رایس توقف بخشی از غنی سازی را رد کرد
رایس توقف بخشی از غنی سازی را رد کرد
|
سخنان خانم رایس نوعی هشدار به متحدان اروپایی آمریکا محسوب می شود |
خانم رایس گفت از نظر او تعلیق تنها بخشی از فعالیت های مربوط به غنی سازی، بی معنی است و نه او و نه هیچ کدام از همتایان اروپایی اش تمایلی به کاستن از مطالبات پیشین خود از ایران ندارند.
روز جمعه خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتها در وین گزارش داده بود که بریتانیا، فرانسه و آلمان بحث بر سر این موضوع را که آیا می توان حد معینی از فعالیت غنی سازی را در ایران تحمل کرد، آغاز کرده اند.
به گفته این دیپلماتها آلمان با این پیشنهاد موافق است، فرانسه با آن مخالف است، و بریتانیا با محافظه کاری با آن برخورد کرده است. این دیپلماتها تاکید کرده اند که هنوز تصمیمی دراین مورد گرفته نشده است.
به گفته ناظران سخنان خانم رایس، که در سفر دو روزه اش به فرانسه برای آشنایی با دولت جدید این کشور، بیان شد نوعی هشدار به متحدان اروپایی آمریکا محسوب می شود.
ایران: "بحث تعلیق زمانش گذشته است"
سخنان خانم رایس در حالی بیان می شود که محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه بار دیگر تاکید کرده است که ایران از بحث غنی سازی اورانیوم عبور کرده است.
آقای حسینی که در جلسه هفتگی خود با خبرنگاران درباره گفتگوهای علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، و خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سخن می گفت، در پاسخ به این سوال که آیا بحث تعلیق غنی سازی ایران در گفتگوهای آقای لاریجانی با آقای سولانا مطرح شده، گفت: "بحث تعلیق زمانش گذشته است و اکنون بحث شناسایی حق ایران در زمینه غنی سازی مطرح است."
آقای حسینی همچنین گفت اگر نتایج مذاکرات علی لاریجانی و خاویر سولانا مثبت باشد، ایران ظرف دو ماه به سوالات باقی مانده آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی اش پاسخ خواهد داد.
|
|
گفتگوی لاریجانی و سولانا روز شنبه برگزار شد و دور بعدی آن سه هفته بعد برگزار می شود |
گفتگوهای آقای لاریجانی با آقای سولانا روز شنبه و در ساختمان وزارت خارجه پرتغال در لیسبون برگزار شد.
در پایان این گفتگوها که چهار ساعت به طول انجامید، هر دو طرف گفتگوها را "خوب و سازنده" توصیف کردند، و سولانا اعلام کرد که دور بعدی این گفتگوها سه هفته بعد برگزار خواهد شد.
هدف از این گفتگوها این است که مذاکرات میان ایران و اتحادیه اروپا برای حل اختلافی که طرفین بر سر فعالیت اتمی ایران دارند از سرگرفته شود.
این مذاکرات از دو سال پیش که ایران روند دستیابی به فناوری غنی سازی اورانیوم را از سرگرفت متوقف شد و دولتهای بریتانیا، آلمان و فرانسه که به نمایندگی از اتحادیه اروپا مذاکره با ایران را پیش می بردند اعلام کردند که تنها در صورتی حاضر به بازگشت به مذاکراتند که ایران کلیه فعالیتهای مرتبط با غنی سازی اورانیوم را دست کم تا زمانی که مذاکرات طرفین به نتیجه برسد متوقف کند.
خواست این دولتها بعداً در قالب قطعنامه هایی که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید تبدیل به تصمیم گیری الزام آور جامعه جهانی شد.
اما ایران تاکنون اصرار ورزیده که به عنوان امضاکننده پیمان بین المللی منع گسترش جنگ افزارهای اتمی و عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند و حاضر به توقف آن نیست.
آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید کرده که ایران در حال حاضر به توانایی غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی دست یافته است.
این آژانس همچنین اعلام کرده که اگر ایران به برخی پرسشهایی که هنوز در مورد فعالیت اتمی ایران مطرح است پاسخ دهد می تواند با اطمینان نظر دهد که آیا ایران به دنبال دستیابی به سلاح اتمی است یا نه.