برادر بزرگتر به شهر می آید
برادر بزرگتر به شهر می آید
اکونومیست: تقریبا تمامی عراقیها معتقدند که نفوذ ایران در کشورشان افزایش خواهد یافت |
در این مطلب که با عنوان "برادر بزرگتر به شهر می آید - نفوذ ایران در عراق احتمالا افزایش می یابد" آمده است که هنگام سفر آقای احمدی نژاد به بغداد، گروهی از ساکنان محله سنی نشین احمدیه بغداد به تظاهراتی علیه این دیدار دست زدند و در یکی از پلاکاردهایی که در دست داشتند آمده بود "خمپاره های شما قبل از خودتان به ما رسیده است."
به نوشتهاکونومیست این شعار منعکس کننده اتهام های آمریکاییان در این زمینه است که ایران اسلحه در اختیار شبه نظامیان شیعه قرار می دهد و این از جمله موارد نادری بود که سنیان عراقی دیدگاه آمریکاییان را عینا تکرار می کردند.
اکونومیست می افزاید که قبل از ورود آقای احمدی نژاد تنها خمپاره های ایرانی وارد عراق نشده بود بلکه پیش از او، شماری از دیپلمات ها، نمایشگاه های فرهنگی، زائران و اجناس مصرفی ایرانی هم به عراق رسیده بود.
این هفته نامه می نویسد که دیدار رئیس جمهور ایران - که نخستین سفر رسمی یکی از سران منطقه از عراق از زمان اشغال این کشور توسط آمریکا بود - جدیدترین نشانه از آن است که ایران در حال حاضر متنفذترین همسایه عراق است و دولت های سنی منطقه را، که رهبران شیعه عراق فاصله خود را با آنان حفظ می کنند، به کناری رانده است.
هنگام سفر آقای احمدی نژاد به بغداد، گروهی از ساکنان محله سنی نشین احمدیه بغداد به تظاهراتی علیه این دیدار دست زدند و در یکی از پلاکاردهایی که در دست داشتند آمده بود: خمپاره های شما قبل از خودتان به ما رسیده است |
به نوشته اکونومیست ، آقای احمدی نژاد در خلال این سفر دو روزه اعطای وامی به مبلغ یک میلیارد دلار به عراق همراه با مجموعه ای از توافقنامه های تجاری با "کشور همسایه و برادر" را اعلام داشت و همانطور که عادت اوست، برای جلب نظر عامه، از نیروهای خارجی خواست عراق را ترک کنند و مقامات آمریکایی را مورد تمسخر قرار داد زیرا به طور مخفیانه و با هلی کوپتر به دیدار از نقاط مختلف عراق مبادرت می ورزند و برخلاف او، با تشریفات کامل از خیابان های پایتخت عبور نمی کنند.
اکونومیست می نویسد که دیدار محمود احمدی نژاد تایید کننده تغییرات اساسی در روابط ایران و عراق از دهه 1980 تا کنون است و یادآور می شود که در آن دهه، دو کشور در جنگی هشت ساله درگیر بودند که تلفاتی سنگین به همراه داشت در حالیکه در حال حاضر، مجلس اعلای اسلامی عراق که تحت حمایت حکومت ایران بود بزرگترین حزب در عراق محسوب می شود.
اتهام حمایت از شبه نظامیان عراقی
این هفته نامه از قول مقامات ایرانی می نویسد که ارزش صادرات کالاهای ایرانی به عراق در سال به حدود 2 میلیارد دلار می رسد که شامل اقلام مختلف از هندوانه گرفته تا کولر است و در مجموع، ایران از یک دشمن تاریخی به یک برادر بزرگتر عراق تبدیل می شود.
آمریکاییان تاکید دارند که نیروی قدس سپاه پاسداران ایران اسلحه و بمب در اختیار شبه نظامیان شیعه قرار می دهد و در این زمینه به خصوص از همکاری ایرانیان با گروه های منشعب از سپاه مهدی به رهبری مقتدی صدر یاد می کنند که برخلاف دستور رهبر تند مزاج خود همچنان به طور مستقل به مبارزه علیه آمریکاییان ادامه می دهند |
اکونومیست می افزاید که مقامات ایرانی اتهام کمک تسلیحاتی به شورشیان عراقی را رد می کنند و برخی کارشناسان غربی هم می گویند که شواهد ارائه شده توسط آمریکاییان نیز بیشتر بر تحلیل های فنی متکی است که امکان ارزیابی و تایید آنها توسط سایرین وجود ندارد.
به نوشته اکونومیست در عین حال بسیاری از مقامات عراقی و اکثر افسران آمریکایی مستقر در مناطق فعالیت شبه نظامیان شیعه اطمینان دارند که دست کم یکی از سازمان های امنیتی متعدد جمهوری اسلامی در کمک به این شبه نظامیان دست دارد و آمریکاییان تاکید دارند که نیروی قدس سپاه پاسداران ایران اسلحه و بمب در اختیار شبه نظامیان شیعه قرار می دهد و در این زمینه به خصوص از همکاری ایرانیان با گروه های منشعب از سپاه مهدی به رهبری مقتدی صدر یاد می کنند که برخلاف دستور رهبر تند مزاج خود همچنان به طور مستقل به مبارزه علیه آمریکاییان ادامه می دهند.
اکونومیست سپس این سوال را مطرح می کند که آیا این وضعیت تغییری پیدا کرده یا نه و از قول مقامات عراقی نقل می کند که از ماه اوت سال گذشته و وعده شبه نظامیان برای حفظ آتش بس، حمایت ایران از این گروه ها کاهش یافته است.
برخی ناظران بر این باورند که ایران می کوشد شبکه ای از وابستگان خود را در عراق تشکیل دهد تا در صورت حمله نظامی ایالات متحده به تاسیسات هسته ای این کشور، در داخل عراق علیه آمریکاییان دست به عملیاتی بزنند |
در عین حال، به نوشته اکونومیست ، مقامات آمریکایی در عراق گفته اند که گرچه از ادامه ارسال اسلحه ایرانی به عراق مطمئن نیستند اما اخیرا چند عراقی را بازداشت کرده اند که در ایران آموزش دیده و برای آموزش شبه نظامیان به عراق اعزام شده بودند و در نتیجه، حتی اگر ایران از دامنه اقدامات خود هم کاسته باشد اما سیاست خود را تغییر نداده است.
اکونومیست می نویسد که برخی ناظران بر این باورند که ایران می کوشد شبکه ای از وابستگان خود را در عراق تشکیل دهد تا در صورت حمله نظامی ایالات متحده به تاسیسات هسته ای این کشور، در داخل عراق علیه آمریکاییان دست به عملیاتی بزنند.
اکونومیست در خاتمه می افزاید که اکثر سیاستمداران سنی در عراق دیدگاهی بی پرده تر ابراز می دارند و با انتقاد از گسترش نفوذ ایرانیان در این کشور می گویند که دولت ایران، که جمعیتی به مراتب بیش از عراق دارد، تنها در صدد مسلط شدن بر همسایه خود است.
این نشریه می نویسد که همزمان، بسیاری از شیعیان عراقی نیز نسبت به نیات ایران در کشور خود احساس نگرانی می کنند در حالیکه تقریبا تمامی عراقیان، از هر مذهبی که باشند، معتقدند که نفوذ ایران در کشورشان افزایش خواهد یافت.
|
|
|
|
|