مخالفت سازمان ملل با بازگرداندن پناهجویان افغان
مخالفت سازمان ملل با بازگرداندن پناهجویان افغان
بسیاری از پناهجویان افغان حاضر به ترک پاکستان و بازگشت به کشور خود نیستند |
کیلیان کلاینشمیدت، معاون سرپرست دفتر نمایندگی کمیساریای عالی در اسلام آباد، پایتخت پاکستان، گفته است که دولت پاکستان در نظر دارد حدود دو میلیون و چهارصد هزار پناهجوی افغان ساکن این کشور را تا پایان سال 2009 به افغانستان بازگرداند و این برنامه را مورد انتقاد قرار داده است.
آقای کلاینشمیدت گفته است که نمی توان با انسان ها مانند کالا رفتار کرد و افزوده است که هدف دولت پاکستان از بازگرداندن تمامی پناهجویان افغان را نمی توان عملی دانست.
به گفته این مقام کمیساریای عالی پناهندگان، در صورت اجرای این برنامه، بسیاری از اخراج شدگان دو باره با استفاده از سهولت رفت و آمد مرزی، به پاکستان باز خواهند گشت.
همچنین، این احتمال نیز وجود دارد که شورشیان طالبان با بهره برداری از وضعیت این افراد، آنان را به همکاری با خود تشویق کنند.
با اینهمه، مقامات پاکستانی ابراز امیدواری کرده اند که اکثر پناهجویان افغان تا پایان سال میلادی آینده به کشور خود بازگردند.
پاکستان تاکید دارد که در نظر دارد شرایط بازگشت داوطلبانه پناهجویان افغان را فراهم آورد و موضوع اخراج اجباری آنان از پاکستان مطرح نیست.
در عین حال، کمیساریای عالی پناهندگان گفته است که اکثر پناهجویان افغان که در پاکستان ثبت نام کرده اند مایل به بازگشت به کشور خود نیستند.
کمبود امکانات، از جمله زمین زراعی مناسب، و نا امنی ناشی از ادامه عملیات شورشیان از عواملی است که مانع از آن می شود پناهجویان افغان به بازگشت به کشور خود تمایلی داشته باشند.
بسیاری از آوارگان در دوره اشغال افغانستان توسط شوروی سابق در دهه هشتاد میلادی از کشور خود گریختند و به پاکستان و کشورهای دیگر پناهنده شدند.
پاکستان برنامه خود برای بازگرداندن آوارگان افغان را اوایل سال 2007 و زمانی اعلام کرد که رابطه این کشور با افغانستان به تیرگی گراییده بود.
از سال 2001 و سقوط حکومت طالبان، چند صد هزار مهاجر افغان که در کشورهای مختلف از جمله ایران و پاکستان سکونت داشتند به کشور خود بازگشته اند اما هنوز میلیون ها نفر دیگر به صورت پناهجو در خارج از افغانستان زندگی می کنند.
|