اورشلیم پست: چرا ترامپ در اوج ضعف جمهوری اسلامی به میز مذاکره بازگشت؟

ایران اینترنشنال- همزمان با بازگشت دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، به مسیر گفت‌وگو با جمهوری اسلامی، این پرسش مطرح است که چرا دولت آمریکا در مقطعی که تهران زیر فشار شدید داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی قرار دارد، بار دیگر دیپلماسی را جایگزین فشار حداکثری کرده است.

هرب کینون، تحلیل‌گر امور خاورمیانه اورشلیم پست، جمعه ۱۷ بهمن نوشت تصمیم ترامپ برای بازگشت به مذاکرات، ابهام‌ها و تناقض‌های جدی به همراه دارد.


او در ادامه به پیام شش سال پیش رییس‌جمهوری آمریکا در شبکه ایکس اشاره کرد: «ایرانی‌ها هیچ‌وقت در جنگ پیروز نشده‌اند، اما هیچ‌وقت هم مذاکره‌ای را نباخته‌اند.»

اورشلیم پست با اشاره به سرکوب خونین معترضان در ایران در ادامه این تحلیل پرسیده است اگر به گفته ترامپ، جمهوری اسلامی در مذاکره شکست‌ناپذیر است، چرا واشینگتن به‌جای ادامه فشار نظامی و سیاسی، دوباره به دیپلماسی بازگشته است؟
خیابان و میز مذاکره
بر اساس این گزارش، ترامپ در ماه‌های گذشته بارها رهبران جمهوری اسلامی را درباره کشتار معترضان تهدید کرد و حتی گفت «کمک در راه است».

این مواضع، به‌ویژه در داخل ایران، این تصور را ایجاد کرد که آمریکا ممکن است این بار فراتر از هشدارهای لفظی عمل کند. اما در عمل، پس از سرکوب اعتراضات، تمرکز آمریکا به‌تدریج از خیابان‌های ایران به میز مذاکره بازگشت.

به گفته کینون، این چرخش بیش از آن که نشانه تغییر نگاه به ماهیت جمهوری اسلامی باشد، بازتاب محدودیت‌های راهبردی واشینگتن است: «دولت ترامپ نه برنامه روشنی برای سناریوی روز بعد از فروپاشی احتمالی حکومت ایران دارد و نه تمایلی به ورود به یک جنگ پرهزینه و غیرقابل کنترل در خاورمیانه.»

بر اساس این تحلیل، در چنین وضعیتی، «گزینه تغییر حکومت عملا کنار گذاشته شد و دیپلماسی، به‌عنوان کم‌هزینه‌ترین مسیر، دوباره در دستور کار قرار گرفت».

به نوشته اورشلیم پست، این دیپلماسی بار دیگر به پرونده هسته‌ای تقلیل یافته است؛ موضوعی فنی و قابل مذاکره که تهران نیز تنها حاضر است درباره آن گفت‌وگو کند.

بازگشت تمرکز به سانتریفیوژها و غنی‌سازی، در حالی که سرکوب داخلی و مطالبه پاسخگویی عاملان آن از دستور کار خارج شده، این نگرانی را ایجاد کرده که جمهوری اسلامی از دل یکی از خونین‌ترین بحران‌های داخلی خود، با نوعی بازسازی سیاسی و اقتصادی بیرون بیاید.

در نهایت، بازگشت ترامپ به میز مذاکره بیش از آن که نشانه قدرت‌نمایی باشد، قمار سیاسی پرخطری است؛ قماری که اگر به توافقی محدود و بدون توجه به رفتار داخلی و منطقه‌ای تهران منجر شود، می‌تواند به تقویت حکومتی بینجامد که همچنان بحران‌ساز باقی مانده است.

از سوی دیگر، هاآرتص گزارش داد که تمرکز دولت ترامپ بر یک توافق محدود هسته‌ای، نگرانی اسرائیل را افزایش داده و این بیم را ایجاد کرده که چنین توافقی به تثبیت حکومت ایران پس از سرکوب اعتراضات داخلی بینجامد، نه تغییر رفتار یا ساختار قدرت در تهران.

بر اساس این تحلیل، بحران میان ایران و آمریکا طی روزهای اخیر به سطحی از «لبه پرتگاه» رسیده است. جمهوری اسلامی ابتدا اعلام کرد دیدار نماینده ترامپ، استیو ویتکاف، با مقام‌های ایرانی در عمان لغو شده، اما تنها ساعاتی بعد این تصمیم را پس گرفت.

هرچند مذاکرات همچنان در دستور کار قرار دارد، اما به‌نوشته هاآرتص، احتمال دستیابی به توافقی جامع بسیار اندک است؛ چرا که اختلافات اساسی میان دو طرف پابرجاست و حکومت ایران تمایلی به عقب‌نشینی نشان نمی‌دهد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۷
amirHassna - سیدنی، استرالیا
کس نخارد پشت من جز ناخن انگشت من. تمام!
جمعه ۱۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۳
۳۸
shahruz-kh - فرانکفورت، آلمان
استرالیا هوا الان آفتابیه فکر کنم تابستونه
جمعه ۱۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۰
۴۲
karaji - کرج ، ایران
خیلی واضح هست وقتی بدون صرف هزینه همه چیز رو میتونه بگیره و یک انگشت هم به ملت خوش خیال ایران نشون بده چرا مذاکره نکنه ، هر چی بخاد بهش میدند که فقط حکومت رو پا باشه . آمریکا همیشه کثیف بوده و روس از اون هم کثیف تر و تازگی ها چین گدا هم ازشون عقب نمیمونه !
جمعه ۱۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۷
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +341شاهزاده رضا پهلوی ۲۵ بهمن را روز جهانی اقدام در همبستگی با «انقلاب شیر و خورشید» اعلام کرد
  • +264کنفرانس امنیتی مونیخ پس از لغو دعوت از نماینده جمهوری اسلامی شاهزاده رضا پهلوی را دعوت کرد
  • +256نور پهلوی: پدرم ۴۷ سال برای آزادی ایران ایستاده و آماده فدا کردن جان خود است
  • +201بهاره هدایت خطاب به میرحسین موسوی:خفه شو دیگه پیرمرد، خفه شو
  • +161تجمع اعتراضی ایرانیان مقیم آمریکا برای اخراج پسر معصومه ابتکار از «مدرسه شیکاگو»
  • +157خروج دسته‌جمعی سفرای جمهوری اسلامی از اتحادیه اروپا و بازگشت به ایران
  • +151وال‌استریت ژورنال: دوران چانه‌زنی با جمهوری اسلامی تمام شد؛ توافق یعنی «تغییر رژیم»
  • +136بیانیه اعلام موجودیت «گروه‌های مردمی شیر و خورشید سرخ ایران»
  • +129نامه سرگشاده ترامپ به خانواده نوجوان کشته‌شده در ایران؛ «نه فراموش می‌کنم، نه می‌بخشیم»
  • +117به چه دلیل شاهزاده رضا پهلوی روز ۱۴ فوریه را برای تجمع جهانی علیه جمهوری اسلامی انتخاب کرد؟