تشدید فشار آمریکا علیه سپاه پاسداران

تشدید فشار آمریکا علیه سپاه پاسداران

ژنرال ریک لینچ از فرماندهان ارتش آمریکا در عراق، ضمن ادعای ورود پنجاه تن از اعضای سپاه قدس (شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب ایران) به خاک عراق برای آموزش جنگجویان شیعه، از تعقیب افراد مذکور توسط نیروهای آمریکایی خبر داده است.
ارتش آمریکا از چندی پیش، سپاه قدس را به آموزش و ارسال سلاح‌ های پیشرفته به شورشیان عراق متهم می ‌کند

ژنرال لینچ تصریح کرده است که نیروهای تحت فرمان وی محل حضور افراد سپاه قدس را می ‌دانند و آنها را هدف قرار خواهند داد.

چنانچه اظهارات ژنرال آمریکایی درست باشد، آن را می ‌توان آغاز بروز جنگی محدود بین ارتش آمریکا و سپاه پاسداران انقلاب ایران دانست.

ارتش آمریکا از چندی پیش، سپاه قدس را به آموزش و ارسال سلاح‌ های پیشرفته به شورشیان عراق متهم می ‌کند، اتهامی که همواره از سوی مقام های ایرانی، قاطعانه تکذیب شده است.

با این حال، درست پس از دیدار اخیر نوری مالکی، نخست وزیر عراق از تهران، جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا ضمن تکرار اتهام دخالت نیروهای سپاه قدس در نا آرامی‌های عراق، هشدار داد که این حرکت بدون پاسخ نخواهد ماند.

متعاقب هشدار جورج بوش، رسانه ‌های آمریکا از قول منابع ناشناس رسمی آمریکا گزارش دادند که کاخ سفید در صدد گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب ایران در فهرست گروههای تروریستی است.

هر چند که هنوز کاخ سفید تصمیم خود را در این باره اعلام نکرده است، اما انتشار خبر فوق، واکنش‌های مختلفی را در محافل سیاسی ایران برانگیخت.

احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران، ورود احتمالی سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی دولت آمریکا را "برگ زرین افتخار آفرین دیگری در پرونده سپاه" دانست، اما رحیم صفوی فرمانده سپاه پاسداران تاکید کرد که نیروهای تحت فرماندهی وی، ضربات بیشتری به آمریکا وارد خواهند ساخت.

دفتر سیاسی جبهه مشارکت ایران اسلامی نیز که یکی از احزاب اصلاح طلب ایران به شمار می ‌رود، با صدور بیانیه ‌ای در مقابل تصمیم احتمالی آمریکا برای گنجاندن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی به شدت موضع گرفت و آن را به جناح جنگ طلب کاخ سفید نسبت داد.

به نظر می ‌رسد چنانچه آمریکا برای وارد کردن سپاه پاسداران و یا سپاه قدس به فهرست گروههای تروریستی به تصمیم نهایی برسد، اغلب گروههای سیاسی در داخل ایران، نسبت به آن واکنش منفی نشان خواهند داد و به نظر نمی ‌رسد هیچ گروهی حاضر به استقبال از آن شود.

 به نظر می‌رسد چنانچه آمریکا برای وارد کردن سپاه پاسداران و یا سپاه قدس به فهرست گروههای تروریستی به تصمیم نهایی برسد، اغلب گروههای سیاسی در داخل ایران، نسبت به آن واکنش منفی نشان خواهند داد
 

چنین واکنشی بدان معناست که گروههای سیاسی از جمله نیروهای اصلاح طلب در ایران، سپاه پاسداران را به عنوان بخشی از ارتش ملی می‌ نگرند و علاقه ‌ای به تضعیف پایه‌ های آن ندارند، هر چند که اصلاح طلبان نسبت به ورود برخی از فرماندهان سپاه به نزاع ‌های سیاسی داخلی در ایران به شدت انتقاد دارند.

در واقع، سپاه پاسداران در آزادسازی بخشی از سرزمین‌ های ایران از اشغال ارتش عراق در دوره جنگ هشت ساله بین دو کشور، نقش تعیین کننده ‌ای ایفاء کرد و از همین رو، بسیاری از ایرانیان، وجود آن را برای دفاع از مرزهای ایران ضروری می ‌دانند.

با این حال، ورود بخش ‌هایی از سپاه پاسداران به رقابت‌های سیاسی داخلی بین گروههای مختلف، همواره محل نگرانی نیروهای اصلاح طلب بوده است.

آیت‌الله خمینی، رهبر انقلاب ایران در زمان حیات خود با درک این نگرانی، سپاهیان را از ورود به عرصه سیاست برحذر داشت، اما پس از درگذشت آیت‌الله خمینی، و بویژه پس از به قدرت رسیدن محمد خاتمی، برخی از فرماندهان سپاه با تفسیر خاص خود از منع ورود آنان به سیاست از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی، به تدریج وارد منازعه سیاسی بین اصلاح طلبان و محافظه کاران شدند و جمعی از آنان با ارسال نامه ‌ای به آقای خاتمی، نسبت به سیاست‌های دولت وی به شدت هشدار دادند.

از آن پس، برخی از گروه های اصلاح طلب، به طور تلویحی سپاه پاسداران را به دخالت در برخورد با منتقدان سیاسی و بخصوص تشکیل "سازمان رای" با هدف پیروزی جناح محافظه کار در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری متهم کردند.

این روند تا آنجا ادامه یافت که پیروزی غیر منتظره محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ یکسره به فعالیت پشت پرده سپاه و نیروی بسیج نسبت داده شد.

 ورود بخش ‌هایی از سپاه پاسداران به رقابت‌های سیاسی داخلی بین گروههای مختلف، همواره محل نگرانی نیروهای اصلاح طلب بوده است
 

در واقع، اظهارات محمد باقر ذوالقدر، قائم مقام سابق فرمانده سپاه و معاون سیاسی وزیر کشور مبنی بر وجود طرحی چند لایه برای پیروز شدن آقای احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری و اظهار نظرهایی شبیه آن، محافل خارج از ایران را متقاعد کرد که بخشی از نیروهای سپاه پاسداران به نفع جناح آقای احمدی نژاد وارد عرصه سیاسی ایران شده ‌اند و در صددند تا به شعارهای وی در عرصه سیاست خارجی جامه عمل بپوشانند.

اعطای پروژه‌ های بزرگ اقتصادی به سپاه پاسداران در دولت آقای احمدی نژاد، به روند فوق دامن زد، به طوری که بسیاری از تحلیلگران غربی، سپاه پاسداران را به عنوان حامی اصلی دولت آقای احمدی نژاد و پشتوانه اصلی قدرت او معرفی کردند.

بنابراین، به نظر می ‌رسد که تصمیم آمریکا برای گنجاندن احتمالی نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی، فقط به فعالیت‌های برون مرزی که به این نهاد نسبت داده می ‌شود، مربوط نباشد و بخشی از برنامه کلان تر آمریکا برای مقابله با دولت محمود احمدی نژاد باشد.

به عبارت دیگر، فشار آمریکا به سپاه پاسداران، به منظور اعمال فشار به دولت آقای احمدی نژاد صورت می ‌گیرد، این در حالی است که به اعتقاد اصلاح طلبان، سپاه به عنوان یک نیروی نظامی ملی، لازم است از همه جناح ‌های سیاسی در ایران به یک اندازه فاصله بگیرد تا مجبور نباشد هزینه بحران‌های سیاسی رویاروی دولت ‌ها را بپردازد.

به هر حال، اظهارات ژنرال لینچ به معنای آن است که آمریکا در حال تشدید فشارهای خود علیه سپاه پاسداران است به گونه ای که یا آن را منفعل کند و یا به رویارویی مستقیم تحریک کند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.