شرایط دشوار مهاجرت از دلایل اعتیاد پناهندگان
شرایط دشوار مهاجرت از دلایل اعتیاد پناهندگان
|
مسائل فرهنگی و همچنین شرم از مراجعه معتادان به مراکز ترک اعتیاد جلوگیری می کند |
به این آمار باید تعداد روز افزون کسانی را هم که به دلیل استفاده از سیگار و مشروبات الکلی جان خود را از دست می دهند، اضافه کرد.
اتحادیه اروپا در آمار سال گذشته خود مرگ ناشی از استفاده از مواد مخدر در کشورهای اروپایی را ۸۰۰۰ نفر اعلام کرد که بیشتر در میان مردان جوان ۲۰ تا ۳۰ بوده است. در همین گزارش آمده است که در کشورهای اروپائی روزانه ۳ میلیون نفر حشیش و ۱،۵ میلیون نفر از کوکائین استفاده می کنند.
اداره بهداشت آلمان، در آستانه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر درگزارشی اعلام کرد که سالانه در این کشور ۲۰۰۰ نفر در اثر عوارض ناشی از استفاده از مواد مخدر جان خود را از دست می دهند که با توجه به آمار اتحادیه اروپا در تمام کشورهای اروپایی رقم بالایی است.
روانشناس در مرکز روان درمانی معتاد بن
شرایط دشوار زندگی در سالهای اول مهاجرت در گرایش مهاجران به اعتیاد، نقش مهمی بازی می کند. نکته مهم دیگر، مسائل فرهنگی و همچنین شرمی است که از مراجعه آنها به مراکز ترک اعتیاد جلوگیری می کند. این موضوع بخصوص در مورد ایرانیان صادق است که همواره در مراجعه به ما نگران هستند که هموطنانشان از اعتیاد آنها اطلاع پیدا کنند.
|
ایرانیان مهاجر و اعتیاد
دستیابی به آماری در مورد اعتیاد ایرانیان به مواد مخدر در آلمان، ممکن نیست. داشتن تبعیت دوگانه آلمانی - ایرانی دستیابی به هر گونه آمار در مورد ایرانیان را با مشکل مواجه می کند. انگ های اجتماعی مرتبط با مسئله اعتیاد و عدم مراجعه معتادان به مراکز ترک اعتیاد، عملا هر گونه بررسی در این زمینه را دشوار می کند.
در آلمان پروژه های گوناگونی با حمایت مالی دولت برای جوانان مهاجر اجرا می شود که یکی از هدف های آن پیشگیری از روی آوری آنها به مواد مخدر است. در آلمان ۲۰ هزار نفر تحت درمان ترک اعتیاد هستند.
در یک مرکز روان درمانی معتادان به مواد مخدر در شهر "بن" که مراجعه کنندگان ایرانی هم دارد، نظر روانشناس متخصص این مرکز را در مورد اعتیاد مهاجرین جویا شدم.
"والتر مارتین" پاسخ داد: "شرایط دشوار زندگی در سالهای اول مهاجرت در گرایش مهاجران به اعتیاد، نقش مهمی بازی می کند. نکته مهم دیگر، مسائل فرهنگی و همچنین شرمی است که از مراجعه آنها به مراکز ترک اعتیاد جلوگیری می کند. این موضوع بخصوص در مورد ایرانیان صادق است که همواره در مراجعه به ما نگران هستند که هموطنانشان از اعتیاد آنها اطلاع پیدا کنند. به غیر از اینها مشکلات همانهایی است که در آلمانی ها هم وجود دارد."
روانشناس در مرکز روان درمانی پناهندگان بروکسل
در مورد ایرانیان، افسردگی، بیکاری، اضطراب و بی خوابی در نتیجه دشواری های ناشی از پروسه طولانی پناهندگی از دلایل روی آوردن آنها به مواد مخدر است
|
شرکت در گروه های ترک اعتیاد از نظر ایرانیانی که در این گروه ها شرکت می کنند بهترین راه درمان است. این گروه ها در کشورهای مختلف اروپا با نام "معتادان گمنام" گرد هم می آیند.
مهاجران ایرانی در بلژیک و معضل اعتیاد
درمورد ایرانیان مهاجری که در بلژیک درگیر اعتیاد هستند نظر "رضا کاظم زاده " روانشناس و پژوهشگر را که در مرکز روان درمانی پناهندگان در بروکسل کار می کند، جویا شدم.
دکتر کاظم زاده این معضل اجتماعی را چنین ارزیابی کرد: "در میان جوانان ایرانی که به خصوص در فاصله سالهای ۹۸ تا ۲۰۰۱ به بلژیک آمده اند، تعداد مبتلایان به مواد مخدر کم نیست. اینها گروه سنی ۲۲ سال تا ۳۵ یا ۳۶ سال را تشکیل می دهند.۹۰ درصد آنها مرد هستند. آنها در درجه اول تریاک مصرف می کنند. در میان کسانی که به ما مراجعه می کنند تنها تعداد کمی از آنها برای ترک اعتیاد مراجعه می کنند؛ بیشتر آنها برای مشکلات دیگری مراجعه می کنند و بعد مسئله اعتیاد آنها معلوم می شود."
این پژوهشگر در ادامه گفت: "در مورد ایرانیان، افسردگی، بیکاری، اضطراب و بی خوابی در نتیجه دشواری های ناشی از پروسه طولانی پناهندگی از دلایل روی آوردن آنها به مواد مخدر است. کسانی که به مواد مخدر قوی اعتیاد دارند، ابتدا تحت درمان دارویی قرار می گیرند و بعد برای روان درمانی به من مراجعه می کنند."
روانشناس در مرکز روان درمانی پناهندگان در بروکسل
ایرانیانی که به من مراجعه می کنند، اغلب در ایران معتاد بوده اند و من کمتر دیده ام که در اینجا معتاد شده باشند. در ایران مواد مخدری استفاده می شود که در اروپا معمول نیست.
|
آقای کاظم زاده اضافه می کند: "ایرانیانی که به من مراجعه می کنند، اغلب در ایران معتاد بوده اند و من کمتر دیده ام که در اینجا معتاد شده باشند. در ایران مواد مخدری استفاده می شود که در اروپا معمول نیست. از آنجا که خدمات مرکز ما برای کسانی که امکانات بیمه درمانی ندارند مجانی است، مراجعه کنندگان زیادی داریم."
در آلمان دفتر راهنمایی به زبان های مختلف برای خانواده ها منتشر شده که هدف آن حفظ جوانان از روی آوردن به مواد مخدر است.
در این دفتر درصورت یافتن علائم زیر در مورد جوانان به خانواده هاهشدار داده شده است:
- عدم تعادل روحی،- مشکل بدخوابی،- ناراحتی های گوارشی و بی اشتهائی،-قطع رابطه های دوستی گدشته و ایجاد ناگهانی دوستی های تازه ( عمدتا با کسانی که مواد مخدر استفاده می کنند)،- بی علاقگی به سرگرمی های گذشته،- خستگی،- فراموشی و عدم تمرکز،- ولخرجی و زیاد از حد به مهمانی و پارتی رفتن.
در همین رابطه به آنها توصیه شده است که جوانان را با مشکلشان تنها رها نکنند و تا آنجا که امکان دارد برایشان وقت بگذارند؛ برنامه های ورزشی و تفریحی سالم برایشان تدارک ببینند و محبت خود را از آنها دریغ نکنند.