خاتمی و دوراهی نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری

خاتمی و دوراهی نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری

برای بسیاری از ایرانیان دوره خاتمی عصر طلایی جمهوری اسلامی است

هفته نامه اکونومیست چاپ لندن در شماره 5 دسامبر مطلبی را به انتخابات ریاست جمهوری ایران و موضع محمد خاتمی، رئیس جمهوری سابق، در قبال نامزدی در این انتخابات اختصاص داده است.

این مطلب با عنوان "آوردن یکی از قبلی های قدیمی برای نجات" انتشار یافته و در آغاز آن این سئوال مطرح شده است: آیا یک رئیس جمهوری سابق با افکار اصلاح طلبانه می تواند رئیس جمهوری فعلی را کنار بزند؟

به نوشته اکونومیست، در حالیکه هفت ماه به انتخابات ریاست جمهوری در ایران باقی بردن نام یک روحانی شیعه خوش لباس که در شرایط نیمه بازنشستگی به سر می برد و زندگی مرفهی دارد باعث شده است تا ایرانیان نفس سیاسی را در سینه حبس کنند.

این هفته نامه اظهار می دارد که سه سال پیش و هنگامی که دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی تمام شد، برنامه های او برای انجام اصلاحات در ایران به جایی نرسیده بود و آقای خاتمی ظاهرا قصد داشت برای همیشه صحنه سیاست را ترک گوید اما اینک دوستانش به بازگرداندن او به صحنه می اندیشند.

اکونومیست می نویسد که زمزمه های اولیه چند تن از طرفداران آقای خاتمی اینک به تلاشی پر سرو صدا برای قانع کردن او به ورود به رقابت علیه محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری کنونی، در انتخابات ماه ژوئن تبدیل شده و به گفته یکی از متحدان رئیس جمهوری سابق، وی با تقاضاهای فراوان از استان های مختلف برای شرکت در انتخابات محاصره شده است.

این هفته نامه یادآور می شود که ماه گذشته، لیلا حاتمی، یکی از بازیگران محبوب ایران، با این درخواست از آقای خاتمی که "به خاطر فرزندان ما و به خاطر مردمی که نمی خواهند کشور را ترک کنند" وارد مبارزات انتخاباتی شود، مخاطبان خود را متاثر ساخت.

اکونومیست می پرسد چرا باید آقای خاتمی کار در بنیاد خیریه خود و معاشرت با بزرگان جهان را کنار بگذارد و شغلی را بپذیرد که پیشتر جز مصیبت چیزی برای او به همراه نداشته است؟

این هفته نامه می نویسد که محمد خاتمی در سال 1997 با برنامه ای حاوی آشتی بین اسلام و دموکراسی به پیروزی در انتخابات دست یافت اما در حالیکه دستگاه های غیر انتخابی محافظه کار با شدت هر چه تمام تر با هر نوع انعطاف پذیری در نظام حکومتی روحانیون مخالفت می کردند، طرفداران او را به زندان می انداختند و مانع از تصویب قوانین اصلاح طلبانه می شدند، وی به کلیدواژه ای برای سرخوردگی تبدیل شد و بسیاری از کسانی که امروزه مشوق آقای خاتمی برای شرکت در انتخابات بعدی هستند، انتخابات سال 2005 را تحریم کردند و محمود احمدی نژاد توانست رقبای اصلاح طلب خود را شکست دهد.

عواقب زمامداری احمدی نژاد

 با نامزدی خاتمی محافظه کاران ناچار می شوند از احمدی نژاد حمایت کنند

اکونومیست

هفته نامه بریتانیایی می افزاید که ممکن است در خلال یکی دو هفته آینده، آقای خاتمی نظر خود را در مورد شرکت یا عدم شرکت در مبارزات انتخاباتی اعلام دارد اما تعلل او در تصمیم گیری در این زمینه قابل درک است.

به نوشته این نشریه، اگر آقای خاتمی در مبارزات شرکت کند و برنده شود، وارث کشوری با اقتصاد پریشان می شود که در آن، نرخ تورم اخیرا از مرز 31 درصد گذشته که 20 درصد بیش از زمانی است که دوره ریاست جمهوری او تمام شد، بیکاری، که طبق آمار رسمی به 4 میلیون نفر در یک کشور هفتاد میلیونی می رسد، با کاهش درآمد دولت در نتیجه سقوط بهای نفت خام، افزایش خواهد یافت.

در مورد واکنش به نامزدی احتمالی محمد خاتمی، اکونومیست می نویسد که محافظه کاران از اقدامات آقای احمدی نژاد سرخورده شده اند اما در عین حال، صراحتا از سلف او هم بیزار هستند و دوره جدید ریاست جمهوری آقای خاتمی، اگر تحقق یابد، برای او آسان تر از دوره قبلی نخواهدبود.

دوره سردادن شعارهای گذشته در مورد آینده ای درخشان برای ایرانیان سپری شده و اگر خاتمی وارد معرکه شود، هدف او نه ارتقای موقعیت، بلکه نجات ایران خواهد بود

اکونومیست

این هفته نامه پیش بینی می کند که اگر محمدخاتمی تصمیم بگیرد در مبارزات انتخاباتی شرکت کند، محافظه کاران، هرچند با اکراه، ناچار می شوند در اطراف آقای احمدی نژاد گرد آیند زیرا محمود احمدی نژاد، با برخورداری از امتیاز تصدی ریاست جمهوری و سیاستی عوام گرایانه که هنوز برای ایرانیان فقیر تر جذابیت دارد، بهترین نامزد این جناح خواهد بود.

اکونومیست می نویسد که در عین حال، محبوبیت مستمر آقای خاتمی مخالفان او را مضطرب می سازد و نتایج یک نظر سنجی که اخیرا در شهرهای بزرگ و متوسط ایران برگزار شد حکایت از آن دارد که میزان آرای رئیس جمهوری سابق در این مناطق دو برابر محمود احمدی نژاد خواهد بود.

به نوشته این هفته نامه، شاید غم انگیزترین جنبه در تصمیم گیری آقای خاتمی این است که دلیل تقاضا از او برای شرکت در انتخابات این نیست که رئیس جمهوری سابق دارای افکار یا روش های جدید و پیشرفته تر از سابق است بلکه دلیل این است که شورای نگهبان، که وظیفه ارزیابی و گزینش نامزدهای انتخاباتی را دارد، جرات نخواهد کرد او را، به عنوان یک سیاستمدار قدیمی، از شرکت در انتخابات محروم کند.

اکونومیست می افزایدکه در حالیکه ایران به سوی تکمیل فن آوری تولید سوخت هسته ای و تبدیل این کشور به دومین قدرت اتمی منطقه، پس از اسرائیل، پیش می رود، عواقب دنبال کردن این سیاست به شکل تحریم های شورای امنیت و انزوای روزافزون تشکیلات بانکی و تجاری، در اقتصاد این کشور به خوبی احساس می شود.

این هفته نامه در خاتمه می نویسدکه: در شرایط فعلی، دوره سردادن شعارهای گذشته در مورد تحقق آینده ای درخشان برای ایرانیان سپری شده است و اگر آقای خاتمی به معرکه وارد شود، هدف او نه ارتقای موقعیت ایران، بلکه نجات این کشور خواهد بود.

می نویسد که تغییر نظر آقای خاتمی ناشی از ناخرسندی او از تحولات بعدی است و می افزاید که آقای احمدی نژاد که با وعده استقرار عدالت اجتماعی برنده انتخابات شد، با ریخت و پاش های تورم زا، درآمد عظیم نفتی ایران را به باد فنا داده، توجهی به حقوق بشر ندارد و با اظهار نظرهایی در زمینه سیاست خارجی، از جمله اینکه اسرائیل باید نابود شود، باعث شرمساری بسیاری از هموطنان خود شده است در حالیکه بسیاری از ایرانیان دوره آقای خاتمی را به عنوان دوره طلایی جمهوری اسلامی به یاد می آورند که در آن، حکومت از فشار بر مردم، البته تنها مختصری، کاست و جذابیت شخصی و میانه روی رئیس جمهوری باعث ستایش خارجیان از او شد.
archam - ایران - تهران
من دوست دارم خاتمی بیاید تا رقابت بین احمدی نژاد و خاتمی را ببینم ولی با این محبوبیت احمدی نژاد که در ایران داره اطمینان دارم که دوباره رای اکثر مردم ایران را جذب خواهد کرد
جمعه 15 آذر 1387

alileedsy - انگلیس - لیدز
دوست عزیز ارشام محبوبیت احقی نژاد برای اینه که ملت بیچاره هی به حرفای این مردک روانی بخندن وگرنه ما که محبوبیت ندیدیم وال....
جمعه 15 آذر 1387

ariyan13 - ایران - تبریز
محبوبیت احمدینژاد بخاطر ریخت و پاشهایی هست که در سفرهای استانی از صندوق ارزی میکنه اونهایی که میریزند توی خیابونها گروهیش کارمندان و دانش اموزان هستند که حضورشون اجباریه گروهی هم به التماس بزرگان استانها و شهرهاست و جمع کثیرش بدلیل کمبودی که ایرانی جماعت بابت فستیوالهای خیابانی داره تا از این خبرها میشه میریزن بیرون .یکی برای چشم چرونی یکی برای مسخره بازی یکی برای زن پیدا کرن و یکی هم برای شوهر کردن یه گروهی هم عشق دوربین و تلویزیون هستند که نشونشون بده.
درسته که عوام حامیان اصلیه احمدینژاد هستند ولی طی این 3 سال همین عوام بدلیل گرانی و تورمی که این مردک با حماقتهاش اورد بیشترین ضربه رو خوردند فرق خاتمی و این اقا در دو کلمه است اولی صداقت خاتمی دومی در حماقت احمدینژاد امیدوارم خاتمی دوباره کاندیدا بشه درسته اخونده ولی صدها بار بهتره از این دیونه است که ایران رو به اتش کشید و تا محوش نکنه دست بردار نیست
جمعه 15 آذر 1387

atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا
چرا و به چه دلیل از واقعیت ها گریز میزنیم . آیا در کشوری با 70 میلیون جمعیت شخص کارآمد دیگر و انتخاب دیگری جز این مهره سوخته و از پیش شناخته شده را نداریم . اگر واقعیت این هست که وااااای بر ما و ملت در بند ما . خاتمی ذدر دوران 8 ساله ریاست جمهوری خود بخوبی نشان داد که مرد عمل نیست و مترسکیست نه بیشتر. آیا تغییری اساسی در 8 سال زمامداری این شیخ و سید خندان ریا کار دیدیم که باز هم بزیر عبای این نا کسان وطن فروش و مزور برویم ؟ آیا گشایشی در مشکلات روزمره مردم بیچاره و نیازمند کشورمان دیده شد جز حیله و تزور . جز دروغ و وعده های پوچ و تو خالی در این 8 سال چه دیدیم و شنیدیم که باز هم دست به عبای این مترسک خددین و مزور شده ایم . با آرزوی رهایی ایران بدست فرزندان راستینش .آرش ها . ابومسلم ها و . . . . . زنده و جاوید ایران و ایرانی . ننگ بر وطن فروشان و غاصبین
جمعه 15 آذر 1387

hramezani - ایران - مشهد
محبوبیت احمقی نژاد در بین یک عده عوام است واگر مردم کلان شهرها به میدان بیایند رای احمقی نژاد ناچیز خواهد بود
جمعه 15 آذر 1387

گربه ای پرنده خواه - ایران - تهران
من لزوما علاقه ای ندارم ایشون بیاد و حتما رییس جمهور هم بشه! هر کی بیاد فقط احمدی نشه. اما alileedsy - انگلیس - لیدز شما مگه ایران زندگی می کنید؟ atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا شما هم 2- اگر در اون 8 سال ایران بودید و تغییرات و بهبود رو که این آقا در این سه سال تقریبا نابود کرده ندیدید که نمی دونم. اگرم نبودید خب سنگین تره نظر ندید و برای کشور از راه دور حکم صادر نکنید. آقای خاتمی خیلی وعده ها داد و آن هایی رو که تونست عملی کرد ایرادات به جایی هم به عمل کردش وارده ولی کارنامه ی عملکرد 8 ساله اش درخشانه! چه در اقتصاد چه در فرهنگ چه در سیاست خارجی چه امنیت و کلا اعتلای نام ایران... هرچی باشه ایشون محبوب ترین و خوش تیپ ترین رهبر کشور در 100 سال اخیر بوده اند.
جمعه 15 آذر 1387

f.setareh - ایران - خوزستان
archam - ایران - تهران آره عزیز دلم برادر بسیجیه من ، قربون اون ریش بزیت برم با شناسنامه....... و اینکه هر بسیجه جان بر کف که هر کدوم 20 ،30 رای میدن احمقیه ما رای همه رو میزنه آره ariyan13 - ایران - تبریز گربه ای پرنده خواه - ایران - تهران باها تون 100 در صد موافقم - البته این احمقی چنان گندی بالا اورده که بقول ابراهیم نبوی تا 10 سال دیگه هم سیفون بکشیم بوی گندش از مشام ملت بیرون نمیره - atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا خاتمی خیلی کارایه زیر بنای کرده نمونش همین عسلویه که یه بیابون بی آب و علف بود برو ببین چه کارش کرده خیلی از طرحایی که احمقی الان داره ازش بهره برداری میکنه تو زمان خاتمی کلید خورده - حالا درست خاتمی هیچ کاری هم که نکرده باشه باز زمان اون آبرو داشتیم برای من برگردوندن آبروی ایران از همه چیز با ارزش تره حالا با خاتمی یا بدون اون
جمعه 15 آذر 1387

yasmin_1982 - انگلستان - لندن
حداقل ادم میدونه اقای خاتمی مثل اسمشو نبر با کاپشن پاره و شلوار پاره(در یکی از مصاحبه های انتخاباتی در تلویزیون قبل از انتخابات)و کفش از پا در اومده موقع سخنرانی پشت تریبون در ملا عام ظاهر نمیشن.نماینده های کابینشون تو مجلس مثل بزها یا سبزی پاکن ها دور هم رو زمین گرد نمیشینن یا ریششون مثل گوریلها تا زیر چشمشون نرسیده(بلا نسبت گوریل)و وقتی ادم میگه ایرانی هستم شکل منحوس خجالت اورش جلوی چشم کسی به عنوان نماینده ایران و ایرانی مجسم نمیشه یا با حرفهای نسنجیدش سخنان گهر بار پادشاهان ایرانی رو زیر سوال نمی بره.
جمعه 15 آذر 1387

zpirooz - آلمان - آخن
البته این آقا بعد از چند سفر آمریکا و اروپا از جیب مبارک ملت چند دست لباس خریده مثل همون پالتویی که عکسش رو دیدیم اما چون خیلی ضایع رو میشه که این لباسها از کجا اومده روش نمیشه کاپشنشو بگذاره کنار و اونها رو بپوشه
شنبه 16 آذر 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا تازمانیکه حکومت ولایت وقیح از بین نرفته ایران از این بدتر هم خواهد شد چه با خاتمی چه با کسی دیگر .
شنبه 16 آذر 1387

bluestar - ایران - تهران
زنده باد خاتمی.
شنبه 16 آذر 1387

m.Яeza - ایران - تهران
atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا دوست عزیز فکر نکنم به شما ارتباطی داشته باشه این قضیه که اینجوری موضع گرفتی. هر موقع تشریف آوردی تهران اونقت میتونی اینجوری اظهار نظر کنی yasmin_1982 - انگلستان - لندن خوب گفتی. راستی نکنه تو هم هری پاتریست هستی؟ چون اسمشو نبرو به ولمورت میگیم. ای وای اسمش رو گفتم ):
شنبه 16 آذر 1387

salamiran - ایران - شیراز
دو راهی در کار نیست . اینها لوس بازی های انتخاباتی خاتمی است .
شنبه 16 آذر 1387

ferfereh - ایران - ایران
atre_gole_yas38 - آمریکا - ویرجینیا تنها این رو بدون که خیلی از تابو ها در زمان خاتمی شکست که بعد از آن احمدی نژاد و دار و دسته اش هر کاری کردند نتوانستند آنها را به شکل اولیه اش برگردانند. بهترین نمونه آن روزنامه ها هستند. تا قبل از دوران خاتمی مردم ایران دوست داشتند که روزنامه های آزاد ( حداقل تا حدودی آزاد تر) داشته باشند ولی ، این را حق خودشان نمی دانستند. در زمان خاتمی بود که این به صورت حق درآمد و الان اگر می بینیم که همه روزنامه ها را بسته اند و یکی دوتایی به سختی دارند منتشر می شوند ولی این دیگر برای ما عادی نیست این به منزله حقی است که از ما گرفته شده. تا قبل از خاتمی کی می توانست فکرش را بکند که با شلوار کوتاه بیرون بیاید؟ فورا نگویید همه چیز که لباس پوشیدن نیست. منظورم این است که کی جرات آن را داشت که ظاهری متفاوت تر داشته باشد؟ خیلی کم . ولی وقتی در زمان خاتمی مسئله تعطیل کردن کمیته پیش آمد و اینکه دیگر به بهانه حجاب حق ندارند به خانمها گیر بدهند. حالا این احمد می خواهد جو جامعه را برگرداند به زمان قبل از خاتمی ولی نمی تواند. فراموش نکنیم که انجمن های دانشجویی اگرچه قبل از خاتمی هم بودند ولی در دوران خاتمی خیلی مطرح شدند و الان برای خود صاحب حق هستند.(اگرچه پایمال می شود). ما در زمان خاتمی شعارمان پیشروی به سمت جامعه مدنی بود. یعنی جامعه ای که همه حق و حقوق خود را بدانند و به دیگری احترام بگذارند و بتوانند از مسئولان انتقاد کنند که بهترین روش هم روزنامه ها بودند.
شنبه 16 آذر 1387

yasmin_1982 - انگلستان - لندن
m.Яeza - ایران - تهران من به شدت هری پاتری هستم هر چند وقت همه کتاباشو از اول میخونم زنده باد دامبلدور مرگ بر لرد سیاه
یکشنبه 17 آذر 1387

parviz1 - انگلستان - کترینگ
از همه بدتر حتا از دکی هم بدتر همین خاتمی است.رژیم ملایی نابود باید گردد. حکومت ملا باید بره و بس.
دوشنبه 18 آذر 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.