ناتو در حمایت نظامی ایران از روسیه را محکوم کرد

بیانیه پایانی اجلاس سران ناتو به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس آن از ایران به عنوان عامل بی‌ثبات کننده امنیت اشاره کرددویچه وله: در بیانیه پایانی اجلاس ناتو از ایران و برنامه موشکی آن به عنوان عامل بی‌ثبات کننده یاد شد. ناتو نسبت به اتحاد چین، روسیه و ایران ابراز نگرانی عمیق کرد. اسرائیل درباره فعالیت‌های مخاطره‌آمیز ایران سخن گفت.

سران کشورها و دولت‌های اتحاد آتلانتیک شمالی، ناتو، در بیانیه پایانی هفتاد و پنجمین سالگرد پایه‌گذاری این اتحاد قدرتمند با اشاره به حمله روسیه به اوکراین گفتند که "در برابر یک جنگ تجاوزکارانه وحشیانه در قاره اروپا و در زمان حساسی برای امنیت خود" در اتحاد و همبستگی می‌مانند.


از جمله کشورهایی که بیانیه از آن به عنوان عامل "بی‌ثباتی" یاد کرده، ایران است. بیانیه در این رابطه از "رقابت استراتژیک، بی‌ثباتی فراگیر، و شوک‌های مکرری" می‌گوید که مشخصه فضای امنیتی مرزهای این کشورهاست. در این رابطه به  "درگیری، شکنندگی و بی‌ثباتی در آفریقا و خاورمیانه" اشاره شده که "مستقیما" بر امنیت این کشورها و شرکای آنها تأثیر می‌گذارد.

بیانیه ناتو می‌گوید: «اقدامات بی ثبات کننده ایران بر امنیت حوزه یورو-آتلانتیک تأثیر می‌گذارد. جاه طلبی‌ها و سیاست‌های قهری اعلام شده جمهوری خلق چین همچنان منافع، امنیت و ارزش‌های ما را به چالش می‌کشد. تعمیق مشارکت استراتژیک بین روسیه و جمهوری خلق چین و تلاش‌های تقویت کننده متقابل آنها برای تضعیف و تغییر  نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین، دلیلی برای نگرانی عمیق است.»

کشورهای ناتو تاکید کرده‌اند که با "تهدیدات ترکیبی، سایبری، فضایی" و فعالیت‌های مخرب "بازیگران دولتی و غیردولتی" مواجه هستند.

در بخش دیگری از بیانیه آمده است که چین و ایران با ارائه "حمایت نظامی مستقیم" از روسیه از جمله با ارائه مهمات و پهپاد به جنگ روسیه علیه اوکراین دامن می‌زنند، که این نیز به طور جدی بر امنیت حوزه یورو آتلانتیک تأثیر می‌گذارد. آنها همچنین با "نگرانی عمیق" به تعمیق روابط بین ایران و روسیه اشاره کرده و می‌افزایند: «هرگونه انتقال موشک‌هایبالستیک و فناوری‌های مرتبط توسط ایران به روسیه، تشدید شدید تنش را نشان می‌دهد.»
هشدار إسرائیل درباره ایران
یسراییل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل نیز در جریان نشستی در حاشیه اجلاس ناتو در واشنگتن نسبت به فعالیت خطرناک ایران و چین هشدار داد. کاتس در دیدار با همتایان خود با اشاره به حمایت نظامی ایران از روسیه در مورد فعالیت رو به رشد چین در خاورمیانه و روابط این کشور با روسیه و ایران، به ویژه در زمینه تبادل اطلاعات صحبت کرد.

به گزارش جروزالیم پست کاتس در این اجلاس با چندین مقام آمریکایی، از جمله با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، لوید آستین، وزیر دفاع و جانت یلین، وزیر خزانه داری گفت‌وگو کرد. این خبرگزاری به نقل از منابعی که نام آنها را نبرده، نوشت که همکاری روسیه، ایران و چین نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای اروپا و ناتو نیز یک خطر است.

کاتس همچنین با همتایان خود از کره جنوبی، کانادا، آلمان، هلند، جمهوری چک و دانمارک دیدار و در پستی در شبکه اجتماعی X از تعهد دانمارک و هلند برای اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه ایران استقبال کرد.

وزیر خارجه اسرائیل پس از دیدار با کاسپار وایدکامپ، وزیر خارجه هلند، نوشت که هلند "به ابتکار عمل" برای ترغیب اتحادیه اروپا به منظور قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی خواهد پیوست.

او پس از دیدار با لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجه دانمارک در X نوشت: «من مجدداً تاکید کردم که ایران بزرگترین تهدید برای غرب است و ما اکنون فرصت مهمی برای ایجاد ائتلاف گسترده‌ای از بسیاری از کشورها برای افزایش تحریم‌ها علیه رژیم ایران داریم.»
ایران کمک نظامی به روسیه را تکذیب کرد
خبرگزاری ایسنا روز پنجشنبه ۲۱ تیر به نقل از ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به بخشی از بیانیه نشست سران ناتو، نوشت که جمهوری اسلامی "ادعای" مندرج در این بیانیه مبنی بر کمک نظامی این کشور به روسیه در جنگ اوکراین " را کاملا بی‌پایه و اساس و دارای اهداف سیاسی دانسته و آن را مردود می‌داند".

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی "هرگونه تلاش برای مرتبط ساختن جنگ اوکراین به همکاری‌های دوجانبه" میان روسیه و ایران را " اقدامی صرفا با انگیزه‌های مغرضانه سیاسی" قلمداد کرد.

این در حالی است که شواهد بسیاری بر همکاری نظامی میان ایران و روسیه و حمایت پهپادی و موشکی این کشور از جنگ علیه اوکراین تاکنون به دست آمده است.

سه روز پیش خبرگزاری رویترز در گزارشی ویژه  از تصاویری خبر داد که حاکی از گسترش بی‌سابقه تولید موشک در ایران است. در این گزارش سه مقام ارشد ایرانی که نخواستند نام‌شان فاش شود، تأیید کردند که پایگاه‌های نظامی مدرس و خجیر برای تقویت تولید موشک‌های بالستیک متعارف توسعه یافته‌اند.

به گفته یکی از آنها هواپیماهای بدون سرنشین و اجزای موشک‌ها به روسیه فروخته می‌شوند، هواپیماهای بدون سرنشین در اختیار حوثی‌ها و موشک‌ها در اختیار حزب‌الله لبنان قرار می‌گیرند. رویترز این را نیز گفته است که به طور مستقل نتوانسته اظهارات مقامات ایرانی را تایید کند.

سایت شبکه خبری الجزیره نیز در گزارشی در ۱۶ خرداد گزارش داد که ایران انواع پهپاد، گلوله‌های توپخانه و احتمالا موشک‌های بالستیک در اختیار مسکو می‌گذارد. این سایت به نقل از ناظران نوشت که این تسلیحات در ازای حمایت بین‌المللی روسیه و ارائه تسلیحات بسیار پیشرفته‌تر روسی به ایران تحویل داده می‌شوند، تا جمهوری اسلامی بتواند با آنها در برابر حملات احتمالی اسرائیل و آمریکا از خود محافظت کند.

میخائیلو ژیروخوف، تحلیلگر نظامی اوکراینی به الجزیره گفته بود که از سال ۲۰۲۲ پهپادهای شاهد "جانشین موشک‌های کروز" شده‌اند که به مسکو امکان می‌دهد حملات گسترده و مکرری را به زیرساخت‌های انرژی و تاسیسات غیرنظامی اوکراین انجام دهد.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص نیز چندی پیش از اسنادی نوشت که نشان می‌دادند روسیه از زمان آغاز جنگ در اوکراین حداقل ۶۰۰۰ پهپاد شاهد ۱۳۶ خریداری کرده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.