مناظره اول پزشکیان و جلیلی؛ «اگر رشد ۸ درصدی را محقق نکرد اعدامش کنید»

خلاصه
اولین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی برگزار شد و برجام و اف‌ای‌تی‌اف باز هم موضوعات اصلی بودند

دو نامزد در طول مناظره بارها با یکدیگر ابراز توافق کردند و عباراتی چون «احسنت» و «آفرین» را به کار بردند

    اما در دقایق پایانی مناظره آنها بارها صحبت یکدیگر را قطع کردند

پزشکیان در بخشی از صحبت‌هایش گفت حاضر است به نفع جلیلی کنار برود، به شرط اینکه او رشد ۸ درصدی را محقق کند، اما اگر در این وعده شکست خورد «اعدام» شود

مجری تلویزیون ایران از جلیلی سوال‌هایی درباره «بسته» بودن و ناتوانی‌اش در مذاکره پرسید
 
بی بی سی: اولین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، دو نامزد راه‌یافته به دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران دوشنبه شب برگزار شد و مانند بیشتر مناظره‌های دور اول سیاست خارجی موضوع اصلی بحث بود.

مسعود پزشکیان تاکید داشت که به دنبال رفع تحریم‌ها و گسترش روابط خارجی ایران است. او همچنین از ضرورت ترمیم رابطه میان دولت و ملت و «انسجام داخلی» گفت و رقیبش را متهم کرد که اعتقادی به مذاکره ندارد و در داخل هم گروهی کوچک از نزدیکان خود را مسلط خواهد کرد.

آقای جلیلی در مقابل تاکید داشت که نباید همه امور کشور را به سرنوشت مذاکرات خارجی موکول کرد و در روابط خارجی نیز نباید به رابطه با آمریکا و دیگر قدرت‌ها محدود بود. او بارها ضمن صحبت‌های آقای پزشکیان او را تایید کرد، اما تکمله‌هایی بر حرف‌های او داشت.

این مناظره برخلاف مناظره‌های قبلی با سوالات مجری پیش رفت که در مواردی دو نامزد را به چالش کشید و از جمله از سعید جلیلی در این باره پرسید که به گفته منتقدانش فردی با نگاهی «بسته» است یا نشان داده که در مذاکره خارجی توانایی چندانی ندارد.

بحث درباره فیلترینگ و آزادی‌های زنان نیز از موضوعات دیگری بود که دو نامزد دیدگا‌ه‌های متفاوتی درباره‌شان بیان کردند.
 
یکی از بخش‌های جالب توجه مناظره اول آن بود که مسعود پزشکیان، که منتقد وعده‌های بی‌سرانجام به مردم بود، در انتقاد از هدف «رشد ۸ درصدی» در برنامه‌های توسعه، گفت حاضر است به نفع سعید جلیلی انصراف بدهد، مشروط به اینکه آقای جلیلی قول بدهد این رشد ۸ درصدی را محقق می‌کند وگرنه باید «اعدام» شود.

به نظر می‌رسید که آقای پزشکیان «اعدام» سعید جلیلی را به عنوان یک مثال فرضی در ضرورت پاسخگویی مسئولان در قبال وعده‌هایشان مطرح کرد.

لحن دو نامزد نسبت به یکدیگر محترمانه بود و هر دو چند بار با بخش‌هایی از حرف دیگری ابراز موافقت کردند.

البته بحث در دقایق پایانی مناظره داغ‌تر شد و آقایان پزشکیان و جلیلی بارها صحبت یکدیگر را قطع کردند.
مسعود پزشکیان در دقایق پایانی مناظره به طور پیاپی پرسش‌هایی را از سعید جلیلی مطرح کرد.

آقای پزشکیان پس از برخی صحبت‌های آقای جلیلی از او پرسید که بالاخره در صورت قدرت گرفتن او سرانجام برجام و اف‌ای‌تی‌‎اف چه خواهد شد؟

آقای جلیلی پاسخ داد که نباید سرنوشت کشور معطل برجام بماند. او گفت آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به فروش بالای نفت ایران اشاره کرده است. در اینجا آقای پزشکیان حرف او را قطع کرد و پیاپی پرسید که نفت به چه قیمتی فروخته می‌شود؟

آقای جلیلی پاسخ روشنی به این پرسش نداد، اما تاکید داشت که فروش نفت مانند دیگر کشورهای جهان صورت می‌گیرد.

آقای پزشکیان پرسید که اگر نفت به سادگی و با قیمت جهانی فروخته می‌شود، پس چرا وضعیت اقتصادی نامناسب است؟

مسعود پزشکیان سعید جلیلی را متهم کرد که اعتقادی به مذاکره ندارد و از نظرش تحریم یک «سبک زندگی» است که باید به آن خو کرد.
آقای پزشکیان صحبت‌هایش را با اشاره به نرخ مشارکت پایین و ۴۰ درصدی در انتخابات آغاز کرد.

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت در حوزه سلامت و آموزش به بازار آزاد معتقد نیست.
سعید جلیلی در صحبت‌هایش بر شعار «یک جهان فرصت، یک ایران جهش» تاکید داشت و در ادامه پیام کانونی کارزار انتخاباتی خود، گفت برای استفاده‌ از فرصت‌ها برنامه دارد و برنامه‌ها را در به اصطلاح «دولت در سایه» خود تدوین کرده است.

در بخشی از مناظره مجری تلویزیون ایران از سعید جلیلی پرسید با توجه به این که هم خودش می‌گوید وابستگی حزبی ندارد و هم از نظر منتقدانش او «آدم بسته‌ای» است، آیا این به معنی عدم اعتقاد آقای جلیلی به «کار تشکیلاتی» است؟

آقای جلیلی پاسخ داد: «در گعده‌ها و محافل و لابی مصلحت ملی در نمی‌آید.»

در آستانه دور اول انتخابات ریاست جمهوری گروهی از اصولگرایان از آقای جلیلی برای سرسختی و عدم کناره‌گیری به نفع محمدباقر قالیباف انتقاد می‌کردند.

سعید جلیلی با اشاره به کنایه‌ای که پیشتر در مناظره‌ها به او زده بودند گفت: «گفتند یازده سال برای ریاست جمهوری زنبیل گذاشته بودی، بله.»

او توضیح داد پیگیری‌اش در این زمینه به دلیل اهمیت جایگاه ریاست جمهوری است.
سعید جلیلی با اشاره به مجموعه‌ای از اعتراضات در دوران ابراهیم رئیسی و حسن روحانی گفت در هر مقطعی با دانشجویان گفتگو کرده و اعتراضات را شنیده است.

آقای جلیلی گفت اعتراض فقط به خیابان آمدن نیست.

او همچنین از آقای پزشکیان انتقاد کرد که نمی‌شود نشست و گفت بد عمل کرده‌ایم.

آیا هر حکومتی هنگام اعتراضات اینترنت را قطع می‌کند؟
فرزاد صیفی‌کاران، بخش راستی‌آزمایی بی بی سی
در جریان اولین مناظره تلویزیونی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری، مسعود پزشکیان، نامزد جناح اصلاح‌طلب ضمن دفاع از قطع کردن اینترنت در مواقع حساس مانند اعتراضات گفت: «در موقع تظاهرات و اعتصابات هر حاکمیتی ممکن است اینترنت را قطع کند.»

اشاره آقای پزشکیان به قطعی اینترنت در اعتراضات سراسری مانند آبان ۹۸ و جنبش «زن، زندگی، آزادی» بود که کاربران ایرانی قطعی کامل اینترنت و اختلالات گسترده پیاپی را تجربه کردند.

بررسی‌های بخش راستی‌‌آزمایی بی‌‎‎بی‌سی فارسی نشان می‌دهد «همه حکومت‌ها (کشورها)» در مواقع حساس مانند اعتراضات و اعتصابات اقدام به مسدود کردن اینترنت نمی‌کنند.

سازمان اکسس‌ناو که در راستای حقوق دیجیتال فعالیت می‌کند، در گزارشی درباره قعطی اینترنت در کشورهای جهان، نوشته در سال ۲۰۲۳ که سالی اعتراض‌خیز در سراسر جهان بود، ۳۹ کشور عمدتا در خاورمیانه، آسیا، آفریقا، اروپای شرقی و آمریکای لاتین اقدام به قطع یا مسدود کردن اینترنت در زمان‌های خاص کرده‌اند.

پایگاه داده استاتیستا در تازه‌ترین گزارش خود به تاریخ ۱۲ مارس ۲۰۲۴، درباره قطعی و مسدود کردن اینترنت در کشورهای جهان در سال ۲۰۲۳ نوشته ایران چهارمین کشوری است که بیشترین قطعی و مسدود کردن اینترنت را در جهان داشته است.

طبق گزارش استاتیستا هشت کشور در جهان که بیشترین قطعی اینترنت را در مواقعی مانند اعتراضات و جنگ داشته‌اند به ترتیب هند، میانمار، اتیوپی، ایران، روسیه، تانزانیا، سنگال و جمهوری آذربایجان هستند.

بر اساس داده‌های استاتیستا، ایران در سال ۲۰۲۳ دست‌کم ۴۴۲ بار قطعی و مسدود کردن اینترنت را شاهد بوده است.

در جریان اعتراضات سراسری «جان سیاهان ارزش دارد» در سال ۲۰۲۱ در آمریکا، یا اعتراضات جلیقه زردها در سال ۲۰۱۸ در کشورهای فرانسه و هلند، اعتراضات دانش‌آموزان در بریتانیا در سال ۲۰۲۳ و نمونه‌های مشابه در بسیاری دیگر از کشورها، اینترنت قطع نبود و اختلالی ایجاد نشد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۶
سهراب هیچستانی - لاهه، هلند
. جنگ زرگری/. پزشکیان و جلیلی دو روی یک سکه و سر و ته یک کرباسند. این بحث و فحص ها هم برای شیره مالیدن بر سر ملتی است که نزدیک به نیم قرن از این آخوندهای با عمامه و بدون عمامه کلک خورده است. فریب نخورید و نگذارید 4 سال دیگر خودشان را در ماتحت امت فرو کننند.//. در روزگاران قدیم هر گاه مشتری به ظاهر پولداری وارد بعضی از دکان‌های زرگری می‌شد و از کم و کیف و عیار و بهای جواهر پرسشی می‌کرد، زرگر فوراً بهای جواهر مورد پرسش را چند برابر بهای واقعی آن اعلام می‌کرد و به شکلی (مانند علامت یا چشمک و فرستادن شاگردش)، زرگر مغازه همسایه را خبر می‌کرد تا وارد معرکه شود. زرگر دوم که به بهانه‌ای خود را نزدیک می‌کرد به مشتری می‌گفت که همان جواهر را در مغازه‌اش دارد و با بهای کمتری آن را می‌فروشد. بهای پیشنهادی زرگر همسایه کمتر از بهای زرگر اولی اما هنوز بسیار بالاتر از بهای اصلی جواهر بود. در این حال زرگر اولی جنگ و جدلی با زرگر دومی آغاز می‌کرد و به او دشنام می‌داد که: «داری مشتری مرا از چنگم در می‌آوری» و از این گونه ادعاها. زرگر دوم هم به او تهمت می‌زد که: «می‌خواهی چیزی را که این قدر می‌ارزد به چند برا
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۷
۴۷
کو حق - ولینتون، نیوزلند
به نظرم فقط اگه آغا رهبری رو به تولش مجتبه واگذار کنه و خودش بشه رئیس جمهور ایران مشکلاتش حل میشه
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰
۶۵
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
زبون بسته اون ۵۷ تی ذلیل که امید به این داشت.ایشون دمکراسی آورد. یک مشت روشنفکر ۵۷ تی در خارج کشور هم شیپور برای ایشون می‌‌زنند. مثال نبوی. الهه هیز "هیس" و شرکا .یک عهده اینجا علم حسین را بلند کرده.آقا دمکراسی ری آزاد . سلطنت طلب فحاش. بزمجه ۵۷ اتی، انگار نه انگار این‌ها نبودند که همین ۵۷ فریاد می‌‌زند ." فرح دستکشت کو شوهر ک...ت کو ". "جیب شاه گشاده ."ک.." هایده مثل تانکه" شاه خیانت می‌‌کند "جند.." خانم زیارت می‌‌کند. اون موقع شرم نداشتند خوب هم بود.خیلی‌ انقلابی هم بود. امروز زوزه می‌‌کشند آقا چرا فحش می‌‌دهید ؟ با ادب باشید. زمانی که سخن از کشتار و تجاوز به کودکان است مگر رعایت ادب ممکن است؟ اخر پفیوز زمانی که رابرت دنیرو رکیک‌ترین فحش‌ها را نثار ترامپ کرد چرا آن موقع صدایت در نیامد.توی همین سایت روزی چند بار رکیکترین فحش را به رضا پهلوی و همسرش می‌‌دهند. به آخوند که می‌‌رسند. همه از دم افلاطون می‌‌شوند.برا دولتی که نماینده آن رسما در تلویزیون اعلام می‌‌کند. تجاوز به زن جرم نیست. چون حجاب ندارند.عقیده ۵۷ تی مثل ....است.فشار زیاد بیاری چیز دیگر بیرون می‌‌یاد
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۲
۴۶
sahandogli - لندن، انگلستان
پزشکیان بهتر است
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۰
۸۵
siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
از همین حالا بگم تو یا اون و یا هردو با هم با تنزل ۸۰ درصدی خوهید رسید . آنموقع کسی شماها را نمی کشد و دوباره همین است و همین. سیر هر طایفه کردیم بغیر از عشاق / مردم راست ندیدیم همین است همین
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۹
۵۶
سهراب هیچستانی - لاهه، هلند
ادامه جنگ زرگری:. زرگر دوم هم به او تهمت می‌زد که: «می‌خواهی چیزی را که این قدر می‌ارزد به چند برابر بفروشی و سر مشتری محترم کلاه بگذاری.». خلاصه چنان قشقرقی به راه می‌افتاد و جنگی درمی‌گرفت که مشتری ساده‌لوح که این صحنه را حقیقی تلقی می‌کرد بی‌اعتنا به سر و صدای زرگر اول، به مغازه زرگر دوم می‌ رفت و جواهر موردنظر را بدون کمترین پرسش و چانه‌ای از او می‌خرید و نتیجه آن بود که مشتری ضرر می‌کرد و دو زرگر، سود به دست آمده را میان خود تقسیم می‌کردند. این جنگ که یکی از حیله‌های برخی زرگران برای فریفتن مشتری و فروختن زیورآلات به او بوده است، رفته رفته از بازار طلافروشان فراتر رفته و در ادبیات فارسی به صورت اصطلاح درآمده است.
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۴
۴۶
sahandogli - لندن، انگلستان
جلیلی ایران را به سوی ته دره خواهد کشید
‌سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۶
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.