نا آرامی های بحرین؛ ریشه مشکلات در کجاست؟
نا آرامی های بحرین؛ ریشه مشکلات در کجاست؟
در دهکده شیعه نشین ملکیه در نزدیکی پایتخت، ساکنان از کنترل خانواده حاکم بر خط ساحلی سخن می گویند که اخیرا منطقه آنها را هم در برگرفته و ماهیگیری را که پیش از این حرفه اصلی بومیان ملکیه بوده، ناممکن کرده است.
خاندان آل خلیفه که بر بحرین حکومت می کنند در سال های گذشته ثروت سرشاری از فروش نفت کسب کرده اند و بنا به برخی آمار نود و هفت درصد کناره های ساحلی در این جزیره خلیج فارس را در اختیار دارند.
دهکده ملکیه تا کنون نا آرامی های متعددی را به خود دیده است. معترضین می گویند اعتراض هایشان مسالمت آمیز است اما پلیس بحرین با گاز اشک آور و فشنگ های پلاستیکی با آنها برخورد می کند.
یکی از دلایل اصلی اعتراض های اخیر ممنوع شدن ماهیگیری برای بومی ها ملکیه است که پیش از این در ساحل آزاد این منطقه صید می کرده اند، اما خاندان حاکم این ساحل را نیز به مالکیت خود درآورده است.
به گفته برخی کارشناسان برخی نا آرامی ها ریشه در حکومت اقلیت سنی بر اکثریت شیعه این کشور، اما مقام های بحرین مشکلات را اجتماعی دانسته و اختلاف فرقه ای را به عنوان عامل تنش رد می کنند |
کشور بحرین در سال های اخیر به عنوان یکی از مراکز تجاری پر رونق در غرب شهرت یافته و شمار توریست هایی که به اقامتگاه های ساحلی گرانقمیت این جزیره سفر می کنند، رو به افزایش است.
بسیاری از این اقامتگاه ها روی زمین هایی ساخته می شود که پیشتر بخشی دریا بوده اند اما به طور مصنوعی و به همین منظور خشک شده اند.
به سبب درآمد سرشاری که از این راه حاصل صاحبان این مناطق - عموما از خاندان حاکم - شده، برخی زمین های ساحلی را 'نفت جدید' آل خلیفه بحرین نامیده اند.
کشور بحرین به جز نفت، به دلیل وجود پایگاه نظامی آمریکا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما نکته اساسی دیگری که این کشور را از دیگر کشورهای شبه جزیره عرب متمایز می کند اکثریت جمعیت شیعه آن است.
قریب به شصت و پنج درصد جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می دهند که بسیاری از آنها خاندان سنی حاکم بر این کشور را به تبعیض و رفتار جانبگرایانه علیه اکثریت شیعه متهم می کنند.
به گفته برخی کارشناسان نا آرامی هایی مانند آنچه در ملکیه رخ می دهد ریشه در این موضوع دارد اما مقام های بحرین مشکلات را اجتماعی دانسته و اختلاف فرقه ای را به عنوان عامل این تنش ها رد می کنند.
در برخی موارد سنی های بحرین ایران را به مداخله و تحریک شیعیان متهم کرده اند. اتهامی که بسیاری از جمعیت شیعه بحرین و دولت ایران آن را رد می کنند.
هفته گذشته انتشار سرمقاله ای در روزنامه تندروی کیهان که بحرین را "استانی جدا شده از ایران" خوانده بود، واکنش های فراوانی را برانگیخت.
به باور برخی ناظران، برخورد تند حکومت بحرین با معترضین می تواند به تنش های فرقه ای و احیانا گسترش نا آرامی ها منجر شود و مشخص نیست که خاندان حاکم تا چه حد حاضر به کوتاه آمدن در برابر خواسته های معترضین باشند.