آبراهام بورگ : اسراییل باید با ایران گفت و گو کند

گفت و گو با آبراهام بورگ، نویسنده و سیاستمدار اسرائیلی:

 اسراییل باید با ایران گفت و گو کند

سیدابراهیم نبوی

آبراهام بورگ یا به قول خودش آورام بورگ، پنجاه و یکی دو سالی دارد. او که به همراه همسرش در کنفرانس دومین رنسانس در میلان شرکت کرده است، رییس سابق کنست اسراییل بوده و یکی از فعالان جنبش پیس ناو اسراییل است.

او شش فرزند دارد و به عنوان متفکر و نویسنده و سیاست‌مدار در اسراییل فعالیت می‌کند. مقالات او در هاآرتص به چاپ می‌رسد.

من پیش از آن‌که با او گفت و گو کنم به رابطه‌ای دوستانه با او رسیدم، رابطه‌ای پر از کنجکاوی؛ می‌خواستم ببینم کسی که در اسراییل زندگی می‌کند، چه نگاهی به ایران دارد. این گفت و گو به تصویر آمد و متن گفتار و نوشته آن نیز در زمانه منتشر می‌شود.

«من به فلسفه کابویی جورج بوش در دنیا اعتقاد ندارم. این سیاست در عراق جواب نداد در افغانستان جواب نداد و در جاهای دیگر دنیا هم جواب نداده است.»

آبراهام بورگ، نویسنده و سیاست‌مدار اسراییلی

از شما می‌خواهم خودتان را معرفی کنیم. به این سوال پاسخ دهید که ظاهراً باید من و شما هم‌دیگر را بکشیم، من به عنوان یک ایرانی و شما به عنوان یک اسراییلی، ولی من فکر می‌کنم تا قبل از این‌که دولت شما با دولت من نجنگیده، بهتر است ما با هم حرف بزنیم. امروز در کنفرانس گفتید آزادی از آزادی، منظورتان از این عبارت چه بود؟

‌قبل از هر چیز می‌خواهم به سوال مبارزه‌طلبانه شما پاسخ بدهم که گفته‌اید از آن‌جایی که ما از دو سرزمین متفاوت آمده‌ایم، باید با هم بجنگیم. این اشتباه است. شاید این قسمتی از دنیای مدرن باشد، اما الزاماً بخشی از تاریخ ما نیست.

منظور من این است که زمانی که به تاریخ شما که گمان می‌کنم چهار هزار سال قدمت دارد نگاه می‌کنم و یا تاریخ ما که به پنج هزار سال می‌رسد، شاید فقط دو تا پنج سال از این چندین هزار سال است که هر دو کشور با هم درگیر هستند و من معمولاً وقتی به وقایع تاریخی نگاه می کنم، به بخش سیاسی آن توجهی نمی کنم.

بخش سیاست امروز، برخورد است و بررسی تاریخی واقعیات الزاماً درمورد درگیری‌ها نیست و در حال حاضر من تاریخ را به سیاست ترجیح می دهم. و این فقط مقدمه بحث است.

بهتر است به سوال شما درباره آزادی از آزادی پاسخ بدهم. من از خودم می پرسم که آیا آزادی نامحدود است؟ و از سوی دیگر باید گفت که اشکال آزادی در کجاست. پس بگذارید در باره هردوی این موارد بحث کنیم.

تصور کنید ما در دنیایی از آزادی‌های نامحدود زندگی می‌کنیم. در نهایت در این دنیایی که آزادی نامحدود در آن وجود دارد به یک آنارشی می‌رسد که هیچ حرمتی در آن رعایت نمی‌شود؛ من نباید به زندگی تو احترام بگذارم و تو نباید حرمتی برای حقوق و آزادی من قایل شوی چون تو آزادی نامحدودی داری و من هم همین‌طور.

اما در نهایت، آزادی محدود منجر به محدودیت های آزادی می‌شود. پس من از خودم می‌پرسم که نقطه تعادل بین آزادی و فقدان آزادی کجاست؟ من عذر می‌خواهم، این جملات خیلی سنگین است و شما در نهایت آن را حذف می‌کنید.

نکته بعدی این است که مشکل آزادی در کجاست که تعداد زیادی از مردم نمی خواهند در آن شریک شوند؟ یعنی بیایید ایران و افغانستان و مراکز طالبان را فراموش کنیم، در مرکز اروپا در آمریکا در مرکز اسراییل مردم می‌گویند که مدرنیسم زیباست، اما ما راه دیگری در پیش می‌گیریم. ما خواهان آزادی کامل نیستیم. پس مشکل آزادی در کجاست که مردم را از خود می‌راند. این سمت دیگری از آزادی از آزادی است.

آیا انسان آزادی را دوست ندارد؟

من سووال را همان بار اول متوجه شدم و هنوز پاسخ ندادم چون باید درباره اش فکر کنم. لایه های زیادی وجود دارد. اولین لایه این است که مردم نمی دانند که آزادی چیست.

آن‌ها درک نمی‌کنند که بعضی اوقات آزادی از درون انسان می‌آید، آن‌ها گمان می‌کنند که آزادی از بیرون آدمی می‌آید و مفهوم آن، داشتن اجازه نامحدود برای انجام هر کاری است: شرارت، زنباره‌گی، کنار گذاشتن زندگی خوب. هیچ سیستم ارزش‌گذاری وجود ندارد که با آن مخالفت داشته باشد.

و کسانی هم هستند که درک می‌کنند که آزادی دارای ارزش‌هایی است اما آن ارزش‌هایی هستند که به آن‌ها احترام گذاشته نمی‌شود. مثل برابری و این‌که همه انسان‌ها برابرند، این‌که زن‌ها با مرد‌ها برابرند و این‌که عدالت برای همه است و آن‌ها همان‌هایی هستند معتقدند که از همه بهترند و این‌که انتخاب شده‌اند و زن ها را با مرد‌ها برابر نمی‌دانند و غیره و مفهموم‌اش این است که آن‌ها مفهوم واقعی آزادی را رد می‌کنند.

گروه دیگری هم هستند که آزادی مدرن گرایی و تکنولوژی را در یک مکان می‌بینند و این دنیا برای آن‌ها بیش از اندازه سریع است. هر پنج سال یک سیستم تلفن جدید یک تکنولوژی جدید، یک کامپیوتر جدید، مدارس جدید، مشاغل جدید، و این روند برای همه آن‌ها خیلی سریع است و باید آن را کند کنند.

جایی که این روند کند می شود، جایی است که مذهب می‌آید و مذهب همیشه وجود داشته است و مذهب در موارد بسیاری به آزادی احترام نمی‌گذارد.

می‌دانم و من هم مثل شما معتقدم مدرنیسم قابل انتقاد است، ولی این‌ها چه ربطی به آزادی دارد؟

من درباره این موضوع‌ یک کتاب نوشته‌ام . حالا نمی‌داننم چطور آن را در دو سطر توضیح بدهم. اما سعی خودم را می‌کنم. بهتر است از این راه وارد قضیه شوم. در سال ۲۰۲۵، هفتاد و پنج درصد مشاغلی که در سال ۱۹۵۰ وجود داشته‌اند از بین می‌رود.

دانش انسان یک بار به‌وجود آمد و تا سال ۱۷۵۰ باقی ماند. دانش انسان از این سال تا سال ۱۹۰۰ دو برابر شد. از سال ۱۹۰۰ تا سال ۱۹۵۵ دانش انسان بار دیگر دوبرابر شد.

در این میان ما به افرادی بر می‌خوریم که عادت داشته‌اند راه بروند و حالا این فرد باید مثل یک دونده المپیک بدود، زیرا دنیا عوض شده است، دنیا سرعت گرفته است.

دنیا محدودیتی ندارد و نامحدود است و در این‌جاست که فرد به خودش می‌گوید که من دیگر نمی‌توانم ادامه بدهم، من باید از قطار پیاده بشوم. زیرا تکنولوژی فقط یک وسیله نیست و یک سیستم ارزش‌گذاری در ورای آن وجود دارد و مردم می‌گویند که ما این را نمی‌خواهیم‌.

ما به وسیله‌ای آرام‌تر و مطمئن‌تر احتیاج داریم که تا ابد باقی می‌ماند و بیشتر به ماورالطبیعه نزدیک‌تر است تا فیزیک. وسیله‌ای که ابعاد روحانی‌اش از ابعاد فیزیکی آن بیشتر است و این یک راه حل است.

آبراهام بورگ، نویسنده و سیاست‌مدار اسراییلی

من با نظری که آبراهام درباره شیوه مدرنیسم و زندگی و نقش سرعت مدرنیسم در آشفتگی زندگی موافقم، ولی سوال پاسخ نگرفته‌ای را از او طلب دارم که می گذارم بعداً از او می‌پرسم و الان به سوال دیگری می پردازم.

باشد. می‌بخشید اما من همه سعی خودم را کردم. این مصاحبه جالبی است اول من جواب سوال را می دهم و بعد شما سوال را می‌پرسید.

به عنوان کسی که از سیاست‌های اسراییل مطلع هستید یا مسایل اسراییل را می‌داند، نگاه مردم و دولت اسراییل به مردم ایران چیست؟

ما بی‌اطلاع هستیم. ما فکر می‌کنیم که هفتاد ملیون ایرانی همگی‌شان احمدی‌نژاد هستند. من گمان می‌کنم که همه ایرانی‌ها هم فکر می‌کنند که ما اسراییلی‌ها همگی آریل شارون هستیم.

ما نمی‌دانیم در ایران چه خبر است. ما احمدی‌نژاد را می‌بینیم، بمب را می‌بینیم، رآکتور های اتمی را می‌بینیم، فناتیزم را می‌بینیم، ما انقلاب خمینی را می‌بینیم و فقط همین.

ما همه چیز را سیاه و منفی می بینیم. ما دقیقاً نمی‌دانیم که شما در زندگی یک نظام سیاسی دارید و یک زندگی که در خیابان جریان دارد. در کشور شما مدرن‌گرایی و روند غربی شدن وجود دارد. در داخل خانه‌ها و شاید زیر چادر یا رستوران‌هایی که غذا را در محل تحویل می‌دهند و یا هر چیزی. ما هیچ چیز نمی دانیم.

احساس من این است که شاید ما نمی‌خواهیم بیشتر بدانیم. آن‌چه من از ایران می‌دانم که از طریق خواندن زیاد و نگاه کردن وب‌سایت‌های انگلیسی و فرانسوی و آلمانی زبان به‌دست آمده است، چون من به زبان فارسی حرف نمی‌زنم.

متاسفانه این احساس در من به‌وجود آمده است که عده زیادی در رده‌های بالای حکومت ایران به اسراییل نگاهی مانند نگاه ما به ایران دارند. آن‌ها هم نمی‌دانند که ما زندگی دیگری هم داریم.

ما هم خودمان را با دیگران تطبیق می‌دهیم، ما هم تفریح می‌کنیم، ما هم استند‌آپ کمدی و فرهنگ و ادبیات داریم و عاشق صلح هستیم و اگر از من می‌پرسید اگر ما همه ایرانی‌ها و همه اسراییلی‌ها را در کنار هم قرار بدهیم و سیاستمداران و ملا‌ها و آیت‌الله‌ها را از میان برداریم، نمی‌گویم بعد از ۵ دقیقه اما بعد از ۵ سال با هم سازگار می‌شویم.

متاسفانه مشکل دیگری که وجود دارد یک مشکل تکنیکی است و آن مشکل گوگل است که مقالاتی را که بیشتر خوانده شده است تبلیغ می‌کند تا آن‌هایی که ارزش بیشتری دارد.

اما من را آدم حرفه‌ای‌تری به حساب بیاورید؛ نه به این دلیل که من خیلی باهوش هستم بلکه به این دلیل که بسیار کنجکاو هستم: مثلاً من می‌دانم که دختر یکی از آیت‌الله‌ها دی.جی است و به آنکارا گریخته است و من می‌دانم که ۱۸۰ استودیوی موسیقی غربی در تهران هستند و حتی سایت‌هایی را می‌شناسم که از طریق آن می‌توانید مشروبات الکلی سفارش بدهید که قیمت آن از تل‌آویو هم ارزان‌تر است. این احمدی‌نژاد نیست، این واقعیت است.

shazdeh57 - المان - دوسلدورف
زنده باشید. فقط دوتا ایراد بود .اول اینکه ما بیش از هفت هزارسال قدمت داریم
دوم اینکه کنار اخوندها باید آریل شارون نیز قرار داد زنده باد ایران بزرگ و برقرار باد دوستی ایران واسرائیل.
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

bahar - امارات - Dubai
بابا این دیگه کیه دست طاهره خانم رو هم ازپشت بسته.حتم اون دی جی فایزه هاشمی رفسنجانیه.اخ اون از ه انگشتشی هنر میریزه.البته اطلاعات جناب اعتراض بیشتره.اخه نون ونمک همه اخوندهاروخورده.تازه بخاطر نمک زیادفشا خون هم گرفته
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

kaka3000 - امریکا - نیویوک
سیدابراهیم نبوی یک دلاله که برای امرار معاش به هر کاری رو میاره که این بار به بهانه مصاحبه با این اسرائیلی به اصطلاح متفکر ، به گرفتن مبلغی از اسرائیلیها در صدد این است که رابطه با ایران رو محک بزنه که تا نابودی اسرئیل ، جمهوری اسلامی مصالحه ای با این رزیم کثیف نخواهد داشت هر چه هم کاسه لیسان امریکا و اسرائیل اینجا و انجا نظرات توهین امیز ینویسند و یا حمایت کنند . به امید پیروزی کامل بر صهیونیست کاسه لیسان خودشونو ناراحت نکنند لطفا اب سرد رو نزدیکتون بزارید ...
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

jamsil - کره - سپول
ایران اسراییل را هرگز به رسمیت نمی شناسد این گفتگو چگونه ممکن است ؟؟؟
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

chinamroosh - ایران - ایران
آقای بورگ ، نگاه شما به تاریخ و پارادوکسی از ذهنیات شما !! کدامیک را میتوان پذیرفت ؟ آنکه در عصر ارتباطات و اطلاعات و گوگل و یاهو و . . . حتی شما نخبگان از ایران و ایرانیان فقط تصویری از استبداد دین و دستار بندان و زشتی احمدی نژاد دارید که قطعا با حس « کنجکاویتان » همخوانی ندارد و تناقضی آشکار است یا نگرش پر از احترام یهود به سرزمین ایران و رهاننده مقدس ؟‌ گویا در سرزمین بنی یعقوب همچون اقلیم کوروش فرزندان آنهاهمه می خواهند با ذهنیات خود زندگی کنند یا بهتر بگویم به خویشتن نیز چونان دیگران دروغ گویند .
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

vira - ایران - تهران
اقای نویسنده در مورد ازادی ! اولا چرا وسط دعوا نرخ تایین می کنید ؟ فرموده اید : { شما سه هزار سال قدمت دارید ما چهار هزار سال !!! } یعنی هزار سال به نفع اسراییل ! عجب دنیایی شده ها ! ثانیا کی گفته تکنولوژی هسته ای ایرانی زشته مثل بمب اتم ٬ که بزرگوارانه لطف می فرمایید و زشتی ما رو نادیده می انگارید ؟؟؟ داشتن تکنولوژی هسته ای حق همه کشور هاست ٬ از جمله ایران . راستی ٬ زیاد خودتونو برای توضیح دادن مفهوم ازادی به زحمت نیندازید ٬ هر انسانی ازاده تا جایی که انسان دیگر رو نیازاره ( البته قرار نیست بقیه انسانها هم سر چیزای الکی خودشونو لوس کنن ! ) . به همین سادگی . موفق باشید اقای چهار هزار ساله ! - گرچه ما هم در یک نکته با شما اتفاق نظر داریم و اون اینه که دوستی بهتر از دشمنیه . ( از دست این اقای نبوی ! سر از کجاها که در نمیاره . با چه سرعتی خودشو از دستشویی رسونده به محضر متفکر اسراییلی ٬ معلوم نیست ! )
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

malek khorshid - هلند - روتردام
بلاخره منظورش از -ازادی از ازادی- چی بود. بعدشم تاریخ کشور ما ایران و ارییائیان بیش از ده هزار ساله نه چهار هزار سال اقای تاریخ دوست.به امید دوستی و صلح و عشق میان ملتها.
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

mahyarta - ایران - تهران
چه رویی دارنا!!!!60 ساله که دارن این فلستینیای بدبخت رو می کشن و....تازه گفتن از نیل تا فرات برای ماس!!!!قبلاً هم سعی داشتن خراسان و خوزستان رو از ما بخرن.متاسفم که یه عده از ایرانیای خارج سریع جو گیر میشن و همه چیز رو فراموش می کنن! مرگ بر آمریکا و اسراییل و آخوندا.زنده باد ایرانه مستقل و High Tech
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

jgreene75 - انگلستان - لستر
بعضی ها حالیشون نیست چرا؟؟؟ اگه اسرائیل قراره بره بحرین هم باید بره حالا چه فرقی میکنه 70 سال یا 170 سال!!!!! کوزوو هم که اخیرا اومده باید نابود بشه!!! ما هم فرات و .. از کشورهای همسایه پس میگیریم و جزایر سه گانه را پس میدهیم!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! زنده باد ایران بزرگ و برقرار باد دوستی ایران واسرائیل. (ThX shazdeh57 - المان) آی لعنت بر آخوندها و مزدوران دستمال به دست آنها!!!!!!!!!!!!!!
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

barbud_daneshmand - بلژیک - گنت
mahyarta - ایران - تهران malek khorshid - هلند - روتردام vira - ایران chinamroosh - ایران - ایران - تهران jamsil - کره - سپول kaka3000 - امریکا - نیویوک shazdeh57 - المان - دوسلدورف ارسطو ..بقراط...سقراط....ارشمیدس...گالیله.....سینا...فارابی...سروش...و...و...و.....و... برین جلو بوق بزنین که متفکرین نئوفاشیست ...انارشیسم ...لمپنیزم ...و....و.....فوق دارن میان .جناب نبوی شما هم بعد از این از امثال دوستان فوق کسب فیض کنید و بعد بنویسید..اوکی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!.
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

kaka3000 - امریکا - نیویورک
barbud_daneshmand - بلژیک - گنت معلومه خیلی تحصیلاتت بالاست ، چطور تا حالا کسی کشفت نکرده بود ، نه اسمت دانشمنده شما باید کشف کنی غلط می کنه کسی پیش شما عرضه اندام کنه . (از نوشته هات پیداست که تو تخیلات سیر می کنی ، بیدار شو اینا که دیدی خواب بود واقعیت غیر از این چیز هاست که فکر می کنی )
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

vira - ایران - تهران
دوست کاردرست ٬ باربد از بلژیک جنابعالی جزء چه گروهی تشریف دارین ؟ لابد جزء متفکرین مدرن روشنفکر نابغه که نبوغشون یواشکی زیر گوششون گفته نبوی با سقراط و بقراط و گالیله یکیه !! بابا تو برو جلو شیپور بزن دوست بلژیکی بوق واست کمه !!!
پنج‌شنبه 27 تیر 1387

sabrina - ایران - امل
کاکا البته با ه به جا ا اسم این بربود دانشمند را همه شنیدن به جز اونا که اخوند پرستن اگر تو بی سوادی دلیلش این نیست که اقای بربود مشهور نیست چاکر شما اقای دانشمند بربد تا .ور شود هر ان کس که نتواند دید
شنبه 29 تیر 1387

jamsil - کره - سئول
barbad-danshmand-بلژ یک -گنت سلام . مجبوری .انهای که شما داری صحبت می کنی قرنها تلاش کردند تا مثل این یکیها نباشه قشنگ تحویل بگیر اگر توتم را هم اضافه کنی باز بازنده ای . چرا؟؟؟ نگاه به جهان امروزی تحول اندرز را می خواهد عزیز جان . اگر انار شیسم یا فاشیسم ویا هر کدام در درجات خود معدل بالاییرا قبلا داشته اند جهانی که ما در ان زندگی می کنیم از جهالت اعراب بیابانی 100 مرتبه عقبیم . نگاه به هستی در این برهه از زمان درست نگاه دو عقرب متخاصم است که هر کدام بخواهد دیگری را نیش زند خودش هم ناچارا فانی خواهد شد لطفا کمی بیندیش بعد اظهار نظر کن .سرزمینی بنام اسراییل در کجای تاریخ ذکر شده واگر از جنگ المان وشوروی به عقب برگردیم یهودیان درکجا سا کن بودند ؟ اگر جناب هیتلر یهودیان را در کوره های ادم سوزی نمیسوزاند ایا همین بلاها باز دامنگیر من وشما می شد معلوم که نه پس لطف کن توهین نکن .
شنبه 29 تیر 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.