گوشی «باربی»؛ محصول جدید سازنده نوکیا که به شبکه‌های اجتماعی دسترسی ندارد

بی بی سی: یک گوشی با نام تجاری باربی در بریتانیا و اروپا عرضه شده که به گفته سازندگان، هدف آن این است که به نوجوانان کمک کند تا تلفن‌های هوشمند خود را مدتی کنار بگذارند.

این گوشی یک دستگاه به رنگ صورتی و بسیار ابتدایی است که در جلو آن دوربین تعبیه نشده و فقط دارای یک بازی و دسترسی بسیار محدود به اینترنت است.


سازنده این گوشی شرکت اچ ام دی است که برای شرکت نوکیا نیز تلفن موبایل تولید می‌کند.

اچ ام دی گفته است که تلاش می‌کند به نیاز فزاینده کسانی که در تلاش هستند «آثار دیجیتالی» را بر زندگی خود کمتر کنند پاسخ دهد.

اما افراد دیگری می‌گویند که با آموزش مردم در مورد استفاده از دستگاه‌های خود به شیوه‌ای سالم‌تر و کنترل شده‌تر می‌توان بهتر به این نتیجه رسید.

درخواست‌های فزاینده‌ای از سوی والدین و فعالان برای محدود کردن زمان استفاده کودکان از تلفن‌های هوشمند یا حتی ممنوع کردن کامل این دستگاه‌ها ابراز شده است.

نگرانی‌ آن‌ها شامل طیفی از مشکلات است. از یکسو بعضی نگران هستند که استفاده مفرط کودکان از تلفن همراه می‌تواند دامنه تمرکز آنها را کاهش دهد و بعضی دیگر نگران هستند که ممکن است کودکان در معرض محتوای زیانبار یا غیرقانونی قرار گیرند.

برخی از مدارس اقداماتی را در این زمینه شروع کرده‌اند.

شاید جالب‌ترین مورد به اقدامات کالج خصوصی معروف ایتون در بریتانیا مربوط شود که قصد دارد «تلفن‌های آجری» در اختیار بعضی از دانش‌آموزان قرار دهد.

این تلفن‌ها که به تلفن‌های ساده هم معروف هستند فقط امکان ارسال و دریاف پیامک و برقراری تماس تلفنی دارند.

این کالج می‌گوید «در صدد ایجاد تعادل بین مزایا و چالش‌هایی است که فناوری برای مدارس به ارمغان می‌آورد.»

و این هفته شبکه تلفن همراه ای‌ای هم وارد این بحث شد و به والدین توصیه کرد که به بچه‌های زیر ۱۱ سال اجازه استفاده از تلفن هوشمند را ندهند.

لارس سیلبرباوئر، یکی از مدیران ارشد اچ ام دی می‌گوید که شرکت او با ابتکار جدیدش به این رویکردها پاسخ داده است.

او گفت: «ما شاهد افزایش تمایل واقعی افراد هرچه بیشتری به این بوده‌ایم که مایلند مرتبا در معرض تجربه دیجیتالی نباشند و این موج که اول از آمریکا شروع شد حالا به اروپا هم رسیده است.»
 پشت گوشی باربی تاشو آینه‌ است و اپ استور و نمایشگر لمسی نداردسم‌زدایی دیجیتالی
برخی ممکن است در مورد اینکه انگیزه‌های آقای سیلبرباوئر واقعا تا چه اندازه بشردوستانه است ابراز تردید کنند و او اعتراف کرده که «مایل است» بتواند یک سامانه پیام رسان مانند واتس اپ را در تلفن باربی داشته باشد.

اما من یک روز را صرف استفاده از این تلفن کردم و در حال حاضر، شکی نیست که با کارکرد بسیار محدودش مطمئنا در زمینه سم‌زدایی دیجیتالی مؤثر بوده است.

پشت این گوشی تاشو آینه است و اپ استور و نمایشگر لمسی ندارد. من در این گوشی به هیچ شبکه اجتماعی دسترسی نداشتم و این تلفن چیزی پیشرفته‌تر از دریافت پیامک ندارد.

این بدان معناست که هیچ راهی برای «تایید خوانده شدن» یا مشاهده تایپ کردن طرف مقابل ندارد، تنظیم‌های خودکاری که در بسیاری از تلفن‌های هوشمند در دسترس است. پیامک‌های زیادی هم دریافت نکردم.

حتی با فعال کردن گزینه پیشنهاد متن، دریافتم که صفحه کلید اعداد و حروف بسیار کندتر از صفحه کلید لمسی است و در نتیجه بیشتر از حد معمول با افراد تماس تلفنی برقرار کردم که شاید چیز بدی هم نبود.

و من متوجه شدم که فقط برای چند بار می‌توانید بازی مار قدیمی نوکیا را بازی کنید که در این تلفن مار مالیبو نام دارد و به رنگ صورتی است.

اما وقتی با این گوشی در مرکز شهر گلاسگو قدم زدم، مطمئنا توجه زیادی را به ویژه از سوی دختران و زنان جوان به خودم جلب کردم.

البته این خطر وجود دارد که والدین متوجه شوند که به جای اینکه بچه‌ها برای خریدن گوشی هوشمند آنها را تحت فشار قرار دهند برای خریدن یک جنس باربی تحت فشار قرار گیرند که ممکن است به همان اندازه ناخواسته باشد.

قیمت این گوشی در بریتانیا ۹۹ پوند است که دو برابر قیمت یک گوشی بدون برند نوکیا است.

تعداد زیادی تلفن دیگر هم در بازار وجود دارد که همین عملکرد محدود را دراختیار کاربر قرار می‌دهد اما با هیچ شرکت بزرگی مرتبط نیست.

بن وود می‌گوید: «من تصور می‌کنم افرادی وسوسه شوند تا به عنوان یک سرگرمی جدید این گوشی را بخرند، اما واقعیت این است که همه آنقدر به تلفن‌های هوشمند خود وابسته هستند که دوری از آن برای بیش از یک روز جهت سم‌زدایی بیش از حد طولانی باشد.»

با این حال، او می‌گوید، بازاری برای تلفن‌هایی که بعضی به آنها «گوشی خنگ» می‌گویند، وجود دارد. شرکت او به نام سی سی اس اینسایت، تخمین می‌زند که در سال جاری حدود ۴۰۰ هزار از این گوشی‌ها در بریتانیا فروخته خواهد شد.

او می گوید: «این یک موقعیت جذاب برای شرکتی مانند اچ‌ام‌دی است.»

برخی از کارشناسان معتقدند که طرد تلفن‌های هوشمند راه‌حل واقعی نیست – بالاخره آنها بخشی از زندگی ما شده‌اند – و در عوض باید به کودکان آموزش داده شود که چگونه از آن‌ها به روشی سالم و ایمن استفاده کنند.

پیت اچلز، استاد روانشناسی و ارتباطات در دانشگاه بث اسپا، که در زمینه زمان استفاده از گوشی‌های همراه آثار متعددی نوشته، می‌گوید: «آنچه باید در عوض انجام دهیم این است که به این فکر کنیم که چگونه می‌توانیم مهارت‌های سواد دیجیتالی واقعا خوب، واقعا بلندمدت و پایدار را در این نسل ایجاد کنیم.»

او گفت: «فکر می‌کنم همه ما می‌توانیم در استفاده از تلفن‌هایمان به روشی سالم‌تر و انعطاف‌پذیرتر بهتر عمل کنیم.»

اچ ام دی روی یک طرح جداگانه هم کار می‌کند که شامل طراحی دستگاه جدیدی با همکاری والدین است. این شرکت می‌گوید تاکنون بیش از ۱۰۰۰ نفر برای کار روی آن ثبت نام کرده‌اند.

و آقای سیلبربام اذعان می‌کند که ممکن است گوشی به‌دست‌آمده در نهایت چیزی بین یک «گوشی خنگ» و یک گوشی هوشمند باشد.

او می‌گوید «آیا من گوشی هوشمندی را با همه امکانات ریز و درشت می‌خواهم یا می‌خواهم چیزی داشته باشم که در واقع به من کمک کند رویکردی سنجیده‌تر به دنیای دیجیتال داشته باشم؟ این انتخابی است که می‌خواهیم به کاربران عرضه کنیم.»
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.