کیارستمی و آتیلا پسیانی در جشنواره ادینبورگ

کیارستمی و آتیلا پسیانی در جشنواره ادینبورگ

جشنواره بین المللی ادینبورگ در اسکاتلند که به قولی مهمترین جشنواره هنری جهان محسوب می شود، پس از بی توجهی سال های گذشته اش به هنر ایران، نمایشی از آتیلا پسیانی و ویدئو- چیدمانی از عباس کیارستمی را برای بخش اصلی خود برگزیده است.

"کشتی شیطان" عنوان تئاتری است از آتیلا پسیانی که طی سال های اخیر به تئاتر تجربی و مدرن توجه خاصی نشان داده و آثارش در جشنواره های مختلف جهان مورد استقبال قرار گرفته است.

"کشتی شیطان" که اولین بار در جشنواره تئاتر فجر امسال اجرا شده، نخستین اجرای خود را در اروپا در ادینبورگ تجربه می کند.

نمایش روایتی است درباره پنج زن در جزیره ای ممنوع که همه مردان آنجا را ترک کرده اند.

در این نمایش که کاری است از گروه "بازی" که در سال ۱۳۶۸ توسط آتیلا پسیانی تاسیس شده، فاطمه نقوی، ستاره پسیانی،سحر دولتشاهی، پگاه طبسی نژاد و الهام شکیب بازی دارند؛ با متنی از آتیلا پسیانی.

نمایش به زبان فارسی و زیرنویس انگلیسی در روزهای ۲۵ تا ۲۷ اوت در تالار "هاب" اجرا می شود.

دیگر اثر پذیرفته شده در جشنواره ادینبورگ،"نگاهی به تعزیه"، ویدئو- چیدمانی است از عباس کیارستمی که پیشتر در بریتانیا به هنگام مرور آثار این فیلمساز در لندن، به نمایش در آمده بود.

این اثر کیارستمی ویدئویی است از اجرای یک تعزیه که در سه پرده جداگانه به نمایش در می آید و در هر پرده عکس العمل تماشاچیان مختلف به صحنه های اجرای این نوع از نمایش سنتی ایرانی که سابقه دیرینه دارد، دیده می شود.

بدین ترتیب کیارستمی سعی دارد به تماشاگرش قدرت تدوین را واگذار کند تا بدین ترتیب به هر تصویری که دوست دارد چشم بدوزد، که فارغ از موفقیت یا عدم موفقیتش در این امر، می تواند به دلیل ارائه نوعی از نمایش سنتی ایرانی که برای غربی ها غرابت دارد، تماشاگر فرنگی را به خود جلب کند.

این ویدئو از ۱۵ اوت تا هجدهم این ماه در سالن "هاب" فستیوال به نمایش گذاشته می شود.

جشنواره هنری بین المللی ادینبورگ که از سال ۱۹۴۷، اندکی پس از پایان جنگ جهانی دوم، برای متحد کردن ملت ها و به شوق آوردن مردم خسته از ویرانی، در مرکز اسکاتلند پایه گذاری شد، امروزه به عنوان هویت و شناسه این شهر زیبای تاریخی مطرح است.

جشنواره امسال به مانند هر سال در ماه اوت برگزار می شود. کنسرت ها، تئاترها، اپراها و باله های مختلف این فستیوال از هشتم ماه اوت آغاز می شوند و تا پایان این ماه ادامه دارند.

علاوه بر این جشنواره هنری اصلی که "جشنواره بین المللی" نام دارد، جشنواره های دیگری هم به طور جداگانه با موضوعاتی مانند کتاب،هنرهای تجسمی،موسیقی جاز و بلوز و جشن نظامی خالکوبی برگزار می شوند.

در بخش جنبی نیز صدها نمایش و کنسرت جداگانه در سالن های مختلف شهر اجرا می شود.

جاناتان میلز، مدیر جشنوره ادینبورگ به تفاوت های اروپا در آغاز پیدایش این جشنواره و امروز اشاره دارد و از "برداشته شدن مرزها" و تم اصلی جشنواره امسال یعنی"هنرمندان بدون مرز" می گوید.

در جسنواره امسال آثار وهنرمندانی ازاسکاتلند، لهستان،بوسنی،آلمان، ایران، مجارستان،رومانی،لبنان،ترکیه،مناطق فلسطینی و اسرائیل حضور دارند.

جشنواره بین المللی ادینبورگ، برای چندین سال متمادی، به هنر ایران علاقه نشان داده بود. تئاتر تجربی ایران، طی دوره هایی، حضور ممتد و قابل توجهی در فستیوال داشت و این نوع آثار، با غرابت و تازگی شان توجه مخاطبان مختلف را به خود جلب کردند.اما طی دو سال گذشته، هیچ اثری از ایران در جشنواره حضور نداشت و هیچ هنرمند ایرانی هم میهمان جشنواره نبود.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.