آیا تُرک‌های ایران بخاطر مسعود پزشکیان پای صندوق رای خواهند آمد؟

«مسعود پزشکیان» در انتخابات مجلس دوازدهم که با تحریم گسترده توسط مردم در کل کشور روبه‎رو شد، نفر دوم حوزه انتخابیه خود شدایران وایر:ابراهیم رمضانی
«من به خاطر ترک بودن به پزشکیان رای نمی‌دم بلکه به خاطر این که او اگر انتخاب شود، رییس جمهوری اقلیت ستم کشیده و تبعیض دیده این کشور خواهد بود. شاید اگر کاندیدایی با این اوصافی که در پزشکیان هست، از بین بلوچ‌ها و کُردها هم بود، حتما به آن‌ها هم رای می‌دادم، چون درد ما در این سرزمین مشترک است؛ درد تبعیض.» این را «زهرا م شهرود» ساکن زنجان به «ایران‌وایر» می‌گوید.

****


از زمانی که صلاحیت «مسعود پزشکیان» برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری جانشینی «ابراهیم رئیسی» تایید شده است، برخی معتقدند او که در مهاباد به دنیا آمده و تحصیلات دانشگاهی‌ را در تبریز ادامه داده و نماینده پنج دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه‌های انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو بوده، شانس کسب آرای شهروندان تُرک و کُرد را بیش از دیگر کاندیداها دارد. شهروندان در این ‌باره چه می‌گویند؟
 امیدی به تغییر هست؟

«ادریس»، شهروند اهل بوکان معتقد است کاندیداهایی که از فیلتر نظام عبور می‌کنند، فرزند خلف همین رژیم هستند: «هیچ امیدی به تغییر ندارم به همین دلیل در انتخابات شرکت نمی‌کنم.»

او به «ایران‌وایر» می‌گوید: «۲۰ سال است لیسانسم را گرفته‌ام. الان مغازه‌دارم؛ کاری که اگر دانشگاه هم نمی‌رفتم، می‌توانستم داشته باشم. ترک و یا کُرد بودن یک کاندید تاثیری در رای دادن من ندارد. کلا وضعیت اسفبار خودم را سیاست‌های همه مسوولانی می‎دانم که الان یک عده‌ از آن‌ها کاندید هستند.»

«مصطفی» هم که اهل تبریز است، با اشاره به این که در انتخابات شرکت نمی‌کند، به «ایران‎وایر» می‌گوید: «من ۴۰ سالم هست، این وضع شهری است که پزشکیان نماینده‎اش است. چرا باید خودمان را گول بزنیم که او متفاوت است. من معتقدم کسی که متفاوت است، اصلا محال است این همه در سیاست بتواند دوام بیاورد, مگر این که آدم رژیم باشد.»

پزشکیان در انتخابات مجلس دوازدهم که با تحریم گسترده توسط مردم در کل کشور روبه‎رو شد، نفر دوم حوزه انتخابیه خود شد. او در دوره یازدهم ۱۶ هزار رای بیشتر از دوره دوازدهم مجلس کسب کرده و نفر اول حوزه انتخابیه تبریز بود.

«صیاد» اصالتا شبستری و ساکن تبریز است. او می‌گوید: «هر چند من قصدی برای شرکت در انتخابات ندارم ولی خیلی از دوستان و آشنایان که در انتخابات چند ماه پیش می‌گفتند اصلا در هیچ انتخاباتی شرکت نمی‌کنند، بعد از تایید صلاحیت پزشکیان خوشحال هستند و می‌گویند به او رای می‌دهند.»

پزشکیان بعد از ثبت‎نام برای انتخابات ریاست جمهوری در این دوره گفت: «برای اینکه بتوانم به شکل‌گیری مشارکت پرشور در انتخابات کمک کنم، وارد عرصه انتخابات شدم.»

«سمیه» خانواده‎اش در مهاباد زندگی می‌کند ولی خودش ساکن تهران است. او می‌گوید: «من تازه فهمیدم که پزشکیان متولد مهاباد است. نمی‎دانم، شاید به او رای بدهم. یک روزنه امیدی‌ است که شاید کمی فضا تلطیف شود.»
«مسعود پزشکیان» در حمایت از زبان ترکی و یا مسایل مربوط به تیم فوتبال تراکتور و دریاچه ارومیه بارها موضع‎گیری کرده است«حسین» در ارومیه زندگی می‌کند و می‌گوید: «در انتخابات گذشته به همتی رای دادم و این دفعه هم حتما به پزشکیان رای می‎دهم. حداقلش این است که فکر می‌کنم مثل بقیه دروغ نمی‌گوید.»

او در پاسخ به این سوال «ایران‎وایر» که آیا ترک بودن پزشکیان در تصمیم او تاثیری دارد، می‌گوید: «اگر کاندیدای غیر ترک بود، رای نمی‌دادم.»

پزشکیان در حمایت از زبان ترکی و یا مسایل مربوط به تیم فوتبال تراکتور و دریاچه ارومیه بارها موضع‎گیری کرده است. او در نشست علنی مجلس در تاریخ هفت اسفند ۱۳۹۴ گفت: «از این که خدا من را ترک آفریده، شاکر هستم و هیچ‌کس حق ندارد زبان و فرهنگ ترک‌ها را مسخره کند. ترک‌ها و سایر اقوام ایران طبق اصل ۱۵ قانون اساسی باید بتوانند در مدارس به زبان خودشان بنویسند، حرف بزنند و یاد بگیرند.»

شاید وایرال شدن این سخنان پزشکیان در شبکه‌های اجتماعی بتواند به انتخابات در بین اتنیک‎ها شور و هیجان ببخشد و میزان مشارکت را بالا ببرد. با این حال، بیشتر افرادی که با «ایران‌وایر» گفت‌وگو کرده‌اند، می‌گویند پس از اعتراضات گسترده چند سال اخیر و سرکوب شدید معترضان, دیگر امیدی به تغییر از طریق انتخابات ندارند.
اگر پزشکیان بگوید همه‌مان دزد هستیم، پیروز می‌شودابراهیم ساوالان، نویسنده و فعال مدنی آذربایجان در مورد تاثیر پزشکیان برای افزایش مشارکت در بین ترک‎ها می‌گوید: خیلی بیشتر از آن‎چه که فکر می‌کنیم، به خاطر پزشکیان به صندوق برمی‌گردند«ابراهیم ساوالان»، نویسنده و فعال مدنی آذربایجانی در حساب فیس‎بوک خود بعد از تایید صلاحیت پزشکیان و واکنش ترک‎ها نوشته است: «فضای عمومی پرشور و عحیبی به نفع پزشکیان شکل گرفته است و در همین چند ساعت نزدیک پنج جلسه عمومی هر کدام با تعداد نفرات بیشتری برای حمایت از پزشکیان در مشکین برگزار شده است. فرهنگیان و معلمان نیز جلسه‌ عمومی بزرگی را هماهنگ کرده‌اند و فعالان سیاسی شهر نیز هماهنگ می‌کنند تا کارهای ستادی را بین خود تقسیم کنند؛ حتی آنان که تا چند روز پیش تمایلی به رای‌گیری نشان نمی‎دادند.»

این نویسنده می‌گوید: «به نظرم اگر پزشکیان در مناظره‌ها، پزشکیان همیشگی باشد و قلدرانه زاکانی را بکوبد و خفه‌اش کند، تحریمی‌ها رای می‌دهند و پزشکیان پیروز می‎شود. ولی اگر به هر دلیلی محافظه‌کاری کند، نمی‌تواند جنب و جوش لازم برای پیروزی را ایجاد کند. پزشکیان همیشگی در مناظره عالی است و آن‎ها حریفش نیستند و فقط کافی است بگوید همه‌تان دزدید یا اصلا خودش را هم با آن‎ها جمع بسته و بگوید همه‌مان دزدیم.»

در روزهای اخیر فعالان سیاسی روی سخنوری و تسلط پزشکیان به نهج‌البلاغه بسیار تاکید کرده‌اند. به نظر می‌رسد او می‌تواند در مناظره‌های انتخاباتی نقش مهمی ایفا کند.

ابراهیم ساوالان، نویسنده و فعال مدنی آذربایجان در مورد تاثیر پزشکیان برای افزایش مشارکت در بین ترک‎ها می‌گوید: «خیلی بیشتر از آن‎چه که فکر می‌کنیم، به خاطر پزشکیان به صندوق برمی‌گردند. فراموش نکنیم که در ماجرای رئیسی و همتی کسی باورش نمی‌شد که همتی بتواند رئیسی را شکست دهد و اگر به چنان باوری می‌رسیدند، کار برای رئیسی سخت می‎شد. ولی کسانی که در برابر پزشکیان هستند، چنان غولی نیستند که آن‌ها را شکست‎ناپذیر بدانیم و این کار پزشکیان را برای بسیج مردمی راحت‌تر می‌کند. به نظرم نظام با ریاست جمهوری پزشکیان هم زیاد مشکل نخواهد داشت.»

«رضا طالبی»، پژوهش‏‎گر در «دانشگاه لایپزیگ» و تحلیل‎گر سیاسی ترک در گفت‌وگو با «ایران‌وایر» در مورد تایید صلاحیت پزشکیان می‌گوید: «پزشکیان قبلا که در انتخابات مجلس رد صلاحیت شده و خامنه‌ای گفته بود که تجدیدنظر شود. برای تایید صلاحیت پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری هم این خواسته علی خامنه‌ای بود که مشارکت در انتخابات را بالا ببرد. من فکر می‎کنم که پزشکیان نفر مورد تایید بیت است، نه جلیلی و قالیباف که در سال‎های اخیر نشان داده‌اند نامزدهای ضعیفی هستند و پایگاه اجتماعی گسترده‌ای ندارند.»

طالبی با اشاره به نزدیکی بیت و پزشکیان می‌گوید: «گروه‌‎هایی از حوزه پشت قالیباف و جلیلی هستند که برای دوران پسا‌خامنه‌ای برنامه‎ریزی دارند ولی پزشکیان چنین خطری برای خامنه‌ای ندارد. پزشکیان با ای نکه فردی نزدیک به اصلاح طلبان شناخته می‌شود ولی همان‎قدر که اصول‎گرا نیست، همان قدر هم اصلاح طلب نیست. ولی پایبند به مبانی انقلاب اسلامی و نزدیک به مسعود خامنه‌ای، پسر علی خامنه‌ای است.»

این پژوهش‎گر در مورد بالا رفتن مشارکت در انتخابات در بین ترک‎ها به «ایران‌وایر» می‌گوید: «شابد بتوان گفت که مساله اتنیکی هم در بالا بردن مشارکت تاثیرگذار باشد؛ به عنوان مثال، مساله ترک/فارس می‌تواند مشارکت را بالا ببرد و خود خامنه‌ای هم در واقع خواهان این است. حاکمیت نامزدی را تایید کرده است که هم می‌تواند نامزد اتنیک‌ها باشد، هم نامزد اقلیت‎های دینی، هم نامزد اصلاحات، هم نامزد گروه‎های نزدیک به لاریجانی و احمدی‌نژاد که با حاکمیت زاویه دارند و هم نامزد اعتدال‌گرایان و برخی اصول‌گرایان باشد و طبیعتا این موجب افزایش میزان مشارکت می‌شود.»

طالبی معتقد است: «رای پزشکیان برای پیروزی در این انتخابات مختص ترک‌ها نیست. فکر می‌‌کنم پزشکیان در مناظرات نه رادیکال بلکه با لحن تندی که دارد حرف بزند، می‌تواند مشارکت را افزایش دهد. او نسبت به همه رقبایش و دو رقیب اصلی‌ خود، یعنی قالیباف و جلیلی سخنور خوبی است. به نظر، پزشکیان نامزدی است که قبل از ثبت‌نام تاییدیه گرفته است.»
غروب خورشید مشهد در خطه آذربایجان
«سجاد میرزاپور» جامعه‌شناس اهل تبریز در گفت‌وگو با «ایران‌وایر» گفت: «انتظار می‎رفت که نامزدهای تایید صلاحیت شده و یا نامزد ایده‌ال وجه مشترک سپاه و بیت باشد. پزشکیان نزدیک به هر دوی این نهادها نیست ولی مشارکت در سطح جامعه با آمدن پزشکیان قطع به یقین بالاتر می‎رود.»

میرزاپور گفت: «رئیسی خیلی منفعل بود و عملا از خودش صدایی نداشت. پزشکیان نه تنها منفعل نیست بلکه صدای مخالفی هم دارد. ولی جمهوری اسلامی نیاز به مشارکت مردم در انتخابات دارد و شاید کوچک‌ترین اختلاف را هم به جان بخرد تا مشارکت بالا برود.»

او در مورد احتمال افزایش مشارکت در میان ترک‌ها هم گفت: «جامعه مدنی ترک در سالیان اخیر عملا از تصمیم‌گیری و مشارکت سیاسی کنار نگه داشته شده‌اند و من فکر می‌کنم پزشکیان می‌تواند ترک‌ها را فارغ از گرایش سیاسی برای رای دادن تحریک کند. فکر می‌کنم آن بستر را بتواند تحریک کند و رای بالایی از ترک‌ها بگیرد. موضع‌گیری علیرضا بیگی در خصوص فساد حاکم در دوران قالیباف در روزهای اخیر می‎تواند کمکی باشد برای همراهی طیف اصول‎گرایان مناطق ترک با آرای پزشکیان.»

این جامعه‎شناس در مورد کم خطر بودن پزشکیان برای حاکمیت گفت: «شاید به صورت نمادین بتوان سقوط هلی‌کوپتر رئیسی در منطقه کلیبر را غروب خورشید مشهد در خطه‌ آذربایجان دانست. شاید حاکمیت به این نتیجه رسیده است که حلقه خراسان (مشهد) بیشتر از آذربایجان از حاکمیت سهم می‌خواهد و به همین دلیل منافع حاکمیت بیشتر با آذربایجان تامین می‌شود تا خراسان. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی آذربایجان به ریاست جمهوری راضی است ولی خراسان به کمتر از رهبری هم راضی نیست. منظور من از حلقه آذربایجان و حلقه خراسان، گروه‎های ذینفع نزدیک به حکومت است.»

او اضافه کرد: «تنها بدشانسی پزشکیان در بحبوحه‌ تبلیغات انتخاباتی، به پایان رسیدن لیگ برتر فوتبال است که اگر او حتی در یکی از بازی‌های باشگاه تراکتورسازی شرکت می‌کرد، قادر به جذب رای هویت‎طلبان ترک نیز می‌شد.»

«بابک چلبیانی»، فعال سیاسی آذربایجانی نیز با اشاره به ترفند حاکمیت برای بالا بردن مشارکت می‌گوید: «با کم‎رنگ شدن گفتمان اصلاحات و با تایید صلاحیت پزشکیان از سوی شورای نگهبان برای انتخابات ریاست جمهوری در ایران، رژیم قصد دارد این بار با ایجاد رقابت تصنعی با محوریت خراسان و آذربایجان،‌ مردم را به پای صندوق‌ها بیاورد.»

با این حال، فعالین مدنی آذربایجان در شهر اورمیه ۲۰ خرداد ۱۴۰۲، هم‎زمان با اعلام صلاحیت شش تن از کاندیداهای ریاست جمهوری با نصب و توزیع اعلامیه در سطح شهر عنوان کرده‌اند با توجه به تبعیض سیستماتیک علیه اتنیک‌ها در انتخابات نمایشی شرکت نکرده و خواستار تحریم انتخابات شدند.

«محسن مهرعلیزاده» در سال ۸۴ در چهار استان ترک رای اول را آورده بود و آرای همتی هم قابل توجه بود. پزشکیان بیشتر از همتی و مهرعلیزاده در آذربایجان بوده و در مجلس هم در برخی از مواقع نشان داده که در مورد مسایل مربوط به ترک‌ها و آذربایجان حاضر است با طیف‌های مختلف سیاسی همراه بشود.
«حسن روحانی» در انتخابات ۹۶ با شعار فرهنگستان زبان ترکی توانست اکثریت آرای تبریز را به دست آوردروحانی در انتخابات سال ۹۶ با شعار فرهنگستان زبان ترکی توانست اکثریت آرا تبریز را به دست آورد. باید دید پزشکیان که خود ترک است و بارها از حقوق اتنیک‌ها حمایت کرده است، می‌تواند ترک‌ها و اقلیت‎های قومی و مذهبی را پای صندوق‎های رای بیاورد یا خیر ؟
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۴
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

هرکی از ترکها بیان پای صندوق مستحق همون ......خواهند بود. چون واقعا آبروی ترکها رو میبرن
‌سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۰
۴۵
amirHassna - سیدنی، استرالیا

تا اونجا که تو این سالا معلوم شده اکثر ترکا تو زمین آخوندا بازی کردن و البته هزینشم دادن اما ظاهرا بیسوادی دینی اکثرشون تمومی نداره.
‌سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۳
۴۴
Momijii - توکیو، ژاپن
اکثریت تُرکهای ما بیش از حد تصور ناسیونالیست هستند ، اونقدر که حاضرند یوغ بندگی و بردگی بر گردنشون بیوفته ولی به اهدافشون ( هر چند بی ارزش و سئوال برانگیز ) که ریشه قومیتی و نژادی داره برسند !!
‌سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۱
۴۷
garadagh - استکلهم، سوئد

نظراتی که ترک‌ها را به خاطر مشکلات کشور مقصر می‌دانند، نشان‌دهنده جستجوی قربانی برای مشکلات هستند و این رویکرد ناعادلانه و تعصب‌آمیز است. واقعیت این است که تمامی گروه‌های قومی و فرهنگی در ایران دارای تنوع و پیچیدگی‌های خاص خود هستند و نمی‌توان همه افراد یک گروه را به یک شکل قضاوت کرد. اینگونه تعمیم‌های نادرست نه تنها به حل مشکلات کمک نمی‌کند، بلکه به افزایش تنش‌ها و اختلافات اجتماعی دامن می‌زند. بهتر است به جای این گونه برخوردها، به دنبال راه‌حل‌های جامع و عادلانه برای مسائل موجود باشیم و با احترام به تنوعات فرهنگی و اجتماعی، به ارتقای همبستگی و تفاهم ملی کمک کنیم.
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۱:۴۲
۴۶
خردگرا - برن، سوییس

گاهی از نادانی برخی بی خرد شگفت زده میشوم. ماهیت حکومت مفعول پرور مشخص است، با ایجاد نفرت و تفرقه بین اقوام ایرانی، به همون هدف پلیدشان که عدم اتحاد هست دست یافته اند، یک راه در پیش هست : اتحاد برای نابودیه همیشگی اشغالگران ایران.
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۶
۶۱
یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک

کدوم ترک، ایران آذری داره. الحمدالله همگی هم خط ایمامی. ترک میخواین، بیاین هامبورگ، ماشاالله گله گله.
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۵۵
۴۹
Nagonsar - مونیخ ، آلمان
دوباره مغلها میخوان ایران را اشغال کنند.ایران یک رضا شاه دیگر میخواد که تمام این مغلها را به چین صادر کنه که در کارخانه های چرمسازی انجا که تبدیل به دمپایی برای افریقا بشن
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۳
۴۷
garadagh - استکلهم، سوئد
توهین به هویت قومی دیگران نشانه‌ای از نادانی و عقلانیت پایین است. و چه جالب که تنها صدایی که از رضا شاه موجود هست اینکه داره ترکی صحبت می کند وبس.
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۲
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان
احتمال اینکه انتخاب شود بسیار کم است. خامنه ای رییس جمهور را انتخاب کرده است. در صورت انتخاب هم زیا د نمی تواند در این وضعیت بغرنج ایران که کارهای عمرانی متوقف شده است نمی تواند کاری بکند. حقوق ملتهای غیر فارس باید در ساختار حکومت تعریف و حل شود و رییس جمهور نمی تواند کاری بکند در حالی که نزدیک 70 درصد اقتصاد و مدیریت کشور در دستش نیست و آن 30 در دصد هم به طور غیر مستقیم دست سپاهی است. ترکها و تمام ملتهای غیرفارس زیاد امید نبندند اما این انتخابات و بودن این مرد در صندلی رییس جمهور می تواند فرصتهای خوبی برای بیان ظلم ها و ستمها و حقوق و ناعدالتی ها و توهین ها و تمسخرها استفاده کنند و مردم خود را در مورد هویت و سرنوشتشان آگاه کنند تا بتوانند در آینده بتوانند بهتر بفهمند که سرنوشت آنها در کدام سمت است. خامنه دو راه دارد با آوردن پزشکیان وضعیت بغرنج و قتصاد ورشکسته ایران را اندکی کنترل کند و راه دوم با ادامه این روند بتواند وضعیت را بهتر کنترل کند تا در سالهای اینده انتخاب جانیشش بدون مشکل باشد. فکر می کنم خامنه راه دوم را انتخاب کرده است. برای او مردم و کشور مهم نیست
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۴
۳۷
azadi2011 - تورنتو، کانادا
یک جوری دارند حرف می زنند که گویی به جز 2 سال حکومت زندیه( کریم خان زند )، حتی »یک روز«( عرض کردم یک روز ) در ایران حکومت در دست »غیر ترک یا آذری« بوده است! رضا شاه اگر چه ترک بود، ولی »همه ی ایرانیان« را گرامی داشت و ما را از قجری ها نجات داد. آقای خمینی که داماد قجر بود و خاندان اولیه اش به گورکانیان باز می گشت، علم الهدی فارس است؟! رئیسی فارس بود، آقای خامنه ای فارس است؟ زاکانی ترک است، و سایرین هم، بهرام عین الهی فارس است؟! در کجای تاریخ ایران حتی یک روز حکومت دست »ایرانیان« بوده است؟ حالا هم فرقی ندارد »رئیس جمهور« چه کسی باشد. اما »رای دادن« اصولا کار خوبی است!
‌چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۱
۳۲
agha_ehsan - تهران، ایران
این که به کردی ویدیو داده بود میگفت کرده !
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۵
۳۲
agha_ehsan - تهران، ایران
استاد . رضا شاه مازندرانی بود . البته احتمال ترک بودنش هست چون ویدیوی صحبتش با آتا ترک ترکیه موجوده که به ترکی حرف میزنن . ولی سیستم حکومت ایرانی همیشه فارسی بوده . حتی دربار ترک ترجیح داده همیشه به فارسی حکومت کنه. در دربار به ترکی حرف میزدن ولی به فارسی برای ممالک دیگه نامه مینوشتن . چون همیشه زبان و خط رسمی کشور فارسی بوده . حتی مغول هم که ایران رو اشغال کرد نتونست این قانون رو عوض کنه
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۹
۳۲
agha_ehsan - تهران، ایران
واقعا خری که تا الان نفهمیده قالیباف قراره لباس دلقک ملیجک دربار رو بپوشه از خر هم خرتره . اسلام و جمهوریت ؟؟ مگه رفراندوم 57 هستش ؟ 45 سال مفعول بودن و مفعول شدن رو تجربه کردیم با این جمهوریتتون .
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۱
۵۳
sheyvar - ارسباران، ایران
چند ماه پیش کپنهاگ بودم, کاش آدرسی میگرفتم میومدم بهت یک ترک بودن نشون میدادم که تا آخر عمرت نمیتونستی رو خط مستقیم راه بری بالام جان , مواظب ته مبارکت باش
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۲
۳۷
azadi2011 - تورنتو، کانادا
گرامی ، یک پانترک بیچاره که از سر نادانی و بی‌فرهنگی کارش شده توهین به « زبان پارسی » باید از خود بپرسد : چرا سلطان سلیم عثمانی بجای ترکی یا عربی یا یونانی و . بر روی شمشیر خود به زبان پارسی نوشته است : چنان تیغست این تیغ دلفروز که دشمن را گزد یک لحظه جان سوز. تردیدی نیست که زبان پارسی در پهنه ی امپراطوری ایران چنان قدرتی داشت که ترک ها( ومغول) با استفاده از دو بال پارسی در حکومت داری و عربی در دین و زور شمشیر خودشان را مسلط کردند، ولی دوران ما آنها در یک جنگ ترکیبی با همه ی ملل ساکن فلات قاره مان هستند، مهم نیست رضا شاه ترک بود یا نبود، مهم درک ما از تاریخ است
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۰
۶۱
یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک
تنها بیایی، خیالی نیست ولی گله‌ای اون موقع داستان فرق می‌کنه.
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۸
۳۴
Darknet - لندن، انگلستان
فارس بودن، ترک، لر،کرد یا بلوچ و عرب زبان بودن فرقی نداره چون همه ایرانی هستند و برای تمام ایران دل میسوزونن. اما کسی که در دستگاه جمهوری اسلامیه یعنی خائن به وطن هست و برای لبنان و فلسطین دل میسوزونه نه برای ایرانی. پزشکیان هم مثل بقیه عمال جمهوری اسلامی یک خائن وطن فروش و نوکر غرب و شرق و رهبر محقر بیشتر نیست و دل برای هیچ ایرانی ای نمیسوزنه. احمدی نژاد هم مثلا ایرانی بود و اهل سمنان اما جز خیانت به مردم و کشورش کار دیگه ای نکرد. خاتمی و رییسی و رفسنجانی و خامنه ای هم همه از یک قماش پلید و متحجر و متعفن هستند و هر عملی انجام بدن فقط به ضرر ایران و ایرانی هست. این افرادی که میگن ما رای میدیم همون جمعیت ۴ درصدی هستند. من با هر فردی داخل ایران صحبت کردم گفتن ما رای نمیدیم و کسی رو نمیشناسیم که رای بده مگر در دستگاه دولتی باشه و برای منافع خودش به قیمت وطن فروشی رای بده.
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۰۹
۳۴
Darknet - لندن، انگلستان
جواب سر تیر خبر: خیر هیچ ایرانیی به نوکران جمهوری اسلامی رای نمیده. نه ترک زبان نه فارس نه کرد نه لر نه بلوچ نه عرب زبان. فقط یک خائن به سردمداران دیکتاتوری وقیح جمهوری اسلامی رای میده.
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۵
۳۴
Darknet - لندن، انگلستان
ترک ها، لر ها، فارس ها، بلوچ ها، کردها و. قسمت جدایی ناپذیر تاریخ ایران هستن. هر کسی مثل این فرد به یک قوم ایرانی افترا ببنده یا نادان هست یا سایبری. تمام مردم ایران با جمهوری اسلامی مشکل دارن. من به تبریز واردبیل رفتم و با اینکه کلمه ای ترکی بلد نیستم هیچ ناسیونالیتی ندیدم که به من از بالا به پایین نگاه کنه. من به بیشتر نقاط ایران سفر کردم. در هیچ کجای ایران مردمش با هیچ قومیتی سعی نکردن به خاطر فارس بودنم به من توهین کنن یا آسیبی بزنن. اگر به تعداد منفی هایی که گرفتی نگاه کنی میفهمی که چقدر مردم ایران حرفاتو باور دارن
‌پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۳۷
۳۲
agha_ehsan - تهران، ایران
تو افغانی هنوزم داری برای مادرت فحش جمع میکنی ؟ 😁😁😁 نوش جونت . بخور . زیاد هم بخور . از مال ترکها هم بخور . از مال فارس ها هم بخور 😁😁
جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۴
۵۳
sheyvar - ارسباران، ایران
سالارم تنها میومد خودم هم نمیومدم بالام جان. از پس سالار من سر بلند بیرون بیایی کلاهت را بنداز هوا. باز تکرار میکنم مواظب ته مبارکت باش
جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۰
۶۱
یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک
مه با کسانی که که با الفاظ رکیک گپ می‌زنند هم کلام نمی‌شوم. چوخی، هری بابا، بزار باد بیاد.
جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۲
۷۰
senator x - تهران، ایران
تا زمانیکه مملکت ویران شده عنصری چون ولایت فقیر داره,نقش رئیس جمهورش همچون آفتابه بدست دم مستراح منتظر دستور است,حالا میخواهد پزشکیان باشه یا هرخائن دیگر
جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.