دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۰۵ می ۲۰۰۸
سونامی هرویین در ایران
مجله پرتیراژ اشترن، چاپ آلمان، در یکی از نسخههای ماه نوامبر خود در گزارشی مفصل با نام « ایران، منجلاب مواد مخدر» به پدیده اعتیاد در ایران پرداخته است. ایران به نسبت جمعیت خود، بالاترین میزان اعتیاد در جهان را دارد.
توماس اُسترکرن سردبیر مجله «اشترن» تیتر سرمقاله چهل و ششمین شماره این مجله را که در ماه نوامبر منتشر شده است «روی تاریک جمهوری اسلامی ایران» انتخاب کرده است. دلیل انتخاب چنین تیتری، گزارش ویژه «اشتفان گاسل» خبرنگار این مجله است که برای شرکت در مراسم روز جهانی مبارزه با اعتیاد به ایران سفر کرده و با همکاری اصلان ارفع، عکاس ایرانی، «روی سیاه زندگی روزمره را در ایران» به تصویر کشیده است: معضل اعتیاد.
سردبیر اشترن از جدیدترین آمار ارائه شده توسط سازمان ملل یاد میکند که به موجب آن در هیچ کجای دیگر جهان به جز ایران، با توجه به میزان جمیعت، افراد معتاد به مواد مخدر وجود ندارد. تیم تهیه کننده گزارش با باغبانهایی صحبت کردهاند که هر روز عادت دارند تا در پارکها معتادانی را پیدا کنند که به دلیل تزریق بیش از اندازه جان خود را از دست دادهاند یا دختران نوجوانی که برای تامین مواد مخدر مورد نیاز خود و مادرشان مجبور به تن فروشی هستند. آنها همچنین به مکانهایی رفتهاند که در آنجا سوزنهای تمیز در دسترس معتادان قرار میگیرد و با پزشکانی ملاقات کردهاند که همیشه شاهد صفهای طولانی معتادان برای دریافت «متادون» در مقابل مطبشان بودهاند.
اُسترکرن البته در پایان سرمقاله خویش اضافه میکند که در جهان اسلام، ایران تنها کشوری است که دارای برنامهای پیشرفته برای مبارزه با اعتیاد است.
"رکورد غمانگیز"
«چند عدد رنگ و رو رفته بر روی یک دیوار گچی تنها بازماندههای شانسی هستند که زمانی به فرشته روی آورد تا زندگیش بهتر شود. مرد گفته بود که با او ازدواج میکند فقط به یک شرط، اینکه کراک را کنار بگذارد و خانوادهش را ترک کند. مرد دوست برادر بزرگترش بود و خودش هم زمانی اعتیاد داشت اما حالا مدتی میشد که اعتیادش را ترک کرده بود. فرشته همان روز و روزهای بعدتر هم او را جواب کرده بود. در آخرین دیدارش، مرد در هنگام رفتن شماره تلفنش را روی دیوار نوشته بود اما فرشته هرگز به او زنگ نزد.»
اشتفان گاسل گزارشش را از یک خانه کوچک و قدیمی در یکی از مناطق جنوب شهر تهران آغاز میکند، جایی که فرشته نوزده ساله به همراه مادرش، هر دو مشغول کشیدن هرویین هستند. دختر رو به خبرنگار میگوید: «من وقتی مادری به این خوبی دارم مرد میخواهم چه کار.» مادر سیگاری را در دهان دختر میگذارد تا تنباکو تلخی هرویین را بگیرد و میگوید: «فرشته دختر خوبی است. ما اگر او را نداشتیم چه میکردیم؟»
بعد از توصیف این صحنه خبرنگار آلمانی از «رکورد غمانگیز اعتیاد در ایران، سی سال پس از انقلاب آیتالله خمینی» میگوید: «بنابر یک تخمین رسمی دولت یک میلیون و صد هزار معتاد حرفهای و هفتصد هزار معتاد تفننی در ایران وجود دارند، هر چند که در حقیقت این ارقام بسیار بیشتر از این آمار اعلام شده است. گرایش به هرویین در بین جوانان و به خصوص زنان به شدت رو به افزایش است.»
فرشته دقیقاً نمیداند که دوازده ساله بود یا چهارده ساله که برای اولین بار مواد مخدر مصرف کرد. پدر آنها را ترک میکند و مادر و هفت فرزندش برای فرار از نگاههای تحقیرآمیز همسایه ها از شهری مرزی در نزدیکی عراق به تهران میآیند. رضا برادر بزرگتر آنها را با هرویین آشنا میکند و بعد از آن اعتیاد کمکم شیرازه خانواده را از هم میپاشد. با مرگ خواهر بزرگتر در یک تصادف، فرشته در سن پانزده سالگی مسئولیت مراقبت از مادر و برادر کوچکتر را به عهده میگیرد و حالا با تنفروشی خرج اعتیاد را تامین میکند، چه در یک خانه در شمال شهر یا در یک کارگاه ساختمانی. درآمد هر شباش چیزی میان ۲۵ تا ۷۰ یورو است. هرچقدر این مبلغ بیشتر باشد به همان میزان هم مواد مخدری که صبح در راه برگشت به خانه، میخرد، بیشتر است.
"خدا را شکر که تنها حشیش میکشد"
گزارشگر آلمانی سپس به شرق تهران میرود، به محله خاک سفید، جایی که مطب دکتر محمد صادق شیرازی واقع شده است. این دکتر سی و هشت ساله بیش از ده سال است که معتادان را درمان میکند و از نزدیک شاهد بوده است که چگونه میزان اعتیاد به حشیش در دهه هشتاد و نود میلادی بین جوانان افزایش یافته.
دکتر شیرازی یکی از نخستین کسانی بوده است که سه، چهار سال پیش زنگهای خطر برایش به صدا در آمدهاند وقتی که ماده مخدر جدید هرویین- کراک روانه بازار و به سرعت هم محبوب شد. زیرا که بسیاری آن را کم خطرتر از هرویین میپنداشتند. تصوری غلط از ماده مخدری که ده تا دوازده بار قویتر از هرویین معمولی است.
«امروز اگر مریض جدیدی داشته باشم که فقط حشیش میکشد، به او تبریک میگویم و خدا را شکر میکنم.» این جمله را دکتر خطاب به اشتفان گاسل میگوید که کنجکاو است بداند چرا ایران این چنین در باتلاق اعتیاد فرورفته است: «بعضی میگویند که میزان اعتیاد به دلیل بالاست که الکل ممنوع است و مثل زمان شاه بار یا میخانه وجود ندارد. اما من اینطور فکر نمیکنم. خیلی از کسانی که مواد مخدر مصرف میکنند، هرگز به بار یا میخانه نمیروند. دلیل اصلی تا حد بسیار زیادی به وضعیت بد اقتصادی و نرخ بالای بیکاری بستگی دارد.» و خبرنگار آلمانی قیمت ارزان مواد مخدر را هم اضافه میکند: «یک گرم هرویین - کراک در تهران کمتر از سه یورو قیمت دارد.»
صحنه عیان اعتیاد
پارک کوثر در جنوب تهران مکان بعدی است که خبرنگار مجله «اشترن» به آنجا رفته است. او مینویسد: «منطقه اطراف پارک کوثر بدون شک بزرگترین صحنهی جلوهگری مواد مخدر در خاورمیانه است. چمنها پوشیده از سرنگهای مصرف شده است و ظهرها بر روی نیمکتهای پارک میتوان شمار زیادی از مردان خمیدهای را دید با گونههای فروافتاده و چشمان از هوش رفته.»
در همین مکان هم هست که گاسل با فردین ۲۹ ساله و کامیار ۲۴ ساله آشنا میشود که مشغول «خون بازی» هستند. این به اصطلاح بازی چیزی نیست جز تزریق مواد در رگ و همزمان کشیدن خون در سرنگ و وارد کردن دوباره آن به رگ.
گزارشگر سپس از زبان دکتر شیرازی از عملیات پاکسازی نیروهای پلیس میگوید: بسیاری از خانههایی که به پایگاه معتادان تبدیل شده بودند خراب میشوند و تعداد زیادی از آنها هم دستگیر و روانه زندان میشوند و برخی نیز اعدام. او سپس مینویسد، حالا ۶۰۰ مرکز درمانی اعتیاد در سراسر ایران وجود دارند و بیش از صد هزار معتاد با مراجعه روزانه به این مکانها میتوانند جایگزینهایی مثل متادون دریافت کنند. حتی به زودی قرار است تا یک مرکز دولتی برای توزیع حشیش به کسانی که اعتیاد پیشرفته دارند و نمیتوان جور دیگری به آنها کمک کرد، تاسیس شود. البته حشیش به صورت محلول در الکل در دسترس این افراد قرار خواهد گرفت.
علی سنتوری، داستانی آشنا
«ایران از طرف دولتهای خارجی به خاطر مبارزه با مواد مخدر بسیار مورد تشویق قرار گرفته است.» اشتفان گاسل، خبرنگار اشترن بعد از نوشتن این جمله، از مراسم روز جهانی مبارزه با مواد مخدر در ایران میگوید که دلیل اصلی سفر او به این کشور بوده است. مراسمی که در آن رییس جمهور ایران در یک تماس زنده از دفتر ریاست جمهوری میگوید: «حالا زمان آن رسیده است تا آن دسته از کسانی که ادعا میکردند علیه مواد مخدر مبارزه میکنند در استراتژی و روابط آشکار و نهان خود با قاچاقچیان تجدید نظر کنند...این یک پیشنهاد است و هشدار.» گاسل سپس مینویسد: «ایران قربانی رژیمهای بد طینت بیگانه شده که میخواهند جمهوری اسلامی او را به واسطه باز گذاشتن دست مافیای مواد مخدر تضعیف کنند. این تصویری است که از مشکل اعتیاد در جهانبینی احمدینژاد، رییس جمهور ایران شکل گرفته است. اما داستان علی سنتوری به هیچ عنوان سنخیتی با این جهانبینی ندارد.»
سپس داستان فیلم «علی سنتوری» و معتاد شدنش را نقل میکند و میافزاید که این فیلم به راحتی با مخاطب ارتباط برقرار میکند چراکه در این سرزمین هر کسی فردی را میشناسد که به همان سرنوشتی دچار شده است که علی سنتوری فیلم داریوش مهرجویی.
پایان گزارش حکایت سرگذشتی است از زبان بهرام رادان هنرپیشه نقش اول فیلم «علی سنتوری» که در گفتوگو با اشتفان گاسل از دوست دوران کودکی خود حرف میزند که کراک او را از بچهای شاد و سپس جوانی بذلهگو تبدیل به معتادی کرده است که برق چشمانش را از دست داده، چاق و بدون احساس در خانهای به همراه دو پرستار زندگی میکند و دیگر هیچ نمیگوید: «داستان فیلم من درست همانند داستان خانواده دوستم است. پدر و مادرش به همین خاطر ویران شدند.»
red king - سوپد - استکهلم |
مرگ بر اخوند انگلیسی |
یکشنبه 22 دی 1387 |
|
amiro_19 - امارات - دبی |
بزار بکشند تا بترکنند به ما چه اصلااااا ؟؟ |
یکشنبه 22 دی 1387 |
|
persian - امریکا - ریچمند |
..ف براین جمهوری اونم از نوع اسلامی اش.ننگ تاریخ بشریت حکومت 30ساله اخیر ایران. |
یکشنبه 22 دی 1387 |
|
lonely boy - ایران - اصفهان |
پس عزت انسان کجا رفته این دلایلی که برای روی آوردن مردم به اعتیاد در متن ذکر شده اصلا این کار را توجیح نمی کند ، اگر کسی مشکل اقتصادی و یا هر مشکل دیگری دارد باید در پی حل این مشکل براید نه اینکه از آن فرار کند و یا به مواد مخدر روی آورد هر انسانی عقل دارد.
تصور کنید در اثر حادثه ای بخشی از ثروت یا سلامتی خود را از دست می دهید آیا در ادامه بقیه ی ثروت خود را هم دور می ریزید و یا درصدد نابودی کامل سلامتی خود بر می آیید؟
مسلما حتی احمق ترین افراد هم این کار را نمی کنند واوضاع را بدتر نمی کنند.
کسی که به مواد مخدر روی می آورد ضعف و تهی بودن شخصیتش را نشان می دهد و حق آوردن هیچ بهانه ای برای توجیح کار خود را ندارد کما اینکه بسیاری از افرادی که به این کار روی می آورند هیچ مشکل مادی و روحی هم ندارند و فقط برای خوشگذرانی این کار را می کنند که البته بهایش را هم می پردازند.
مهم تر از همه خود انسان است اگر کسی عزت نفس داشته باشد حتی اگر این چیز ها را بطور مجانی و قانونی و شرعی!!!! به او بدهند خودش مصرف نمی کند چون انسان عاقل به بدنش آسیب نمی رساند. |
یکشنبه 22 دی 1387 |
|
alman-westfalen - ایران - ایران |
فقط باید یه این رژیم تبریک گفت..می خواستن دنیای کفرو معتاد کنن جونای بخت برگشته شدن قربانی این سیاست. |
یکشنبه 22 دی 1387 |
|
basijy_rahbar - ایران - تهران |
کمک به فلسطین که مردم از پول ما هار شوند .ولی بجای پول نفتی که حق مسلم ما است بجاش مواد به جوانان میدن تا فکر راجب حکومت و حقشان که عربها غزه ای دارن میخورن نکنه |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
payam armani - انگلیس - منچستر |
این بچه بسیجیهای بی سواد چرا اینجور جاها پیداشون نمیشه.؟این مشکل ماست نه غزه .دل سوزید؟انسانید؟یا فقط برای خود شیرینی جو گیر میشید .؟ اینجا جنایت امامه داران و بی امامگان و دشمنان ایران است .یکیتون مثل مزدور قوز فیش چرا پیدایش نیست؟.......ما هستیم.... |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
آنتی اسلام - ایران - اهواز |
قمه امام حسین رو ول کن ، داداش، اینو بده بژنیم! |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
ferfereh - ایران - تهران |
onely boy - ایران - اصفهان
دوست عزیز من سابقا نظرم درست مثل شما بود. حرف شما هم منطقی است. اما...
نظر من وقتی عوض شد که عزیز ترین کسی که در زندگی داشتم دچار اعتیاد شد. البته مشکلات مالی و ... هم بسیار موثرند. و مشکلات تربیتی و شخصیتی هم خیلی مهم هستند ولی دلیل این همه گیر شدن اعتیاد از نظر من که با یک معتاد زندگی کرده ام (کسی که فکر می کردم آخرین نفر توی دنیا است که معتاد می شود) ، نا امیدی است.
الان توی جامعه مردم ناامید هستند و امیدی به فردا ندارند هر چه تلاش می کنند برای اوضاع بدتر می شود تفریح و لذت درست هم که خیلی کم شده است اگر قدیم ها چند تا مهمانی خانوادگی بود یا یک آدم عادی سالی دوبار مسافرت می رفت الان دیگه با وجود شرایط بد اقتصادی و بگیر و ببند جوانها اون هم امکان پذیر نیست. در نتیجه به دنبال لذت های آنی هستند مثل پر خوری، زیاده روی توی مشروب خوردن، آرایش کردن بیش از حد و... خودت دقت کن تا چهار تا جوان دور هم جمع می شوند اگر اهل مشروب باشند محال است که تا خرخره نخورند چون از نظر روانی دنبال چیزی می گردند که آنها را از حال و واقعیتها دور کند.
و کسانی که یک کم ضعیف تر هستند و یا توی محیط بدتری هستند (با وجود اینکه مواد مخدر بسیار ارزان است) به راحتی به سمت مواد مخدر می روند تا یک مدت کوتاه از مشکلات و افکار نگران کننده دور باشند. من به آنها حق نمی دهم و از معتادها با تمام وجودم متنفرم ولی این زاویه ای است که من از اعتیاد دیده ام. |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
a_bamdad - ایران - تهران |
amiro_19 - امارات - دبی
اصلاح جامعه از اصلاح فردی شروع میشه.بلای اعتیاد اونقدر نزدیکه که نه ما و نه نزدیکانمون ازش در امان نیستیم.پس اینقدر سنگدل نباش. |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
Dokhtare_iran_zamin - ایران - تهران |
لعنت خدا بر جمهوری کثیف و جنایت کار اسهالی |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
a_bamdad - ایران - تهران |
این اخوند 5 تومنیا زمان شاه میگفتن قاچاق هرویین تحت کنترل اشرفه.حالا که اشرف نیست کار کیه؟نکنه کار فاطى رجبیه!جوون اگه سالم باشه کار می خواد؛مسکن مى خواد؛تفریح سالم مى خواد؛فکر میکنه و زیر بار هدر رفتن ثروت مملکت تو غزه و ونزویلا نمیره اما معتاد که شد کارش میشه دنبال مواد رفتن؛مسکنش میشه یه کارتن؛تفریحش میشه کشیدن و فکرش میشه جور کردن پول مواد.حالا قوزى تو بگو کدومش واسه اخونداى وطن فروش راحتتره؟ |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
korosh13 - سوپد - استگهلم |
دوستان من با کسی خصومتی ندارم و می خواهم حقیقت را بگم این درست هست که ما دولت خوب و ازادی نداریم ولی نمیشود همه چیزها را گردن رژیم بیندازیم و بدون احترام گذاشتن به دینه کسی حرفهای نا بخردانه بزنیم نودوپنچ درصد تقصیر خود شخص می تواندباشد ما در همین استکهلم خیلی از جوانانرا می شناسم که متاسفانه به این مواد خانمانسوز گرفتارند ما باید اصول دموکراسی را یاد بگیریم و گرنه چه فرقی بین ما و رژیم حاکم هست ما باید فرقها را نشان بدهیم |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
hoormazd - امریکا - تگزاس |
طبق امار خود رژیم بین دو تا پنج میلیون معتاد در کشور وجود دارند که بسته به درجه اعتیادشون روزانه بین نیم تا یک گرم مصرف می کنند.یعنی روزانه حداقل بین 1000000 تا 2500000 گرم یا به عبارتی 1 تا 2.5 تن و اگه این معتادین 1 گرم در روز مصرف کنند میشه 2 تا 5 تن...حالا واقعا ورود این مقدار مواد بدون نظارت مستقیم رژیم امکان داره؟کدوم قاچاقچی میتونه بدون اطلاع حرامزدگان جمهوری اسهالی اینجوری از مرز رد شه؟ حالا هی بشینین تو سرتون بزنین واسه پاپتی های غزه که حتی خون ایرانیها رو به خاطر شیعه بودن نجس میدونن.زندگی خانواده ایرانی اگه به خاطر فقر و اعتیاد از هم پاشید باکی نیست سر حماس و نصرالله و بقیه جماعت پاپتی سلامت...شیر از پستان کی خوردید شما که هموطن خودتون رو زیر پای غریبه های بی وجود سلاخی میکنید؟؟؟ |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
payam armani - انگلیس - منچستر |
amiro_19 - امارات - دبی
این حرف یعنی خیانت به همه ایرانیها.البته میدونم این حرف را بی منظور گفتی.و لطف کن اگر خواستی کامنت بزاری بیشتر فکر کن. |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
samin khamesi - ایران - نوشهر |
تا کسی با این جماعت زندگی نکنه درد و غم وم اونا رو نمی فهمه فقط میتونم بگم تف به این سیاست کثیف داره بی سر و صدا نسل کشی می کنه اگه ملت ایران که 60% رونسل جوون تشکیل میده از بین بره چی میشه ؟
معلومه این همه سرمایه ملی نفت و گاز و معدن میمونه با 3 میلیون افراطیون و سران کشور ایران و کله گندهای بازاری اونوقت واسه عراق و فلسطین و کجا وکجا شدن دایه مهربانتر از مادر.........
|
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
hoormazd - امریکا - تگزاس |
دوستانی که هنوز درد وطن دارند و ایران و ایرانی رو هنوز بیش از غریبه ها محترم میدونند لطفا اگر تو نستید سری به انجمنهای NA بزنید...معتادینی که برای زندگیشون میجنگند بیشتر از هر چیز به ساپورت روحی و عاطفی نیاز دارند...تنهاشون نگذارید تا این حکومت نکبت بار احساس تنهایی کنه... |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
rabi - ایران - تهران |
زندباد ... من فقط کمی شراب می خورم اونم باترس و لرز با قیمت چند برابر می خرم حالا خوبه اگر به من جنس قلابی نندازن این ملاها شراب رو نجس می دونن ولی مواد مخدر مثله شیره و تریاک نجس نمی دونن مجازات کسی که در منزل خودش مست کنه بیشتر از یک معتاده که تو خیابانها دست به کارهای خلاف می زنه و قیمت ان از زعفران کمتره همه جا پیدا می شه اگر دوست دارید به یکی زنگ بزند هر مقداری که می خواید به شما می ده فقط پولش و داشته باشید. یک دوست قدیمی دارم که تو این کارها رفته چند بار گرفتنش بعد ولش کردن باز برگشته به همین کار حالا بهش زنگ می زنن با پیک موتوری براشون می فرسته حالا زندگیش از این رو شد من باور نمی کنم دولت با امثال این اقا کاری بکنه اگر می خواست وضع بدتر از قبل نمی شد موادهای جدید مثله شیشه کراک و ... که اسمشان به یادم نمی یاد همه جا به وفور پیدا می شد این سیاست نظام حاکمه کثیف جمهوری اسلامیه که برای بقای بیشتر مثله انگل زالو صفت خون مردم رو می خوره زندباد عدالت زندباد ازادی زندباد اسرائیل |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
Clinik84 - سوئد - استهکلم |
از کشوری که هدایت کننده آن (خامنه ای )معتاد است انتظار بیشتری نمی رود ولی واقعا حیف جوانای ایرانی . ایرانیان انسانهای بسیار زحمتکش و باهوشی هستند .
به امید سلامتی برای همه ایرانیان |
دوشنبه 23 دی 1387 |
|
salamiran - ایران - شیراز |
ضعف مدیریت دولت و کسب درآمد و منفعت برخی مقامات حکومتی بویژه در نیروی انتظامی و قوه قضائیه و همچنین آلوده بودن بسیاری از روحانیون و مقامات به تریاک عامل اصلی شیوع و رواج مواد مخدر در ایران و قربانی شدن جوانان معصوم ایرانی است . |
سهشنبه 24 دی 1387 |
|