معاون ابراهیم رئیسی: از سهم خود در «میدان گازی آرش» عقب نشینی نمی‌کنیم

 میدان مشترک «آرش»صدای آمریکا: معاون حقوقی ابراهیم رئیسی پس از مدت‌ها سکوت نسبت به اقدامات کویت و عربستان در میدان گازی آرش واکنش نشان داد و گفت که «اجازه برداشت یک‌جانبه از میدان گازی آرش را به هیچ طرفی نخواهیم داد.»

محمد دهقان در متنی که در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده نوشته است: «جمهوری اسلامی ایران تحت هیچ شرایطی از «حق مکتسبه» خود در میدان مشترک گازی آرش عقب‌نشینی نخواهد کرد.»


این عضو کابینه ابراهیم رئیسی تاکید کرده که موضوع باید «با گفتگو» حل شود و «به‌هیچ‌وجه اجازه اقدام یکجانبه در برداشت از این میدان را نخواهیم داد.»

میدان گازی مشترک آرش که به میدان «الدوره» در کویت مشهور است پس از عادی سازی روابط ایران و عربستان، بار دیگر در مرکز توجه قرار گرفت و بسیاری از تحلیلگران سهم ایران از این میدان را «وجه‌المصالحه» این عادی سازی ارزیابی کردند.

در همین راستا ۱۴ تیر ماه سال ۱۴۰۲ وب‌سایت «میدل‌ایست مانیتور» در گزارشی به نقل از منابع داخلی در عربستان سعودی نوشته بود که مقامات این کشور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچ حقی در میدان گازی «آرش» ندارد، «این میدان صرفاً متعلق به عربستان و کویت» دانسته بود.

وزارت خارجه کویت نیز ۱۲ تیر ماه ۱۴۰۲ در بیانیه‌ای اعلام کرد که «کویت و پادشاهی عربستان» به تنهایی دارای «حقوق انحصاری بر ثروت طبیعی» در این میدان هستند.

در ادامه این تحرکات سعد البراک، وزیر نفت کویت، پنجم مرداد ۱۴۰۲ در مصاحبه‌ای با کانال خبری اسکای‌نیوز گفت که کشورش بدون انتظار برای تعیین خط مرزی با ایران، حفاری و تولید از میدان گازی الدوره (آرش) را آغاز خواهد کرد.

پس از این اظهارات وزیر نفت کویت، وزارت خارجه عربستان سعودی ۱۲ مرداد ماه در بیانیه‌ای بار دیگر تاکید کرد، منابع طبیعی و میدان گازی مورد مناقشه «الدوره»، که ایران آن را «آرش» می‌نامد، به صورت انحصاری متعلق به ریاض و کویت است.

این مصاحبه و بیانیه و اعلام رسمی موضع دو کشور دو هفته بعد رنگ عملیاتی به خود گرفت و روزنامه عرب‌زبان «الرای» ۲۰ مرداد ماه ۱۴۰۲ از توافق عربستان و کویت بر سر آغاز پروژه توسعه میدان گازی «الدوره» خبر داد.

این روزنامه اعلام کرده بود که مقامات شرکت نفت «خلیج کویت» و مسئولان شرکت نفت عربستان (آرامکو) در جلسه‌ای مشترک اعلام کردند که طبق یک جدول زمان‌بندی شده و مورد توافق، کار توسعه این میدان گازی را پیش خواهند برد.

جمهوری اسلامی در واکنش به این موضوع، توافق امضا شده بین عربستان سعودی و کویت برای توسعه میدان گازی الدوره (آرش) را «غیرقانونی» خوانده و گفته بود که «در این میدان سهم دارد.»

واکنشی که تنها به یک اظهارنظر ختم شد و عدم اقدام عملی و هر نوع مذاکره برای جلوگیری از این اقدام باعث شد تا تحلیلگران موضوع «وجه‌المصالحه» بودن این میدان گازی در عادی سازی روابط ایران و عربستان را مطرح کنند.

میدان گازی «آرش» در شمال خلیج فارس در سال ۱۳۴۶ توسط شرکت نفتی ژاپنی «ای ـ او ـ سی» ، کشف شد. ذخیره در‌جای گاز این میدان ۲۰ تریلیون فوت مکعب و ذخیره نفت درجای آن هم نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد می‌شود.

این میدان نفتی - گازی که از سوی ایران، «آرش» و از سوی کویت و عربستان، «الدوره» نامیده می‌شود، ده‌ها سال است به موضوعی مناقشه بر‌انگیز تبدیل شده است.

در این ارتباط، تهران همواره خواستار به رسمیت شناختن سهم خود در میدان نفتی ـ گازی «آرش» شده بود. کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز سهم ایران از این میدان گازی را به رسمیت نمی‌شناسند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۸
فضول میرزا - استکهلم، سوئد
مامی جونت هم همینو میگفت!
‌سه شنبه ۰۷ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۵
۴۹
حضرت خودم (ع) - ریودوژانیرو، برزیل
این ابله سه کلاسه یعنی محمد دهقان خیلی مرده یه بیل به باغچه مشکلات حقوقی اراضی روستای نغندر (Noghondar) بزنه که محل تولد و حوزه انتخابیه دوران نمایندگی طویله مجلسشه ! یا یه بیل به مشکلات حقوقی کارگران و کشاورزان و معلمان و دانشجویان و معترضان و زندانیان سیاسی بزنه ! یا یک بیل به فیلترینگ اینترنت بزنه که مجبور نشه بجای مکاتبه رسمی دولتی ، شبیه ظریف خ.مال با فیلترشکنهای ساخت شرکتهای اقماری سپاه تروریستی ، بیاد توییتر زر مفت واسه ملت بزنه🤣🤣🤣
‌سه شنبه ۰۷ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.