قیمت نان در ایران گران می شود
قیمت نان در ایران گران می شود
|
نزدیک به ۳۰ درصد نان تولیدی در ایران به دلیل کیفیت نامطلوب دور ریخته می شود |
به گفته آقای میرکاظمی، به دلیل حساسیت مسئله نان، هرگونه تغییر در قیمت نان باید پس از بررسی در شورای اقتصاد و با تائید رئیس جمهور انجام شود.
بر اساس گزارش ها، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، مسئله تغییر قیمت نان را بررسی کرده و گزارش آن را به شورای اقتصاد ارائه داده و این شورا به زودی درباره قیمت نان تصمیم گیری خواهد کرد.
به غیر از شهر تهران، تصمیم گیری درباره قیمت نان به استانداری ها واگذار شده و استانداران موظف شده اند بر اساس فرمول اعلام شده از سوی شورای اقتصاد، قیمت نان را با توجه به شرایط استان محاسبه و تعیین کنند.
افزایش قیمت نان در سال گذشته واکنش های تند مقامات دولتی را به دنبال داشت و دولت تهدید کرد که با نانوایی های گرانفروش به شدت برخورد خواهد کرد.
هزینه تولید نان
برخی برآوردها نشان می دهد که هزینه نیروی انسانی در تولید نان حدود ۷۵ درصد است و نقش اساسی در قیمت نان دارد.
تثبیت قیمت نان در عین افزایش دستمزد کارگران، بیمه و برخی مواد اولیه مورد استفاده در تولید نان باعث شده تا نانوایان از قیمت های فعلی ناراضی باشند.
به گفته وزیر بازرگانی، اگر قیمت نان به تناسب بالا رفتن هزینه ها افزایش نیابد، نانوایی ها ناچار می شوند با توسل به شیوه های نامناسب از جمله به کارگیری کارگران غیر ماهر به جای شاطر، هزینه های تمام شده خود را کاهش دهند که این مسئله در نهایت به ضرر مردم تمام می شود.
به گفته وزیر بازرگانی، اگر نسبت به قیمت نان به سرعت تصمیم گیری نشود، گرانفروشی نان رایج شده و خرید و فروش آرد خارج از شبکه زیاد می شود.
در سه سال گذشته قیمت نان ثابت مانده و به گفته برخی کارشناسان، ثابت ماندن قیمت نان باعث کاهش کیفیت نان شده و به علت افزایش هزینه ها، تولید نان غیر اقتصادی شده است.
|
|
به گفته وزیر بازرگانی اگر به سرعت نسبت به قیمت نان تصمیم گیری نشود، گرانفروشی نان رایج شده و خرید و فروش آرد خارج از شبکه زیاد می شود |
ایران در سال گذشته ۲۶۰۰ میلیارد تومان (نزدیک به 3 میلیارد دلار) یارانه به تولید نان اختصاص داد. اما پرداخت این میزان یارانه نیز نتوانسته مشکلات تولید را رفع کند.
ضایعات نان
گزارش های رسمی نشان می دهد که نزدیک به ۳۰ درصد نان تولیدی در ایران به دلیل کیفیت نامطلوب دور ریخته می شود.
بالا بودن ضایعات نان و هزینه بالای نیروی انسانی شاغل در نانوایی ها باعث شده تا دولت برنامه جمع آوری نانوایی های سنتی را در دستور کار قرار دهد.
بر اساس طرح دولت، قرار است نانوایی ها به توزیع کننده نان تبدیل و نانوایی های سنتی در طول چند سال جمع آوری شوند.
با اجرای این طرح، نان ماشینی در حجم انبوه و در کارخانه های نان سازی به شکل صنعتی تولید می شود و نانوایی ها نان تولید شده در کارخانه ها را توزیع خواهند کرد.
نان به عنوان مهمترین ماده غذایی در سبد خانوارهای ایرانی است و بخش عمده نان مصرفی به شکل سنتی و در انواع مختلفی نظیر بربری، سنگک، تافتون و لواش تولید می شود.
ایران در سال ۱۳۸۰ با وارد کردن ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن گندم، در صدر وارد کنندگان گندم جهان قرار داشت اما اکنون با تولید بیشتر از 12 میلیون تن گندم در سال، نیاز مصرفی خود را تامین می کند.
طرح ساماندهی گندم، آرد و نان با هدف متوقف کردن پرداخت یارانه نان و جایگزینی آن با پرداخت مستقیم یارانه به قشرهای محروم از چند سال پیش مطرح بوده اما چون جمعیت زیر خط فقر در ایران شناسایی نشده اند، این طرح عملی نشده است.
به گفته کارشناسان، خودکفایی در تولید گندم مشکل ایران را حل نمی کند و این کشور باید فعلا به فکر بهبود کیفیت نان باشد زیرا بیشتر از یک چهارم گندم تولید شده به دلیل ارزان بودن یا پخت نامناسب، از گردونه مصرف انسان خارج می شود و به صورت ضایعات یا خوراک دام در می آید.