چرا سوریه در برابر جنگ غزه تقریبا ساکت است؟

چرا سوریه در برابر جنگ غزه تقریبا ساکت است؟

سوریه به عنوان یکی از حامیان اصلی حماس و میزبان رهبران تبعیدی این گروه، از آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه، در مجموع بی‌سر و صدا در مقابل این بحران ظاهر شده است

ارتش اسرائیل اعلام کرده که از مرز سوریه به روی سربازان این کشور در بلندی‌های جولان تیراندازی شده است. در این تیراندازی به کسی آسیب نرسیده، اما خودرو متعلق به سربازان تخریب شده است.

مقام‌های ارتش اسرائیل از نسبت دادن تیراندازی به سربازان سوری خودداری کرده‌اند و گروههای چریکی فلسطینی را مسئول این حادثه دانسته‌اند.

اسرائیل ماجرای این تیراندازی را به نیروهای سازمان ملل مستقر در مرز جولان گزارش کرده و ظاهرا این حادثه در حال فراموشی است بخصوص اینکه سوریه نیز موضعی در این باره اعلام نکرده است.

بلندی‌های جولان از سال ۱۹۶۷ تاکنون در اشغال اسرائیل است و در طول چهل سال گذشته، به ندرت اتفاق افتاده است که از مرز سوریه به سمت اسرائیل گلوله‌ای شلیک شود. از همین رو، ناظران سیاسی، مرز سوریه با اسرائیل را امن‌ترین مرز اسرائیل با همسایگانش می‌دانند.

با این حال، سوریه به خلاف مصر و اردن با اسرائیل پیمان صلح امضا نکرده و از نقطه نظر قانونی در حال جنگ با اسرائیل به سر می‌برد.

از همین رو، هر زمان که اسرائیل درگیر جنگ در یک جبهه عربی می‌شود، احتمال بروز درگیری نظامی با سوریه بر سر بلندی‌های جولان به یکی از نگرانی‌های بین‌المللی تبدیل می‌شود.

حمله گسترده نظامی اسرائیل به نوار غزه که وارد سومین هفته خود شده است نیز، احتمال گشودن جبهه‌ای از مرزهای سوریه علیه اسرائیل برای کاهش فشار بر نوار غزه را در برخی محافل مطبوعاتی مطرح کرده است، اما به نظر نمی‌رسد که سوریه به رغم حمایت قاطعش از حماس، حاضر به رویارویی نظامی با اسرائیل برای نجات این گروه در نوار غزه باشد.

سوریه به خلاف ایران، دیگر متحد حماس تبلیغات رسانه‌ای چندانی علیه آن دسته از کشورهای عرب که به همراهی با اسرائیل متهم هستند، به راه نیانداخته است.

پیش از این، سوری‌ها معمولا به طور غیر مستقیم از خاک لبنان برای اعمال فشار علیه اسرائیل استفاده می‌کردند، اما پس از جنگ ۳۳ روزه اسرائیل و حزب‌الله در سال ۲۰۰۶ که نیروهای بین‌المللی و ارتش لبنان در مرزهای جنوبی این کشور با اسرائیل مستقر شده‌اند، ظاهرا چنین امکانی از سوریه سلب شده است.

گروههای شبه نظامی لبنانی بخصوص حزب‌الله با آنکه همچنان توان نظامی خود را پس از جنگ ۳۳ روزه حفظ کرده‌اند، به نظر می‌رسد بدون درگیر شدن با ارتش و نیروهای بین‌المللی و دامن زن به یک بحران سیاسی داخلی، قادر به حمله به مرزهای اسرائیل نباشند. گویا به همین علت، حزب‌الله لبنان در برابر حمله اسرائیل به نوار غزه، تنها به برپایی تظاهرات و صدور بیانیه‌های شدیداللحن بسنده کرده و حاضر نیست خطرات یک رویارویی تازه با اسرائیل را بپذیرد.

بدین ترتیب، در حالی که اعمال فشار به اسرائیل از طریق لبنان برای سوریه تقریبا ناممکن شده است، دولت بشار اسد فقط از مرزهای کشور خود می‌تواند به اسرائیل فشار نظامی وارد کند، اما این چیزی نیست که آقای اسد بخواهد.

سکوت سوریه

در حقیقت، سوریه به عنوان یکی از حامیان اصلی حماس و میزبان رهبران تبعیدی این گروه، از آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه، در مجموع بی‌سر و صدا در مقابل این بحران ظاهر شده و نمی‌خواهد خود را در معرض این بحران قرار دهد.

اعلام تعلیق مذاکرات غیر مستقیم با اسرائیل که عملا هم در جریان نبود، برپایی چند تظاهرات و محکوم کردن حمله به نوار غزه، کل اقدامات رسمی و علنی است که سوریه تاکنون در مقابل حمله اسرائیل به مواضع حماس در نوار غزه در پیش گرفته است.

سوریه حتی به خلاف ایران، دیگر متحد حماس، و نیز به خلاف رویه‌ای که در برابر جنگ ۳۳ روزه لبنان در پیش گرفت، تبلیغات رسانه‌ای چندانی علیه آن دسته از کشورهای عرب که به همراهی با اسرائیل متهم هستند، به راه نینداخته است.

سوری‌ها ظاهرا از این نکته آگاهند که اگر بخواهند دیگر کشورهای عرب را به مقابله با اسرائیل فرا بخوانند، ممکن است فراخوان آنها نتیجه عکس دهد و دیگر کشورهای عرب که خاکشان در اشغال اسرائیل نیست و یا از اشغال آن آزاد شده است، از سوریه بخواهند که خود، وظیفه مقابله با اسرائیل را برای آزاد کردن خاک خود به عهده بگیرد.

در واقع همین نقطه ضعف، سوری‌ها را از ورود پر سر و صدا به بحران غزه باز داشته، ضمن آنکه روابط سرد آنان با مصر و عربستان، عملا سوریه را از ایفای نقش چشمگیر در تلاش‌های جاری دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در نوار غزه دور کرده است.

با این حال، سوری‌ها به دلیل نفوذ موثر خود بر گروه حماس، قادرند که در نوع پایان دادن به جنگ در نوار غزه نقش بازی کنند، اما ایفای چنین نقشی مستلزم همراهی با مصر برای ترغیب حماس به پذیرش آتش بس نامحدود با اسرائیل و استقرار نیروهای بین‌المللی در مرز نوار غزه با مصر و به معنای دقیق‌تر، چرخش سیاسی سوریه به سمت کشورهای میانه‌رو عرب در خاورمیانه است.

سوریه اما تاکنون نشان نداده است که خواهان ایفای چنین نقشی است. اظهارات خالد مشعل رهبر تبعیدی حماس در دمشق که احتمالا با مشورت مقام‌های سوری و ایرانی صورت گرفته، نشان می‌دهد که سوریه هر چند که علاقمند نیست مانند ایران، بحران نوار غزه را به موضوعی برای تخریب روابط خود با اعراب میانه‌رو و ترسیم سیمایی ستیزه جو از خود در سطح بین‌المللی تبدیل کند، اما مانند ایران می‌کوشد تا رهبران در تبعید حماس را به موضعی سخت در مقابل طرح آتش بس مصر ترغیب کند، بدان امید که توازن قوا در خاورمیانه با جنگ اسرائیل علیه حماس پابرجا بماند.

آسودگی - ایران - تهران
مطمئنین که ساکته ؟
سه‌شنبه 24 دی 1387

khodesham - مجارستان - بوداپست
تحلیل کامل ودرستی بود. ممنون از نویسنده گمنام!
سه‌شنبه 24 دی 1387

bluestar - ایران - تهران
سوریه چه سکوت کند چه نکند گذرگاه مناسبی برای ارسال کمکهای غذایی دارویی و تسلیحاتی ایران به سرزمینهای اشغالی است.
سه‌شنبه 24 دی 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
جنگ اسرائیل در نوار غزه یک هفته دیگر ادامه دارد تا اوباما سرکار بیائید همه این مسائل جنگ دست نویس ملایان جبار با همکاری حماس میباشد . جمهوری استبدادی ایران فکر میکرد در اخرهای حکومت بوش و جلوگیری از حمله احتمالی اسرائیل و امریکا حماس را تحریک و باعث جنگی که فقط برگ برنده در دست ایران میباشد با تحلیل رفتن نیروهای ارتش اسرائیل حداقل یکسال برای ترمیم ارتشش وقت نیاز دارد و قربانش برم عمو سام که در فروش مهمات چه پولی بجیب خواهد زد باز بگید این اخوندا چیزی حالشون نیست.
سه‌شنبه 24 دی 1387

شفیق - ایران - تهران
بیچاره مردم فلسطین که بازیچه سیاساتهای ایران و سوریه شده اند واگرنه من نمیدانم این جنگها چه سودی برای فلسطینیها دارد که اینقدز از حماس حمایت میکنند. مقامات ایران در تمام این درگیریها حتی در جنگ هشت ساله خودمان راحت در کاخهایشان واقع در شمال شهر تهران لم می دهند و فرمان ادامه جنگ صادر میکنند و این جوانان ساده لوح هستند که در این جنگها قربانی می شوند چند روز پیش که برای دیدار با یکی از آشنایان به سفارت یک کشور خارجی در کامرانیه تهران رفته بودم روبروی سفارت چند کاخ کنار هم دیدم که همگی در یک باغ قرار داشت یک دفعه چشمم به ماشینی افتاد که ناطق نوری از آن پیاده ووارد کاخ شد ودر نهایت فهمیدم که مالک این کاخهای افسانه ای و بسیار زیبا آقای ناطق نوری است که همواره از جهاد اسلامی و رفتن به سوی میدان جنگ صحبت میکند.
سه‌شنبه 24 دی 1387

tabeshesahar - ایران - تهران
در عصری زندگی میکنیم که حکومت های دیکتاتوری و ضد حقوق بشر یکی پس از دیگری نابود میشوند.به علت وجود ارتباطات دموکراسی با سرعت زیاد در حال حمله به جبهه دیکتاتوری و براندازی حکومت های خود کامه و گروهکهای تروریستی است.فرو پاشی شوروی،شکست بی چون وچرای کشور های بلوک شرق در مقابل مردم آزادی خواه خود،محاکمه میلوسویچ صرب،نابودی طالبان در افغانستان،فرار بن لادن و القاعده به چیزی شبیه سوراخ موش،بیرون کشیدن صدام از چیزی شبیه سوراخ موش و محاکمه و اعدام او،ساکت شدن قذافی در لیبی و سر براه شدن او،ساکت شدن حزب الله لبنان واعلام برایت از موشکهای پرتاب شده از لبنان به اسراییل،سکوت سوریه و رضایت از دلارهای نفتی ایران برای تظاهر به مخالفت با اسراییل و... به نظر میرسد یکی از آخرین گروه های در معرض نابودی وساکت شدن گروه ضد حقوق بشری حماس میباشد که با افکار طالبانی خود مردم غزه را به گروگان گرفته و با استفاده از دلارهای کشورهای دیکتاتوری حامی خود وپدیده چند همسر داری وتولید کودکان بسیار وپنهان شدن در پشت کودکان وزنان در آینده ای نزدیک دچار سکوت خواهد شد. بهتر است دیکتاتور های منطقه و بخصوص کسانی که یکدستی !! بر نفت ایران چنگ انداخته اند به فکر باشند چرا که با توجه به قراین موجود سوراخ موش هم به کسی وفا نکرده است.
سه‌شنبه 24 دی 1387

aram2006 - ایران - ارومیه
سوریه مثله اینکه یواش یواش میخواد بدونه دنیا دست کیه و باید با کیا بپره
سه‌شنبه 24 دی 1387

samira-beik - ایران - تهران
آره دقیقاً منم اصلاً نمیفهمم که چرا یه دونه از این کشورهای عربی برای غزه اعتراض نکردن . (سوای مصر و یمن). راستی خیلی جالبه که جمهوری اسلامی بعد از سخنرانی رییس حماس که گفته بود " همانطور که یزید بر امام حسین پیروز شد ، ما هم بر اسراییل پیروز می شویم " هیچ حرکتی و اقدامی نکرده . اصلاً به روی خودش هم نیاورده .
سه‌شنبه 24 دی 1387

salamiran - ایران - شیراز
هدف از نوشتن این مطلب ایجاد سوء ظن نسبت به سوریه است . سوریه در خط مقدم جبهه نبرد با اسرائیل غاصب است و چنین مطالبی نمی تواند بین ایران و سوریه نفاق بیفکند .
سه‌شنبه 24 دی 1387

harivan - ایران - کردستان
جولان اسم اصلیش( گولان) بود , که یک اسم کردى است یعنى( گلها) ولى چون در عربى حرف گ ندارن- گ رو- ج میخونن و گولان شد جولان . در زمان فرمانروائى صلاحدین ایوبى که فرمانروایش تا اسرایل کنونى بود این اسم رو روی ان منطقه گذاشتن.
سه‌شنبه 24 دی 1387

rezanl - هلند - امستردام
گفتم که اگه اینا وجودشو داشتن میرفتن زمیناشون رو پس میگرفتن. اصولا سبک کاریشون مثل امام امته! امریکا تا تو کربلا و نجف هم اومده باز میگن امریکا غلطی نمیکنه و از دنیای اسلام میترسه!!!
سه‌شنبه 24 دی 1387

iran zamen - نروژ - روگنان
داره تازه ادم می شود.
سه‌شنبه 24 دی 1387

ali51reza - سوئد - وستروس
سکوت نکنه چه شکری میتونه بخوره دست خدا با اسرئیل و قوم خاص خود هست نابود باد تروریست
سه‌شنبه 24 دی 1387

SAM-LA FLORESTA - ایران - ایران
ایران - شیراز آخه جون مادرت بگو تو از کجا می دونی الکی نظر می دی
سه‌شنبه 24 دی 1387

salamiran - ایران - شیراز
SAM-LA FLORESTA - ایران - ایران به جون مادرت از همون جایی که تو نمی دونی !
چهار‌شنبه 25 دی 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.