برنامه هسته ای و ملی شدن نفت؛ قضاوت تاریخ نانوشته

برنامه هسته ای و ملی شدن نفت؛ قضاوت تاریخ نانوشته

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در باره فعالیت های اتمی ایران را 'پیروزی عظیم' برای ایرانیان نامیده و ارزش آن را 'صدها برابر ملی شدن نفت' در این کشور دانسته است.
آقای احمدی نژاد گفته گزارش اخیر آقای البرادعی ثابت کرد که فعالیت های اتمی ایران صلح آمیز است

اشاره آقای احمدی نژاد به گزارش تازه محمد البرادعی است که وی در آن به پیشرفت همکاری ایران با آژانس و رفع پاره ای از ابهامات اذعان کرده و در عین حال تایید صلح آمیز بودن (یا نبودن) فعالیت های اتمی این کشور را با اطلاعات کنونی ناممکن دانسته است.

فارغ از میزان انطباق تصویر ارائه شده از گزارش آقای البرادعی در داخل ایران با واقعیت موجود در متن این گزارش، مقایسه آن با واقعه تاریخی ملی شدن صنعت نفت جای تأمل فراوان دارد.

ربط دادن فعالیت های اتمی ایران با ملی شدن صنعت نفت این کشور از سوی برخی شخصیت ها و محافل سیاسی جمهوری اسلامی چیز تازه ای نیست. پیش از این نیز در مقاطع مختلف مناقشه هسته ای ایران، بهره گرفتن از آثار همنوایی با آهنگ ملی گرایی ایرانیان در رفتار سیاستمردان جمهوری اسلامی دیده شده است.

این در حالی است که ملی گرایی در ایدئولوژی جمهوری اسلامی به ویژه در میان مذهبیونی که دین را -- و نه خاک را -- منشاء جوشش جامعه می دانند، به راحتی جای نمی گیرد. رویکرد دوگانه دولتمردان جمهوری اسلامی به محمد مصدق، که برای بسیاری از ایرانیان نماد ملی گرایی انگاشته می شود، شاهد گویایی است بر این مدعا.

بزرگنمایی تاریخی

در کشاکش مناقشات برنامه اتمی ایران، اشارات گاه و بی گاه این دولتمردان به جنبش ملی شدن صنعت نفت نه تنها پرده از اهمیت انکار ناپذیر این رخداد در تاریخ معاصر ایران برمی دارد، که خواه ناخواه حکایت از پذیرش ناگزیر جریانی می کند که پیش از هر چیز "ملی" است و سرکرده آن تا اندک زمانی پیش هنوز مغضوب انقلابیون "اسلامی" بوده است.

 حتی به فرض پذیرش مشابهت هایی کلی بین پافشاری دولتمردان ایرانی برای ملی کردن نفت و تکمیل چرخه سوخت اتمی، به نظر نمی رسد بزرگنمایی اهمیت یک گزارش که با لحنی دوگانه تنظیم شده و گامی از یک رویه از پیش تعیین شده به شمار می رود، سودی جز تهی کردن وقایع این دو برهه از تاریخ معاصر ایران از هرگونه معنی داشته باشد
 

واقعیت آن است که یافتن نقاط مشترک بین رویارویی ایران با قدرت های جهانی در وضعیت کنونی و نیم قرن پیش -- چه به لحاظ زمینه های تاریخی و بازیگران اصلی آن، چه از منظر سیاست داخلی ایران و شرایط بین المللی -- کار چندان ساده ای نیست.

اما حتی به فرض پذیرش مشابهت هایی کلی بین پافشاری دولتمردان ایرانی برای ملی کردن نفت و تکمیل چرخه سوخت اتمی، به نظر نمی رسد بزرگنمایی اهمیت یک گزارش که با لحنی دوگانه تنظیم شده و گامی از یک رویه از پیش تعیین شده به شمار می رود، سودی جز تهی کردن وقایع این دو برهه از تاریخ معاصر ایران از هرگونه معنی داشته باشد.

لفظ 'پیروزی عظیم' در حالی به گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاق شده که سی و پنج عضو شورای حکام همین نهاد بین المللی اصلی ترین خواسته قطعنامه های شورای امنیت و محل اصلی اختلاف ایران و کشورهای غربی، یعنی تعلیق فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیوم، را تکرار کرده اند.

رد اتهام صلح آمیز نبودن این فعالیت ها از سوی مقام های جمهوری اسلامی با توجه به قرار گرفتن ایالات متحده آمریکا در طرف یک مناقشه -- با ریشه های تاریخی متعدد آن -- تعجب چندانی برنمی انگیزد؛ حتی سر باز زدن از خواست شورای امنیت به عنوان نهادی که در سال های اخیر، به ویژه پس از حمله به عراق، با پرسش هایی در مورد کارکرد و میزان کاراییش روبرو شده، را قابل درک (گرچه غیرقابل قبول) می کند.

قضاوت تاریخ نانوشته

اما رد درخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی که رئیس جمهور ایران گزارش مدیرکل آن را 'پیروزی عظیم' برای مردم کشورش و ارزش آن را 'صدها برابر' یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران نامیده، گویای تناقض آشکاری در موضع آقای احمدی نژاد است که درک آن چندان آسان به نظر نمی رسد.

 از نگاه تاریخی، ملی شدن نفت فرایندی پایان یافته و ریشه ها و تبعاتش قابل تحلیل تاریخی است، اما برنامه اتمی پدیده ای در حال وقوع است که تا پیوستنش به دفتر تاریخ، راهی پرپیچ و خم مانده و ایرانیان را برای ارزشگذاری آن و قضاوت نقش آفرینانش وقت بسیار است
 

پنج دهه قبل، جنبش ملی گرایانه در ایران برای ملی کردن صنعت نفت این کشور زمانی ابعادی درخور واژه ای چون 'پیروزی عظیم' یافت که حقانیت آن در برابر آخرین بقایای سیاست های کهنه استعماری در قرن بیستم هم در مراجع بین المللی و هم در نگاه جهانیان به اثبات رسید.

مهمتر از این همه، آن که، رئیس جمهور ایران جایگاهی چنین رشک برانگیز را در حالی به گزارش مدیرکل آژانس از فعالیت های اتمی کشورش می بخشد، که اساسا قیاس ملی شدن نفت ایران با خود برنامه اتمی نیز -- دستکم به یک دلیل بنیادی -- چندان معتبر به نظر نمی رسد.

از دیدگاه تاریخی، ملی شدن صنعت نفت ایران فرایندی پایان یافته تلقی می شود و از همین رو مورخان و کارشناسان قادرند ریشه ها و پیامدهای آن را به عنوان یک رخداد تاریخی بررسی کرده و احیانا بازیگران اصلی این ماجرا و رفتار آنها را تحلیل کنند.

برنامه اتمی ایران، اما، پدیده ای در حال وقوع است که هنوز تا پیوستنش به دفتر وقایع تاریخی، راهی دراز و پرپیچ و خم باقی مانده و ایرانیان را برای ارزشگذاری آن و قضاوت نقش آفرینانش وقت بسیار است.

مهران - ایران - تهران
خودم گویم خودم خندم عجب مردی هنرمندم!!!!
دوشنبه 5 آذر 1386

سرگردان - ایران - ایران
استراتژی دولت احمدی نژاد در رویارویی با جهان خارج از دایره اندیشه های سیاسی گروه او فرار به جلو و انداختن توپ در زمین حریف است که صد البته راهبرد چنین سیاستی که بیشتر در بر گیرنده موضع انفعالی می باشد نیازمند مهره چینی نیرومند و استیلای تاکتیکی بر حریفان است . اما از انجایی که گروه های ستادی و عملیاتی این دولت علاوه بر ضعف مفرط استراتژیکی و تاکتیکی در دام هزار توی پدید اورندگان خارجی ان گرفتار امده اند ،بجای موفقیت در عرصه های داخلی و خارجی مواجه با سلسله (( آچمز )) هایی در رویارویی با کهنه سیاستمدارن کشور های امریکایی و اروپایی ونیز رقیبان قدرتمند داخلی گردیده اند بطوریکه تمامی سرمایه گذاری های انان برای ایجاد فرصتها اکنون تبدیل به بزرگترین تهدیدات نسبت به خودشان شده است . و بی گمان دستیازی به ناسیونالیته و احساسات ملی گرایانه که چندی است تصویر گربه زاهد را ازسوی چهره های شناخته شده ای مانند ده نمکی با دستمایه های هنری مانند فیلم (( اخراجی ها )) بمنظور اماده ساختن ذهن جوانان ایرانی برای فاز دوم جنگ و ویرانی با چاشنی ناسیونالیسم و میهن پرستی اراپه میدهد ، واکنشی موهش به ناکامی های رژیم اسلامی در پوشش دادن به تنگنا های رو به افزایش می باشد . با این یاد اوری که حکومتگران بی وطن رژیم مطمپن باشید ماه عسل رویایی تان به پایان رسیده است .
دوشنبه 5 آذر 1386

گیوی - هلند - امستردام
اقای صادق صبا از بی بی سی من یادم میاد که یکی دو سال قبل شما ضمن تفسیراتون می گفتید که ایرانیان هیچ وقت قادر نیستند بدون کمک غرب اورانیوم را غنی کنند بعد گفتید اینمقداری که شده ارزش صنعتی ندارد در اخر هم متوجه شدیم که موضوع جدی است واژانس هم رسما تایید کرد.اسناد تاریخی می گوید که در دوران ملی شدن نفت شما (انگلیسیا ) در دنیا جنجال به راه انداختید که ایرانیان با اعلام ملی کردن صنعت نفت منافع ملی خودشان را و امنیت جهانی را به خطر انداخته اند (و چه نسبتهای ناروا که به مرحوم مصدق نزدید ) ولی الان از ان رویداد به عنوان پیروزی عظیم یاد میکنید .در دوره سا لهای 57-58 هم اتش بیار معرکه شده بودید تا جایی که بعضیها میگفتند بی بی سی شده کاسه داغ تر از اش.خوب همین کار هارو میکنید که مردم به شما (انگلیسیا)میگن روباه مکار.
دوشنبه 5 آذر 1386

ایرانی - المان - دوسلدورف
بگذارید قضاوت با به تاریخ واگذار کنیم.همانطور که گروهی استعمارطلب! القاب ناشایست به مصدق قهرمان میدادند.
سه‌شنبه 6 آذر 1386

علی - هلند - خرونینگن
آفرین بر سرگردان- ایران. ای کاش همه ایرانیها مثل شما قدرت تحلیل مسایل را داشتند.اینکه کسی گزارش نیم بند آژانس اتمی را صدها برابر با ارزش تر از ملی شدن صنعت نفت بداند چیزی جز خیانت به تاریخ و جهل مطلق نیست.
سه‌شنبه 6 آذر 1386

مالک - ایران - سنندج
خدایامارادریاب ازمنجلابی که در ان گرفتاریم.
سه‌شنبه 6 آذر 1386

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.