هشدار رئیس سازمان سیا نسبت به خطر درگیری همهجانبه میان ایران و اسرائیل
رأی دهید
آقای برنز با بیان اینکه «ما با خطر بسیار واقعی تشدید بیشتر درگیری منطقهای مواجه هستیم»، گفت دستگاه حاکمه اسرائیل «با دقت زیادی» در حال بررسی نحوه پاسخ به حمله موشکی بالستیک ایران در هفته گذشته است. با این حال «محاسبات اشتباه» در هر دو طرف میتواند به یک مارپیچ افزایش تنش غیرعمدی منجر شود.
رئیس سازمان سیا که در یک کنفرانسی امنیت ملی در ایالت جورجیا شرکت کرده بود گفت ترکیبی از تبادل اطلاعات قوی بین ایالات متحده و اسرائیل و همینطور پدافند هوایی یکپارچه «قدرتمند» باعث شکست حمله موشکی بزرگ ایران در ۱ اکتبر شد.
وی با بیان اینکه این حمله برخی از «محدودیتها» در تواناییهای نظامی تهران را آشکار کرد، اضافه کرد: «با این حال این به این معنی نیست که این تواناییها هنوز کاملاً جدی نیستند و این چیزی است که نه تنها اسرائیل بلکه ایالات متحده نیز باید آن را بسیار جدی بگیرد.»
به گفته او، اسرائیل «به دقت در حال ارزیابی این مسئله است که چگونه به آخرین حمله موشکی ایران پاسخ دهد». آقای برنز با این وجود حاضر نشد درباره نوع واکنش اسرائیل گمانهزنی کند.
وی در این خصوص گفت: «به نظرم همه ما کاملا از عواقب اشکال مختلف حمله و تاثیر آن بر بازار جهانی انرژی و بازارهای جهانی مطلع هستیم.»
بقایای یک موشک بالستیک رهگیریشده ایران در کرانه باختری
بقایای یک موشک بالستیک رهگیریشده ایران در کرانه باختریعکس: آسوشیتد پرس
ویلیام برنز در این سخنرانی همچنین گفت که آمریکا هنوز شاهدی مبنی بر تصمیم رهبر جمهوری اسلامی برای رفتن به سمت ساخت بمب اتمی ندیده است.
وی با این وجود اضافه کرد که ایران در «موقعیت بسیار نزدیکتری» به تولید یک بمب اتمی است و در حال حاضر برای انجام این کار در صورت گریز هستهای به «یک هفته یا کمی بیشتر» زمان نیاز دارد.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، هفته گذشته گفته بود که از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمایت نمیکند، اما مشخص نیست که آیا آمریکا موفق شده که اسرائیل را به طور کامل از چنین گزینهای منصرف کند یا نه.
رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا که در طول یک سال گذشته مذاکرات آتشبس در غزه را در کنار همتایان خود از قطر، مصر و اسرائیل پیش برده است همچنین نسبت به رسیدن به یک توافق دیپلماتیک برای توقف جنگ و آزادی گروگانهای باقیمانده در غزه ابراز امیدواری کرد.
وی در این خصوص گفت: «دستکم چند بار به توافق نزدیک شدیم، اما هر بار از آن فاصله گرفتیم.»
آقای برنز با بیان اینکه توافق آتشبس در غزه به «شکلگیری اراده سیاسی» بازمیگردد، گفت: «زمانی که میخواهید در مورد توافق درباره گروگانگیری و آتشبس مذاکره کنید، مسئله فقط به متن توافق یا فرمولهای خلاقانه مربوط نمیشود. بلکه در مورد رهبرانی است که در نهایت باید تشخیص دهند که آیا برای توافق آمادگی دارند یا نه و این مسئله را به ندرت شاهد هستیم، به خصوص در خاورمیانه.»