‏از داریوش شایگان تا داریوش آشوری؛ وقتی معمارانِ فکری ۵۷، علیه خود شوریدند!‌‌

کنجکاو کم حوصله - از کانال تلگرامی  مهدی نصیری
داریوش شایگان و داریوش آشوری؛ دو قطب روشنفکری ایران که روزگاری علیه «غرب‌زدگی» و «پادشاهی» می‌نوشتند، در فصلی از پختگی به یک نقطه مشترک رسیدند: «گسست از توهمات ۵۷». اما فرجام این بازنگری برای هر دو یکسان نبود.

شایگان با همان صراحتِ اشرافی‌اش تیر خلاص را به گذشته‌اش زد: «ما گند زدیم!» او اعتراف کرد روشنفکران در فضایی «اساطیری و انتزاعی» سیر می‌کردند و با ایدئولوژیک کردنِ سنت، هم ایران را به مسلخ بردند و هم خرد را.


اما داریوش آشوری از این «اعتراف ذهنی» فراتر رفت و به «رئال‌پولیتیک» رسید. او با کالبدشکافیِ تاریخ، فهمید که روشنفکریِ ضدپهلوی، در واقع یک «ناسپاسیِ استراتژیک» علیه تنها نیروی مدرن‌ساز و معمارِ ایرانِ نوین بود.

آیا آشوری از شایگان درس گرفت؟

بله! شایگان «بُن‌بستِ فکری» را نشان داد، اما آشوری «خروجیِ سیاسی» را پیدا کرد. شایگان در سطحِ «نقدِ معرفت‌شناختی» ماند، اما آشوری شجاعت داشت که بگوید: «پهلوی، علیرغم تمام نقدها، پروژه‌ی ملیِ ما بود و ما تیشه به ریشه‌اش زدیم.»

تفاوت بنیادین اینجاست:

شایگان: از رادیکالیسم به «مدارا و هویت چهل‌تکه» پناه برد.

 آشوری: از رادیکالیسم به «ملی‌گراییِ خردورزانه و دفاع از نهاد پادشاهی» رسید.

آشوری ثابت کرد که روشنفکریِ بالغ یعنی: اگر روزی علیه «نوسازی» شوریدی، روز دیگر شجاعت داشته باشی و از «معمارِ آن نوسازی» اعاده حیثیت کنی. او نسخه عمل‌گرایانه و صریحِ نقدهای فیلسوفانه شایگان بود.

نتیجه نهایی؟

نتیجه عمر این دو متفکر سندی است بر شکستِ پروژه‌ی روشنفکریِ ۵۷. یکی با «نقدِ خود» از صحنه کنار رفت و دیگری با «بازگشت به ریشه‌های ملی و توسعه‌گرای پهلوی»، آدرسِ درست را به نسل‌های بعدی داد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۵
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

از دوران دبیرستان و سال آخر که در ۵۷ دیپلم گرفتم تا امروز لحظه‌ای در مورد حقانیت پهلوی شک نکردم. در بحث‌هایی‌ که پیش از ورود ضحاک با هم کلاسی‌‌هایم می‌کردم شاید تنها کسی‌ بودم که در فضای مسموم آنروز‌ها هنوز پادشاه را بر حق، و دجال را آخوندی مینامیدم که شایستگی اداره یک کشور را ندارد. امروز، بسیار خوش حالم که باور من درست بود و سایرین، شاید تحت تاثیر تبلیغات، راه بسیار نادرستی را میرفتند. افسوس که انتخاب اشتباه هم دوره‌هایم به قیمت بسیار گزافی انجامید. امیدوارم که ملت ما از وقایع این نیم قرن اخیر به قدری آموخته باشند که تا ابد فریب شارلاطان‌ها را نخوریم و با سرمایه‌هایی‌ که مام میهن در اختیار ما گذشته، ابرقدرت بعدی عالم کشور از همه جهت ثروتمند ایران باشد.
جمعه ۰۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۲:۰۸
۱۰۰
تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
درود بر شما
جمعه ۰۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۶:۵۸
۶۵
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
محبت دارید. پاینده باشید.
جمعه ۰۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +337ترامپ: امروز تماشا کنید که چه بر سر این اوباش دیوانه می‌آید؛ افتخار بزرگی است که آن‌ها را می‌کشم
  • +285اسرائیل از کشته شدن علی لاریجانی و غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج سپاه خبر داد
  • +198ترامپ: ما هویت اوباش جمهوری اسلامی را که به مردم شلیک می‌کنند داریم، آنها محاکمه و اعدام خواهند شد
  • +181شاهزاده رضا پهلوی از گارد جاویدان خواست دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی را تضعیف کنند
  • +173اسرائیل اعلام کرد: اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، کشته شد
  • +166فایل صوتی لو رفته؛ وحشت در ایست‌بازرسی‌ها از کابوس پهپادهای اسرائیلی
  • +164شاهزاده رضا پهلوی: فعلا در خانه بمانید؛ روزهای سرنوشت‌سازی در پیش است
  • +164نتانیاهو به مردم ایران: نیروهای تروریستی را می‌زنیم؛ ما از بالا شما را نظاره می‌کنیم؛ جشن بگیرید
  • +159شاهزاده رضا پهلوی: فرصتی دوباره برای در دست گرفتن خیابان از سوی مردم فراهم خواهد شد
  • +140ایران کشته شدن علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و غلامرضا سلیمانی، فرمانده بسیج را تائید کرد