محاکمات نمایشی، در دادگاه‌های استالین چه گذشت؟

محاکمات نمایشی، در دادگاه‌های استالین چه گذشت؟

هفته گذشته مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی در ایران در نامه ای به اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس خبرگان به وقایع اخیر و بازداشت و محاکمه معترضان اعتراض کردند.

در بخشی از این نامه به "یورش" ماموران حکومت به مردم و "به خاک و خون کشیدن" آنها و همچنین "داستان شکنجه های بازداشت شدگان کهریزک" اشاره شده و آمده است: "نمایشگاه دادگاه صد نفری که یادآور محاکمات استالین است، دل هر انسان آزاده ای را به درد می آورد".

اما در دادگاه های استالین چه اتفاقاتی افتاد که مجمع نمایندگان ادوار مجلس دادگاه های وقایع اخیر در ایران را به آن تشبیه می کنند.

در صحن دادگاه‌های مسکو هر از گاهی متهمی فریاد بر می‌داشت: «من گناهکارم، مرا بکشید!» یا دیگری داد می‌زد: «من خائن هستم، خائن باید کشته شود!» در پشت صحنه بر متهمان چه گذشته بود؟ پس از حدود هفتاد سال هنوز به این پرسش پاسخ قطعی داده نشده است.

دهها نفر از سران حزب کمونیست و فرماندهان ارتش سرخ به دستور یوزف استالین رهبر حزب و رئیس دولت اتحاد شوروی در برابر دادگاه قرار گرفتند. استالین شخصا در اتاقکی مخفی بر جریان دادگاه‌ها نظارت داشت و از طریق زیردستان خود جریان دادگاه را هدایت می‌کرد.

میراث شوم لنین

ولادیمیر ایلیچ لنین (۱۹۲۴-۱۸۷۰) رهبر انقلاب اکتبر از اواخر سال ۱۹۲۲ به خاطر بیماری از زندگی سیاسی کناره گرفته بود و در کمیته مرکزی حزب کمونیست نزاع بر سر رهبری شروع شده بود. از همکاران نزدیک لنین بانفوذترین شخصیت لئو تروتسکی بود و همه او را جانشین قطعی لنین می‌دانستند.

تروتسکی در بنیادگذاری کشور شوراها پا به پای لنین پیکار کرده بود. او صدر کمیته نظامی انقلابی شورای پتروگراد بود که انقلاب بلشویکی را (در هفتم نوامبر سال ۱۹۱۷) به پیروزی رساند. پایه‌گذار ارتش سرخ بود و پیروزی نظام انقلابی بر "روس‌های سفید" مدیون تلاش و نبوغ نظامی او بود. اما گفته‌اند که تروتسکی سخت متکبر و تکرو بود، به ترتیبات و روابط درون حزب توجه زیادی نداشت.

در برابر استالین یکسره به حزب توجه داشت، آن را اهرم اصلی در رهبری دولت و اداره کشور می‌دانست. او با استفاده از ضعف‌ها و غیبت‌های تروتسکی، موقعیت محکمی در حزب به دست آورد و دبیرکل حزب شد.

لنین در دو نامه نگرانی خود را از قرار گرفتن مسئولیت مهم رهبری حزب در دست "مردی تندخو و نامدارا" (یعنی استالین‎) ابراز کرده بود، اما استالین موفق شد از نشر این دو نامه جلوگیری کند. او با دسیسه و زد و بند، و با تفرقه‌افکنی میان مخالفان خود، موفق شد تمام اهرم‌های حزبی را به دست نزدیکان خود بسپارد و تروتسکی را به انزوا بکشد.

تروتسکی در سال ۱۹۲۷ از حزب اخراج شد، و در سال ۱۹۲۹ شوروی را ترک کرد. او به دستور استالین به طور غیابی به اعدام محکوم شد و حکم در سال ۱۹۴۰ در تبعیدگاهش در مکزیک در مورد او اجرا شد.

زمینه‌ی "پاکسازی حزب و دولت"

استالین از سال ۱۹۲۹ رهبر مطلق کشور شد و تمام امور را به دست گرفت. از روی نادانی، به اجرای فوری و اجباری برنامه اشتراکی‌سازی سراسری بنگاه‌های کشاورزی فرمان داد. این برنامه با شکستی فاجعه‌بار روبرو شد. قحطی و گرسنگی کشور را فرا گرفت و به مرگ نزدیک ده میلیون روستایی انجامید. در برخی مجامع علمی و محافل سیاسی زبان به انتقاد از استالین باز شد.

در کنگره حزب که در سال ۱۹۳۴ برگزار شد، استالین تنها با تقلب و نیرنگ توانست بار دیگر به رهبری برسد. او تصمیم گرفت با رقبا و مخالفان خود تصفیه حساب کند.

اندکی پس از کنگره سرگئی کیروف دبیر حزب کمونیست در لنینگراد ترور شد. همه شواهد نشان می‌دهد که این ترور را پلیس مخفی به دستور استالین انجام داد. استالین به نیرنگی ماهرانه دست زده بود: از سویی رقیب را از میدان حذف کرده و از سوی دیگر برای "مجازات قاتلان" شمشیر تیز می‌کرد. عوامل استالین شایع کردند که یاران تروتسکی در هیئت سیاسی کمیته مرکزی حزب، ترور کیروف را طراحی کرده‌اند.

سرکوب "دشمنان خلق"

بلافاصله پس از قتل کیروف بیش از صد نفر از مقامات حزبی و دولتی تیرباران شدند. در هفته‌ها و ماه‌های بعد هزاران نفر دستگیر و به دست جلادان سپرده شدند. حکم آنها فوری صادر می‌شد، که معمولا اعدام بود، یا با ارفاق، تبعید ابدی به سیبری.

اما استالین نه تنها پیشوای "نخستین کشور کارگران و دهقانان" بود، بلکه خود را رهبر جنبش کمونیستی در سراسر جهان می‌دانست. او ناگزیر بود سرکوب وحشیانه‌ی مخالفان سیاسی را از نظر ایدئولوژیک توجیه کند وبه دیکتاتوری خود "مشروعیت" دهد. با این ملاحظات بود که او چند محاکمۀ علنی سازمان داد که صرفا جنبه‌ی تبلیغاتی داشت.

محاکمات نمایشی

به دستور استالین ۶۶ نفر از چهره‌های برجسته‌ی حزب و فعالان "صدر انقلاب" که برخی از آنها حتی معروفیت جهانی داشتند، در سه دادگاه "علنی" محاکمه شدند.

دادگاه اول: از ۱۹ تا ۲۴ اوت ۱۹۳۶ شانزده نفر از اعضای برجسته‌ی رهبری حزب کمونیست از جمله زینوویف و کامنف یاران نزدیک لنین محاکمه شدند. همه متهمان اعدام شدند.

دادگاه دوم: از ۲۳ تا ۳۰ ژانویه ۱۹۳۷ هفده نفر از مقامات حزبی محاکمه شدند. ۱۳ نفر تیرباران و ۴ نفر به اردوگاه کار اجباری فرستاده شدند.

دادگاه سوم: از دوم تا ۱۳ مارس ۱۹۳۸ گروهی ۲۱ نفره از سران بلشویک محاکمه شدند. بیشتر آنها از وزیران سابق دولت بودند. در میان آنها کمونیست‌هایی نامدار مانند بوخارین (رئیس سابق کمینترن) و ریکوف (نخست وزیر قبلی) قرار داشتند. همه متهمان اعدام شدند.

به موازات این سه دادگاه، یک دادگاه نظامی در ژوئن ۱۹۳۷ ژنرال میخائیل توخاچفسکی و یازده نفر از فرماندهان ارتش سرخ را به محاکمه کشید، که خبر آن در رسانه‌ها انتشار یافت. به دنبال آن سه چهارم فرماندهی ارتش سرخ "تصفیه" شد.

اتهام اصلی متهمان عبارت بود از همکاری با تروتسکی و عناصر دست‌راستی که گفته می‌شد تلاش می‌کنند با حمایت کشورهای سرمایه‌داری (آلمان یا انگلستان یا ژاپن) نظام سوسیالیستی را در شوروی سرنگون کنند. مبنای دادرسی اصل ۵۸ قانون کیفری شوروی بود، که برای توطئه علیه نظام سوسیالیستی و تلاش برای برگرداندن نظام سرمایه‌داری مجازات اعدام در نظر گرفته بود.

ماشین اعترافات

هدف استالین تنها حذف یا نابود کردن مخالفان خود نبود، او فراتر از این، خواهان درهم شکستن ایدئولوژیک آنها و مشروعیت دادن به سیادت خود بود. هدف نه تنها محکوم کردن، بلکه به تسلیم کشیدن مخالفان بود. دادگاه‌ها پشت درهای بسته و بسیار سریع انجام می‌شد. زندانیان از حق داشتن وکیل مدافع و فرجام‌خواهی محروم بودند.

کیفرخواست حاوی هیچ سندی نبود و تنها بر پایه‌ی اقاریری تنظیم شده بود که خود متهمان در بازجویی‌ها ارائه کرده بودند. این اقاریر پر از اظهارات ضد و نقیض بود و روشن بود که متهمان دروغ گفته‌اند. برای نمونه برخی متهمان "اعتراف" کردند که در کشورهای خارجی مانند فنلاند و دانمارک و نروژ با تروتسکی یا فرستادگان او دیدار کرده‌اند، در حالیکه اطرافیان آنها می‌دانستند که آنها هرگز خاک شوروی را ترک نکرده‌اند.

در مواردی دروغ کاملا آشکار بود، مثلا ایوان سمیرنوف اعتراف کرده بود که در سوءقصد به جان کیروف در دسامبر ۱۹۳۴ شرکت داشته است، در حالیکه او از یک سال قبل از آن دستگیر شده و در زندان بود.

اما "حقیقت" چیزی بود که برای این دادگاه‌ها کمترین اهمیتی نداشت. طرفداران استالین باید احساس حقانیت می‌کردند و دشمنان او باید مرعوب می‌شدند.

شیوه‌های اعتراف‌گیری

تمام کسانی که در برابر دادگاه قرار گرفتند، از کمونیست‌های انقلابی و مبارزان باسابقه بودند. برخی زندان‌های مخوف تزار را از سر گذرانده بودند. شگفت آنکه همین افراد در دادگاه اعتراف کردند علیه نظامی که خود با فداکاری در بنای آن شرکت کرده بودند، انواع و اقسام جنایات را مرتکب شده‌اند.

هنوز چندوچون شکنجه‌هایی که برای گرفتن اعتراف به کار رفته بود، کاملا روشن نیست. مسلما فشارهای زیادی در کار بوده: از بی‌خوابی‌های چندروزه، شکنجه‌های جسمی مداوم و طاقت‌شکن به گونه‌ای که زندانی نمیرد اما روزی هزار بار مرگ خود را آرزو کند؛ تا شکنجه‌های روانی، انزوای مطلق، بازجویی‌های ناگهانی و طولانی...

با فشارها و تحقیرهای دایمی، شخصیت زندانی در هم می‌شکند. هویت هنجاری و اخلاقی او درهم می‌ریزد. رفته رفته حساسیت و هشیاری ذهنی خود را از دست می‌دهد و حافظه او فلج می‌شود. زیر دست مأموران چنان احساس ضعف و حقارت می‌کند، که همه چیز، از جمله مقاومت، برای او بی معنا می‌شود.

"کار صبورانه روی متهم"

جلسات دادگاه آنقدر تکرار می‌شد تا به نتیجه دلخواه برسد. اعترافات بوخارین را شخص استالین تدوین کرده بود. وقتی او در دادگاه از خواندن بخشی از متن سرباز زد، روند بازرسی متوقف شد و بوخارین به سلول برگشت. در دادگاه بعدی بوخارین سر به راه شده بود.

یکی از شگردهای رایج پراکندن تخم بدبینی میان زندانیان بود. زندانی حس می‌کرد که همه علیه او دست به دست هم داده‌اند. رادک و بوخارین دو دوست و همرزم قدیمی بودند اما بازجویان توانستند آنها را علیه یکدیگر تحریک کنند.

یکی از شیوه‌های دیگر فشار بر متهمان با استفاده از روابط خانوادگی و عاطفی بود. زینوویف و کامنف به برخی خطاهای سیاسی "اعتراف" کرده بودند، اما زیر بار اتهام "خیانت" نمی‌رفتند. استالین از طرف هیئت سیاسی حزب به آنها قول داد که اگر اعتراف کنند، آزاد می‌شوند و بستگان آنها نیز در امان خواهند ماند. پس از صدور رأی دادگاه نه تنها هر دو به قتل رسیدند، بلکه بیشتر خویشاوندان آنها نیز دستگیر و اعدام شدند.

به نظر مؤرخان یک عامل ایدئولوژیک نیز در اعتراف‌گیری از متهمان مؤثر بوده است: به زندانی تلقین می‌شد که او قربانی سادگی و نیکدلی خود شده و ناخواسته به "آرمان کمونیسم" خیانت کرده است و اکنون تنها با اعتراف داوطلبانه است که می‌تواند این خطا را جبران کند.

پیامدهای پاکسازی

با تصفیه‌‌های بیرحمانه و خونین، که حدود یک و نیم میلیون نفر قربانی گرفت، یکی از مخوف‌ترین نظام‌های تاریخ بشر در اتحاد شوروی برقرار شد. در جهنمی که استالین بر پا کرده بود هر کسی ناچار بود وفاداری خود را به رژیم ثابت کند، و راه آن لو دادن عده‌ای از "دشمنان خلق" بود. اگر کسی دستگیر می‌شد، خویشان و دوستان باید از او بیزاری نشان می‌دادند، و گرنه خود به خطر دستگیری می‌افتادند.

استالین که از نوعی جنون بدگمانی رنج می‌برد، مدام در حال کشف توطئه‌های عجیب و خنثی کردن آنها به شیوه‌ی خود بود.

تمام اعضای هیئت سیاسی حزب کمونیست محاکمه شدند، غیر از دو نفر: تروتسکی و استالین. تروتسکی از شوروی فرار کرد و استالین خود مشغول محاکمۀ دیگران بود. از ۱۳۹ عضو کمیته مرکزی حزب کمونیست در سال ۱۹۳۴ میلادی، ۹۸ نفر دستگیر و بیشتر آنها تیرباران شدند.

عمق فاجعه‌ تصفیه ارتش از افسران کاردان در زمان حمله ارتش نازی به شوروی و عقب نشینی‌های پیاپی ارتش سرخ آشکار شد. یک آمار تاریخی می‌گوید تعداد افسرانی که به دست استالین کشته شدند، بیش از افسرانی است که در جنگ جهانی دوم در جبهه‌های "جنگ بزرگ میهنی" جان دادند.

طبق آمار رسمی که در زمان گورباچف منتشر شد: در ۱۹۳۷ و ۱۹۳۸ بین ۴ و نیم تا ۵ و نیم میلیون نفر دستگیر شدند. بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار نفر به اعدام محکوم شدند. در اواخر دهه ۱۹۴۰ میان ۵ و نیم تا ۶ و نیم میلیون نفر در مجمع الجزایر گولاگ زندانی بودند. تنها یک دهم افرادی که به اردوگاه‌ها فرستاده شدند، از سرما و گرسنگی جان سالم به در بردند.

در دوران جنگ سرد (به ویژه دهه ۱۹۵۰) برخی از کشورهای اروپای شرقی (مجارستان و چکسلواکی و بلغارستان) الگوی دادگاه‌های نمایشی استالین را تکرار کردند.

موج "اعاده حیثیت"

نیکلای خروشچف که پس از مرگ استالین (۱۹۵۳) زمام امور را در شوروی به دست گرفت، در کنگره بیستم حزب کمونیست (۱۹۵۶) فاش کرد: «کمیسیون ویژه‌ای با مراجعه به اسناد فراوان آرشیوهای سری به این نتیجه رسیده است که افراد بی‌گناه بیشماری در کشور ما به قتل رسیده‌اند. روشن شده است بسیاری از اعضای حزب و دولت که در سالهای ۱۹۳۷ و ۱۹۳۸ دشمن خوانده شدند، هرگز دشمن و خائن و جاسوس نبودند، بلکه کمونیست‌های شریف و صادقی بودند. آنها زیر شکنجه‌های وحشیانه گناهان سنگینی را به گردن گرفتند.» این متن به طور کامل منتشر نشد.

در ژانویه ۱۹۸۹ روزنامه‌ی رسمی پراودا اطلاع داد که همراه با تحولات شوروی از بیش از ۲۵ هزار نفر که در دوران استالین تیرباران شده‌اند، اعاده حیثیت شده است. تنها در همین سال بود که متن سخنرانی خروشچف به طور کامل به چاپ رسید.

nilsa_s - ایران - تهران
به نظر من نظام جمهوری اسلامی این اندازه کثیف نیستب
یکشنبه 25 مرداد 1388

iraniii - ایران - ارومیه
خب این انتری خان دیده نمیتونه تو هیچ جایی رکورد بشکته تصمیم داره رکورد استالینو بشکنه!خدایا چی میشه یک روز این احمقو بندازی دست مردم؟
دوشنبه 26 مرداد 1388

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
nilsa_s - ایران - تهران . جدی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟چه کشفی لطفا سری به کهریزک بزنید تا از الطاف رژیم برخوردار شوی و!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
دوشنبه 26 مرداد 1388

be range sabz - ایران - تهران
nilsa_s - ایران - تهران. آره دوست عزیز. به این اندازه کثیف نیست. مثلا اگه به کثیفی حکومت استالین درجه 100 داده بشه، کثیفی جمهوری اسلامیو رهبر و رئیس جمهورش 99/99999999999999999999999999999999999999 هستش.
دوشنبه 26 مرداد 1388

ehsan_2nd_time - یوکی - لندن
nilsa_s - ایران - تهران. نظرت رو آب بکش بذار جلو آفتاب واست رژه بره !
دوشنبه 26 مرداد 1388

bahar miayad - المان - المان
ولی اگه اعتراضات ادامه پیدا کنه از اون هم کثیف تر میشه
دوشنبه 26 مرداد 1388

ayate_sheitani_hamburg - المان - هامبورگ
اگه تغییری صورت نگیره ایران سرنوشتی بدتر از این در انتظارشه. مردم روسیه بدون کمترین امکانات از قبیل ماهواره و اینترنت این دیکتاتوری سرنگون کردن
دوشنبه 26 مرداد 1388

bluestar - ایران - تهران
nilsa_s - ایران - تهران . به نظر من کودتاچیان از اینها هم کثیفتر هستند. چون به نام خدا و پیامبر و دین ظلم میکنند و هم به دنیای مردم آسیب میرسانند و هم به اعتقادات و آخرت مردم.
دوشنبه 26 مرداد 1388

manenarenji - المان - اسن
بهتره شما اصلا نظر ندید ببینم حتما باید جنایتکاری اینا سر خودت یاخانوادت بیاد تا باور کنی جمهوری اسلامی کثیفه نیلسا س ایران تهران.
دوشنبه 26 مرداد 1388

پاینده ایران - ژاپن - اساکا
bluestar - ایران - تهران . این تیکه رو خوب اومدی ولی ماهیت دین اسلام بیشتر از این نیست. این دین به زور سرنیزه به مردم کشورهای تحت سلطه اعراب سوسمارخور تحمیل شده. همچنان که در هنگام تولد به زور مسلمان میشی ولی اگه بعدا بخوای دینتو عوض کنی باید به قتل برسی. اینو میگن عطوفت اسلامی!!!.
دوشنبه 26 مرداد 1388

sanaz2001 - کانادا - مونترال
دوستان عزیز اگر شما درسن و سالی نیستید که وقایع واعدام های فله ای سال 60 تا 67 را بیادبیاورید ازگذشتگان و نسل انقلاب بپرسید.کشتار بین 100 تا 150 هزارنفر(باجمعیت 40 میلیونی).قطعاْ این حکومت باتوجه به بستن تمامی جبهه های فرهنگی- سیاسی-اجتماعی به روی مردم دست حکومت شوروی سابق را هم ازژشت بسته است.
دوشنبه 26 مرداد 1388

amidjan - ایران - تهران
nilsa_s - ایران - تهران . چرا فکر می کنی نیست؟ اگه توی زندانهای اونها تجاوز نشده توی زندانهای ایران که تجاوز هم شده مگه کشتار سال 67 یادتون رفته که فکر می کنید اینقدر هم کثیف نیستند
دوشنبه 26 مرداد 1388

سیاوش ایرانی - ایران - ایران
دوست گرامی:. nilsa_s - ایران - تهران . به نظر من نظام جمهوری اسلامی این اندازه کثیف نیستب . ........................................................................ منهم با شما موافقم. جمهوری اسلامی هزار پله کثیف تره. اصلا این ظلم به نظام کمونیستی هست که با این نظام مقایسه بشه
دوشنبه 26 مرداد 1388

iraniii - ایران - ارومیه
آقایون خانوما لطفا یکی به من توضیح بده.توی بخش "اعاده حیثیت" نوشته که اسم اون مرده نیکلای خروشچف هست.مگه اسم اون یارو نیکیتا خروشچف نبود؟یا من اشتباه میکنم؟
دوشنبه 26 مرداد 1388

keykhosro - ایران - شیراز
شباهت این حکومت و حکومت استالینی باور نکردنیه مثلا:. نقل از متن(استالین نه تنها پیشوای "نخستین کشور کارگران و دهقانان" بود، بلکه خود را رهبر جنبش کمونیستی در سراسر جهان می‌دانست). اتفاقا ما هم یکی داریم که نه تنها رهبر نخستین کشور شیعه هستش بلکه خود را رهبر مسلمین جهان میداند.. دوستان نظر بدید
دوشنبه 26 مرداد 1388

Ezhaq - ایران - تهران
nilsa_s - ایران - تهران. البته به ظاهر می توان گفت٬ اما زمان و مکانها باهم متفاوته مثالی می زنم نمونه ای کوچک اما هنوز از بین نرفته همان گور به گور خمینی تف به روحش با دار و دسته خودش خیلی از ارتشیها و انقلابیها را محکوم کرد و اکثر آنها را اعدام کرد. حالا نوبت بدتر استالین هست٬ زیرا حقوق بشر نسبت به . ان دوران و رسانه ها خیلی بیشتر شده جنایتهایه کنونی هر چند از لحاظ کمی کمتر می باشد ولی می توان از دید کیفی به آن نگاه کرد که دسته کمی از دوران استالین ندارد و شاید در مواردی بیشتر نیز باشد٬ نمونه حال حاضر خود احمدی نژاد گروه اش می باشد٬ که نمی خواهند قدرت را از دست دهند و تاریخ به دیدگانمان نمایان می کنند. سلام ایرانیان انگلستان تشکر جالب بود زنده باد آزادی بیان
دوشنبه 26 مرداد 1388

garfild - ایران - تهران
دقیقا رژیم حکومت ایران هم مثل همینهاست و چه بسا بدتر طبق گفته bluestar - ایران - تهران عزیز هم دنیا و هم آخرت مون رو ازمون گرفتن - پس نتیجه می گیریم و می بینیم که گرایش دولتیها به ریشه استالینیشون هر روز بیشتر می شه زندانیان و قتل عام 60 تا تابستان 67 -تیر 78 - خرداد 88 و.... تکرار مکررات می کنن و امیدوارم که بجز تجزیه ایران به همون بلای سران روسیه دچار بشن
دوشنبه 26 مرداد 1388

mahmoud_ahmadinejad - استرالیا - سیدنی
nilsa_s - ایران - تهران. از خواندن نظر حضرتعالی بسیار شرمسار شدم.شما یا در خواب زمستانی هستین و یا اینکه سر مبارکتون رو به زیر برف بردید.کمی به عقب برگردید و جنایات سعید امامی را در قتل های زنجیرهایی بینید.کسی که هسر خود را وادار به همخوابگی با دیگران میکرد تا اطلاعات بگیرد.نامه اقای کروبی را در چند روز قبل ببینید.از اینها گذشته.. ببین واقعا نمی خوام جواب نادانت رو بدم. فقط اینکه بدبخت به خواهر برادرت تو زندان تجاوز کردن اونها روی استالین رو هم سیاه کردند از چی دفاع میکنی بی نوا؟
دوشنبه 26 مرداد 1388

freedomforiran - انگلستان - لندن
nilsa_s - ایران - تهران. واقــعــا نــمــی دانــم بـتــو چــی بــگــم بــا ایــن تــفــکــرت مــطـمــئـنــم کــه دوســتــان دیــگــر جـوابــت‌ خــواهــنــد. مــرگ بــر مــلا مــرگ بــر خــامــنــه ای مــرگ بــر جــمــهــوری اســـلامـــى
دوشنبه 26 مرداد 1388

blackswallow - ایران - تهران
دادگاههای هزاران بی گناه در خود آمریکا به حکم کمونیست بودن فراموش هیچ کس نمی شود.کشتار افغانستان و عراق و پاناما و بوسنی و فلسطین و لبنان هم حتما افسانه است. لابد بمب اتم هم توسط احمدنژاد در ژاپن منفجر شد. البته کشتار نازیها هم مربوط به آقای خامنه ایست. لابد ساخت انواع میکروبهای غیر قابل کنترل هم کار حکومت ایراناست . بابا یک کم بیشتر از جلوی دماغتون رو نگاه کنید. همین شوروی از عوامل اصلی گسترش اسرائیل است یک کم فهمیدن هم خوبه !!!
دوشنبه 26 مرداد 1388

punisher - ایران - شیراز
nilsa_s - ایران - تهران . کاملا با شما موافقم /// کثیف تر از این نظام ملایی تو دنیا پیدا نمیشه..... آره جونم /// زیاد هم بخودت فشار نیار............
دوشنبه 26 مرداد 1388

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
blackswallow - ایران - تهران. مرگ بر طرفداران رژیم و ننگ بر دینشان و این جواب تو. باز همان حرفهای تهوع اور کلیشه ای. دادگاه برای کمونیست امریکائی بود و زندان ولی اعدام هم بود؟؟؟ چگونه نابینائی در برابر اعدام دهها هزار ایرانی دلت برای بوسنی عراقی پانامائی می سوزد؟؟دم خروس ملا بد جوری پیداست عزیز دل خواهر.
سه‌شنبه 27 مرداد 1388

آرسام - تهران - ایران
manenarenji - المان - اسن و bluestar - ایران - تهران. احسنت خوب جواب دادید این معلوم نیست چی میگه .بدبختی ما اینه که این افراد با اینچنین طرز فکری در ایران هستند و همینا هستند که این رژیم هم پابرجاست تا اینچنین آدمهای نادانی هست این Vزیم جولان میده . خدا کنه انتری نژاد کابینش تکمیا نشه بعد گورشو گم کنه بعد با سفارت روسیه همانکاری را باید کرد که زمان انقلاب با سفارت آمریکا کردند تمامی دادگاههای ما نیز کپی گرفته شده از روسیه است مگر ندیدید انتری نژاد یک روز پس از تظاهرات رفت روسیه تا دستورات لازم را بگیره وبرگرده
جمعه 30 مرداد 1388

آرسام - ایران - تهران
nilsa_s - ایران - تهران . از شما بعید است این حرف رابزنید آیا این رژیم را خوب میشناسی یا خودت ویا خانوادت در این حکومت هستید که تعریف میکنید. این Vزیم آنقدر کثیف است که به دختران وپسران تجاوز کرده این دینی است که میگویند وای به روزی که رژیم سقوط بکنه به خدا سوگند از خانوادهاشون انتقام میگیرم
جمعه 30 مرداد 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.