آمریکا از ایران خواست پیشنهاد برزیل برای اعطای پناهندگی به زن ایرانی محکوم به سنگسار را بپذیرد.به گزارش عصر ایران به نقل از خبرگزاری فرانسه، فیلیپ کراولی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دیروز دوشنبه گفت: اگر برزیل تمایل به پذیرش این زن را دارد ، امیدواریم ایران این موضوع را اقدام بشردوستانه بداند. وی ادامه داد: امیدواریم ایران پیشنهاد برزیل را بپذیرد و تمایل خود را برای حل این مسئله ، اظهار کند. در همین زمینه می خواهیم که ببینیم گردشگران ما نیز در اقدام بشردوستانه ای به سرزمین خود بازگردند.سه تبعه آمریکایی حدود یک سال پیش از این هنگامی که در مناطق شمالی عراق بودند به اتهام ورود غیرمجاز به ایران توسط نیروهای مرزبانی ایران، بازداشت شدند ولی پس از آن وزیر اطلاعات کشورمان گفت که اتهام آنها، جاسوسی است.
"لولا دا سیلوا" رئیس جمهور برزیل روز شنبه گذشته گفته بود: به دوستم احمدی نژاد، رهبر و دولت ایران می گویم و از آنها می خواهم که به برزیل اجازه بدهند به این زن، پناهندگی بدهد.
وی اضافه کرده بود: من به قوانین داخلی ایران احترام می گذارم اما اگر دوستی من با رئیس جمهور و ملت ایران معنی دار باشد و اگر این زن باعث ناراحتی و ناخرسندی شده است ما می توانیم میزبان این فرد در برزیل باشیم.
سکینه محمدی آشتیانی 43 ساله در 15 ماه می 2006 به جرم رابطه غیرمشروع، به سنگسار محکوم شد. این حکم در سال 2007 نیز در دادگاه عالی ایران تایید شد .
در ماه ژوئیه گذشته نیز مقامات ایرانی اعلام کردند اجرای حکم سنگسار این فرد را معلق کرده اند.رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه امروز، در مورد اظهارات لولا داسیلوا ـ رییسجمهور برزیل ـ برای ارائه پناهندگی به سکینه محمدی آشتیانی گفت: با شناختی که ما از آقای داسیلوا داریم ایشان شخصیتی بسیار انسانی و عاطفی هستند. احتمالا اطلاعات کافی در رابطه با این پرونده به دست ایشان نرسیده است. پروندهای که روند قضایی خود راطی میکند براساس جرایمی که مسلم شناخته شده است بررسی میشود. مهمان پرست گفت: اقدامی که میتوان کرد این است که وی را در جریان جزییات جرایم فردی که متخلف بوده و محکوم شده گذاشت و مساله برایش روشن خواهد شد.
مهمانپرست: رهبر برزیل از پرونده سنگسار آشتیانی اطلاع کافی ندارد
|
داسیلوا (چپ) و اردوغان از جمله مخالفان تحریمهای بین المللی علیه ایران بوده اند |
دولت ایران پیشنهاد برزیل برای اعطای پناهندگی به یک زن ایرانی محکوم به سنگسار را رد کرده است.
روز سه شنبه، 12 مرداد (3 اوت)، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در پاسخ به پیشنهاد رئیس جمهوری برزیل برای پذیرش سکینه آشتیانی، زن ایرانی که به اتهام زنای محصنه به سنگسار محکوم شده، گفت "با توجه به شناختی که ما از جناب آقای داسیلوا داریم، وی شخصیتی بسیار انسانی و عاطفی است که احتمالا اطلاعات کافی درباره این پرونده به دستش نرسیده است."
روز یکشنبه این هفته گزارش شد که لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهوری برزیل، آمادگی کشورش برای دادن پناهندگی به سکینه آشتیانی را اعلام کرده و از محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، خواسته است تا اجازه دهد خانم آشتیانی از ایران خارج و به برزیل پناهنده شود.
درخواست مقامات و شخصیت های خارجی از رهبران کشورهای دوست برای عفو محکومان، به خصوص محکومان سیاسی، پدیده ای بی سابقه نیست، اما میانجیگری در چنین مواردی از طریق اعلام آمادگی برای اعطای پناهندگی اقدامی متعارف نبوده است به خصوص اینکه در جمهوری اسلامی، حتی بخشنامه رئیس سابق قوه قضائیه برای خودداری از اجرای احکامی مانند سنگسار نیز گاه نادیده گرفته شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد وضعیت قضایی خانم آشتیانی گفت که پرونده روند قضایی خود را براساس جرایمی که صورت گرفته طی می کند و افزود "کاری که در این خصوص می شود انجام داد این است که آقای داسیلوا را در جریان جزئیات جرائم فردی که متخلف بوده و محکوم شده است قرار داد که فکر می کنم مساله برایش روشن شود."
سکینه آشتیانی چهار سال پیش به اتهام ارتباط نامشروع با دو مرد پس از فوت همسرش به شلاق محکوم شد و این حکم در باره او به اجرا در آمد.
|
خبر حکم سنگسار سکینه آشتیانی در سطح جهانی مطرح شد و انتقاداتی را در پی آورد |
بعدا، پرونده دیگری علیه خانم آشتیانی به اتهام ارتباط نامشروع در زمان حیات همسرش به جریان افتاد و قاضی پروندهT او را در ارتباط با اتهام زنای محصنه مقصر تشخیص داد و حکم سنگسار او را صادر کرد.
ماه گذشته اعلام شد که پرونده خانم آشتیانی به منظور رسیدگی در اختیار رئیس قوه قضائیه قرار گرفته و حکم سنگسار فعلا اجرا نمی شود.
پیش از آن، گروهی از حقوقدانان و شخصیت ها و نهادهای ایرانی و بین المللی مدافع حقوق بشر ضمن تقبیح صدور حکم سنگسار، خواستار لغو حکم دادگاه علیه خانم آشتیانی و ملغی شدن این مجازات در ایران شدند.
شماری از رسانه های معتبر خارجی نیز با انعکاس خبر احتمال سنگسار این زن و ابراز انزجار نسبت به صدور و اجرای چنین احکامی در ایران، اعلام کردند سنگسار از جمله مجازات های غیرانسانی و مغایر ضوابط بین المللی است و خواستار اعتراض جامعه جهانی به این حکم شدند.
روابط داسیلوا با رهبران ایران
در مقابل، برخی مقامات جمهوری اسلامی با محکوم کردن مخالفان سنگسار، چنین مجازاتی را منطبق با قوانین اسلامی و لازم الاجرا قلمداد کرده و از مقامات قضایی خواستند به تلاش رسانه های خارجی برای برانگیختن افکار عمومی در سطح جهانی بی اعتنا باشند.
همچنین، مدتی پس از اعلام توقف اجرای حکم سنگسار خانم آشتیانی، اعلام شد که مقامات قضایی محمد مصطفائی، وکیل مدافع وی را احضار و همسر و برادر همسر او را بازداشت کرده اند.
معلوم نیست که دلیل این اقدام چه بوده است اما آقای مصطفائی به خاطر تلاش حرفه ای جهت جلوگیری از اجرای احکامی مانند اعدام نوجوانان و سنگسار زنان شخصیتی شناخته شده محسوب می شود.
رئیس جمهوری برزیل دلیل خود در طرح پیشنهاد اعطای پناهندگی به سکینه آشتیانی را توضیح نداده اما ظاهرا انتظار داشته است که مقامات جمهوری اسلامی با توجه به روابط دوستانه ای که با او دارند، به جای سنگسار یا تبدیل این مجازات، به خانم آشتیانی اجازه دهند از کشور خارج شود.
|
مقامات قضایی ایران وکیل پرونده را برای بازپرسی احضار کردند |
در جریان بحران ناشی از برنامه های اتمی ایران، مقامات جمهوری اسلامی بارها از آقای داسیلوا به عنوان یکی از حامیان اصلی خود نام برده اند و دولت برزیل نیز گاه مواضعی در حمایت از برنامه اتمی ایران اتخاذ کرده که می تواند باعث شناخته شدن او به عنوان یکی از دوستان حکومت ایران شده است.
در ماه مه سال جاری، رئیس جمهوری برزیل و نخست وزیر ترکیه به منظور حل بحران هسته ای ایران به تهران سفر کردند و پس از مذاکراتی با طرف ایرانی، توافقنامه سه جانبه ای شامل مبادله اورانیوم غنی شده با سوخت رآکتور اتمی امضا شد.
اگرچه مقامات سه کشور ابراز امیدواری کردند که امضای توافقنامه تهران مانع از صدور قطعنامه جدیدی علیه ایران شود، شورای امنیت محتوای این توافقنامه را به عنوان راهی برای حل بحران اتمی ایران کافی ندانست و قطعنامه ای حاوی تحریم های جدید علیه ایران را تصویب کرد.
برزیل و ترکیه تنها اعضای شورای امنیت بودند که به قطعنامه شماره 1929 شامل تنبیه های جدید علیه ایران رای منفی دادند و باعث شدند تا این قطعنامه با اکثریت آرا به تصویب برسد.
مقامات جمهوری اسلامی از اینکه این قطعنامه لازم الاجرا به اتفاق آرا به تصویب نرسیده ابراز خرسندی کرده و آن را نشانه شکست تلاش های بین المللی علیه ایران، و ادامه روابط دوستانه خود با رهبران برزیل و ترکیه را دلیلی بر منزوی نبودن ایران توصیف کرده اند.
دومین دوره ریاست جمهوری لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا در پائیز سال جاری خاتمه می یابد و انتخابات برای گزینش جانشین او برگزار می شود.