بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۲ مرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 22 مرداد
تیترهای اول
"بیانیه کارگزاران نظام درباره اوضاع فعلی کشور" عنوان اصلی اعتماد است و حیات نو در تیتر اول خود نوشته "حرکت جنبش سبز مسالمتآمیز است"، "اعتراف خبرگزاریهای حامی دولت به افزایش گرانیها" تیتر اول آفتاب یزد، مردم سالاری "افزایش ده تا پنجاه در صدی قیمت مواد غذائی" را در صدر اخبار خود آورده و دنیای اقتصاد در صدر اخبار خود از "چاره جوئی 36 میلیارد دلاری" برای رفع مشکل سیستم بانکی نوشته است.
"بازتاب های یک ادعا" عنوانی است که ابتکار برای گزارشی پیرامون نامه مهدی کروبی درباره تجاوز به زندانیان برگزیده، جام جم و کیهان در مورد همین گزارش در عنوان اول خود از زبان رییس مجلس نوشته اند "ادعای کروبی کذب است".
"خطاهای نخبگان از بی بصیرتی است" تیتر اول ایران روزنامه دولت و جوان است که از میان گفته های آیت الله خامنه ای برگزیده شده، ابرار از همین خبر "در شناخت دشمن خطا نکنیم" را برگزیده است، اعتمادملی از قول آیت الله مصباح یزدی نوشته "اطاعت از احمدی نژاد اطاعت از خداست".
روزنامه جمهوری اسلامی برای تیتر اول خود "مردم خاورمیانه آمریکا را دشمن خود می دانند" را برگزیده است.
گزیده مقالات
سئوال های افکارعمومی
روزنامه جمهوری اسلامی در تحلیل هفتگی خود نوشته برگزاری دادگاه متهمین حوادث اخیر و بازداشت شدگان پس از انتخابات هر چند در سطح گسترده در رسانه ها بویژه رسانه ملی انعکاس یافت ولی سئوالات زیادی را در اذهان بر جای گذاشت که روز به روز نیز بر دامنه سئوالات افزوده می شود. اینکه چه اصراری برای ارتباط دادن به اعتراضات مسالمت آمیز حامیان کاندیداهای انتخابات با آشوبگریها و مداخلات سفارتخانه های خارجی وجود دارد و آیا این گونه جهت گیریهای تبلیغاتی جز ضعیف نشان دادن نظام در حل و فصل مسائل داخلی و قدرت و جسارت دادن به کشورهای بیگانه ثمری خواهد داشت.
قدیمی ترین روزنامه جمهوری اسلامی در همین مقاله نوشته آیا برچسب زدن های ناروا به منتقدین درون نظام و متهم نمودن آنها به انجام کودتای مخملی مشکلی از پیش راه آشفتگی های اجرایی بر می دارد و چیزی را تغییر می دهد یا اینکه سئوالاتی بر سئوالات بی شمار اذهان عمومی می افزاید و باعث فاصله گرفتن تخریب و حذف عناصر خودی نظام می گردد
روزنامه جمهوری اسلامی اظهار عقیده کرده آنچه در کنار این محاکمات مورد بی توجهی آشکار قرار گرفت سهم بازداشتگاهها بازجوئیها و فعل و انفعالات غیر قانونی در وضعیت نگهداری بازداشت شدگان و محرومیت آنها از حقوق قانونی بود که هیچ سخنی از این عوامل به میان نیامد. مردم همچنین می پرسند چگونه است که فقط اعلام می شود چند نفر از مسببین فجایع کهریزک برکنار شدند.
بیست میلیون منتقد نظام
اعتمادملی با استناد به گزارش یک هفته نامه هوادار دولت نوشته اسفندیار رحیممشایی، رئیس دفتر محمود احمدینژاد و معاون اول پیشنهادی وی معتقد است که در انتخابات اخیر، احمدینژاد فقط 4 میلیون رای ایجابی داشته و 20 میلیون دیگر "منتقد نظام" هستند که در انتقاد خود حتی از آن 13 میلیون هم جدیتر هستند.
به نوشته این روزنامه معاون سابق رییس جمهور همچنین به چگونگی ظهور امام زمان نیز اشاره کرده و گفته ما به این نتیجه رسیدهایم که برای آمادهکردن جهان برای ظهور حضرت، نمیتوانیم از ادبیات دینی استفاده کنیم. چون همزبانی ایجاد نمیکند. باید سراغ ادبیات مشترک انسانی برویم و به این دلیل باید از ادبیاتی همه فهم مانند عدالت، ظلمستیزی، مهرورزی و یگانهپرستی استفاده کنیم.
بر اساس گزارش اعتمادملی مشایی به بیان اینکه مسلمان کردن همه انسانها شدنی نیست، معادلاتی درباره ضریب رشد جمعیت جهان، نرخ رشد مسیحیت و نرخ رشد اسلام ارائه کرد و به تحلیل این مطلب پرداخت که با توجه به علائم دوران ظهور مانند تکرار نام حضرت در مجامع و منابر، معتقدیم که در دوران ظهور هستیم.
حالا وقتشه
سردبیر روزنامه رسالت به بهانه نقد نوشته ای از محمد رضا تاجیک رییس سابق مرکز مطالعات استراتژیک چند جمله از تازه ترین مقاله وی را به این ترتیب نقل کرده: شورش موقعیت یا قیام شرایط یعنی "حالا وقتشه"، حالا وقت تبدیل خیابان به پارلمان مردم است، حالا وقت فریاد صداهای خاموش است، حالا وقت شورش وضع موجود علیه خودش است و حالا وقت شورش خودیها علیه خودیهاست.
به نظر کاظم انبارلوئی واژه هایی چون "شورش" و نقش آفرینی در اندازه "اپوزیسیون" ، "مقاومت" و بویژه بحث "شکافها" نشان می دهد برخی از فعالان سیاسی گویی در اتاق جنگ چریک شهری نشسته اند و فرمان خشونت صادر می کنند، در حالی که نباید شکست در انتخابات این قدر دوستان ما را در جبهه رقیب به هم ریزد و پایه های جمهوریت در نظام ما را تهدید کنند.
سرمقاله روزنامه جناح راست در پایان اظهار نظر کرده سوسیالیستها و لیبرالها در تاریخ یک صد سال اخیر ایران هر وقت لباس فاشیسم به تن می کنند بوی باروت فضای سیاسی کشور را پر می کند. کشور را برای بازگشت سلطه استعمار خارجی و برپایی استبداد داخلی آماده می کنند، باید هوشیار بود در تله فاشیستها نیفتیم .
فرار شبانه با قایق
ایران روزنامه دولت نوشته اعترافات حسین رسام (تحلیلگر ارشد سفارت انگلیس) در خصوص ارتباط مستمر ستاد میرحسین موسوی و کروبی با سفارت انگلستان و معرفی چهره های اصلی این ارتباط و افشای اقداماتی از قبیل برگزاری جلسات مستمر با اعضای حزب اعتماد ملی و برخی از فعالان سیاسی، قومی، نمایندگان احزاب، اقلیتهای مذهبی و تشکلهای غیردولتی (NGO) و کمک 300 هزار پوندی به این تشکل ها در کنار شناسایی و جذب نخبگان از طریق اعطای بورسیه به منظور بستر سازی برای جاسوسی علمی و صنعتی و ده ها اقدام دیگر، تنها بخشی از زوایای پنهان طرحی است که با نظارت مستقیم وزارت امور خارجه انگلیس و همکاری امریکا علیه امنیت ملی کشور صورت پذیرفته است.
به نظر روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی با افشا شدن پشت پرده عواملی که می خواستند با فرصت انتخابات در لباس خدمه این کشتی (تصدی مسئولیت قوه مجریه) به خیانت بپردازند این مسئله اساسی مطرح است که آیا سرنشینان کشتی انقلاب فرصت فرار شبانه با قایقی را به این عوامل اصلی می دهند و یا با هوشیاری، عوامل اصلی کودتا را به جرم همدستی با دشمنان پیشرفت و سربلندی این ملت شریف و خیانت به آرمان های خون هزاران شهید به محاکمه دادگاه عدالت می کشانند؟
نقش شخصیت ها
روزنامه خبر مصاحبه ای از حبیب الله عسگر اولادی از رهبران جناح محافظه کار را منعکس کرده که در آن وی متهم کردن نامزدهای انتخاباتی به دست داشتن در قتل ها و ناامنی ها را رد کرده و ضمن انتقاد از میرحسین موسوی و تحسین از نقش هاشمی رفسنجانی، محمود احمدی نژاد را خیرالموجودین دانسته از وی خواسته برای تشکیل کابینه خود با رهبر جمهوری اسلامی و مجلس مشورت کنند.
هاشمی در استراحت
کیهان ده روز بعد از مراسم تحلیف محمود احمدی نژاد به نقل از یک سایت متعلق به اصولگرایان نوشته خانواده هاشمی رفسنجانی همزمان با تحلیف در سوادکوه به سر می برده و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام مشغول زیارت امامزاده ابوطالب بوده است
کیهان به بهانه این خبر نوشته: فارغ از صحت و سقم شایعات اخیر، سفر تفریحی آقای هاشمی به مازندران و غیبت از مراسم رسمی تنفیذ و تحلیف انتقادهای بسیاری را در میان افکارعمومی و نخبگان برانگیخت. این غیبت قابل پیش بینی اما غیرقابل توجیه در تقابل با رأی مردم در حالی بود که آقای هاشمی در موضع گیری های پس از انتخابات تلاش کرده بود از خود چهره ای بی طرف و میانجی که دنبال حل اختلاف هاست به نمایش بگذارد اما متاسفانه همان گونه که از قبل از انتخابات هم مشخص بود، وی در عمل خود را در حد حامی یک نامزد ناکام انتخابات (بلکه رقیب یک نامزد دیگر) نشان داد و این خلاف تدبیر و زیرکی و درایتی بود که از او حتی در میان برخی اطرافیانش انتظار می رفت.
کیهان با چند علامت استفهام اظهار نظر کرده که برخی محافل اختلاف و تقابل موجود میان آقای هاشمی و رئیس جمهور را بهانه و فرصت مناسبی برای سوق دادن آقای هاشمی به سمت تقابل با کلیت نظام ارزیابی کرده اند!
افزایش قیمت ها
آفتاب یزد در گزارش اصلی خود نوشته افزایش قیمتها در آستانه ماه رمضان، موضوعی است که همه ساله کم و بیش وجود داشته اما در سالجاری که رئیس و اعضای دولت بر کنترل تورم تاکید کردهاند افزایش قابل توجه نرخ برخی از کالاها و خودداری دولت از توزیع برخی کالاها - موسوم به سبد کالای رمضان - آن هم به بهانه متعادل شدن قیمتها، بسیار قابل تامل به نظر میرسد.
به گزارش این روزنامه در روزهای گذشته تعدادی از نمایندگان مجلس با استفاده از حق تذکر یا در نطق و مصاحبه، نگرانی خود را افزایش قیمتها اعلام کردهاند. در اوایل هفته جاری، یکی از نزدیکترین خبرگزاریها به دولت گزارشی از افزایش سی درصدی قیمت مرغ منتشر نمود.. در این گزارش به گرانی گوشت و مرغ - به عنوان دو ماده پرمصرف در ماه رمضان - اشاره شده است.
معضل طبقه متوسط
شهرام صدوقی در گزارش اصلی مردم سالاری نوشته افزایش قیمت مواد غذایی در روزهای اخیر شاخص ترین معضلی است که مردم طبقه متوسط جامعه را بیش از پیش مورد اذیت و آزار قرار می دهد. آمار مربوط به کاهش نرخ تورم طی دو سه ماه اخیر در حالی از سوی بانک مرکزی و نهادهای دولتی دیگر مطرح می شود که طی روزهای اخیر شاهد افزایش 10 تا 50 درصدی برخی کالا های مصرفی مردم در بازار بوده ایم.
نویسنده گزارش این روزنامه با اشاره به گرانی روزهای اخیر تاکید کرده اگر چه نرخ تورم 21/5 درصدی برای پایان تیر ماه از سوی بانک مرکزی انتشار پیدا کرده است اما پیش بینی فعالین بازار از افزایش بیش از حد قیمتها در بخش مواد غذایی و کالا های اساسی مورد استفاده مردم است. آنها این افزایش قیمتها را طبیعی دانسته اند و مهمترین دلیل آن را عدم توزیع سبد کالا ی ویژه ماه رمضان از سوی دولت در سال جاری ذکر کرده اند.
مطالبات معوق
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته افزایش مطالبات معوق نظام بانکی که آخرین ارقام آن 38هزار میلیارد تومان اعلام شده است، مقامات دولتی، نمایندگان مجلس و مسوولان بانک مرکزی را به تکاپو واداشته تا چارهای برای آن بیندیشند.
به گزارش این روزنامه اقتصادی آخرین اقدام در این زمینه، صدور بخشنامه بانک مرکزی است که پس از مصوبه شورای پولواعتبار در خردادماه امسال، درخصوص روش دریافت اقساط تسهیلات بانکی، پس از معوق شدن مطالبات صادر شده است.
دنیای اقتصاد در سرمقاله خود در همین باره نوشته بانک مرکزی بخشنامه جدیدی را خطاب به کلیه بانکها و موسسات پولی در خصوص نحوه وصول مطالبات معوق یعنی رقم نگران کننده 38هزار میلیارد تومان (معادل 38میلیارد دلار) رسیده، ابلاغ کرده است.
به نوشت این مقاله ناتوانی و بیپناهی پساندازکنندگان ایرانی که دسترنج خود را در اختیار یک گروه از شرکتهای دولتی و غیردولتی قرار داده و فاقد توانایی برای پس گرفتن آن هستند، جنبه تراژیک این مساله است. ضعف و ناتوانی پساندازکنندگان در دریافت طلب خود از بدهکاران، یک مساله تاسفبار انسانی است که ابعاد آن حتی از مسائل اقتصادی نیز اهمیت بیشتری دارد.
صادق جنان صفت در این مقاله نوشته تعلل و تاخیر نهادها و سازمانهایی را که باید مدافع صدها هزار پساندازکنندهای باشند که به آنها اعتماد کرده و پولشان را به آنها دادهاند، با هیچ معیار و ملاک اقتصادی نمیتوان اندازه گرفت. هر انسان آزاده و دلسوزی که به این موضوع خوب نگاه میکند، حتما با اندوهی عمیق مواجه میشود که چرا حق و حقوق آنها در زمان معین دریافت نشده و این گروه پرشمار دستشان نیز به جایی نمیرسد و حتی از ماجرا اطلاع دقیق ندارند
مشکلات نظام بانکی
جمشید انصاری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در سرمقاله روزنامه اقتصادی سرمایه نوشته ی سال های اخیر سیستم بانکی بخش عمده منابع خود را صرف سرمایه گذاری های جدید در قالب بنگاه های کوچک و زودبازده همچنین بنگاه های بزرگ کرده اما این بنگاه ها هم هنوز به بهره برداری نرسیده اند.
به نظر این کارشناس اقتصادی نظام بانکی کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که در نتیجه آن راه اندازی بنگاه های زود بازده طولانی تر خواهد شد. همزمان با آن بحران اقتصادی دنیا در کنار بازار محدود داخلی سبب شده واحدهای تولیدی ما در بخش فروش با مشکل مواجه شوند به خصوص بنگاه هایی که با اقتصاد جهانی بیشتر در تماس بودند. در نتیجه ما در یک شرایط رکود تورمی، شاهد آهنگ رشد تولید در کشور هستیم.
|
|
|