ساخت رباتی بهاندازه یک دانه برنج که قادر است مغز را جراحی کند
رأی دهید
شرکت نوآفرین ربوته (Robeauté) که در پاریس مستقر است، توانسته است ۲۷.۲ میلیون یورو (۲۳ میلیون پوند) برای پیشرفت و آزمایش بیشتر این فناوری جذب کند، و قصد دارد سال آینده آزمایشهای انسانی این ریزربات را آغاز کند.
سرمایهگذاران چرخه تامین مالی این فناوری جدید را که قادر است در درمانهای مغزی تغییری اساسی ایجاد کند تحولآفرین خواندند، درست همانطور که دستگاه آندوسکوپی حوزه پزشکی دستگاه گوارش را متحول کرد.
در حال حاضر، جراحی مغز و اعصاب بر روشهای بهنسبت ابتدایی متکی است و ابزارهای سخت انعطافناپذیری را شامل میشود که مستقیم از داخل مغز عبور داده میشود، روشی که هم تهاجمی است و هم میتواند مرگبار باشد.
ربات شرکت ربوته در ابعاد یک دانه برنج است و از طریق سوراخی بسیار کوچک بهعرض ۳ میلیمتر که با مته در جمجمه ایجاد میشود، وارد مغز میشود. این ریزربات سپس قادر است از طریق شبکه برونسلولی مغز در مسیرهای منحنی حرکت کند تا به نقاطی در مغز برسد که دسترسی به آنها دشوار است.
جوانا کارتوچی، یکی از بنیانگذاران و مدیر عملیاتی ارشد ربوته، به ایندیپندنت گفت: «این یعنی ریزربات، در مقایسه با ابزارهای موجود مانند سوزنهای جراحی مغز یا الکترودها، کمتر تهاجمی است و آسیب کمتری میزند.»
«این ریزربات دارای موتوری بسیار کوچک است که به آن امکان میدهد میان بافت حرکت کند و طوری طراحی شده است تا مسیری هدایتشده را دنبال کند، که جراح مغز و اعصاب تعیین و تنظیم میکند، و بهصورت لحظهای ردیابی میشود.»
این روش کمتهاجم پیش از این بهعنوان ابزار نمونهبرداری از تومورها باموفقیت در حیوانات آزمایش شده است، هرچند این رباتها میتوانند مولکولها را انتقال دهند، کاشت الکترود انجام دهند، و نمونههای داده نیز جمعآوری کنند.
این رباتهای خودکار طوری طراحی شدهاند تا مسیر هدایتشدهای را که جراح مغز و اعصاب تعیین و تنظیم کرده است و بهصورت لحظهای ردیابی میشود، دنبال کنند. آنها همچنین قادرند بسته به وظیفهــ از جمله نمونهبرداری، انتقال دارو و الکترودها برای تشخیص، درمان و نظارت بر بیماریها و شرایطــ ابزار و ضمیمههایی خاص را حمل کنند.
کارتوچی گفت: «ما داریم با مراجع نظارتی همکاری میکنیم تا راه خود را بهسوی اتاقهای عمل جراحی مغز و بیماران باز کنیم.»
«هرچند نمونهبرداری بیمار را مستقیم درمان نمیکند، اطلاعات جمعآوریشده همچنان نقشی حیاتی در تعیین بهترین مسیر درمان دارد. سپس، ما برای ارائه درمانی بازخواهیم گشت که در مقابله با بیماری موثرتر باشد و بیماران را درمان کند.»
برتراند دوپلا، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل ربوته، افزود: «پتانشیل کشفنشدهای برای کاربرد ریزرباتها در حوزه پزشکی وجود دارد.»
«ما داریم ریزرباتهایی میسازیم که دسترسی بیسابقهای به مغز فراهم خواهد کرد، با پزشکی شخصیسازیشده و دقیقی که میتواند درمانها و نتایج [درمانی] بیماران را متحول کند.»
اگر آزمایشهای انسانی موفقیتآمیز باشند، این شرکت نوآفرین انتظار دارد تا سال ۲۰۳۰ مجوزهای نظارتی و قانونی استفاده از این ربات برای انتقال و تحویل دارو [در مغز] را دریافت کند.