نمایش فیلم های ایرانی در دوبی
نمایش فیلم های ایرانی در دوبی
نسخه ای که از سنتوری در دوبی به نمایش در آمده همان نسخه اصلاح شده جشنواره فیلم فجر است |
دوبی به دلیل نزدیکی جغرافیایی به ایران و با توجه به حضور ایرانیان در این شهر می تواند زمینه مناسبی برای نمایش فیلم های ایرانی باشد، ساکنان این شهر نیز هم نزدیکی فرهنگی با ایران دارند و هم تا حدودی با سینمای ایران از طریق تلویزیون آشنایند.
ضمن این که سینماهای این شهر فضای آزادتری نسبت به ایران دارد و می تواند محل مناسبی برای نمایش فیلم های توقیف شده ایرانی باشد، هر چند که تجربه نمایش چند فیلم ایرانی نشان می دهد که تهیه کنندگان ایرانی چنین نگاهی به اکران فیلم هایشان در دوبی ندارند و ترجیح می دهند نسخه های اصلاح شده وزارت ارشاد ایران را در سینماهای دوبی به نمایش بگذارند.
این موضوع حتی درباره سنتوری، آخرین ساخته داریوش مهرجویی که به دستور مستقیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران توقیف شده است نیز صادق است. نسخه ای که در دوبی نمایش داده شده، همان نسخه اصلاح شده سنتوری که در جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد، در دوبی نمایش داده شده است.
نمایش سنتوری در دوبی هنگامی آغاز شد که نمایش این فیلم در تهران و دیگر شهرهای ایران با مماتعت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رو به رو شده بود و همین امر پرسش هایی را به وجود آورد که آیا اکران این فیلم در دوبی به معنی نادیده گرفتن دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران نیست؟
فرامرز فرازمند تهیه کننده سنتوری ضمن این که نمایش این فیلم در دوبی را قانونی می داند، به این پرسش چنین پاسخ می دهد که قرارداد نمایش عمومی سنتوری در دوبی هنگامی بسته شد که فیلم مجوز نمایش گرفته بود و قرار بود در تهران و شهرهای دیگر نیز به نمایش در آید: "وقتی برای فیلم مشکل پیش آمد ما نمی توانستیم دیگر جلوی اکران بین المللی فیلم را بگیریم."
به نظر می رسد یکی از مشکلات اکران بین المللی فیلم های ایرانی در خارج از ایران احتمال وقوع چنین اتفاق هایی باشد. تعداد سینماهای اختصاص یافته به فیلم ها در دوبی کم است و تهیه کنندگان ایرانی نمی خواهند به خاطر نمایش فیلمشان در شهری مانند دوبی که از نظر درآمد قابل مقایسه با فروش فیلم در تهران و شهرهای بزرگ ایران نیست، خود را از نمایش فیلمشان در ایران محروم کنند. آنان ترجیح می دهند رابطه خود را با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خراب نکنند.
دایره زنگی بعد از دوبی در لندن و سینماهای آمریکا به نمایش در خواهد آمد |
فروش فیلم های ایرانی در سینماهای دوبی علی رغم استقبالی که از برخی از فیلم ها می شود، آن قدرها نیست که بتواند تاثیری در وضعیت اقتصادی فیلم بگذارد، با این همه مدتی است که دوبی برای تهیه کنندگان ایرانی اهمیت خاصی پیدا کرده است.
شاید آنان دبی را سکویی برای ورود فیلم هایشان به بازار جهانی می دانند. سینمای ایران پیش از این دروازه ورود خود را به بازارهای جهانی جشنواره های فیلم قرار داده بود و برخی از کارگردانان برجسته ایرانی همچون عباس کیارستمی، جعفر پناهی و محسن مخملباف از طریق جشنواره هایی نظیر کن توانستند فیلم هایشان را در برخی دیگر از کشورها به نمایش بگذارند، اما اکنون تهیه کنندگان سینمای ایران نیز پی برده اند که طرفداران سینمای جشنواره ای بسیار اندک اند و جشنواره های هنری نظیر کن نمی تواند دروازه مناسبی برای ورود به بازار جهانی سینما باشد و شاید به همین دلیل است که سینماهای معدود و کم اهمیت دبی برای آنان این همه اهمیت پیدا کرده است.
فیلم دایره زنگی که پرفروش ترین فیلم اکران نوروزی ایران بود و هنوز در سینماهای تهران و شهرستان ها از فروش مناسبی برخوردار است، از روز ۱۷ خرداد ماه در دوبی اکران خواهد شد. اما دوبی گام اول این فیلم برای حضور در خارج از ایران است. این فیلم دو روز پس از آغاز اکرانش در دوبی روز ۱۹ خرداد به لندن خواهد رفت تا نشست نقد و بررسی آن با حضور کارگردانش پریسا بخت آور در دانشگاه لندن برگزار شود. پس از آن نیز نمایش این فیلم در آمریکا آغاز خواهد شد.
اما سنتوری و دایره زنگی تنها فیلم های ایرانی نیستند که در دوبی به نمایش در می آیند و فیلم های دیگری نیز در سینماهای دوبی به نمایش در خواهند آمد. بعد از دایره زنگی، فیلم "زن ها فرشته اند" به کارگردانی شهرام شاه حسینی که این روزها در سینماهای تهران نمایش داده می شود، در دوبی اکران خواهد شد.
|