سخنگوی دولت ایران: پزشکیان هنوز استعفای ظریف را نپذیرفته است

بی بی سی: فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت گفت «محمدجواد ظریف استعفای خود را تقدیم رئیس‌جمهور کرده‌ است اما یک طرف استعفا پذیرش آن است که هنوز پذیرشی از سوی دکتر پزشکیان انجام نشده است.» محمدجواد ظریف تنها ساعاتی پس از استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و دارایی در مجلس خبر داد که در پی «توصیه» رئیس قوه قضائیه از معاونت راهبردی رئیس‌جمهور استعفا کرده است.

خانم مهاجرانی به ایرنا، خبرگزاری رسمی گفت: «امیدواریم که تصمیم‌گیری‌ها و فرایندها به گونه‌ای طی شود که امکان استفاده از تمام ظرفیت‌های کشور در جهت خیر و صلاح مردم انجام شود.»


استیضاح عبدالناصر همتی و اعلام استعفای آقای ظریف، دو چهره شناخته شده دولت مسعود پزشکیان در کمتر از ۲۴ ساعت با واکنش‌ گسترده‌ای مواجه شده است.

محمدجواد ظریف با انتشار پستی درباره استعفای خود در ایکس نوشت: «دیروز به دعوت ریاست محترم قوه قضائیه به دیدار ایشان رفتم. ایشان با اشاره به شرایط کشور توصیه کردند که برای پیشگیری از فشار بیشتر بر دولت، به دانشگاه بازگردم.»

آقای ظریف در این متن از استعفای خود با عنوان «کنار گذاشتن» یاد کرد و نوشت که از آغاز به کار دولت با «سخیف‌ترین توهین‌ها، افتراها و تهدیدها» مواجه بوده است و «حتی در درون دولت نیز تلخ‌ترین دوران خدمت چهل ساله را گذراندم».

خبر استعفای آقای ظریف تنها ساعاتی پس از آن رسانه‌ای شد که نمایندگان مجلس دیروز پس از بررسی استیضاح به عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و دارایی به او رای اعتماد ندادند و او را برکنار کردند.
استعفای ظریف؛ نقش رئیس قوه قضائیه چه بود؟«کنار گذاشته شدن» آقای ظریف در میان چهره‌های هوادار و منتقد دولت واکنش گسترده‌ای داشت، از جمله نمایندگان جبهه پایداری در مجلس.

امیرحسین ثابتی نماینده تهران در مجلس در کانال تلگرامی خود نوشت: «پس از چند ماه پیگیری و تذکرات پی‌در‌پی نمایندگان خطاب به سران سه قوه، محمد‌جواد ظریف معاون غیرقانونی رئیس‌جمهور مجبور شد از سمت خود استعفا دهد.»

قانون ممنوعیت به‌کارگیری افراد دوتابعیتی در مشاغل خاص که در زمان دولت ابراهیم رئیسی تصویب و ابلاغ شد، اصلی‌ترین انتقاد مخالفان انتصاب محمدجواد ظریف به‌عنوان معاون راهبردی رئیس‌جمهور در دولت چهاردهم بوده است.

تابعیت قهری به‌معنای تابعیتی است که بدون درخواست مشمول افرادی می‌شود که در کشورهایی به دنیا می‌آیند که تولد در خاک خود را شرط کافی برای تابعیت می‌دانند. در مقابل آن، تابعیت اکتسابی به معنای دریافت تابعیت کشور خارجی بنابر درخواست فرد و در نتیجه طی کردن روندهای قانونی در هر کشور است.

در ماه‌های گذشته دولت ایران یک اصلاحیه برای این لایحه پیشنهاد داده بود.

برخی از نمایندگان مجلس ایران که در این دوره با اکثریت نمایندگان اصولگرای نزدیک به جبهه پایداری و جریان موسوم به انقلابی تشکیل شده است، لایحه اصلاحی دولت را «توهین‌آمیز و برای شخص محمدجواد ظریف» توصیف کرده بودند.

به دنبال اختلاف قوای مجریه و مقننه، موضوع اصلاح قانون ممنوعیت به‌کارگیری افراد دوتابعیتی به قوه قضائیه ارجاع داده شد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای هم اواخر بهمن ماه امسال گفته بود به دنبال راه‌حلی جامع برای حل اختلاف دولت و مجلس است.

گفته می‌شود فرزندان آقای ظریف تابعیت آمریکا دارند. موافقان اصلاح این قانون می‌گویند «فرزندان ظریف به صرف تولد در خاک آمریکا، به‌صورت خودکار تابعیت آمریکایی دریافت کرده‌اند، امری که مطابق قوانین فعلی ایران، مانعی برای تصدی پست حساس دولتی توسط پدرشان محسوب می‌شوند.»

اکنون با اشاره آقای ظریف درباره توصیه رئیس قوه قضائیه، به نظر می‌رسد استعفای او به‌دلیل فشار منتقدان درباره اجرای کامل این قانون است.

آقای ظریف مرداد ماه امسال هم استعفا داده بود.
هشدار خبرگزاری دولت درباره «آسیب به وفاق»
محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور گفت که «نگاه دولت چهاردهم پایبندی به وفاق است و با آنکه متوجه برخی کم لطفی‌ها هستیم.»

او در جلسه شورای اقتصاد هشدار داد که مقام‌های دولت «در دام حواشی» نیفتند. او همچنان بر مشی دولت برای ایجاد اتحاد در میان جناح‌های سیاسی تاکید کرده است.

ایرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اعمال فشار بر دولت در یادداشتی که در تیتر اول خود قرار داد، استیضاح آقای همتی را «آسیب به وفاق» خواند.

در این یادداشت آمده است که «وظیفه مجلس نظارت بر عملکرد دولت است، اما تبدیل آن به درگیری‌ جناحی و سلیقه‌ای نه تنها به نفع کشورمان نیست بلکه ضربه اساسی است.»

پیشتر آقای ظریف هم گفته بود: «مشی‌های متفاوتی از گرایش‌های مختلف در دولت حضور دارند اما این بدان معنا نیست که دولتِ وفاق شرکت سهامی و یا دولت ائتلافی است.»

در همین حال مسعود پزشکیان «ضیافت‌های افطاری» خود را لغو کرده است.

معاونت ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور ایران خبر داد که به‌دلیل «صرفه‌جویی و جلوگیری از هزینه‌های زائد»، آقای پزشکیان «ضیافت‌های افطاری» با اقشار مختلف جامعه از جمله فعالان سیاسی، احزاب و جناح‌ها، هنرمندان، اهالی رسانه را لغو کرده است.

این نخستین بار نیست که آقای ظریف استعفا می‌دهد با این حال متن علنی که این بار در توضیح علت استعفای خود منتشر کرده است متفاوت با دفعات قبلی است.

محمدجواد ظریف در دولت حسن روحانی هشت سال وزیر امورخارجه ایران بود و نقش محوری در مذاکرات هسته‌ای و توافق حاصل از آن (برجام) داشت که با انتقاد تند بسیاری از محافظه‌کاران در ایران مواجه بوده است.

با وجود ادامه انتقادها و حملات لفظی به محمدجواد ظریف، آقای پزشکیان پس از پیروزی در انتخابات سال گذشته او را به‌عنوان معاون راهبردی خود انتخاب کرد.

آقای ظریف در چند ماه گذشته به علل مختلف از جمله سخنانش در ارتباط با حجاب تحت فشار و انتقاد جناح‌های راست تندرو در ایران بود.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
دو کلمه حرف حساب - حصارک، ایران
منتظر گروهی استعفا بدهند. کی میخواهند دست از نمایش بردارند.
دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • بازدید دختر و داماد پزشکیان از فروشگاه «تاربیا» در قزاقستان در طی سفر رسمی مسعود پزشکیان به این کشور
  • رحیم پور ازغدی: در پیاده روی اربعین من پسر ماندلا و پسر چگوارا را دیدم که برای زیارت حسین آمده بودند
  • حسین مرعشی در مورد به خیابان آمدن «مردم گرسنه» در پی بحران مواد غذایی هشدار داد
  • «قهرمان حقیقی» حمله سیدنی؛ «احمد الاحمد» مهاجم را با دست خالی متوقف کرد
  • از دنیای ورزش تا بازیگری؛ کریستیانو رونالدو ممکن است در «سریع و خشن ۱۱» در کنار وین دیزل ظاهر شود
  • بانگی که از خراسان برخاست؛ این است شعار ملی، رضا رضا پهلوی
  • ترس حکومت از تبریز؛ بازی تراکتور و پرسپولیس در ورزشگاه ۳هزار نفری
  • ابراز نگرانی بقایی از احتمال عدم صدور ویزا برای اعضای تیم فوتبال ایران در جام جهانی آمریکا
  • خشم اسرائیل از استرالیا؛ «هشدارهای موساد درباره ایران نادیده گرفته شد»
  • رد پای تهران در «حمله خونین سیدنی»؛ مقام اسرائیلی: منشأ حمله مرگبار به یهودیان، ایران است
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +200شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +148شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +136حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +125نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +124اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +108شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم