صدیقه وسمقی، پژوهشگر دین: نه نیازی به تربیت این همه طلبه داریم و نه هدر رفت منابع مالی

یورونیوز: صدیقه وسمقی، پژوهشگر دین در گفت‌وگو با یورونیوز فارسی تاکید کرد که با توجه به شرایط روز و تغییرات جامعه هیچ نیازی به ولی فقیه و تربیت طلبه و صرف هزینه از اموال عمومی کشور برای حوزه‌های علمیه نیست بلکه یکسری کتاب نیز می‌تواند به نیاز مسلمانان دیندار و متشرع پاسخ گوید.

سخنان خانم وسمقی در شرایطی مطرح می‌شود که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ایران، ارقام قابل‌توجهی به نهادهای مرتبط با حوزه‌های علمیه و تربیت طلاب اختصاص یافته است. برای نمونه ۷ هزار میلیارد تومان​ اعتبار شورای عالی حوزه‌های علمیه است. مرکز خدمات حوزه‌های علمیه نیز ۱۴ هزار میلیارد تومان​ بودجه دارد.


بودجه جامعه المصطفی نیز ۱،۷۵۶ میلیارد تومان​ است. بودجه سازمان تبلیغات اسلامی نیز حدود ۵ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. خانم وسمقی می‌گوید «با این وضعیت هم طلبه‌ها وقت خودشان را تلف می‌کنند و هم اموال عمومی کشور به هدر می‌رود.»
برای مسلمان واقعی نیازی به مرجع تقلید و حوزه علمیه نیست
ایناسلام پژوه و حقوقدان می‌گوید: «بر این باورم که مسلمانان دیندار و متشرع آنچه در زندگی نیاز دارند این است که چطور بر اساس سنت اسلام عبادت کنند، چطور نماز بخوانند، حج بروند و روزه بگیرند. عمل به اینها نیاز به حوزه علمیه و مرجع تقلید ندارد.  همینکه کتاب‌هایی در این باره باشد تا آنها بخوانند و بدانند بر اساس سنت اسلامی چطور باید این عبادت‌ را انجام دهند، کافی است.»
تربیت این همه طلبه در حوزه عملیه دیگر کاربردی ندارد
صدیقه وسمقی درباره تربیت هزاران طلبه در حوزه‌های علمیه ایران می‌گوید: «از نظر من تربیت این همه طلبه برای احکام فقهی برای مواردی که اصلا دیگر کاربرد ندارد از جمله قوانین خانواده، دیات، حدود، بیع، تجارت و شهادت غیرضروری است. این احکام دیگر هیچکدام به آن شکل در جامعه کاربردی ندارد. به باور من هم طلبه ‌ها وقت خودشان را تلف می‌کند و هم اموال عمومی به هدر می‌رود. اصلا چرا باید این همه طلبه‌ سنت‌ها را آموزش ببینند. به نظرم هم حوزه‌های علوم دینی باید کاهش بیاید و هم اینکه رویه آموزش خودشان را به طور جدی تغییر دهند وگرنه کار بیهوده‌ای برای آینده ایران خواهد بود.»
محصول حوزه‌های علمیه در جوامع امروزی نه پذیرش دارد و نه کارکردی
 به باور این پژوهشگر حوزه فقه و دین «محصولی که از حوزه‌های علمیه بیرون بیاید دیگر در جوامع امروزی نه پذیرش دارد و نه کارکردی. اگر طلبه‌ها به خوبی درباره همین احکام فکر کنند می‌فهمند که اینها احکام الهی نیستند بلکه سنت‌هایی بوده‌اند که مردمان گذشته در دوره‌ای به آنها عمل می‌کردند.»

کتاب تازه صدیقه وسمقی با موضوع حجاب به زودی در خارج از ایران منتشر می‌شود. او از منتقدان حجاب اجباری است و بارها زندانی شده است.

خانم وسمقی، عضو و سخنگوی نخستین شورای شهر تهران بود. او از دانشگاه تهران دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی دریافت کرد و سالها در همان دانشگاه استادیار فقه بود. 
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
سیمرغ ایران - برلین، آلمان

پس کی مفتخوری کنه
‌چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۲
۵۸
ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا
اگه پژوهشگر با سوادی بودی باید تا الان خرفهم شده باشی چیزی به اسم دین وجود نداره. یه مشت خرافات من در آوردی در گذشته مردم سر هم کردند و به عنوان دین و کتاب آسمانی تحویل مردم دادند. دین بهتین وسیله کلاهبرداریه
‌پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۲:۰۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • واقعیت یا اغراق؛ آیا ایران به‌جای ۵۵۰ موشک می‌تواند ۵۵۰۰ موشک به اسرائیل شلیک کند؟
  • تصاویر کشف شده در گوشی نوید اکرم ؛مهاجمان سیدنی آموزش استفاده از اسلحه دیده بودند
  • آیا هاشمی رفسنجانی «فائزه» را کتک می‌زد؟ | چرا طیفی از اصولگرایان دست از خانواده رفسنجانی بر‌نمی دارند
  • فروش مشروب در ریاض دور از هیاهو؛ عربستان سعودی دسترسی به الکل را برای غیرمسلمانان تسهیل کرد
  • بانک مرکزی، هم‌زمان با انتقادهای اژه‌ای، از دخالت «گسترده و سنگین» در بازار ارز خبر داد
  • پایان یک ماجراجویی منطقه‌ای پرهزینه؛ ورود جمهوری اسلامی به دوران سقوط
  • افشای یک پایگاه محرمانه ایران در سوریه؛ انتشار ویدئو از «پایگاه امام علی» خبرساز شد
  • (تصاویر) روایت زنی که بعد از تغییر جنسیت و ۶ سال زندگی به عنوان مرد پشیمان شد
  • چهره واقعی فقر در بریتانیا؛ وقتی والدین گرسنه می‌مانند تا کودکانشان غذا داشته باشند
  • بازداشت شهین محمودی، شهروند دوتابعیتی ایرانی-نروژی، پس از سفر به ایران
  • +142حمایت کاترین شکدم از شاهزاده رضا پهلوی؛ شکدم: خامنه‌ای علاقه‌ای به زنان ندارد و به پسربچه‌ها تمایل دارد
  • +115حسن آقامیری: وضع سیستان وبلوچستان خرابه، یکی از حضار: تقصیر پهلویه، آقامیری: شما۴۰ساله چه غلطی کردید
  • +114سخنان کاترین شکدم درمورد گرایشات جنسی خامنه‌ای و همسریابی زینب سلیمانی برای افراد حزب‌الله
  • +107کارشناس صدا و سیما: وقتی به دختران می‌گوییم حجاب خود را رعایت کنید می‌گویند بروید جلوی گرانی‌ را بگیرید
  • +100رئیس موساد: تروریست‌ها و فرستندگان ایرانی‌شان را پیدا می‌کنیم و به حسابشان می‌رسیم
  • +89«افشای طرح ادعایی ترور شاهزاده رضا پهلوی؛ ناکامی ائتلاف خونین تجزیه‌طلبان و گروه‌های افراطی»
  • +84لحظه اهدای پاداش ۲.۵ میلیون دلاری به قهرمان حادثه تیراندازی سیدنی و سوال غیرمنتظره او + ویدئو
  • +82نوجوان کرمانی با استعداد دوبله حرفه‌ای شنیدنی
  • +79پایان آیت‌الله خامنه‌ای چگونه رقم خواهد خورد؟
  • +72کشف ۳ تن گوشت الاغ و قاطر با برچسب «گوساله منجمد برزیلی» در تهران