سوریه و ایران؛ خامنه‌ای چگونه بخت ایران را به پای پسر اسد باخت

حمایت خونین جمهوری اسلامی از حکومت «بشار اسد» باعث تقویت ایده خروج از «برجام»، تحریم‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی، برچسب تروریستی به «ایران‌ایر»، قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی امریکا، از دست رفتن فرصت رشد اقتصادی و کلنگی شدن جامعه و اقتصاد ایران شد اما حکومت ایران ابراز خرسندی می‌کرد که موفق شده است حکومت اسد و سرزمین شام را از سقوط حتمی نجات دهد
ایران وایر: فرامرز داور
پیش از شروع اعتراضات داخلی در سوریه که به سرکوب مرگبار معترضان از سوی حکومت «بشار اسد» منجر شد، هرگز تصور نمی‌شد که سوریه سرزمین اصلی درگیری میان اسراییل و جمهوری اسلامی و در نهایت پاشنه آشیل روابط بین‌المللی ایران، مخصوصا با غرب شود.

حمایت جمهوری اسلامی ایران از اسد ریشه در تاریخ دو حکومت استبدادی منطقه دارد. سوریه در زمان ریاست جمهوری «حافظ اسد»، پدر رییس‌جمهوری کنونی، تنها کشور عربی بود که از «صدام حسین»، رهبر عراق در تجاوز به ایران و سپس جنگ هشت ساله حمایت نکرد.


با این که رهبری هر دو کشور به نام حزب «بعث» بود، این حزب علیه ایران می‌جنگید و حزب بعث سوریه در کمال اعجاب، در برابر یک کشور عربی، از ایران حمایت می‌کرد.

علی‌رغم ادعای سکولار بودن حکومت سوریه، این اتحاد با نوعی نزدیکی مذهبی و ایدئولوژیک تحکیم شده است. رهبری علوی سوریه یک دهه قبل از انقلاب اسلامی توسط «موسی صدر»، روحانی برجسته شیعه و حتی «علی شریعتی»، نظرپرداز اسلامی، به‌عنوان بخشی از جامعه شیعه شناخته شد.

برخی از زیارتگاه‌های شیعه در دمشق، پایتخت سوریه واقع شده‌اند. به همین دلیل است که جمهوری اسلامی حضور نظامی در سوریه را «دفاع از حرم» می‌خواند که منظور از آن، اماکن مقدس شیعه است.

مهم‌تر از همه، هر دو کشور خود را متعهد به «مقاومت» در برابر اسراییل معرفی می‌کنند. خامنه‌ای سوریه اسد را «خط مقدم مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی» خوانده بود.
سرباز به جای نفت
حتی لیبی که به ایران سلاح می‌فروخت، با صدام روابط خود را حفظ کرد و در زمان رای‌گیری در نشست‌های بین‌المللی کشورهای عربی، همراه با عراق رای می‌داد.

ایران لطف اسد را با ارسال نفت به سوریه جبران می‌کرد اما هزینه اصلی برای زمانی ماند که بقای بشار اسد در جنگ‌های داخلی با جدی‌ترین تهدید ممکن روبه‌رو شد. به این ترتیب، برای اولین بار حکومت ایران شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یعنی نیروی «قدس» و حتی فرماندهان ارتش البته در ابعاد مختصرتری را با نام «ماموریت مستشاری» راهی حمایت بسیار بسیار پرهزینه نظامی از اسد کرد.

بحران سوریه، خونین‌ترین و ویران‌گرترین جنگ داخلی منطقه بوده است. جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک نیروی خارجی در سوریه و در کنار مرزهای اسراییل، منابع مالی، نظامی و روابط خارجی و حتی توافق اتمی «برجام» را که مهم‌ترین بخت دوره «علی خامنه‌ای» برای نجات جمهوری اسلامی بود، خرج بشار اسد کرد.

«قاسم سلیمانی»، سرلشکر سپاه و فرمانده نیروی قدس، بخش زیادی از زمان خود را با شروع جنگ‌های داخلی در سوریه سپری کرد. سلیمانی در دی ۱۳۹۸، ساعاتی پیش از کشته شدن در عملیات هوایی امریکا در حومه بغداد، از دمشق عازم عراق شده بود.

پس گرفتن مناطقی که مخالفان اسد به اشغال خود درآورده بودند و جلوگیری از سقوط دمشق که شرط بقای حکومت اسد بود، به روایت جمهوری اسلامی، از فتوحات سلیمانی بودند. خامنه‌ای گروه تحت فرماندهی او، یعنی نیروی قدس را «سربازان بدون مرز» می‌خواند و «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه وقت ایران که خود او هم بابت اقداماتش ذیل تحریم منصوبان خامنه‌ای تحت تحریم قرار گرفت، سلیمانی را «سردار مبارزه با تروریسم» توصیف می‌کرد که امریکا و اروپا باید بابت خدماتش در عراق و خصوصا سوریه از او ممنون باشند.
اینک آن‌چه دستاوردهای «قاسم سلیمانی» در حفظ شهرهای سوریه خوانده می‌شد، به سرعت در حال از دست رفتن است؛ «ادلب» و «حماه» سقوط کرده و «حلب» که زمانی پایتخت اقتصادی سوریه بود، عملا از دست رفته استجرقه تشکیل محور مقاومت یا شبه نظامیان به ظاهر مستقل
فکر تشکیل گروه‌های مختلفی شبه نظامی که بعدها به «محور مقاومت» مشهور شدند، از زمان جنگ داخلی سوریه و حضور سپاه در آن شکل گرفت. منظور از محور مقاومت، گروه‌های شبه نظامی مستقل از ساختار رسمی نظامی اما تحت تسلط کامل مالی آموزشی و تسلیحاتی سپاه هستند.

این فکر که جمهوری اسلامی می‌تواند با تشکیل این گروه‌ها، هر وقت لازم باشد حملات خود را متوجه امریکا و اسراییل کند بدون این که نیازمند باشد مسوولیت عواقب آن را بپذیرد، اگرچه از زمان تاسیس «حزب‌الله» لبنان شروع شده بود اما در سوریه به شکل نهایی خود در آمد.

کار تا به آن‌جا پیش رفت که سپاه  پاسداران مهاجران و پناهندگان افغانستانی و پاکستانی عمدتا شیعه را با آموزش راهی مناطق جنگی سوریه می‌کرد و فرماندهان سپاه را با اعزام از تهران، به هدایت آن‌ها می‌فرستاد.

لشکر «فاطمیون» متشکل از شیعیان افغانستان و لشکر «زینبیون» که نهایتا دولت پاکستان آن را وارد فهرست گروه‌های تروریستی خود کرد، از اتباع شیعه این کشور بودند که ماموریت آن‌ها همراه با اعضای حزب‌الله، نبرد در جبهه‌های سوریه بود.

ایران در حساس‌ترین امور دفاعی و نظامی سوریه دخالت کرد و از خاک این کشور هم‌زمان برای انتقال تسلیحات پیشرفته به حزب‌الله استفاده برد.
نبرد برای حفظ پسر حافظ
از زمان آغاز درگیری‌های داخلی سوریه، وابستگی اسد به ایران افزایش یافت. نیروی قدس به بخشی یکپارچه از ستون فقرات حکومت اسد تبدیل شد و رهبری مداخلات خارجی را که بعدها پای روسیه هم به آن کشیده شد، در میدان برعهده گرفت.

در ابتدا جمهوری اسلامی تلاش می‌کرد تا حکومت اسد را از سقوط نجات دهد و سپس تقویت کند و جلوی از دست رفتن دمشق و شهرهای استراتژیک شمالی به دست شورشیان را با دخالت محدود، بگیرد. حمایت جمهوری اسلامی از اسد شامل انتقال تسلیحات، کمک‌های اقتصادی و مشاوره نظامی بود.

گفته می‌شود «محمود احمدی نژاد»، رییس‌جمهوری وقت ایران در زمان شروع جنگ در سوریه مخالف حضور نظامی سپاه در این کشور بوده است اما این امور در ایران ربطی به روسای جمهوری ندارند و تحت نظر و رای خامنه‌ای اداره می‌شوند.

حدود چهار سال پس از شروع جنگ، موفقیت‌های گروه‌هایی مانند «داعش»، «جبهه‌النصره» و سایر گروه‌های شورشی، تردیدهای جدی درباره توانایی رژیم اسد برای بقا ایجاد کردند. جمهوری

اسلامی که بقای اسد را به‌عنوان یک منفعت استراتژیک می‌دید، حمایت خود را تشدید و دخالتش در سوریه را افزایش داد و نقش کلیدی‌ در کنار روسیه در تغییر مسیر جنگ به نفع اسد ایفا کرد.

جنگجویان شیعه در خط مقدم نبردهایی بودند که منجر به دستاوردهای مهم ارضی علیه مخالفان شدند؛ به‌ویژه تصرف حلب که زمانی پایتخت اقتصادی سوریه بود. این نیروها سپس توجه خود را به شرق سوریه معطوف کرده‌ و درگیری محدودی با شبه‌نظامیان غرب‌گرا که علیه داعش می‌جنگیدند، داشتند.سوریه در زمان ریاست جمهوری «حافظ اسد»، پدر رییس‌جمهوری کنونی، تنها کشور عربی بود که از «صدام حسین»، رهبر سابق عراق در تجاوز به ایران و سپس جنگ هشت ساله حمایت نکردگشودن جبهه رودررویی ایران و اسراییل
تشدید حضور ایران در سوریه در طول درگیری‌ها نه تنها برای حمایت از یک متحد بلکه برای حفظ نقش خود در آینده بوده است. سرمایه‌گذاری‌های عظیم ایران در زمینه‌های مالی، مادی و انسانی در سوریه نشان‌ می‌دادند که حکومت ایران حضور خود را در سوریه به‌عنوان یک پروژه بلندمدت می‌بیند.

درگیری‌های مداوم اسراییل با ایران از همین‌جا آغاز شدند. در ابتدا ایران می‌گفت مواضعی که اسراییل هدف قرار می‌دهد، متعلق به سپاه نیستند.

یک بار حتی دریابان «علی شمخانی»، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران گفت اسراییل یک انبار قالی‌شویی را زده است. اما به تدریج این حملات به شکل روزمره و عادی درآمدند؛ تا جایی که نیروی هوایی اسراییل به مدت بیش از ۱۰ سال پایگاه‌های سپاه در سوریه و کاروان‌های جابه‌جایی سلاح‌های آن را هدف قرار می‌داد.

این حملات سرانجام در فروردین ۱۴۰۳ به حمله هوایی به کنسول‌گری جمهوری اسلامی ایران و مرگ شماری از فرماندهان رده بالای سپاه منجر شدند که یکی از آن‌ها به نام «محمدرضا زاهدی»، اصلی‌ترین تلفات نیروی سپاه در سوریه پس از ترور سلیمانی عنوان شد.

سرانجام دامنه این حملات به حمله مستقیم ایران و اسراییل به خاک یک‌دیگر رسید. در آبان ۱۴۰۳، اسراییل دست به یک حمله در خاک ایران زد که ادعا شده ساختار دفاعی را به شکل قابل ملاحظه‌ای تخریب کرده است.
رفتن سپاه به فهرست سازمان تروریستی
یکی از دلایلی که دولت «دونالد ترامپ»، رییس‌جمهوری وقت امریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به طور کامل سازمان تروریستی خارجی و یک هدف مشروع برای نظامیان امریکایی اعلام کرد، اقدامات آن در سوریه و عراق بود. حضور گسترده نظامی سپاه در سوریه فقط باعث نشد که در فهرست گروه‌های تروریستی امریکا وارد شود بلکه یکی از عوامل خروج امریکا از برجام است.

وقتی این توافق در حال به دست آمدن بود، شماری از سناتورها و سیاستمداران امریکا هشدار دادند که جمهوری اسلامی ایران پول‌های آزاد شده را صرف تقویت گروه‌های شبه نظامی و بی‌ثبات کردن منطقه می‌کند. زمانی که توافق قطعی شد، خامنه‌ای در یک سخنرانی در تهران گفت ایران حمایت مالی از این گروه‌ها را متوقف نمی‌کند. «حسن نصرالله»، رهبر حزب‌الله لبنان، اصلی‌ترین گروه نیابتی جمهوری اسلامی که به تازگی در عملیات نظامی اسراییل کشته شد هم با استقبال از توافق گفت که هر زمان ایران پول داشته باشد، گروه‌های مشابه او هم پول خواهند داشت.
ایران‌ایر و برچسب حمایت هوایی از تروریسم
در یک فایل صوتی که قرار نبود منتشر شود، ظریف گفت: «جان کری» به او اعتراض کرده که پس از رفع تحریم «ایران‌ایر»، پروازهای این شرکت به دمشق و انتقال اسلحه به سوریه با هواپیماهای مسافری چند برابر شده است.

ظریف روایت کرده است که موضوع را از وزیر راه و شهرسازی می‌پرسد و او اظهار بی‌اطلاعی می‌کند. سپس از رییس ایران‌ایر سوال می‌کند و او می‌گوید سلیمانی شخصا از او خواسته است که این پروازها بیشتر شوند. وقتی ظریف به سلیمانی از این بابت اعتراض کرده، فرمانده نیروی قدس به او پاسخ داده بود که ایران‌ایر برای انتقال سلاح به سوریه امن‌تر است.

تحریم ایران‌ایر مربوط به دهه ۱۳۶۰ بود و ربطی به موضوع اتمی نداشت که در جریان توافق برجام که مختص تحریم‌های اتمی بود، محدودیت از روی آن برداشته شود. اما به طور معجزه‌آسایی با همراهی دولت «باراک اوباما» و کمک کری، وزیر خارجه‌اش، این شرکت هم از تحریم‌های ۳۵ ساله خارج و موفق شد به غیر از یک قرارداد گسترده خرید از «ایرباس»، توافق خرید ۸۰ فروند هواپیما را هم در تهران با «بویینگ» امضا کند که مهم‌ترین توافق تجاری ایران و امریکا در تهران پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ بود.

خروج ترامپ از برجام این توافق را به هم زد. در نهایت هم تبادل تسلیحات با روسیه برای ادامه تجاوز نظامی به اوکراین باعث گسترش تحریم‌های ایران‌ایر به موضوع جنگ اوکراین شد و قراردادهای هوایی میان بریتانیا و کشورهای اتحادیه اروپا با ایران را لغو کرد.
باختن همه بخت‌ها در شام بشار
تا به این‌جا حمایت خونین جمهوری اسلامی از حکومت بشار اسد باعث تقویت ایده خروج از برجام، تحریم‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی، برچسب تروریستی به ایران‌ایر، قراردادن سپاه در فهرست تروریستی امریکا، از دست رفتن فرصت رشد اقتصادی و کلنگی شدن جامعه و اقتصاد ایران شد اما حکومت ایران ابراز خرسندی می‌کرد که موفق شده است حکومت اسد و سرزمین شام را از سقوط حتمی نجات دهد.

اینک آن‌چه دستاوردهای سلیمانی در حفظ شهرهای سوریه خوانده می‌شد، به سرعت در حال از دست رفتن است. ادلب و حماه سقوط کرده‌اند و حلب که زمانی پایتخت اقتصادی سوریه بود، عملا از دست رفته است.

جمهوری اسلامی دیگر بنیه اقتصادی و نیروهای نیابتی قوی و  فرماندهان کارآزموده همچون سلیمانی ندارد که به سوریه اعزام کند، در حالی که همه فرصت‌های ۱۰ سال اخیر خود را هم پای حکومت پسر حافظ اسد از بین برده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۳
bachchetehroon - ونکوور، کانادا

پول و ابروی ایران قربانی عربده کشی های کوچه خلوت رهبر عظیمالشان!!!مسلمین جهان شد که به زبونی و خواری بشار کثیف رسید.الان اگر جمهوری اسلامی بخواهد هم غلطی نمیتونه بکنه چون جنایات بشار و خانواده رذل اسد گریبانشونو گرفته . عاقبت تمام ادم کشای تاریخ نصیب انواع وطنی هم خواهد شد خیلی زود
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۱
۳۵
سرباز رهبر - لندن، انگلستان

٪ پول امریکا دست ١٪ مزدوران صهیونیستی هست و ١٪ پول امریکا دست مردم عادی هست مرگ بر امریکا و زنده باد مردم سالارترین حکومت دنیا جمهوری اسلامی ایران ، ننگ و نفرین بر مزدوران و خائنین غربتی در به در که از پیشرفت ایران میسوزن
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
1: تنها شیخ علی‌ نبود. نمی‌‌شود به همین راحتی مسئولیت به گردن شیخ علی‌ انداخت .همه ما مقصر هستیم حتا آنکه در ۵۷ نقشی‌ نداشت ولی‌ سکوت کرد. تا زمانی که ما با گذشته خود صادق نباشیم و به اشتباه خود اعتراف نکنیم. بازنگری نکنیم. دروغ و ریا در سال‌ها ۵۷ به کنار نگذاریم. همین آش است و همین کاسه. ما ایرانی‌‌ها مثل خاندان Borgia هستیم . یک خانواده از اسپانیا. که در سال‌ها ۱۴۵۵ در واتیکان به قدرت رسیند. هفت گناه کبیره که هیچ. ۹۰ گناه کبیره هم کم است. خلافی نبود که این‌ها در واتیکان انجام ندادند. فقط یک نگاه به پهلوی ستیز‌ها کنید. مهم نیست اسم آن. فرخ.مریم، توده.چیریک مجاهد .مصدقی است . کجا زندگی‌ می‌‌کنند. نظر آن‌ها هنوز به امپریالیست چیست .ولی‌ فقط برای مردم ایران. بعضی‌‌ها وقتها فکر که آیا این نسل ۵۷ ما نوه و نتیجه خانواده Borgia نیستند ؟ آن زمان به ایران برای تجارت ابریشم زیاد می‌‌آمدند. کسی‌ چه می‌‌داند ؟شاید تخم و ترکه نسل ۵۷ ما از خاندان Borgia هستند. کنار تجارت یک سفر هم به جلوی حرم. صیغه .چوبش را ما امروز می‌‌خوریم.فرقی‌ بین Borgia و ۵۷ تی امروز ما می‌‌بینید.؟
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۸
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
2:از ۵۷ تا به امروز قتل، خیانت، خشونت، سکس، دسیسه، ، نفرت .چهار دهه بعد از سرنگونی نظام در ایران، نام شاهان پهلوی در گوشه و کنار ایران طنین انداز شده، عمدتا در اعتراض‌هایی معیشتی علیه وضعیت موجود. شعارهایی مثل رضاشاه روحت شاد! فرزند او محمد رضا شاه پهلوی، . در تمام این سالها دستگاه تبلیغاتی حکومت در ایران در کنار ۵۷ اتی هنوز سعی کرده تا از نظام گذشته چهره‌ای اهریمنی نشان دهد و شاهان پهلوی را عاملان عقب ماندگی ایران بداند .ولی‌ بر چه کسی‌ امروز پوشیده است ؟ چه کسی‌ The Fall of Heaven " سقوط بهشت " از اندرو اسکات کوپر نویسنده تاریخ دان استاد دانشگاه در اسکتلند را نخوانده که بدون کینه.بدون دروغ با فاکت‌ها تاریخی این دوران پهلوی را تفسیر کرده. هیچ اثر مانند The Fall of Heaven در اروپا مورد نفرت نسل ۵۷ نیست. من هم بودم متنفر بودم. چون جنون ما را در ۵۷ نشان داده. نه شعار. نه دروغ. نه ریا .بر مبنا فاکت تاریخی. اقتصاد و سیاسی می‌‌نویسد. محمدرضا پهلوی را یک «یکه‌سالار خیرخواه» معرفی کرده .یا فرح پهلوی، موفق‌ترین چهره سیاسی قرن بیستم بود .اندرو اسکات کوپر می‌ نویسد.
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۲
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
3: " پاسخ این سؤال برای مسافرینی که از تهران بازدید می‌کنند آشکار است. مسافرینی که از جنوب شهر به تهران می‌آیند، از مسیرهای چندبانده‌ای استفاده می‌کنند که به دستور شاه ساخته شدند. در حومه شهر، آنها از کمربندی‌های سبز عبور می‌کنند که شاه برای محافظت از تهران در برابر گرد و غبار در نظر گرفته بود. در مرکز شهر، بازدیدکنندگان از کنار وزارتخانه‌ها، بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها، مدارس، سالن‌های کنسرت، بناهای تاریخی، پل‌ها، مجتمع‌های ورزشی، هتل‌ها، موزه‌ها، گالری‌ها و از متروهای زیرزمینی عبور می‌کنند که یکی از ده‌ها پروژه ویژه او بودند. این شاه بود که برای پیشرفت تکنولوژی سرمایه‌گذاری کرد و با خریداری راکتورها، برنامه هسته‌ای ایران را آغاز نمود. او از دولت رفاه اجتماعی که امروزه مراقبت‌های بهداشتی و آموزش دولتی را در دسترس همگان قرار داده، پشتیبانی کرد. او کمک هزینه تحصیلی را افزایش داد که موجب شد صدها هزار نفر از دانشجویان ایرانی، از جمله بسیاری از روشنفکران جمهوری اسلامی، بتوانند در برجسته‌ترین دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی تحصیل کنند."
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۳
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
4:از جمله بسیاری از روشنفکران جمهوری اسلامی، بتوانند در برجسته‌ترین دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی تحصیل کنند. شاه جِت‌های جنگی خریداری کرد که نیروی هوایی ایران را به قدرت اول در جنوب غرب آسیا تبدیل کرد. وی اولین پارک‌های ملی و جنگل‌های دولتی را بنیاد نهاد و دستور داد به منظور حفاظت از آب، حیوانات و محیط زیست اقدامات سختگیرانه‌ای صورت گیرد. نباید تعجب کرد که ایران امروز به خانه ارواح مانند شده‌است. مردی که ایران مدرن را بنا نهاد دیگر در خانه نیست اما حضورش همچنان حس می‌شود. شاید این سخن برای انقلابیونی که به‌جای او در ایران به قدرت رسیدند خوشایند نباشد اما ایران امروز نه تنها به آن‌ها بلکه به شاه نیز تعلق دارد" آیا این کتاب The Fall of Heaven آتش به آنجا 57 ایرانی‌ نمی‌‌زند. آیا فقط شیخ علی‌ مقصر است ؟
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۴
۶۲
طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
سیاست شل بکن سفت بکن سوریه، داشتن یک رهبر مفعول در این قایله، بیشتر حالت شل کردن به او و مردم همیشه در خواب ایران است، ما فقط باید منتظر یک جرقه آگاهانه و بیداری کامل هم میهنانمان باشیم.
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۰
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
از اخوند بگیر تا استاد دانشگاه و شاعر و خواننده و هنرمند؛ این ها یک مشت ادم بشدت ابله؛ یا طرفدار پان شیعیسم و یا چپول بودند. این ها بعلت نگاه اشتباه هر چه کرده اند اشتباه بوده است.
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.