مراقب باشید! خیلی از داروهای لاغری مجوز ندارند
متأسفانه مدتی است باب شده است که مردم برای لاغری رو به استفاده از قرصهای چینی آوردهاند...
بعضی قرصهای لاغری اعتیاد میآورند
بنا به گفته برخی افراد این قرصها خیلی راحت میتواند وزن آنها را کاهش دهد ولی عارضهای به دنبال ندارد. این قرصها روکش سبز رنگی دارند و داخل آن کپسولی است و به اسم قرص لاغری فروخته میشوند.
بنده خود چند مراجعه کننده در این زمینه داشتم حتی بهیار مرکز نیز از این قرصها مصرف میکرد. متأسفانه تمامی تستهایی که از این افراد گرفته شد مثبت بود و نشان میداد قرصها حاوی شیشه و آمفتامین هستند و گرچه خیلی خوب سبب لاغری مصرفکننده شده بود اما عوارض فوقالعاده بدی داشتند.
عوارض این قرصها دقیقاً مانند عوارض مصرف شیشه شامل بیتابی، تپش قلب، بیقراری، بیخوابی زیاد، لاغری سریع، قطع اشتها و حتی توهم است.
باید گفت اصلاً و ابدا معلوم نیست چه میزان مصرف میتواند این حالات را پیش آورد. ممکن است فردی مقدار زیادی از این قرصها را در طول چند ماه مصرف کند و عارضه خاصی نشان ندهد اما برخی بدنها به قدری مستعد است که حتی با مصرف یکی دو عدد یا 5 تا 10 دانه دچار عارضههای شدید شده و به آن وابسته میشوند و دچار عوارض جسمی و روانی نیز خواهند شد. در واقع گرچه این قرصها سبب لاغری فوقالعاده میشوند اما به دنبال آن عوارض بسیار شدید و حالات بدی در انتظار فرد خواهد بود که گاهی حتی با قطع قرص عوارض برطرف نمیشود.
حتی دیده شده که داروهای لاغری مجاز هم میتوانند عوارضی مانند ناراحتیهای قلبی داشته باشند. پس لازم است فرد قبل از استفاده به وسیله پزشک چک شود. مصرف قرصهایی که به اسم قرص لاغری در بازار از طریق اینترنت یا ماهواره یا توسط افراد نابلد به عنوان نمونه در آرایشگاهها به فروش میرسد به هیچ عنوان توصیه نمیشود. مصرف حتی یک عدد از این قرصها میتواند عوارض جسمی و روحی در پی داشته باشد. به همین دلیل در هر وزن و حالتی هستید، به هیچ عنوان از این داروها استفاده نکنید.
مجوز داروی ضد چاقی «سیبوترامین» لغو شد
محمدرضا مهاجری تهرانی، معاون پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران تغییر سبک زندگی را به عنوان درمان اولیه چاقی توصیه کرد و اظهار داشت: سازمان غذا و داروی آمریکا در خصوص استفاده از داروهای ضدچاقی فقط برای 2 دارو به نامهای «اورلیستات orlistat» و «سیبوترامین sibutramine» مجوز صادر کرده است و بقیه داروهای موجود در سطح داروخانهها هیچکدام تأییدیه این سازمان را ندارند.
وی با اشاره به نحوه عملکرد داروی سیبوترامین و اثرات متفاوت و عوارض جانبی به ویژه قلبی و عروقی، گفت: داروی "سیبوترامین " مهارکننده جذب مجدد منوآمینها است که به صورت مرکزی عمل میکند و موجب کاهش HDL و تری گلیسیرید و افزایش فشار خون و تعداد نبض میشود.
معاون پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: اخیراً مجوز داروی سیبوترامین که قبلاً دارای تأییدیه از سازمانهای جهانی بوده است به دلیل بالا بردن ریسک سکتههای مغزی و قلبی، در اروپا و آمریکا لغو شد و شرکت سازنده مجبور به جمعآوری این دارو از بازارهای اروپا و آمریکا شد.
وی با ابراز تأسف از رواج استفاده از داروهای ضد چاقی در کشور که تأییدیه سازمانهای جهانی را ندارند، اضافه کرد: متأسفانه در کشور ما داروی سیبوترامین به میزان زیاد در داروخانهها عرضه میشود؛ استفاده از این دارو به دلیل بالا بردن ریسک سکتههای مغزی و قلبی و همچنین بالا بردن فشارخون بیمارانی که از این دارو به عنوان داروی ضدچاقی استفاده میکنند به هیچوجه توصیه نمیشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به آمار چاقی در مردم تهران گفت: نیمی از مردم تهران اضافه وزن دارند و طبق تعریف بیش از 20 درصد مردم تهران چاق هستند؛ بهترین اقدام برای کاهش وزن، کاهش مصرف مواد غذایی و جلوگیری از کمتحرکی به وسیله ورزش است؛ این دو عامل میتواند وزن فرد را کاهش دهد و این موضوع باید زیر نظر پزشک باشد.
وی با تأکید بر بررسی و درمان بیماریهای غدد که میتواند باعث افزایش وزن شود، تصریح کرد: در ابتدا باید ضمن بررسی کمکاری تیروئید یا بیماریهای غده فوق کلیه، عوارض چاقی و نسبت دیابت و فشار خون بررسی شود و در نهایت با استفاده از عوامل کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و تحرک مناسب وزن کاهش یابد.
عوارض جبرانناپذیر مکملهای ماهوارهای
داروها و مکملهای رژیمی غذایی که از طریق ماهواره و اینترنت توسط رسانههای غربی تبلیغ میشود، مورد تایید وزارت بهداشت نیست و عوارض خطرناک و جبرانناپذیری در سیستم بدن ایجاد میکند.
دکتر حسین برزگر، مدیر نظارت بر دارو و مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، ضمن بیان این مطلب گفت: «اخیراً در شبکههای ماهوارهای و اینترنتی، تبلیغات دارویی و مکملهای رژیمی غذایی زیادی در کشورهای اروپایی و آمریکایی صورت گرفته که اینگونه داروها حتی در آن کشورها هیچگونه مجوزی از مراجع ذیصلاح ندارند.»
وی افزود: «اشخاصی که صلاحیت علمی ندارند و فاقد تأییدیه و مستندی در این خصوص از سایر کشورها هستند با بهکارگیری شیوههای جذاب تبلیغاتی نسبت به ترویج و فروش اینگونه داروها و مکملهای رژیمی غذایی با مبالغ بسیار بالا به کشورمان، اقدام میکنند.»
دکتر برزگر با اشاره به اینکه این داروها و مکملهای رژیمی غذایی اغلب دستساز هستند تاکید کرد: «اینگونه محصولات دارویی و غذایی برای ورود به گمرک کشور و ترخیص نیاز به تایید و مجوز مدیریت نظارت بر دارو را دارد و به دلیل نداشتن مجوز وزارت بهداشت، به هیچ عنوان از نظر بهداشتی تایید نمیشوند و اجازه ترخیص نمیگیرند و باعث ضرر مالی سنگینی برای سفارشدهنده خواهد شد.»
مدیر نظارت بر دارو و مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز به هموطنان توصیه کرد: «از خرید و سفارش داروهای ماهوارهای و اینترنتی جدا خودداری کنند زیرا که سلامتی مصرفکنندگان را به خطر میاندازد.»