بررسی روزنامه های صبح تهران " شنبه ۱۶ بهمن
بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه ۱۶ بهمن
مسعود بهنود
روزنامه نگار
تیرخلاص رهبر به مبارک
نزدیک به تمامی روزنامه های امروز صبح تهران، در تیترهای اول خود، بخش هائی از سخنان رهبر جمهوری اسلامی را در نماز جمعه تهران آورده اند که درباره رویدادهای مصر بوده. انعکاس این سخنان و "تیر خلاص به مبارک" هم از جمله برداشت های این روزنامه ها از انعکاس همان سخنان است.
مصر در سرمقاله ها
روزنامه خبر از قول دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشته موضعگیری دیروز رهبر به موقع و تیر خلاصی بود که ایشان به مبارک زد.
به نوشته این روزنامه این تحلیل محسن رضایی از سخنان روز گذشته آیت الله خامنه ای درباره جنبش مردمی در مصر است؛ جنبشی که رهبر در خطبه های نماز جمعه خود تحولات آن را زلزله ای واقعی خواند و در خطبه به زبان عربی از ارتش و الازهر مصر خواست با این جنبش مردمی همراهی کنند و تاکید کرد علمای دینی مصر باید نقش تاریخی خود را در قیام مردم ایفا کنند.
به نوشته روزنامه خبر رهبر جمهوری اسلامی در سخنان روز گذشته خود با اشاره به تحلیل های رسانه های غربی درباره تحولات مصر خاطر نشان کردند: غربی ها به شدت نگران آشکار شدن انگیزه اسلام خواهی قیام مردم مصر در میان ملت های منطقه هستند بنابراین تلاش می کنند تا علت حرکت مردم را فقط عامل اقتصادی نشان دهند.
روزنامه های دیگر هم در سرمقاله های خود درباره مصر نوشته اند.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته حسنی مبارک، هر چند پوست کلفتی میکند و میگوید تا انتخابات بعدی بر کرسی ریاست جمهوری مصر تکیه میزنم و از کشور خارج نمیشوم، اما انقلاب مردم مصر اکنون به مرحلهای رسیده است که دیگر جائی برای او در جامعه مصر وجود ندارد و چارهای غیر از ترک کاخ ریاست جمهوری برای وی نمانده است.
به نظر این روزنامه تفاوت مصر با تونس اینست که تونس در معادلات سیاسی منطقه خاورمیانه به ویژه موضوع اسرائیل که مسأله اول خاورمیانه عربی است، نقشی ندارد و حذف زین العابدین بن علی از قدرت تأثیری در این موضوع نداشت. اما دولت مصر، در 30 سال اخیر نقش اول را در توازن معادلات سیاسی به نفع اسرائیل در منطقه داشته است.
روزنامه جمهوری اسلامی در پایان نوشته قیام سراسری مردم مصر علیه حسنی مبارک و شعارهای تندی که علیه او میدهند، کاریتر از گلولههای خالد اسلامبولی است. این قیام و این شعارها کار حسنی مبارک را چنان یکسره خواهد کرد که از این پس حتی جریان هوادار آمریکا و اسرائیل در مصر نیز به پایان عمر خود خواهد رسید.
سیاست روز نوشته حوادث چند روز گذشته در خیابانهای قاهره و صفآرایی مردم در مقابل مردم، دل هر مسلمان را در هر نقطه ای از جهان به درد میآورد و علیرغم اینکه برخی کارشناسان مسلمان از اتفاقات مصر بهعنوان پیروزی یاد میکنند اما مادامی که وحدت، یکدلی و تعاون میان بلاد و ملل اسلامی از هر فرقی شکل نگرفته باشد، نمیتوان از نصرت یاد کرد.
به نوشته مدیر مسئول این روزنامه رویدادهای کشور مصر اگرچه ممکن است منجر به زیر کشیدن برخی از عوامل و عناصر هوادار غرب و اسرائیل قدس بینجامد، اما عدم تحقق وحدت میان آحاد جامعه جای نگرانی و دغدغه فراوان را باز نگاه میدارد. چنانکه رویارویی مردم در مقابل یکدیگر در خیابانهای قاهره در چند روز گذشته مجددا به زخم دیرین جهان اسلام نمک پاشید.
سیاست روز از جمهوری اسلامی ایران نه از باب برتری طلبی و کسب هژمونی در منطقه بلکه برای اثبات برادری، تجارب گران بدست آمده خود را در حوزه تبعات تفرقه، که در طول 30 سال حیات گذشته ایران را متحمل زخمهای عمیقی کرده، در اختیار ملت مصر قرار دهد.
حشمت الله فلاحت پیشه در سرمقاله رسالت این سئوال که مطرح کرده که حوادث مصر یک انقلاب تمام عیار اسلامی و دینی است یا یک موج اعتراض اجتماعی و اقتصادی که به زودی فرو می نشیند؟ آیا یک سونامی سیاسی در شاخ آفریقا پدید آمده است؟
به نظر این نماینده مجلس شورای اسلامی: آزادی و حقوق بشر به عنوان نمادهای ارزش مدرنیته در جوامع اسلامی در بعد سیاسی منجر به استبداد سیاسی و در بعد اقتصادی تولید فساد و همین ارزشها در بعد فرهنگی تولید بیبندوباریهای اخلاقی و فساد اخلاقی میکند. بوی تعفن این فساد همه اقشار جامعه از فقیر و غنی را آزار میدهد.
رسالت در ضمن تاکید کرده حتی پدیداری طبقه متوسط جامعه با استانداردهای مدرنیته نیز نتوانسته است سلطه غرب در جوامع اسلامی را حفظ کند و اولین کسانی که بر این تبهکاریهای مدرن شوریدند همین جماعت طبقه متوسط بودند.
اما صادق خرازی در مقاله ای که روزنامه های خبر و آرمان آن را به نقل از وبلاگ نویسنده، سرمقاله خود قرار داده اند نوشته خاورمیانه روزهای بحرانی و سرنوشت سازی را میگذراند. خیزش مردمی علیه حکومتهای خودکامه در برخی کشورهای این منطقه حساس فقط به دلیل گرسنگی مردم به وقوع نپیوسته بلکه استبداد دهها ساله نیز ریشه در نارضایتی مردم دارد، مردمی که از حکومتهای متکی به یک فرد و یا یک حزب به تنگ آمده و میخواهند خود سرنوشتشان را به دست گیرند.
کیهان در سرمقاله خود از سناریو جانشین آمریکا برای مصر خبر داده و نوشته آمریکایی ها اکنون به این می اندیشند که اولا مبارک با کمترین هزینه ممکن و حتی المقدور در زمانی با فاصله چند ماه از زمان فعلی از مصر بیرون برود، ثانیا کسی مانند عمر سلیمان یا اگر نشد محمد البرادعی به جای او بنشیند که به "منافع حیاتی" آمریکا درخاورمیانه وفادار باشد و ثالثا حرکت مردم مصر ماهیت اسلامی یا ضد آمریکایی و ضد صهیونیستی پیدا نکند.
فرهیختگان گزارشی درباره سر بریده میرزا کوچک خان جنگلی چاپ کرده استنویسنده بر مبنای یک سند که منبع آن فاش نشده ادعا کرده مقام های اسراییلی به یاد همتایان آمریکایی خود می آورند که در جریان حمله به عراق و ساقط کردن صدام هم همین حرف ها را می زدند و اطمینان می دادند که قادر خواهند بود کل ماجرا را با روی کار آوردن سکولارها مدیریت کنند اما آنچه بعد از 7 سال اشغالگری در عراق روی دست آمریکا و اسراییل مانده دولتی اسلامی است که خود را بخشی از محور شیعی منطقه می داند.
افتخار به حداقلها، چرا؟
طهماسب طلایی در سرمقاله روزنامه اقتصادی جهان صنعت نوشته اوایل سالجاری رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی، حجم سرمایهگذاری خارجی در کشور را رتبهدار ارشد میان شاخصهای اقتصادی کشور اعلام کرد و ایران را جزو کشورهای اول در این بخش برشمرد. علیشیری از کاهش این شاخص میان کشورهای دیگر خبر داده بود تا شاید خوشحال شویم که ما هم در زمره کشورهای برتر در جذب سرمایهها قرار داریم.
به نوشته این مقاله همان مقام چند روز پیش دوباره گفته است در 9 ماهه سالجاری حدود7/2 میلیارد دلار سرمایه خارجی به کشور وارد شده . فارغ از آنکه چه میزان از این ارقام اعلامی به واقع وارد زیرساختهای کشور شده است باید گفت در همین سال آماری، عربستان 5/35 میلیارد دلار، قطر 7/8 میلیارد دلار، ترکیه 6/7 میلیارد دلار و لبنان 8/4 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کردهاند.
سرمقاله جهان صنعت با یادآوری 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری جذب شده در عراق نوشته ادعای مقام ایرانی آنچنان هم که میگویند افتخاربرانگیز نیست زیرا عراق و لبنان با وجود بحرانها و شرایط ناایمن سیاسی جایگاه برتری نسبت به ایران داشته و این سوال را برای ما مطرح کردهاند که چگونه ما از شرایط خوبمان یاد میکنیم و قیاسی بین جایگاهمان در منطقه و ارقام اعلامی نداریم؟
به تاکید این مقاله حالا آمار سرمایهگذاری خارجی در ایران رتبه اول شاخصهای اقتصادی کشور دانسته شده، بد نیست پرسیده شود که چه بر سر دیگر شاخصهای اقتصادی آمده که چنین شاخصی بر صدر نشسته است؟ چرا بر این حداقلها افتخار میکنیم، اگر اندکی با خود روراست باشیم باید با کمی احتیاط از این آمارها یاد کنیم و اینگونه مفتخر نباشیم که برتر هستیم اما نباشیم!
سر بریده میرزا روی میز
رضا اسکستانی که سر میرزا را برید- فرهیختگاندر زیر عکس نوشته شده: نمی دانم قضیه آن صندلی روی میز چیست. . شاید می خواسته اند ابعاد و اجزای عکس واضح تر بشود. یا اینکه قرار بوده یکی از قزاق ها برود روی میز بنشیند و پایش را بگذارد روی سر میرزا کوچک خان. بعد از عکس یادگاری هم سر میرزا را مدت ها در سربازخانه ی رشت گذاشتند برای نمایش. تا مردم بیایند و ببینند و عبرت بگیرند. بعد هم سر را بردند تهران و تحویل دادند به رضاخان:
به تاکید فرهیختگان این اتفاق ۸۹ سال پیش افتاد. یعنی فقط سه نسل قبل تر از ما. رضا اسکستانی پدرِ پدربزرگ های یکی از ما بوده. اگر میرزا کوچک خان در زمان ما زندگی میکرد، قطعا یک رضا اسکستانی ای پیدا میشد که برود و سر میرزا را ببرد. قطعا قزاق هایی پیدا می شدند که با سر میرزا عکس یادگاری بگیرند. فقط فرقش این بود که دوربینشان دیجیتال بود!
دعوا سر منافع ملی؟
ابتکار با اشاره به آن چه در استیضاح وزیر راه اتفاق افتاد نوشته اختلاف میان دولت و مجلس در همه دورهها وجود داشت اما اینکه گستره این اختلاف تاروپود نظام اجرایی و تقنینی کشور را به گونه ای فراگیرد که در دادگاه افکار عمومی، این دو قوه اصلی به لج و لجبازی لقب، گیرند بی سابقه است. نگاه به عملکردها نشان میدهد که این لقب ناشی از قضاوت عجولانه مردم نیست.
نویسنده این روزنامه یادآوری کرده مجلس هر ماه دنبال استیضاح وزیری است از طرف دیگر برای مردم پذیرفتنی نیست که رئیس جمهور آنگاه که خود صلاح بداند به تشخیص مجلس تمکین نماید. به هر حال مطابق قانون اساسی موجود، این مجلس حق نظارت دارد و یکی از ابزارهای نظارتش هم استیضاح است اگرچه ممکن است مجلس در فرآیند استیضاح اشتباه کند اما این دلیل نمیشود که دولت به این حق قانونی تمکین نکند.
ابتکار این تصویر از کنش و واکنش مجلس و دولت را در خوش بینانه ترین فرض لج و لجبازی دانسته و نوشته بسیاری از مشکلات مورد انتقاد مجلس به ویژگیهای وزیر و توانمندیهای فردی برنمی گردد بلکه ناشی از ساختارها و نظام اقتصادی است و تغییر افراد تاثیر چندانی در بهبود و اصلاح امور ندارد. مهم این است که مردم باور کنند تضادها و کشمکشها در مسیر منافع ملی است.
در جست و جوی باند خرگوش
رئیس پلیس مشهد در گفت وگوی اختصاصی با روزنامه خراسان گفته دستور انتشار عکس بدون پوشش سرکردگان باند خرگوش صادر شده و شاکیان این باند بدون هیچ گونه هراسی برای اعلام شکایت به پلیس عملیات ویژه مشهد مراجعه کنند.
سرهنگ پاسدار احد کریمی به نوشته این روزنامه تاکید کرده شاکیان و شهروندانی که اطلاعاتی از اعضای این باند مخوف در اختیار پلیس می گذارند مطمئن باشند که نام، مشخصات و همچنین اطلاعات آن ها به طور محرمانه در نزد پلیس باقی می ماند هیچ کس از هویت آن ها در پرونده مطلع نخواهد شد و آنان بدون واهمه شکایت کنند تا این افراد به سزای اعمال خود برسند.
ح. غ یکی از سرکردگان باند خرگوش که به هنگام دستگیری نای حرف زدن نداشت و در گوشه ای افتاده بود به خبرنگار خراسان گفت: ۲۰ سال سن دارم و از ۶ سال قبل استعمال موادمخدر از نوع "شیشه" را شروع کردم. وی افزود: من تا کلاس پنجم ابتدایی درس خواندم و پس از آن دیگر نتوانستم ادامه بدهم به همین دلیل ترک تحصیل کردم.
خراسان نوشته او که از شدت "خماری" نمی توانست حتی چشم هایش را باز کند در پاسخ به این سوال که خلافکاری را چگونه آغاز کردی گفت: تمام بدبختی هایم از یک دعوا شروع شد یکی از بچه محل ها سر یک کوچه خلوت در شهرک سیدی به همسرم چیزی گفته بود که من او را کتک زدم اما او هم دوباره مرا گیر آورد و خیلی کتکم زد. برای همین نزاع من فراری شدم تا این که یکی از دوستان مشترکمان به نام محسن که معروف به محسن ریش است ما را آشتی داد و از آن به بعد با دیگر دوستانمان خلاف می کردیم اما اکنون آن ها می خواهند با صحنه سازی موادمخدر کشف شده را به گردن من بیندازند.
تک مضراب و علی دائی
نویسنده ستون تک مضراب روزنامه سیاست روز نوشته:
علی دایی: من در مورد تیم ملی صحبت نکنم بهتر است.
ننجون: شما درباره انرژی هستهای اظهارنظری بفرمایید ما از برادر محمد البرادعی میخواهیم در مورد تیم ملی صحبت کند چون ایشان هم دکتر است و هم یک زمانی در آژانس کار کرده و تجربه دارد.
علی دایی: قطبی با این همه وعده کف دست و پشت دست چکار کرد؟
ننجون: پشت بازو، قوزک پا و دل شیر یادتان رفت.
ننجون: به قول شاعر، امشب شب مهتابه، حبیبم رو میخوام. حبیبم اگه خوابه، طبیبم رو میخوام...
علی دایی: هیچ کس به یاد ندارد که من در گذشته به علی کریمی بیاحترامی کرده باشم.
ننجون: به هر حال وقتی سن بالا میرود،حافظه آدم هم ضعیف میشود. ما به یاد نداریم دیشب شام چه خوردهایم چه برسد به زمان بازی جنابعالی در تیم ملی که به دوران جنگ جهانی دوم برمیگردد
کارتون
پیشرفت به دستور رییس جمهور
شهرام شکیبا طنزنویس در ستون خود در روزنامه خبر با عنوان "اطلاعیه جمعیت خود جوش نهضت تولید مثل" به نقل از خبرگزاری ها نوشته جمعیت ایران صبح روز پنجشبه 14 بهمن ساعت 8 و 36 از مرز 75 میلیون نفر گذشت و اضافه کرده از همت بلند و دقت عملی که هم میهنان ارجمند به کار بسته اند کمال تشکر را داریم چراکه ایرانیان بزرگوار کارها را طوری تنظیم کرده اند تا همزمان با افتتاح صدها طرح و پروژه جمعیت هم درست در همین ایام از 75 میلیون نفر بگذرد.
نویسنده با اشاره به افزایش یک میلیونی جمعیت کشور در یک سال نوشته این اول ماجراست. از روزی که رئیس جمهور مردم را مکلف به تولید مثل کرده وقت چندان زیادی نگذشته لذا تولیدات جدید در راه است و آمار پیروزیها و سربلندیها متعاقباً اعلام میشود سال گذشته بیشتر سرمان به فتنه و محکوم کردن و غیره گرم بود لذا هم وقت ضیغ بود هم امکانات اما امسال اوضاع فرق خواهد کرد.
"به دعوت ریاست محترم جمهوری دست در دست هم می نهیم به مهر و بکوب کار و تلاش میکنیم تا از این هم که هستیم بیشتر و بیشتر شویم. لذا بعید نیست آستین ها را بالا بزنیم و نیازمندی الباقی جهان و جمعیت را خودمان در دو سال آینده تأمین کنیم."
و سرانجام طنز امروز خبر این که" اگر متخصصان و پژوهشگران داخلی هم دستی زیر بال ماجرا بگیرند و با ظرافت و دقت خاص خودشان فکری برای ساخت و ایجاد خط تولید مکانیزه با بازده بیشتر بکنند توفیقات بیشتری خواهیم داشت که البته بعید نیست. فقط میماند همکاری مجلس و... که آنها هم باید عوض سنگ اندازی در این کار مردم به آغوش مردم بازگردند و همدوش آنها تلاش کنند.
|
|