محاکمه پالیزدار، چالشی بزرگ برای جمهوری اسلامی
محاکمه پالیزدار، چالشی بزرگ برای جمهوری اسلامی
آقای پالیزدار سخنانش را به پرونده های محرمانه ای که در سازمان بازرسی کل کشور موجود است، مستند می کرد. |
اولین جلسه محاکمه عباس پالیزدار که برخی از سران حکومت ایران را به فساد مالی متهم کرده بود، روز شنبه ۱۷ اسفند (۷ مارس) به صورت غیر علنی برگزار شد.
به گفته قاضی دادگاه، آقای پالیزدار و وکیل مدافعش دفاعیات خود را "بصورت کلی و نه جز به جز ارائه کردند."
اما برگزاری غیر علنی دادگاه مردی که اتهامات بسیار سنگینی را مطرح کرده، با انتقاداتی مواجه شده است. مقامات قضایی می گویند ماهیت اتهامات موجب شده که اجازه ندهند دادرسی علنی باشد.
در مقابل، منتقدان می گویند به دلیل آن که این پرونده کشمکش بین مجلس و قوه قضاییه را تشدید کرد و به نامه بیش از 200 نماینده خطاب به رییس مجلس علیه سعید مرتضوی دادستان تهران انجامید، محاکمه باید برای روشن شدن افکار عمومی علنی باشد.
افشاگری یا افترا؟
آقای پالیزدار از جمله بسیجیانی است که "جانباز 45 درصد" شناخته شده است |
عباس پالیزدار، چهل ساله، تا هفته سوم خرداد 87 چهره ای شناخته شده برای مردم و رسانه ها در ایران نبود.
او از جمله بسیجیانی است که "جانباز 45 درصد" شناخته شده و در سالهای اخیر به فعالیت های اقتصادی نیز رو آورده و عضویت در "خانه صنعت کاران ایران"را در کارنامه خود دارد.
"رییس امور زیربنایی مرکز پژوهش های مجلس" و "مشاور کمیسیون اقتصادی مجلس هفتم" از جمله سمت هایی است که رسانه ها ایران تا قبل از ماجرای آقای پالیزدار برای معرفی او استفاده کرده بودند اما نمایندگی کمیته تحقیق و تفحص از قوه قضائیه مستقر در سازمان بازرسی کل کشور مهمترین سمتی است که او در سال های اخیر بر عهده داشته است.
انتشار فیلم سخنرانی شنبه 14 اردیبهشت ماه آقای پالیزدار در دانشگاه همدان که به دعوت جامعه اسلامی دانشجویان بوعلی همدان از تشکل های حامی دولت آقای احمدی نژاد صورت گرفت، نام او را بر سرزبان ها انداخت.
آقای پالیزدار که سخنرانی های خود را علیه فساد مقامات از اواخر اسفند 1386 در مدرسه معصومیه، پایگاه اصلی حامیان دولت در قم، آغاز کرده بود، چند روز بعد از سخنرانی در دانشگاه همدان، روز 7 خرداد در دانشگاه شیراز نیز به افشاگری دست زد و وعده داد که قصد دارد با سفر به تمام استان های ایران به "افشاگری" ادامه دهد.
وی که در این سخنرانی ها به عنوان "دبیر کمیته تحقیق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضائیه" معرفی می شد، برخی از عالی ترین مقامات ایران را به اتهاماتی چون فساد مالی، رانت خواری، تصاحب اموال عمومی و خصوصی، مافیای اقتصادی و بی لیاقتی متهم کرد.
او در این سخنرانی به طور مداوم سخنانش را به پرونده های محرمانه ای که در سازمان بازرسی کل کشور موجود است، مستند می کرد.
نخستین واکنش ها
یک روز پس از سومین سخنرانی آقای پالیزدار در دانشگاه شیراز، خبرگزاری ایسنا از تعلیق فعالیت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بوعلی همدان خبر داد.
تقریبا دو هفته بعد با انتشار فیلم سخنرانی دانشگاه همدان آقای پالیزدار در اینترنت، مرکز پژوهش های مجلس که ریاست آن با احمد توکلی از چهره های سرشناس اصولگرایان است، اعلام کرد که او به هیچ عنوان کارشناس یا کارمند مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نبوده است.
یک روز بعد در 21 خرداد خبرگزاری فارس چنین خبر داد: "عباس پالیزدار که اتهام سوء استفاده اقتصادی وی در حال پیگیری در نهادهای نظارتی است، اخیرا با حضور در برخی مجامع و با فرافکنی و دروغ پردازی، اتهاماتی را متوجه برخی شخصیت های نظام نموده است."
مسئولان هیات تحقیق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضائیه نیز ادعا کردند که عباس پالیزدار هرگز در این هیات سمتی نداشته است.
آقای پالیزدار در واکنش به این اخبار گفت: "آنهائی که با حرف هایم در دانشگاه همدان مخالف هستند، اصلا وجودم را تکذیب می کنند."
بازداشت سخنران
عباس پالیزدار از نسل کسانی است که در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در فضای سیاسی ایران ظهور پیدا کرده و "افشاگر" لقب گرفته اند. |
یک روز بعد در 22 خرداد خبرگزاری ایسنا خبر داد که "سخنران دانشگاه همدان که اخیرا ادعاهایی درباره فساد اقتصادی برخی چهرههای کشور مطرح کرده بود"، با شکایت مدعی العموم بازداشت شده است.
در متن این خبر نامی از عباس پالیزدار وجود نداشت، اما تاکید شده بود که "اتهامات این فرد در پرونده ای که با شکایت مدعیالعموم و شاکی خصوصی تشکیل شده است، عبارتند از سوءاستفاده مالی، افترا، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و پخش شایعه."
چند روز پس از دستگیری عباس پالیزدار، خبرگزاری ها در اول تیرماه از بازداشت محسن قائمی نسب، مدیرکل حوزه ریاست سازمان بازرسی کل کشور و 12 نفر دیگر به اتهام همکاری با آقای پالیزدار خبر دادند.
خبر دوم در همان روز به بازرسی شبانه منزل فاطمه آجرلو، نماینده کرج در مجلس و عضو هیات تحقیق و تفحص از قوه قضائیه مربوط می شد.
همچنین برخی از اخبار از احضار محمد دهقان و حسن کامران دو عضو دیگر کمیته تحقیق و تفحص از قوه قضائیه به دادسرا حکایت داشت.
فاطمه آجرلو تهدید کرد که در صورت ادامه فشارها، پرونده فروش سئوالات کنکور را منتشر می کند.
علیرضا زاکانی دبیر هیات تحقیق و تفحص از آموزش عالی اما این تهدید را عملی کرد و بخشی از اسناد مربط به پرونده فروش سئوالات کنکور را در روز 29 خرداد در روزنامه ایران منتشر کرد و طی آن اتهامات سنگینی را به سعید مرتضوی وارد کرد.
دادستان تهران در نامه ای به روزنامه دولت این اتهامات را رد کرد.
نیازی رفت
جدال آقایان مرتضوی و زاکانی، پس از نامه 212 نماینده مجلس به علی لاریجانی، رییس مجلس، برای حفظ حرمت مجلس فروکش کرد، اما آنکه بی سر و صدا از سمت خود برکنار شد، محمد نیازی رییس سازمان بازرسی کل کشور بود.
"چرا کسانی که به من مجوز تحقیق وتفحص از قوه قضائیه را داده اند و بعضا از مقامات اجرایی هستند، از من در حال حاضر دفاع نمی کنند؟"
عباس پالیزدار
آقای نیازی که در ماجرای افشای قتل های زنجیره ای در پاییز سال 1377 و پس از انتقال علی یونسی از ریاست سازمان قضایی نیروهای مسلح به وزارت اطلاعات، جانشین وی شد، به دلیل تاکید بر نقش اصلی سعید امامی در طراحی و اجرای آن قتل ها در سال های گذشته بارها از سوی برخی چهرهای تندرو جناح راست مورد انتقاد قرار گرفته بود.
مقام های ارشد قوه قضائیه تاکنون توضیحی در خصوص علت برکناری آقای نیازی ارائه نکرده اند.
افشاگری های آقای پالیزدار با بازداشت او، چند نفر از اعضای خانواده و برخی از دوستانش پایان یافت.
اصولگرایان و "افشاگران"
عباس پالیزدار از نسل کسانی است که در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در فضای سیاسی ایران ظهور پیدا کرده و "افشاگر" لقب گرفته اند.
وجه مشترک افشاگران دوره احمدی نژاد تمرکز بر افشاگری در مورد "فساد مالی و رانت خواری" علیه برخی از مقامات یا روحانیونی است که آنها نیز خود را "اصولگرا" می نامند.
برخی از این افشاگران، مانند عبدالله شهبازی یا علیرضا جهانشاهی (که از وی به عنوان "طلبه سیرجانی" نامبرده می شود) در شهرهایی چون شیراز و کرمان چهره های متنفذی را به فساد مالی متهم کردند.
محمد نوری زاد، فیلم ساز و نویسنده سابق روزنامه کیهان نیز در تابستان امسال یک روحانی بلندپایه و اطرافیانش را به فساد مالی و رانت خواری متهم کرد.
اتهاماتی چون "تشکیل مافیا" که مورد استفاده این افراد قرار می گیرد، از اصطلاحاتی است که محمود احمدی نژاد از زمان تبلیغات انتخاباتی خود در سال 1384 تاکنون مکررا بکار برده است.
روزنامه اعتماد در شماره 22 خرداد در آغاز ماجرای آقای پالیزدار، وی را یکی از نامزدهای ستاد رایحه خوش خدمت (ستاد اصلی انتخاباتی حامیان آقای احمدی نژاد) در انتخابات سوم شوراها معرفی کرد و نوشت که نام آقای پالیزدار در کنار مهرداد بذرپاش و پروین احمدی نژاد در لیست ستاد رایحه خوش خدمت گنجانده شده بود.
مهرداد بذرپاش از مشاوران ریس جمهوری ایران چنین ارتباطی را رد کرد.
همچنین خبرگزاری ایلنا در دی ماه امسال از قول رمضان حاجی مشهدی، اولین وکیل عباس پالیزدار گزارش کرد که آقای پالیزدار نسبت به عدم حمایت برخی مقامات اجرایی از خود گلایه کرده و گفته: "چرا کسانی که به من مجوز تحقیق وتفحص از قوه قضائیه را دادهاند و بعضا از مقامات اجرایی هستند، از من در حال حاضر دفاع نمی کنند؟"
آقای پالیزدار در اواخر بهمن ماه به دلیل آنچه مقام های قضایی"سم زدایی" عنوان کردند، از زندان به بیمارستانی در تهران منتقل شد و پس از آن مقامات قضایی از تبدیل قرار بازداشت موقت به وثیقه 300 میلیون تومانی خبر دادند، اما در چهارم اسفند بار دیگر آقای پالیزدار از بیمارستان به زندان انتقال یافت و ریس شعبه 76 دادکاه کیفری تهران در پنجم اسفند به رسانه ها گفت که تبدیل موقت قرار بازداشت وی به وثیقه تنها برای بستری شدن در بیمارستان و درمان انجام شده بود.
اکنون محاکمه آقای پالیزدار چالشی بزرگ برای دستگاه قضایی، حامیان رییس جمهوری ایران و سران حکومت ایران است که سالها مردم را دعوت به تقوا و پرهیز از دنیاپرستی می کردند، ولی خود با اتهاماتی بی سابقه مواجه شده اند.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|