روسیه: هدف از قطعنامه تنبیه ایران نیست
روسیه: هدف از قطعنامه تنبیه ایران نیست
به گفته نماینده روسیه در سازمان ملل، پیش نویس قطعنامه کنونی برخلاف قطعنامه های پیشین، جنبه های مثبت همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی را نیز مورد نظر قرار داده است |
تحریمهای تازه علیه ایران در پیش نویس قطعنامه ای گنجانده شده که در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد و قرار است روز جمعه (29 فوریه) در این شورا به رأی گذاشته شود، هرچند برخی گزارشها حاکی از این است که به دنبال اختلاف نظر میان اعضای شورا، رأی گیری در مورد قطعنامه به احتمال زیاد به هفته آینده موکول خواهد شد.
در پیش نویس این قطعنامه که دولتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان تنظیم کنندگان آنند، از کشورهای جهان خواسته شده از صدور روادید برای ورود دست اندرکاران برنامه اتمی ایران به خاک خود جلوگیری کنند، در دادوستد با ایران و همکاری با بانکهای ایرانی، بخصوص بانکهای ملی و صادرات، هوشیاری به خرج دهند تا این دادوستدها و همکاریها به نفع فعالیت اتمی ایران نباشد.
آن گونه که ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد گفته، این قطعنامه در صورت تصویب بر روابط عادی تجاری ایران اثر نخواهد گذاشت و تحریم تنها شامل آن بخش از مؤسسات و شرکتهای ایرانی خواهد شد که فعالیتشان مغایر با قطعنامه های پیشین شورای امنیت در زمینه محدود ساختن فعالیت اتمی ایران باشد.
در قطعنامه های پیشین شورای امنیت، ایران ملزم به توقف فعالیت تأسیسات غنی سازی اورانیوم و رآکتور آب سنگین در ایران شده اما سرپیچی ایران از عمل به این قطعنامه ها باعث شده تا قطعنامه تازه ای علیه ایران در دستور کار شورای امنیت قرار گیرد.
پیش نویس قطعنامه ای که اکنون در دستور کار شورای امنیت قرار گرفته، در سایه اعمال نفوذ روسیه و چین به عنوان اعضای دائم و داری حق وتو در این شورا، کمتر از قطعنامه های پیشین سختگیرانه است.
همزمان با اظهارات نماینده روسیه در سازمان ملل درباره این قطعنامه، گزارشها حاکی از گفتگوهایی میان دولتهای درگیر در مناقشه اتمی ایران برای مطرح کردن دوباره مجموعه امتیازهایی به ایران است تا ایران در مقابل دریافت آنها، غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
این مجموعه امتیازات یک سال و نیم پیش به ایران پیشنهاد شد اما مورد مخالفت ایران قرار گرفت. این بار گفته می شود که قرار است این امتیازات بی آنکه امتیاز تازه ای به آنها افزوده شود در قالبی تازه به ایران پیشنهاد شود که برای این کشور پذیرفتنی تر باشد.
نماینده روسیه در سازمان ملل همچنین گفته که پیش نویس قطعنامه کنونی برخلاف قطعنامه های پیشین شورای امنیت، جنبه های مثبت همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی را نیز مورد نظر قرار داده است.
همکاری ایران با آژانس در تازه ترین گزارشی که رئیس آژانس از فعالیت اتمی ایران به شورای امنیت عرضه کرده مورد تأکید قرار گرفته و در آن آمده است که در سایه این همکاریها، به پرسشهایی که در مورد گذشته فعالیت اتمی ایران برای آژانس مطرح بوده پاسخ گفته شده است.
گزارش آژانس استقبالی بی نظیر در ایران به همراه داشته و پیروزی بزرگی قلمداد شده که دولت ایران قرار است هشتم آوریل (بیستم فروردین) آینده طی مراسم مفصلی آن را جشن بگیرد.
نماینده روسیه در سازمان ملل تأکید کرده که به قطعنامه ای که اکنون علیه ایران در دستور کار شورای امنیت قرار گرفته نباید به عنوان اقدامی تنبیهی بلکه به عنوان اقدامی راهبردی نگاه کرد که جامعه جهانی می خواهد از طریق آن ناخرسندی خود را نشان دهد، ناخرسندی از اینکه ایران به گامهایی که برای حل مناقشه اتمی از راههای دیپلماتیک برداشته می شود، واکنشی نشان نداده است.
ویتالی چورکین به خبرنگاران گفت که روسیه رابطه همسایگی خوبی با ایران دارد و می کوشد این رابطه را ادامه دهد، هرچند وی در عین حال تصریح کرد که اگر ایران غنی سازی اورانیوم و فعالیت رآکتور آب سنگین را متوقف نکند، دولت روسیه ناچار است به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دهد.
نماینده روسیه در سازمان ملل اذعان کرد که گزارش اخیر رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی از فعالیتهای هسته ای ایران، همه مسائلی را که در مورد این فعالیتها مطرح است حل نکرده و ایران در این زمینه همچنان از خواسته های جامعه جهانی سرپیچی می کند.
در این گزارش از احتمال ارتباط میان برنامه اتمی و فعالیتهای تسلیحاتی ایران ابراز نگرانی و اعلام شده که آژانس نمی تواند تأیید کند که فعالیت اتمی ایران تنها برای مقاصد صلحجویانه است.
پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان که به گروه 1 + 5 معروف شده اند نیز با توجه به این گزارش موافقت خود را با تصویب قطعنامه تازه ای در شورای امنیت علیه ایران اعلام کرده اند.
|
|
|