واکنش آمریکا به رونمایی از سامانههای موشکی در ایران: از همه «ابزارهای بازدارندگی» استفاده میکنیم
رأی دهید
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما از این گزارش ها مطلع هستیم، اما اظهار نظر خاصی در مورد آنها نداریم. ما همچنان با هماهنگی نزدیک با متحدان و شرکای خود از همه ابزارهای موجود برای بازدارندگی و مختل کردن همه رفتارهای بیثباتکننده و مشکلساز ایران استفاده میکنیم.»
همزمان با ادامه بحران و اوجگیری تنشها در منطقه و در حالی که گزارشها از افزایش نگرانیها در جهان نسبت به فعالیتهای تسلیحاتی حکومت ایران حکایت دارد، جمهوری اسلامی از سامانههای پدافند موشکی «آرمان» و «آذرخش» رونمایی کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران روز شنبه ۲۸ بهمن از سامانه موشکی ضد بالستیک «آرمان» و سامانه پدافند هوایی «آذرخش» رونمایی کرد. بنا بر این گزارش وزارت دفاع جمهوری اسلامی مدعی شد که آرمان قادر است «همزمان شش هدف را در فاصله ۱۲۰ تا ۱۸۰ کیلومتری رهگیری کند» و آذرخش نیز میتواند اهدافی را تا برد ۵۰ کیلومتری رهگیری کند.
مقامات ارشد دولت جو بایدن از جمله وزیر امور خارجه آمریکا بارها با اشاره به انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با محدودیتهای اعمال شده بر فعالیتهای موشکی ایران، تاکید کردند واشنگتن بر تعهد خود برای استفاده از هر ابزاری برای مقابله با توسعه، تولید، و تکثیر موشکها، پهپادها، و دیگر سلاحهای خطرناک ایران که شامل تحریم، کنترلهای صادراتی، تعامل دیپلماتیک، همکاری با صنایع خصوصی، و ممنوعیتها در صورت مقتضی و پیشبینی شده در قانون استوار و پایبند است.
دریاسالار برد کوپر، فرمانده ارشد نیروی دریایی آمریکا در خاورمیانه، روز پنجشنبه ۲۶ بهمن اعلام کرد حمایت حکومت ایران از شبهنظامیان حوثی در هدف قراردادن کشتیهای تجاری در دریای سرخ «حیاتی» بوده و سپاه پاسداران در داخل یمن حضور دارد، دوشادوش حوثیها فعالیت میکنند، به آنها مشاوره میدهند و اطلاعات هدف را ارائه میکنند.»
وال استریت ژورنال روز جمعه، در گزارشی گفت که ایالات متحده و متحدانش در خاورمیانه نگران نقش رو به رشد ایران در بازار جهانی تسلیحات هستند. در این گزارش آمده است که تحول این صنعت که با خرید هزاران هواپیمای بدون سرنشین روسیه که میدان نبرد در اوکراین را تغییر داد، تقویت شد، به تهران کمک کرد تا حمایت خود از متحدان شبهنظامی خود را در درگیریهای خاورمیانه افزایش دهد.
این گزارش به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است که یکی از مهمترین صادرات تسلیحات ایران، پهپاد انتحاری شاهد است که از آن برای کشتن سه نظامی آمریکایی در اردن در حمله یک گروه شبهنظامی عراقی در هشتم بهمن استفاده شد.
آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در تحقیقات خود که در ماه جاری میلادی منتشر شد اعلام کرد که مدلهایی از همان خانواده پهپادهایی که سربازان آمریکایی را در اردن کشتند، در بسیاری از جبههها، از جمله توسط حوثیهای یمن، شبهنظامیان عراقی که اسرائیل را هدف قرار میدهند و توسط روسیه در جنگ علیه اوکراین استفاده شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پیشتر گفته بود توسعه، تدارک، و تکثیر موشک و فناوری وابسته به تولید موشک توسط جمهوری اسلامی «یکی از بزرگترین چالشها در زمینه صلح و امنیت بینالمللی» است.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «ما شاهد تاثیر وحشتناک ارائه این موشکها و پهپادهای ایرانی به سازمانهای تروریستی و گروههای نیابتی شبهنظامی، که به طور مستقیم امنیت اسرائیل و شرکای ما را در خلیج فارس تهدید میکنند، هستیم.»
او در ادامه با اشاره به انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با محدودیتهای اعمال شده بر فعالیتهای موشکی ایران، گفت: «ایالات متحده بار دیگر بر تعهد خود برای استفاده از هر ابزاری برای مقابله با توسعه، تولید، و تکثیر موشکها، پهپادها، و دیگر سلاحهای خطرناک ایران تاکید میکند.»
به گفته بلینکن، این ابزارها شامل «تحریم، کنترلهای صادراتی، تعامل دیپلماتیک، همکاری با صنایع خصوصی، و ممنوعیتها در صورت مقتضی و پیشبینی شده در قانون» و موارد دیگر است.