دستورالعمل رعایت نزاکت در ماموریتهای بریتانیایی

دستورالعمل رعایت نزاکت در ماموریتهای بریتانیایی

وزارت دفاع بریتانیا دفترچه راهنمایی را برای سربازان و کارمندان این کشور تدوین کرده است که به آنها یاد می دهد در کشورهای عراق، افغانستان و جهان عرب چه رفتارهایی پسندیده است.
برخی از دستورالعمل ها با تصویر نشان داده شده اند

این دفترچه امروز (11 فوریه) به طور علنی منتشر شده است.

بریتانیایی های نظامی چون با آداب رفتاری مردم افغانستان، عراق و جهان عرب آشنایی کمی دارند، نمی دانند چگونه باید با آنها ارتباط برقرار کنند و به گفته مقامات وزارت دفاع این دفترچه به آنها در این زمینه کمک می کند.

در حال حاضر بیش از دوازده هزار نظامی بریتانیایی در افغانستان، عراق و جهان عرب مستقرند. دستورالعمل جدید وزارت دفاع بریتانیا به آنها می گوید که چگونه از رفتاری که در فرهنگ این مناطق توهین آمیز تلقی می شود، پرهیز کنند.

روزنامه تایمز چاپ لندن در شماره روز دوشنبه خود با چاپ گزارشی در این مورد آورده است که اداره امنیتی وزارت دفاع بریتانیا این دفترچه راهنما را طبق ماده قانونی "آزادی اطلاعات" علنی کرده است که سه بخش دارد: افغانستان، عراق و جهان عرب.

چگونه از توهین حذر کنید
در جهان عرب:
انگشت شست دست نشان دادن، به معنی "خیلی خوب" در غرب، در جهان عرب یعنی "چشم شور"
اگر مرد بخواهد با زنی دست بدهد بی احترامی است مگر این که زن اول دستش را دراز کند
هرگز با زنان در انظار عمومی روبوسی نکنید
میان اعراب، چه هر دو زن باشند چه هر دو مرد، مفهوم فضای شخصی مطرح نیست در فرهنگ عرب اصرار بر این است که دوستان صمیمی یک جان در دو بدن هستند

در این دفترچه همچنین توصیه شده که چگونه به مهمان نوازی مردم واکنش نشان دهید. افغان ها واکنش درست به تعارفات و مهمان نوازی خود را شرط ادب می دانند و به گفته نگارندگان این دفترچه راهنمای وزارت دفاع بریتانیا "اگر دست رد به مهمان نوازی آنها بزنید به احتمال زیاد رفتارتان توهین آمیز قلمداد می شود."

تنظیم کنندگان دستورالعمل جدید وزارت دفاع به نظامیان توصیه می کنند که هرگز غذا، هدیه و چای میزبان خود را رد نکنند؛ "البته یکی دو بار رد کردن هدیه اشکالی ندارد (چون تعارف حساب می شود) اما حتما در نهایت آن را بپذیرید."

در بخش دیگری از این دستورالعمل آمده که دعوت به مهمانی خصوصی نباید پذیرفته شود چون به مفهوم توجه به گروه قومی یا مذهبی خاصی تعبیر خواهد شد و ممکن است باعث شود گروه های دیگر نیز انتظار توجه و تفقد ویژه داشته باشند.

چگونه از توهین کردن حذر کنید
در افغانستان:
مردان در انظار عمومی نباید به زنان دست بزنند
غذا معمولا در دیس و ظرف های بزرگ عرضه می شود و همیشه باید با دست راست غذا خورد
هنگام نشستن یک پا را روی پای دیگر بیندازید و جلوی خودتان دراز نکنید
زنان باید ساق پا، پا و مچ پای خود را بپوشانند
کف کفشتان اگر به طرف کسی باشد ممکن است به منزله توهین قلمداد شود

در این دفترچه، که در فهرست اسناد رسمی وزارت دفاع بریتانیا قرار دارد، آمده که برخی موضوعات در فرهنگ این مناطق "نامناسب" قلمداد می شود. مثلا در افغانستان اگر از کسی بپرسید به کدام گروه قومی تعلق دارد یک نوع عدم نزاکت و بی ادبی محسوب می شود و اگر از مردی درباره زنان فامیلش سوال کنید، موضوعی تابو را مطرح کرده اید.

دفترچه راهنمای فرهنگی در بخش افغانستان خود به موضوع اهمیت "احترام" در فرهنگ این کشور پرداخته و آورده است که "برای افغان ها برخی اوقات احترام از گفتن حقیقت مهم تر است."

اداره اطلاعات وزارت دفاع بریتانیا در ارتباط با اهمیت مهمان نوازی در عراق می گویند: "اگر به شما تعارف شد که بار دیگر غذا بکشید همیشه بپذیرید. نوشیدن چای و قهوه هم بخشی از مهمان نوازی عراقی هاست."

روزنامه تایمز در ادامه گزارش خود می نویسد وزارت دفاع در ارتباط با نحوه رفتار نظامیان بریتانیایی در جهان عرب هشدار داده است که مثلا در قطر اگر بیش از سه فنجان چای یا قهوه بنوشید، بی ادبی محسوب می شود.

در این دفترچه یادآوری شده که نوشیدنی های الکلی طبق قوانین اسلامی ممنوع است و گرچه در عراق مصرف و فروش آن قانونی است، به خاطر گسترش نفوذ شبه نظامیان اسلام گرا در این کشور بیشتر فروشندگان نوشیدنی های الکلی از سال 2003 این تجارت را کنار گذاشته اند.

وزارت دفاع بریتانیا در این دستورالعمل هشدار کلی درباره "احساسات ضد غربی در میان اعراب" داده و آورده است: "بسیاری از اعراب ادعای سیاستمداران غربی که قصد ندارند منابع نفتی خاورمیانه را کنترل کنند ... یا برای دراز مدت در عراق حضور نظامی داشته باشند، باور ندارند."

در ادامه آمده: "جنجالی که بر سر قراردادهای توسعه در عراق به پا شده، ادعاهایی که درباره سوءرفتار نظامیان غربی با زندانیان عراقی در عراق مطرح شده است و ادامه بازداشت مظنونان اقدامات تروریستی در بازداشتگاه گوانتانامو و مسائل دیگری از این دست، به این باور اعراب کوچه و بازار دامن زده است که جنگ غرب با تروریسم در واقع جنگ با مسلمانان است."

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.