ایران؛ بزرگترین و دشوارترین آزمون پیش روی اوباما
ایران؛ بزرگترین و دشوارترین آزمون پیش روی اوباما
آیا شعله ها زیر آب خواهند رفت؟
با گسترش چشم انداز احیاء روابط ایران و آمریکا، روزنامه فایننشال تایمز در مطلبی مفصل به بررسی شرایط کنونی این رابطه پرداخته و ایران را "بزرگترین و دشوارترین آزمون" پیش روی باراک اوباما خوانده است.
دنیل بامبی، نویسنده فایننشال تایمز در مطلب خود متذکر شده که کسی بطور رسمی "سیاست جدید" امریکا در قبال ایران را اعلام نکرده و هنوز کارشناسان کاخ سفید مشغول بررسی آن هستند؛ با این وجود این روزنامه می نویسد آمریکا مصمم است با مقاومت دربرابر فشار اسرائیل برای اجرای یک حمله نظامی و ترغیب به برقراری رابطه با ایران در چند جبهه متفاوت برای مذاکره زمان بخرد.
این نویسنده با ذکر این مسئله که تغییر سیاست آمریکا بدون ریسک نیست، یادآوری کرده که مقاومت آمریکا در برابر اسرائیل مسئله ای نیست که به دولت جدید آمریکا محدود شود و دولت جورج بوش هم حاضر به دادن اجازه به هواپیماهای اسرائیلی برای عبور از منطقه پرواز ممنوع در عراق که تحت کنترل آمریکا قرار دارد، و همچنین فروش بمب های ضد بتون به اسرائیل نشد.
با این حال دنیل بامبی هشدار داده که سیاست "پافشاری در عین شکیبایی" دولت اوباما برای برقراری رابطه با ایران با موانعی هم روبرو است و از جمله به خاطر آورده که مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر جلسه برگزار خواهد کرد و از آنجا که "هیچکس انتظار ندارد مناقشه این دو کشور تا آن زمان حل شده باشد، اگر نشانه ای مبنی بر پیشرفت [در تعامل با ایران] حاصل نشده باشد، فشار برای تحریم های بیشتر افزایش خواهد یافت."
تغییر اولویت های آمریکا در قبال مسئله هسته ای
فایننشال تایمز که از امیدواری آمریکا و متحدان آن برای حضور ایران در مذاکرات هسته ای خبر داده، می نویسد آمریکا اکنون بجای متوقف شدن غنی سازی در ایران، معطوف و متوجه دستیابی به هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است که به اعتقاد نویسنده این روزنامه، دنبال کردن این هدف چشم انداز برای دستیابی به مصالحه میان دو کشور را بازتر می کند.
با این حال دنیل بامبی معتقد است امکان دستیابی به مصالحه به سه عامل بستگی دارد: اینکه آیا ایران واقعا قصد دستیابی به سلاح هسته ای را دارد یا خیر؟ اینکه کدامیک از فعالیت های هسته ای ایران بیشترین تهدید را ایجاد می کند؟ و اینکه آیا بهترین راه حل مناقشه با ایران متمرکز شدن روی پرونده هسته ای ایران است، یا باید نگرانی های دیگر را نیز مورد توجه قرار داد؟
فایننشال تایمز: "نطنز محل نگرانی نیست" |
این روزنامه معتقد است هرچند فعالیت های ایران در تاسیسات نطنز در حال گسترش است اما این تاسیسات تحت نظارت مداوم آژانس بین المللی انرژی هسته ای قرار دارد و به راحتی می توان هرگونه فعالیت غیرعادی را متوجه شد.
اما از سوی دیگر به نوشته این روزنامه عوامل دیگر مانند "تولید سانتریفوژ برای غنی سازی، ابعاد احتمالا نظامی این برنامه و رآکتور آب سنگین" از مواردی هستند که "ایران بطور روز افزونی از افشاء اطلاعات درباره آنها خود داری کرده است."
از این رو است که فایننشال تایمز می نویسد در روند داخلی دولت آمریکا در هنگام بازبینی سیاست این کشور نیز تغییر اولویت از درخواست تعلیق غنی سازی به برملا کردن کل فعالیت های هسته ای ایران مورد توجه قرار گرفته است.
خاورمیانه، عامل دیگر تغییر سیاست آمریکا
در نهایت فایننشال تایمز می نویسد حضور بیشتر ایران در خاورمیانه، "از روابطش با گروه پیکارجوی حماس، و حزب الله گرفته، تا اتحادش با سوریه" دلایل بیشتری فراهم می کند که آمریکا شیوه فراگیرتری را در قبال ایران در پیش بگیرد.
دنیل بامبی اذعان می کند که تماس ها افزایش یافته اما از گفته هیلاری کلینتون، وزیر خارجه امریکا به مقام های کشورهای عربی نقل می کند که گفته بود درباره پاسخ مثبت ایران به درخواست ارتباط با آمریکا "تردید دارد."
ضمن اینکه فایننشال تایمز ساختار نهایی قرارداد مصالحه با ایران را نیز "گنگ" می داند؛ این روزنامه به عنوان مثال به قول باراک اوباما مبنی بر اینکه ایران "جایگاه واقعی خود در جهان را بیابد" اشاره کرده و می نویسد کشورهای عرب هم از نقش گسترده تر ایران در معادلات جهانی، یا حتی پیوستن به گروه هایی مانند شورای همکاری خلیج فارس خشنود نمی شوند.
از این رو است که فایننشال تایمز ایران را "بزرگترین و دشوارترین آزمون پیش روی دولت آمریکا" می داند.
|
|
|