تبدیل ناکامی اصلاح طلبان به تاکتیک انتخاباتی؟

تبدیل ناکامی اصلاح طلبان به تاکتیک انتخاباتی؟

خروج محمد خاتمی از صحنه رقابت های انتخاباتی باعث دو دستگی در اردوگاه اصلاح طلبان شد

با نزدیک تر شدن به زمان برگزاری دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب، دو گروه عمده اصلاح طلب در ایران از نامزدی میر حسین موسوی حمایت کرده اند.

این دو گروه اصلاح طلب شرایط آقای موسوی را در مقایسه با مهدی کروبی دیگر داوطلب اصلاح طلب نامزدی انتخابات، "بهتر" توصیف کرده اند.

حزب مشارکت در بیانیه خود آورده که میر حسین موسوی بیش از هر کس توان 'تغییر' در وضع موجود را دارد و با دیدگاه ها و برنامه های حزب مشارکت نزدیک تر است و سازمان مجادهید ن انقلاب اسلامی آقای موسوی را را دارای "جامعیت و صلاحیت های فکری، تجربی و مدیریتی بیشتری برای نجات کشور و بازگرداندن اداره کشور به مسیر عقلانیت" ارزیابی کرده است.

به این ترتیب موضع دو تشکل عمده اصلاح طلبان ایران با دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران که روز ۲۲ خرداد امسال برگزار می شود، روشن شده است.


اما دیگر گروه های اصلاح طلب یا هنوز نامزد نهایی خود را از میان مهدی کروبی و میر حسین موسوی برنگزیده اند یا اعضای کلیدی آنها همچون غلامحسین کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی به سوی مهدی کروبی رفته اند که عملا دو پارگی نیروهای اصلاح طلب را در مقابل رقیبانشان به نمایش گذاشته است.

اصلاح طلبان در دوره گذشته انتخابات با دست کم سه نامزد اصلاح طلب وارد رقابت های انتخاباتی شدند و به اعتقاد گروهی از تحلیلگران همین موضوع زمینه ساز شکست آنها در انتخابات شد.

منتفی شدن حضور سومین نامزد؟

دو گروه عمده اصلاح طلب در حال حاضر از نامزدی میرحسین موسوی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت می کنند

در حالی که برخی از چهره های اصلاح طلب طی ماه های گذشته از تمایل عبدالله نوری، سیاستمدار اصلاح طلب و رادیکال برای حضور در رقایت های انتخاباتی خبر داده بود، به نظر می رسد که با حمایت سازمان مجاهدین انقلاب و حزب مشارکت از میر حسین موسوی، حضور آقای نوری نیز منتفی شده باشد.

پیشتر عبدالله نوری شرط حضورش در رقابت های انتخاباتی را اجماع اصلاح طلبان عنوان کرده بود اما هم اینک با شکل گیری نسبی این اجماع بر سر کاندیداتوری میر حسین موسوی، شرط آقای نوری شکسته شده و احتمال حضورش بسیار کمرنگ به نظر می رسد.

عبدالله نوری اولین وزیر کشور دولت محمد خاتمی است که از او به عنوان "مرد توسعه سیاسی" کابینه اصلاح آقیا خاتمی یاد می شد اما آقای نوری در سال نخست فعالیت اش توسط مجلس پنجم استیضاح و از کار برکنار شد.

از این پس از آقای نوری با انتشار روزنامه اصلاح طلب خرداد، به یکی از چهره های منتقد سیاسی در ایران تبدیل شد.

روزنامه تحت مدیریت آقای نوری نیز پس از چند ماه انتشار، توقیف و خود او نیز طی محاکمه ای در دادگاه ویژه روحانیت به زندان محکوم شد.

به نظر می رسد که از همین رو، برخی از چهره های کلیدی اصلاح طلب، شانس تایید صلاحیت آقای نوری توسط شورای نگهبان را چندان زیاد نمی دیدند و بیم آن را داشتند که با حمایت پیشاپیش از آقای نوری و رد صلاحیت احتمالی او، فرصت حضور موثردر صحنه انتخابات و حمایت از نامزدی که تایید شورای نگهبان را به دست می آورد را نیز از کف بدهند.

چهره های اصلاح طلب و مهدی کروبی

گروهی از یاران نزدیک محمد خاتمی به صف حامیان مهدی کروبی پیوسته اند

اینک با کناره گیری محمد خاتمی از صحنه انتخابات و منتفی شدن حضور نامزدی که توانایی جلب نظر همه گروه های سیاسی اصلاح طلب را داشته باشد، برخی از چهره های کلیدی اصلاح طلب و نزدیک به محمد خاتمی، که حاضر به حمایت از نامزدی میر حسین موسوی نشده اند، از مهدی کروبی حمایت می کنند.

با توجه به اینکه پیشتر محمد خاتمی اعلام کرده بود یا او یا میر حسین موسوی یک نفر نامزد انتخابات می شود، تلقی عمومی این بود که محمد خاتمی در صورت حضور نیافتن در رقابت های انتخاباتی از نامزدی میر حسین موسوی حمایت می کند.

اما به نظر می رسد که با اعلام نامزدی نا بهنگام میر حسین موسوی در انتخابات و با توجه به اینکه محمد خاتمی فعالیت های انتخاباتی اش را هم آغاز کرده بود، اینک بخشی از اصلاح طلبان که پیروزی آقای خاتمی در انتخابات را قطعی تصور می کردند، با دلخوری از اعلام نامزدی آقای موسوی، به صف حامیان مهدی کروبی پیوسته اند.


آقای کروبی در زمانی که هنوز محمد خاتمی از نامزدی کناره گیری نکرده بود، به دلیل پافشاری اش بر حضور در انتخابات و کم کردن شانس پیروزی اصلاح طلبان منتقدانی داشت که خواهان انصراف او از حضور در رقابت های انتخاباتی بودند اما صحنه سیاسی ایران با تغییر شتابان نه تنها این درخواست را منتفی کرده که حتی حامیانی نیز از جمع نزدیکان آقای خاتمی به مهدی کروبی اضافه کرده است.

محمد علی ابطحی، در وب سایت شخصی اش از نامزدی آقای کروبی حمایت کرده و نوشته است که "هنوز نتوانستهام خودم را قانع کنم که چرا وقتی کشور به آقای موسوی احتیاج داشت نیامد و وقتی که با کاندیدا شدن آقای خاتمی و استقبال بینظیر از او پیروزی قاطع اصلاحطلبان قطعی مینمود آمد. این نمیتواند از ذهن جامعه پاک شود. . ."

آقای ابطحی به بخش فارسی بی بی سی گفت که از دیدگاه او مهدی کروبی در این شرایط می تواند خواسته های جریان اصلاح طلبی را تامین کند.

گروهی از اصلاح طلبان امیدوارند در صورتی که این دو نامزد اصلاح طلب نتوانند در دور اول انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی نهایی برسند و انتخابات هم به دور دوم کشیده شود همه گروه های اصلاح طلب از نامزد راه یافته به دور دوم حمایت کنند تا بار دیگر پس از ۴ سال کرسی ریاست جمهوری در اختیار اصلاح طلبان بگیرند


به نظر می رسد که دیدگاه آقای ابطحی بازتاب دهنده نظر برخی از اصلاح طلبان است که با دلخوری به صحنه حضور میر حسین موسوی و خروج محمد خاتمی در انتخابات می نگردند.

در عین حال مهدی کروبی نیز که انتظار حمایت اصلاح طلبان را در دور گذشته انتخابات ریاست جمهوری و دوره پیش رو داشته و در این زمینه چندان کامیاب نبوده، با استناد به رای دوره گذشته اش واین استدلال که توانایی پیروزی نهایی در انتخابات امسال را دارد، حاضر به کناره گیری نیست.

آقای کروبی در تازه ترین اظهار نظر انتخاباتی گفته که شرایط حال حاضر مناسب اجماع و ائتلاف اصلاح طلبان نیست اما در عین حال اجماع را در آینده بعید نداسته است.


گروهی از ناظران مسائل ایران می گویند که امکان دارد حضور دو نامزد اصلاح طلب در انتخابات، اصولگریان را نیز به حضور چند کاندیدا تشویق کند و عملا اجماعی که پیش از کناه گیری محمد خاتمی در اردوگاه اصولگریان برای حمایت از محمود احمدی نژاد به وجود آمده بود را بر هم بزند.

به این ترتیب ناکامی اصلاح طلبان در معرفی نامزد واحد، به یک تاکتیک انتخاباتی برای تاثیر گذاری بر اردوگاه رقیب بدل شود.

به نظر می رسد گروهی از اصلاح طلبان امیدوارند در صورتی که این دو نامزد اصلاح طلب نتوانند در دور اول انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی نهایی برسند و انتخابات هم به دور دوم کشیده شود همه گروه های اصلاح طلب از نامزد راه یافته به دور دوم حمایت کنند تا بار دیگر پس از ۴ سال کرسی ریاست جمهوری در اختیار اصلاح طلبان بگیرند.

شاید اشاره اخیر مهدی کروبی به " بعید نبود اجماع اصلاح طلبان در آینده" نیز ناظر به همین پیش بینی باشد.

nim negah - ایران - طهران
تاکتیک اصلاح طلبان 2-5-3 است. بابا تاکتیک کجا بوده؟ احمدی نژاد تونسته دل مردم ایران را بدست اورد اون وقت اینها دارند با هم گل کوچیک بازی می کنند.
یکشنبه 23 فروردین 1388

Mina.Mehrparvar - سوئد - استکهلم
شاید همه مثل معروف اره ای که تو ... گیر کرده رو شنیده اند. نه میشه در اوردش نه میشه فرو کرد تو. حالا شده این حکومت اسلامی ایت الله ها!!!!!! نه میشه نشست و نگاه کرد و تحریم کرد و رای نداد به امید اینکه اینا از مشروعیت بیافتند. (چون اینا از رو نمیرن. چنان برای خودشان مشروعیت می سازن که هیچ کجای دنیا نداشته باشه) نه میشه رفت رای داد. چون یکی از یکی بدتر و غیر قابل تحمل تر و غیر قابل اعتمادترند. ولی من به این که می گن اگه حق انتخاب بین بد و بدتر هست از حقت استفاده کن و به بد رای بده به امید اینکه کمتر بدی ببینی کمی اعتقاد دارم. بهرحال اگه قراره بهمون زور گفته بشه بهتره یکی بگه که سرش به تنش بی ارزه. با این حال به امید روزی که ایران رو یک کشور بزرگ و سربلند در دنیا ببینیم.
یکشنبه 23 فروردین 1388

a_bamdad - ایران - تهران
nim negah - ایران - طهران میبینم با تبدیل ت به ط که ت دسته دار خونده میشه هم علاقت رو به ادبیات عرب و فرهنگشون ثابت کردی و هم علاقت رو به دسته.اما راست گفتی گرچا از روی بغضت بود نه فهمت.اصلاح طلبا تاکتیک نداشتن وگرنه به خواب هم نمیدیدین این میمون کوتوله رئیس جمهور بشه.البته هر دو گروه اصلاح طلب و اصولگرا از یه ...ال دونی درومدین اما بوی تعفن اصلاح طلبا کمتر از شماست.ولی من هم موافقم احمدی نژاد در دلها نفوذ کرده.چون با هیچ ....زی نمشه از دل و روده بیرونش کرد.اما رای منم همین بو گندوی بد بد اصالته.چون با حماقتاش تیشه به ریشه نظام میزنه اونم چه تیشه ای.انچنان که من ضدانقلاب دل بستم بهش و بهش رای میدم.
یکشنبه 23 فروردین 1388

sarab22 - المان - دوسلدورف
احمدی نژاد میمون بهترین گزینه برای فروپاشی نظام ولایت فقیه میباشد برای رسیدن به ازادی به احمدی نژاد رای میدهیم.
یکشنبه 23 فروردین 1388

Sh T - ایران - تهران
nim negah - ایران - طهران لطفا در مورد دل مردم شما نظر نده. همه عالم و آدم میدونن فقط بیسوادها و فرصت طلب ها از این وضع راضیند. همین مونده بود اون دل مردم ایران رو بدست بیاره!!!!
دوشنبه 24 فروردین 1388

bluestar - ایران - تهران
a_bamdad - ایران - تهران sarab22 - المان - دوسلدورف نکنه شما دو تا از احمدی نژاد پول می گیرید بیایید رای ضد انقلابی ها رو براش جمع کنید؟؟
دوشنبه 24 فروردین 1388

mahmood20052005 - ایران - یزد
نیم نگاه=قوزفیش از نظراتش کاملا مشخصه
دوشنبه 24 فروردین 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.