مرور روزنامه های صبح تهران: پنجشنبه ۱۲ شهریور

مرور روزنامه های صبح تهران: پنجشنبه 12 شهریور

تیترهای اول

"اظهارات صریح دو مقام نظامی ‌علیه خاتمی و موسوی" تیتر اول آفتاب یزد است، "اتهام به سران اصلاحات از سوی فرمانده سپاه" عنوان اصلی اعتماد، "پرده ای دیگر از کودتای مخملی افشا شد" در صدر گزارش های خبری رسالت نشسته و "فرمانده سپاه، خاتمی و موسوی خوئینی ها را به مقابله با رهبری متهم کرد" تیتر سرمایه است.

"نامه دوم اوباما به ایران رسید" تیتر اول ابتکار و مردم سالاری است، "غرب در تهدید نشان دان ایران مبالغه می کند" به نقل از محمد البرادعی عنوان روزنامه جمهوری اسلامی، "ادعای وقف دانشگاه آزاد جنجال آفرید" تیتر اول ایران است، "افزایش نگرانی از واگذاری شرکت های دولتی" عنوان جام جم، "تردید در‌نفوذى بودن مجرمان کهریزک" صدر گزارش های حیات نو است، "کارنامه داغ‌ترین ماه بورس" در صدر اخبار دنیای اقتصاد آمده و "همه نگاه ها به مجلس، امروز ترکیب کابینه مشخص می شود" تیتر کیهان است.

گزیده مقالات


جایگاه رهبری

جوان بر اساس گفته های فرمانده سپاه نوشته پس از شکست جریان اصلاحات در انتخابات سال ۸۴، موضوع تضعیف جایگاه رهبری به‌صورت سربسته و غیر مستقیم با انتشار شایعاتی دنبال شد و جریان موسوم به اصلاح‌طلب شروع به سازماندهی تئوری‌ها و نیروهای خود برای حذف حاکمیت دوگانه از چهره سیاسی کشور کرد.

به نوشته این روزنامه سران جناح اصلاحات تمام توان خود را در انتخابات اخیر به کار بستند تا به گفته موسوی خوئینی‌ها به هر قیمتی رهبری را از تخت پایین بکشند. آنها در نزد خود به این نتیجه رسیده بودند که وجود یک رئیس جمهور قوی، یک رهبری ضعیف را به دنبال خواهد داشت و خواهند توانست با تجربیاتی که در سال‌های گذشته کسب کرده‌اند رهبری را مهار کنند.

اعترافات بی خدشه

کیهان در سرمقاله خود با اشاره به کیفرخواست چند صد صفحه ای علیه زندانیان سیاسی این پرسش را مطرح کرده که این تحرکات و اعترافات که خدشه ای بر آن نمی توان وارد کرد نشانه چیست؟ آیا می توان گفت چون کودتای رنگین در ایران قابلیت اجرا ندارد پس هیچ گونه تحرک و تلاشی در زمینه براندازی نرم صورت نگرفته است؟ ساده لوحی تمام عیار یا کیاستی خائنانه است که بپنداریم حوادث پس از انتخابات از سر تصادف و یا اعتراضاتی خودجوش بوده است.

در ادامه سرمقاله این روزنامه آمده: اثبات این مطلب که کودتای رنگین در ایران تحقق یافتنی نیست نقش احزاب و جریان های سیاسی ای که به دنبال براندازی نرم در جامعه بودند را پاک نمی نماید. متن کیفرخواست صادره متهمان و اعترافات صریح آنها در ذیل اقدامات علیه امنیت ملی دارای عناوین مجرمانه خاص خود است که بی شک انتظار می رود دادگاه انقلاب در این باره به دقت و با سرعت و البته بر پایه عدالت حکم مقتضی و قانونی را صادر کند و آشوبگران و اغتشاشگران را چه طراحان و چه عوامل میدانی را به مجازات اعمالشان برساند.

مخالف نظر امام

آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به گفته های فرمانده سپاه به سابقه دخالت نظامیان در سیاست پرداخته و ضمن یادآوری مخالفت بنیانگذار جمهوری اسلامی با حضور نظامیان در صحنه سیاست نوشته مگر امام نگفت این مردم می‌ فهمند و لازم نیست ما به آنها درس بدهیم که کدام کاندیدا صالح است و کدام نیست. پس شـمـا چه کاره‌اید که هر روز روش‌هـای سـخـتـگـیـرانـه جـدیـدتـری بـرای حذف کاندیداها، کشف می‌کنید؟ لابد این آقایان خواهند گفت "منافق پیشگانی چون موسوی، خاتمی و کروبی، اطراف امام را گرفته بودند و با اطلاع رسانی غلط آنها، امام این سخن را گفت تا همین منافق پیشه‌ها بتوانند به مناصب انتخابی حکومت برسند"

سردبیر آفتاب یزد با اشاره به بخش هائی از سخنرانی فرمانده سپاه که در آن به اعترافات زندانیان استناد شده است نوشته اینکه اعترافات غیرقطعی چند متهم از تریبون‌ها و مجلات نظامی سر برمی‌ آورد و فرماندهان عالیرتبه نظامی - که دسترسی آنها به این اعترافات، برخلاف قانون می‌باشد - همین اعترافات را مبنای قضاوت نسبت به عده‌ای دیگر قرار دهند، به خودی خود، تأسف‌بار و نگران کننده است.

بگذارید دهان ببندیم

در مقابل انعکاس وسیع سخنان فرمانده سپاه که خاتمی موسوی و موسوی خوئینی ها را متهم کرده که قصد براندازی ولی فقیه را داشته اند، به نوشته روزنامه های مستقل تنها محمد رضا تابش نماینده مجلس و رییس فراکسیون خط امام گفته است می توانم ثابت کنم دلبستگان به نظام و زندان و جبهه رفته ها برای نظام در بین اصلاح طلبان بسیار بیشتر از اصولگرایان است.

به نوشته حیات نو نماینده اردکان در مجلس در جمع خبرنگاران گفته توصیه می کنم بگذارند زبان ما بسته باشدبنده توصیه می کنم از آنجا که سپاه نهاد کاملاً مقدس و فراجناحی و اجماعی است، شان این نهاد را با این رفتارها و طرفداری از یک جناح، گروه یا یک فرد تقلیل ندهند و شأن سپاه را فرو نکاهند و بگذارند آن قداستی که مردم برای سپاه قائل هستند، باقی بماند.»

گمانه زنی کابینه

جوان روزنامه هوادار دولت در گزارشی از مجلس نوشته هرچند برخی نماینده‌ها در نقد و انتقادهایشان چارچوب‌ها را درنوردیدند اما کلیت جلسات رأی اعتماد مجلس و آنچه که در این جلسات پیش آمد به خوبی بیانگر آن است که مجلس شورای اسلامی در عین حفظ استقلال خود ارتباطی تنگاتنگ و تعاملی کارشناسانه با دولت دارد. با این وجود، بر پایه مشاهدات و نظرسنجی‌های نمایندگان فراکسیون اکثریت و اقلیت و با توجه به دفاعیات و سوابق وزرای پیشنهادی می‌توان پیش‌بینی کرد که مجلس به ۸۶ درصد کابینه قطعاً رأی اعتماد خواهد داد.

به نظر گزارشگر جوان این اکثریت شامل ۱۸ تن از وزرای پیشنهادی می شود و ۱۴ درصدی که احتمالاً با رأی منفی نمایندگان روبرو می‌شوند سه وزیر بیشتر نیستند و این درصد از ریزش کابینه امری کاملاً طبیعی است که در دوره‌ها و دولت‌های پیشین هم به چشم می‌خورد.

جوان بر این اساس نام چهار وزیر پیشنهادی را ذکر کرده و نوشته سوسن کشاورز برای وزارت آموزش و پرورش، فاطمه آجرلو برای وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، میرکاظمی برای وزارت نفت و محمد علی‌آبادی وزیر پیشنهادی وزارت نیرو شانس کمتری برای حضور در کابنیه دهم دارند و سایر وزرا با کسب آرای مطلوب می‌توانند دولت دهم را همراهی کنند.

اعتراف بزرگ وزیر پیشنهادی

صبا آذرپیک در گزارش پارلمانی اعتماد نوشته دیروز پرونده عبدالرضا شیخ الاسلامی روی میز نماینده ها آمد. صلاح دیده شد مسوول دفتر احمدی نژاد وزارت کاریابی جوانان را در دست بگیرد. اما وقتی نماینده ها داشتند "وعده نامه" وزیر پیشنهادی را مطالعه می کردند به یک کشف بزرگ رسیدند. در برنامه شیخ الاسلامی آماری آمده بود که نشان می داد میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محسن رضایی در مناظره های انتخاباتی در مورد آمار بیکاری درست می گفتند و این محمود احمدی نژاد بوده که نمودارهای بیکاری را جلوی رسانه ملی برخلاف واقعیت نشان می داد.

به نوشته گزارشگر اعتماد احمدی نژاد می گفت بیکاری را در این چهار سال خیلی کاهش داده اما وزیر پیشنهادی کار که از قضا پیش از این مسوول دفتر احمدی نژاد بوده و انتظار نمی رفت چنین کند، تمام صحبت های رئیس کابینه اش را زیر سوال برد، شاید او فکر می کرد نماینده ها در برنامه های او ریز نمی شوند و نمی بینند این «اعتراف بزرگ» را، اما ترابی نماینده شهرکرد احمدی نژاد و شیخ الاسلام را گرفتار کرد و گفت آقای مسوول سابق دفتر رئیس جمهور، لطفاً صفحه ۱۵ برنامه خود را بیاورید. شما گفته اید در طول چهار سال دولت احمدی نژاد نرخ ۳۲۱ هزار شغل را از دست داده ایم و آمار شاغلین کاهش یافته است.

به گزارش این روزنامه دوربین ها روی چهره شیخ الاسلامی رفتند، او سر به زیر انداخته بود و گویا می دانست چه اشتباهی کرده و دیگر لازم هم ندید جزوه اش را باز کند. نماینده ها یادشان آمد شب مناظره کروبی ـ احمدی نژاد را که رئیسش گزارش داد "نرخ بیکاری در بهار ۸۴ نرخ بالا بود، از ابتدای۸۴ نرخ بیکاری رو به کاهش است به طور مستمر."

ماندگاران صحنه سیاست

رسالت در سرمقاله خود اصولگرایان را تنها ماندگاران صحنه سیاست ایران توصیف کرده و با اشاره به چالش های مجلس در برابر کابینه پیشنهادی احمدی نژاد آن را "مدل سازی عالمانه رقابت" دانسته و نتیجه گرفته: آینده سیاست و رقابت از افق ثبات سیاسی پایدار طلوع می کند. در این چشم انداز تمامی ساختارها و فرآیندهای سیاسی به تقویت و حمایت از یکدیگر تمایل دارند.

به نوشته سرمقاله رسالت احمدی نژاد، توکلی، لاریجانی، قالیباف، رضایی و ... هر یک می توانند در دل کورپوراتیسم اصولگرایانه شناسنامه و هویت مستقلی را برای خود دست و پا کنند. اگر چه در شرایط کنونی این جناح بندی های نوظهور هر یک به نوبه خود رسانه ای را مدیریت می کنند و سعی دارند ضمن تصریح و تالیف پنهان منافع سیاسی در فضای سیاسی کشور یارگیری کنند اما با نزدیک شدن به انتخابات شوراها و سپس مجلس و حتی ریاست جمهوری به نظر می رسد نوبت آن رسیده است تا تابلوی مشخصی برای خود برگزینند. البته این مسیر صعب العبور طالب جسارت، درایت و استقامت است.

افت بازارها

سرمایه روزنامه اقتصادی صبح در گزارشی با اشاره به افت بازارهای جهانی نوشته برخی کارشناسان افت قیمت ها در بازار جهانی را پس لرزه های رکود اقتصادی می دانند و بر این باورند که بازار سهام تهران بیش از مسائل داخلی از بازار جهانی تاثیر می گیرد و به این ترتیب با وقفه ای کوتاه بازار سهام ما نیز بار دیگر با کاهش قیمت مواجه خواهد شد.

به نوشته این روزنامه حمیدرضا کاهدی تحلیلگر تکنیکال بازار سهام با اشاره به کاهش بهای نفت گفت: "به دلیل انباشت انبارهای آمریکا به نظر می رسد تقاضا برای نفت کاهش یابد و کاهش تقاضای نفت و افت قیمت آن پس لرزه رکود اقتصادی اول است که چندان شدید نیست ولی پنج الی شش ماه به طول خواهد انجامید

رکود و تورم

فرهاد محمودی در سرمقاله سرمایه نوشته شاخص ها نشان می دهد هزینه خانوار در چهار سال گذشته ۱۴۰ درصد و تورم ۱۰۰ درصد رشد کرده - هزینه خانوار ۴۰ درصد بیش از تورم بالا رفته است - سطح زندگی نیز بالا رفته و مشکل تر شده است. یکی از وظایف حاکمیتی دولت ها، کنترل سطح عمومی قیمت ها یا تورم است. به تعبیر دیگر بررسی روند تورم از شاخص های مهم میزان کارایی و توانایی دولت هاست.

به نوشته این کارشناس اقتصادی رشد شاخص تورم از ۱۰۰ در سال ۸۳ به ۲۰۰ درصد در خردادماه سال ۸۶ به معنای آن است که با افزایش ۱۰۰ درصدی سطح عمومی قیمت کالاهای مختلف در کشور، در بخش های تولید و سرمایه گذاری نیز باید شاهد همین میزان تورم باشیم چراکه تورم به صورت زنجیروار تمام بخش های اقتصادی را متاثر ساخته است. در واقع تاثیرات اقتصادی تورم پیامدهای اجتماعی را در قالب رشد بیکاری و افزایش هزینه خانوارها به دنبال دارد.

اما اقتصاد ایران

محمد حسین بابالو در گزارشی در دنیای اقتصاد نوشته اقتصاد اروپا از رکود خارج خواهد شد. اقتصاد آلمان از رکود خارج شد. اقتصاد چین به زودی از رکود خارج خواهد شد. اقتصاد آمریکا به سرعت به سمت بهبود پیش می‌رود. رشد نرخ بیکاری‌ها از پیش‌بینی‌ها کمتر بوده است. اما در ایران شرایط به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد.

به نوشته این کارشناس اقتصادی اقتصاد ایران یک اقتصاد در حال توسعه است و به گفته بسیاری از تحلیلگران این حوزه، کشورهایی از جمله کشور ما و دیگر کشورهایی از این قبیل را سوپاپ اطمینان اقتصاد جهانی می‌دانند و بهبود مجدد آن را مدیون این کشورها دانسته‌اند.

سرمایه های اجتماعی

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به حملاتی که از جانب یک جناح سیاسی و روزنامه های هوادار دولت به محمد رضا شجریان می شود نوشته از درخواست برای عدم پخش صدای استاد در رسانه ملی گرفته تا شکایت های وی از چند روزنامه حامی دولت، همه و همه از جریانات دنباله دار این هتک حرمت «استاد» بود.

به نوشته پژمان موسوی در مقاله مردم سالاری سرمایه های اجتماعی این کشور به آسانی به دست نیامده اند که به آسانی از دست روند; آیا رواست که «استاد» تنها در خارج از مرزهای خانه پدری به اجرای برنامه پرداخته و هم وطنان خود را از صدای خود محروم نماید؟

در ادامه مقاله آمده این مثالی است که برای سایر بزرگان و نخبگان این مرز وبوم که هر کدام از آنها با وضعیتی شبیه وی مواجهند نیز صدق می کند و برماست تا از این روند سرمایه سوز هر چه سریعتر جلوگیری کنیم و اجازه هرز رفتن این سرمایه ها را به هیچ روی ندهیم.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.