سونا در کمین سلامتی افراد
سونا در کمین سلامتی افراد
این روزها با آغاز فصل تعطیلات مدارس، اوقات زیادی جهت گذران فراغت وجود دارد، به همین دلیل بسیاری از افراد با رفتن به مراکز مخصوص ورزشی به ورزشهای آبی می پردازند که یکی از آن ها سونای تر و خشک است، ولی لازم به ذکر است که این محیط می تواند برای برخی مساله ساز شود و بسیاری را دچار حساسیت و حتی بیماری کند.
دکتر محمدمسعود ذاکر، فوقتخصص بیماریهای ریه، متخصص بیماریهای داخلی و عضو هیات علمی دانشگاه در این خصوص می گوید:
بیماری های مربوط به سونا به دو قسمت تقسیم می شود:
* گروهی که سونا مستقیما روی ریه تاثیر می گذارد.
* و دیگری سونا تشدید کننده های بیماری ریوی است.
بیماری سونا
شایع ترین بیماری مرتبط با سونا، بیماری ای به نام "سونا" یا "بیماری افراد سونا گیرنده" است که در حقیقت نوعی پنومونی (Pneumonia) یا التهاب ریه ی حساسیتی است که وقتی افراد به سونا می روند، نسبت به باکتری های محیط حساسیت نشان می دهند.
دکتر ذاکر با اشاره به این مطلب اظهار می کند: این که چه افرادی در این خصوص دچار حساسیت می شوند بستگی به ژنتیک آن ها دارد که 2 تا 9 ساعت پس از سونا دچار دردهای عضلانی، سرفه، تب اندک، سردرد و احساس خستگی می شوند که هر چه علائم آن شدیدتر باشد، احتمال مراجعه به پزشک بیشتر می شود و پس از گذشت 12 تا 72 ساعت، علائم خود به خود قطع می شود، مگر این که دوباره قبل از گذران این مدت، فرد مجددا به سونا برود و با عامل بیماری زای مربوطه در محیط برخورد کند.
این فوق تخصص بیماری های ریه عنوان می کند: این بیماری نوعی التهاب ریه حساسیتی حاد است و در کنار این التهاب حساسیتی حاد، التهاب حساسیتی مزمن نیز وجود دارد که علائم آن زیاد محسوس نیست و فقط احساس خستگی به همراه تنگی نفس مشهود است که فرد را در طولانی مدت دچار بیماری مزمن ریه می کند و پس از آن علائمی شدید شبیه برونشیت مزمن ظاهر می شود و ریه به سمت فیبروز پیش می رود.
بیماری ریه وان داغ
شکل دیگری از بیماری که ممکن است نوع باکتری مولد آن فرق کند، به نام "ریه وان داغ" (Hot tub lung) است که در آن با رشد کپک های کنار وان حمام، باکتری خاص(باسیل مایکوباکتریوم غیرسلی) فعال می شود که علائم آن همچون بیماری "سونا" 2 تا 9 ساعت پس از سونا ظاهر می شود که شامل التهاب ریه حساسیتی به آنتی ژن این باکتری است که خود می تواند مستقیما در افرادی که دارای ضعف ایمنی هستند، بیماری عفونی ریه ایجاد کند.
مبتلایان به آسم و انسداد ریوی
دومین گروه، بیماری هایی اند که مستقیما توسط سونا ایجاد نمی شوند، بلکه محیط سونا باعث تشدید آن بیماری ها می شود که مهم ترین آن ها، "آسم" است.
این عضو هیات علمی دانشگاه با ابراز این مطلب می افزاید: استفاده از "کلر و برم" در آب سونا باعث می شود بیماران آسمی دچار تشدید بیماری شوند. همچنین ممکن است افراد سالم نیز دچار تحریک پذیری راه های هوایی شوند و فرد با علایمی همچون علائم آسم (خسخس سینه، تنگی نفس و...) مواجه شود.
دکتر ذاکر می گوید: گروهی از بیماری ها ممکن است در مواجهه با سونا، تشدید شوند که اغلب شامل بیماری های انسداد ریوی می باشد که ناشی از سیگار است و شایع ترین آن برونشیت مزمن است. به گفته وی اکثر این بیماران سیگاری اند و سونا به دلیل گرمایی که دارد و تعریقی که ایجاد می کند، کار تنفسی آن ها را زیاد کرده و ترشحات تنفسی را غلیظ می کند و باعث ایجاد خلط و ترشحات خشک می شود.
این عضو هیات علمی خاطر نشان می کند: گرمای سونا باعث می شود افراد دچار گرمازدگی شوند. همچنین در افرادی که دچار بیماری انسدادی مزمن ریه هستند، با تاثیر بر گردش خون و سیستم قلبی، کار تنفسی را بیشتر کرده و با انقباض عروق شان، بیماری آن ها را تشدید می کند.
درمان
دکتر ذاکر درباره ی نحوه درمان بیماری های سونا می افزاید: اگر بیمار در مرحله حاد بیماری به پزشک مراجعه کند، با درمانهای وریدی و داروهای استنشاقی ریه، قابل درمان است اما در نوع مزمن که ریه رو به سوی فیبروز می رود (با علایم برونشیتی) درمان بسیار مشکل می شود، چون آن قسمتی از ریه که بر اثر برخورد مداوم با آنتی ژن باکتری تخریب شده است، دیگر قابل برگشت نیست و فقط می توان بیماری را کنترل کرد.
وی در پایان خاطرنشان می کند: اگر فردی 2 تا 9 ساعت پس از سونا دچار علائم بیماری سونا گردید، نباید این علائم را به حساب سونا بگذارد و بایستی هر چه سریع تر به پزشک متخصص داخلی یا ریه مراجعه کند.
|
|
|