی انتظار می رود که پس از تعطیلی سفارت، این پرچم برداشته شود.
رعنا رحیم پور، خبرنگار بی بی سی در مقابل سفارتخانه ایران می گوید که دیپلماتهای ایرانی را در حال گذاشتن چمدانها و جعبه ها به داخل اتومبیل پیش از رفتن به فرودگاه هیترو لندن دیده است.
همچنین خبرنگار ما می گوید که گروهی از مخالفان حکومت ایران مقابل سفارتخانه تجمع کرده و شعار می دهند.
از سوی دیگر، علی همدانی، خبرنگار بی بی سی فارسی از فرودگاه هیترو گزارش داده که شمار کسانی که مجبور به ترک بریتانیا شده اند به ۸۰ نفر می رسد. به گفته خبرنگار ما، یک فروند هواپیمای ایرباس از کلن به لندن آمده تا دیپلماتها را به تهران ببرد. انتظار می رود این هواپیما تا ساعاتی دیگر به تهران پرواز کند.
مقامهای ایران برنامه مفصلی برای استقبال از این دیپلماتهای اخراجی تدارک دیده اند.
تشنج اخیر پس از آن رخ داد که مجلس ایران در روز یکشنبه در واکنش به تحریم شدن بانک مرکزی جمهوری اسلامی از سوی بریتانیا تصمیم به کاهش سطح روابط دوجانبه از سفیر به کاردار گرفت.
دو روز بعد چند صد نفر از نیروهای تندرو حامی حکومت ایران مقابل سفارت بریتانیا در خیابان فردوسی تجمع کردند. در حالی که تصاویر این اعتراض زنده پخش می شد، شماری از آنها با غلبه بر مقاومت پلیس از دیوار و دروازه سفارتخانه بالا رفتند و اقدام به تخریب اموال و مدارک کردند.
دیپلماتهای ایرانی اموال و اسناد خود را پیش از ترک لندن بسته بندی کرده اند
ساعاتی پس از آن یورشی مشابه به مجتمع مسکونی دیپلماتهای بریتانیایی در باغ قلهک نیز صورت گرفت.
روز گذشته سفرا و دیپلماتهای چندین کشور خارجی به نشانه همبستگی با همکاران بریتانیایی خود از باغ قلهک و سفارت بریتانیا بازدید کردند، حرکتی که استاندار تهران آن را مشکوک خواند.
خبرگزاریهای فرانسه و رویترز از قول آنها نقل کردند که میزان تخریب و غارت تکان دهنده بوده و نشان می دهد که بر خلاف ادعای حکومت جمهوری اسلامی، این اعتراض خودجوش نبوده است.
امروز چند نماینده مجلس ایران در گفتگو با خبرگزاری فارس این اقدام دیپلماتها را یک "کارناوال نمایشی" خواندند و قویا محکوم کردند.
کاظم جلالی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: "رفتار و سوابق ننگین دولت انگلیس در داخل ایران و برخی از مناطق جهان آنقدر ننگین، سیاه و تاریک هست که با چنین حرکتهای نمایشی هرگز پاک و زدوده نمی شود."
آقای جلالی به دیپلماتهای خارجی مقیم ایران توصیه کرد که خودشان را "در اعمال ننگین دولت انگلیس شریک نکنند."
زهره الهیان، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم به خبرگزاری فارس گفت: "مسائل پیش آمده بین ایران و لندن به هیچکدام از کشورهای اروپایی مربوط نمی شود و هرگونه دخالت کشورهای اروپایی با واکنش تهران مواجه خواهد شد."
دیپلماتهای بریتانیایی صبح چهارشنبه از بیم جان خود و خانواده هایشان ایران را ترک کردند.
مقامهای اتحادیه اروپا نیز هشدار داده اند که در حال بررسی تدابیری مناسب در پاسخ به یورش به سفارتخانه بریتانیا هستند.
وزارت خارجه ایران از یورش به سفارت بریتانیا ابراز تاسف کرده و به نظر می رسد میان جناح تندرو حکومت جمهوری اسلامی و مدیران وزارت خارجه بر سر نحوه مدیریت تنش اخیر در روابط با لندن اختلاف نظر هست.
امروز احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران، در خطبه های نماز جمعه گفت: "انگلیس نیاز به گوشمالی داشت که مصوبه مجلس از آن گوشمالی های جانانه بود."