مصوبه جدید مهریه، زندان و ممنوع‌الخروجی ندارد؛ مهریه بالای ۱۴ سکه ممنوع نیست و از دارایی‌های واقعی زوج مطالبه می‌شود

سایت رویداد 24: یک وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید با مصوبه جدید مجلس، مجازات حبس، ممنوع الخروجی و ممنوعیت معامله برای بدهماران مهریه بالای ۱۴ سکه حذف خواهد شد، اما این به معنای عدم دین زوج برای مبالغ بالاتر از ۱۴ سکه نیست و زوجه تنها می‌تواند مهریه خود را از دارایی واقعی شوهر مطالبه کند؛ هرچند ضمانت‌های فوری قهرآمیز وجود ندارد.

مجلس شورای اسلامی اخیراً در طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی، حداکثر ۱۴ سکه را در مهریه، به عنوان سقف اجرای محکومیت‌هایی نظیر حبس تعیین کرد. بر اساس این مصوبه بیش از این تعداد سکه مشمول حبس و سایر محکومیت‌ها نخواهد شد.


با تصویب این قانون، نحوه اجرای مهریه در دادگاه‌ها نیز تغییر خواهد کرد و سقف ۱۴ سکه به عنوان مرجع قانونی برای رسیدگی به اختلافات مالی مرتبط با مهریه لحاظ می‌شود.

اما این گزاره اساسا به چه معناست؟ آیا در صورت ابلاغ این قانون، زنان دیگر حق تعیین مهریه بالای ۱۴ سکه را نخواهند داشت؟ آیا مردان، چه عطف به ماسبق و چه موارد بعد از ابلاغ این قانون، دیگر ملزم به پرداخت مهریه بالای ۱۴ سکه نیستند؟

اینها سوالاتی است که رویداد۲۴ در گفت‌و‌گو با یک وکیل پایه یک دادگستری که تخصص ویژه در حوزه خانواده و طلاق دارد به آنها پاسخ داده است.

پیمان حاج محمود عطار، وکیل پایه یک دادگستری در گفت‌و‌گو با خبرنگار رویداد۲۴ در خصوص محتوای مصوبه گفت: «براساس آنچه تاکنون از متن مصوبه منتشر شده، حداکثر میزان سکه‌ای که در صورت پرداخت نشدن، منجر به حبس زوج خواهد شد، ۱۴ سکه تعیین شده است.»

او گفته بر اساس قوانین، «حتی اگر زوج نتواند همین ۱۴ سکه را پرداخت کند هم امکان زندان او وجود ندارد. در واقع هیچ گونه ضمانتی برای وصول مهریه، حتی کمتر از ۱۴ سکه توسط زوجه به صورت عندالمطالبه و در همان لحظه درخواست وجود نخواهد داشت.»

به گفته عطار در صورت قانونی شدن این مصوبه، سقف ۱۴ سکه به عنوان حداکثر مهریه در سند نکاحیه درج خواهد شد.

این وکیل پایه یک دادگستری توضیح داده که چطور زوجه می‌تواند مهریه خود را حتی بالاتر از ۱۴ عدد سکه مطالبه و دریافت کند.

به گفته عطار «زوجه می‌تواند در هر زمان که موفق به کشف دارایی شوهر شود، مهریه خود را مطالبه کند، چه در همان لحظه که پرونده قضایی علیه شوهر درست شده و چه ماه‌ها یا سال‌های بعد. اگر شوهر درآمد قابل توجهی پیدا کند یا ارثی به دست آورد، زوجه می‌تواند مهریه را مطالبه و دریافت کند.»

این وکیل پایه یک دادگستری تاکید کرده آنچه مصوبه جدید از بین برده، ضمانت‌های قهرآمیز مانند زندان، ممنوع‌الخروجی و ممنوع‌المعامله شدن زوج در صورت عدم پرداخت مهریه تا سقف ۱۴ سکه است و این مصوبه به معنای خلاص شدن زوج از پرداخت دین مهریه نیست.

عطار به این مصوبه اعتراض کرده و می‌گوید نمایندگان عملاً با تصویب این قانون نه دغدغه بدهکاران مالی مانند بدهکاران مهریه، چک و سفته را در نظر گرفته‌اند و نه دغدغه بستانکاران؛ بلکه هدف آن کاهش هزینه‌های دولت بوده است.

او می‌گوید: نگهداری هر زندانی بدهکار مالی، از جمله زندانیان مهریه، چک و سفته، هزینه گزافی برای خزانه دولت دارد که شامل نگهبان، مددکار، بهداشت، لباس، پوشاک، پزشک و درمانگاه می‌شود و به طور میانگین چندین میلیون تومان برای هر زندانی در ماه هزینه ایجاد می‌کند.

به گفته این وکیل دادگستری آنچه اتفاق افتاده تلاش حاکمیت برای کاهش کسری بودجه دولت بوده است. «دولت به دلیل مشکلات شدید اقتصادی و کسری بودجه، در صورت تصویب این مصوبه می‌تواند چاله‌های هزینه‌ای خود را کاهش دهد.»

عطار می‌گوید از این مصوبه نه مردان خوشحال‌اند و نه زنان؛ چرا که تضمین وصول فوری مهریه حذف شده و تنها امکان مطالبه از دارایی‌های واقعی باقی می‌ماند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
مهرداد2538 - تهران، ایران
فکر کنم ایده پرداز قوانین جمهوری اسلامی، شهرام صولتی باشه! چون همهء قوانین آخرش منتهی میشه به عبارت: بجز از امشب و فردا شب و شبهای دگر !
‌سه شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • افشای همکاری بشار اسد با اسرائیل علیه خامنه‌ای با نقش‌آفرینی یک پرستو
  • سکوت حمید حامی برای خواندن تماشاگر زن: «بگذارید بخواند» ، پلیس فتا صفحه اینستاگرام این زن را مسدود کرد
  • ناموس، بهانه‌ای برای خونریزی: زنگ خطر قتل‌های ناموسی در اروپا؛ آمارهای تکان‌دهنده جدید
  • در یکی از دانشکده‌های پزشکی که ظرفیت تنها ۲۵ دانشجو بود، امسال ۱۵۰ دانشجو پذیرش شده است
  • تهدید در داخل، اجبار به همکاری در خارج؛ الگوی جمهوری اسلامی برای نفوذ اطلاعاتی در آلمان
  • آیا حملات اسرائیل به حزب‌الله پیش‌درآمدی برای حمله مجدد به ایران است؟
  • وزیر خارجه لبنان: دعوت ایران را برای سفر به تهران نپذیرفتم؛ مذاکره در کشور ثالث را پیشنهاد کردم
  • پیش‌بینی عباس عبدی از آینده ایران در ۱۴۰۵: مسخره نکنید، اما فروپاشی محتمل است
  • اخاذی ۲۰۰ هزار یورویی از ستاره تیم ملی با ادعای «بارداری دروغین» توسط زن کلاهبردار!
  • تصاویر: نگین میرصالحی، کارآفرین و فشن بلاگر خودساخته ایرانی‌تبار هلند
  • +229جنجال خالکوبی امضای محمدرضا شاه پهلوی بر روی دست مجتبی محرمی در برنامه زنده پرسپولیس
  • +183پیام شاهزاده رضا پهلوی به دانشجویان: در این فشار و خفقان، امید به تغییر را از دست ندهید
  • +85مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +81رضا فیاضی: «چرا دختران ما باید از ترس مأموران به دستشویی پناه ببرند؟»
  • +80یک دانشجو خطاب به سعید جلیلی: دست‌ها و نفستان آغشته به خون است + ویدیو
  • +78نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +71برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم
  • +65گوگوش: هنرم را برای روزی می‌گذارم که دیگر در ایران «جمهوری اسلامی» وجود نداشته باشد
  • +61هشدار فرمانده پیشین نیروی هوایی اسرائیل: یا به ایران حمله کنید یا مذاکره را بپذیرید
  • +61فرستاده ویژه ترامپ: در خاورمیانه دموکراسی نداریم؛ «سلطنت خیرخواه» کارآمدترین شکل حکومت است