سنگ ساکت در چاه سپاهان؛ مجسمه سلیمانی تا پنجشنبه باید برداشته شود
رأی دهید
***
سردیسی که «محمدرضا ساکت»، مدیرعامل پیشین باشگاه سپاهان برای خودنمایی مقابل نظام در ورزشگاه نقشجهان اصفهان قرار داده بود، همچنان برای باشگاه بزرگ سپاهان، دردسرآفرین میشود.
یکشنبه ۲۲بهمن۱۴۰۲، ساعاتی پس از انتشار گزارشی در یک رسانه عربستانی مبنیبر برداشته شدن سردیس «قاسم سلیمانی»، فرمانده کشته شده سپاه قدس، رسانههای وابسته به سپاه پاسداران، «مصاحبه دستوری» از «منوچهر نیکفر»، مدیرعامل کنونی این باشگاه را منتشر کردند که ادعا میشد هیچ صحبتی با رسانههای عربستانی انجام نداده است.
سپاهان در مرحله یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا، باید روز پنجشنبه ۲۶بهمن۱۴۰۲، مقابل الهلال عربستان قرار بگیرد؛ در ورزشگاه نقشجهان و بدون وجود اثری از سردیس قاسم سلیمانی. در غیر این صورت، این باشگاه با جرائمی بیسابقه از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا مواجه میشود.
چرا رسانه سپاه به خبر رسانه عربستانی واکنش نشان داد؟
پیش از ظهر دیروز، یکشنبه ۲۲بهمن۱۴۰۲، روزنامه «الریاضیه» عربستان در گزارشی به نقل از منوچهر نیکفر مدعی شد که نماد قاسم سلیمانی از ورزشگاه میزبان بازی سپاهان و الهلال عربستان برداشته شده است.
این رسانه سعودی به نقل از مدیرعامل باشگاه سپاهان نوشت: «ما درخواست کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) برای حذف نمادهای غیر ورزشی ورزشگاه نقشجهان را اجابت کردیم و اکنون مجوز رسمی برای برگزاری بازی با الهلال در این ورزشگاه را در اختیار داریم.»
ساعاتی بعد، خبرگزاری تسنیم در خبری فوری به نقل منوچهر نیکفر نوشت: «در آستانه بازی با الهلال هیچ مصاحبهای با رسانههای خارجی نداشتهام، چراکه به لزوم حفظ آرامش تیم در آستانه این بازی مهم در لیگ قهرمانان آسیا اعتقاد دارم.»
تسنیم به نقل از مدیرعامل باشگاه سپاهان، مطرح شدن این موضوع را «شیطنتآمیز» و «اقدامی برای تحریک تیم سپاهان» دانست، اما منکر برداشته شدن تندیس قاسم سلیمانی نشد.
دردسر بزرگ از کجا آغاز شد؟
این نخستین بار نیست که اظهارات منوچهر نیکفر، مدیرعامل جدید باشگاه سپاهان در مورد سردیس قاسم سلیمانی دردسرساز میشود.
او شنبه ۱۶دی۱۴۰۲ برای آنکه به نام قاسم سلیمانی و تندیس او اشارهای نکند، از عبارت «ایرادهای مورد نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا» در مورد سردیس فرمانده سپاه قدس استفاده کرد و مدعی شد این ایرادات، برای بازی سپاهان مقابل الهلال عربستان رفع خواهد شد.
اما منوچهر نیکفر یا بازیکنان و مربیان و هواداران باشگاه سپاهان، هیچ نقشی در قرار گرفتن سردیس فرمانده کشته شده سپاه قدس در ورزشگاه نقشجهان نداشتند. خبرگزاریهای وابسته به سپاه، ۲۱دی۱۴۰۲، از اقدام محمدرضا ساکت، مدیرعامل وقت این باشگاه و عضو کنونی هیاترییسه فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی، برای قرار دادن سردیس قاسم سلیمانی خبر دادند.
نام محمدرضا ساکت در پرونده فساد مالی مشهور «۹۲ هزار میلیارد تومانی فولاد مبارکه» که از سوی مجلس شورای اسلامی منتشر شد، بهکرات به چشم میخورد.
از عواقب سردیس قاسم سلیمانی چقدر به یاد داریم؟
دوشنبه ۱۰مهر۱۴۰۲، باشگاه الاتحاد عربستان حاضر نشد در ورزشگاهی وارد زمین شود که سردیس قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران در آن وجود داشت. کاروان الاتحاد بدون حضور در زمین و با لغو مسابقه، مستقیم از ورزشگاه به فرودگاه بازگشته و راهی عربستان شدند.
خروج باشگاه الاتحاد البته تصمیم این باشگاه نبود. یک روز پیشاز این مسابقه، «دولتمند اسلاموف»، ناظر تاجیکستانی کنفدراسیون فوتبال آسیا، به مدیران باشگاه سپاهان اعلام کرده بود که سردیس سلیمانی باید بهدلیل آنچه این ناظر بینالمللی، «دخالت سیاست در فوتبال» میدانست، از ورزشگاه خارج شود.
ناظر کنفدراسیون فوتبال آسیا قبل از زمان مقرر آغاز بازی، برای رفع مشکل موجود در ورزشگاه، ۳۰ دقیقه به باشگاه سپاهان و مسوولین ورزشگاه فرصت میدهد. یک منبع «ایرانوایر» که در ورزشگاه حضور داشت گفته بود: «مدیران باشگاه سپاهان از تهران و اصفهان برای برداشتن سردیس استعلام کردند و جواب منفی گرفتند. میخواستند با ناظر مسابقه بر سر زمان اضافهتر چانهزنی کنند، اما او گفته بود وقت بیشتری نمیدهد و باید با کنفدراسیون آسیا مستقیما برای لغو بازی صحبت کند.»
ایرانوایر، ۲۲آبان به اطلاعاتی دست یافت که نشان میداد «یوسف طباطبایینژاد»، بهعنوان نماینده «علی خامنهای» در استان اصفهان، امامجمعه اصفهان و مدیر حوزه علمیه این شهر، دستور برداشته نشدن سردیس قاسم سلیمانی را داده بود.
پس از اجرایی نشدن خواسته ناظر کنفدراسیون آسیا، سنگینترین جریمه ممکن متوجه باشگاه سپاهان شد. کمیته انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا، نتیجه بازی سپاهان و الاتحاد را سه بر صفر به سود تیم عربستانی اعلام کرد. همچنین سپاهان به برگزاری دو دیدار خارج از ورزشگاه خانگی خود و پرداخت ۲۰۰ هزار دلار جریمه محکوم شد.
در رای AFC قید شده بود که باشگاه سپاهان باید در دیدارهای آینده خود که به میزبانی نقشجهان برگزار میشود، نسبت به آنچه «ایرادهای قانونی مورد نظر ناظر کنفدراسیون آسیا بوده»، اقدام کند. «ایراد قانونی»، معنی سردیس قاسم سلیمانی را میداد.
آیا سپاهان میتواند سردیس فرمانده پیشین سپاه قدس را حذف نکند؟
منابع ایرانوایر میگویند که باشگاه سپاهان با وجود هماهنگیهای قبلی صورت گرفته برای برداشتن «موقت» سردیس قاسم سلیمانی از ورزشگاه نقشجهان، همچنان با سنگاندازیهایی از سوی افراد و برخی نهادها روبهرو میشود.
مدیران باشگاه سپاهان متعهد شدهاند که سردیس قاسم سلیمانی فقط برای بازی با الهلال از ورزشگاه خارج شود که بلافاصله پس از بازی در آسیا، جهت حضور در مسابقات لیگ، این سردیس بهجای خود که محل عبور بازیکنان و داوران برای ورود به زمین مسابقه است، برگردد.
بااینحال براساس گفته برخی منابع ایرانوایر، هنوز سنگاندازیها و مخالفتهایی برای برداشته شدن این سردیس وجود دارد؛ هرچند که قطعا در جریان بازی الهلال مقابل سپاهان، اثری از سردیس قاسم سلیمانی نخواهد بود.
حذف نشدن نماد فرمانده پیشین سپاه قدس برای باشگاه سپاهان، تبعاتی مانند حذف شدن قطعی از لیگ قهرمانان آسیا، پرداخت جریمهای سنگینتر از قبل و احتمالا محرومیتی بین یک تا سه سال از حضور در رقابتهای بینالمللی و آسیایی را بههمراه خواهد داشت.
مهر۱۴۰۲ و زمانی که هواداران سپاهان در ورزشگاه نقشجهان از چرایی لغو بازی مطلع شدند، شعار «فوتبال با سیاست نمیخواهیم» سر دادند. در صورت تکرار این اتفاق، شاید هواداران سپاهان که از عواقب نشستن دوباره سردیس سلیمانی در ورزشگاه مطلع هستند، رفتاری هجومیتر داشته باشند.
الهلال عربستان، باشگاهی که بهصورت مستقیم متعلق به خاندان آل سعود عربستان است، پنجشنبه ۲۶بهمن۱۴۰۲ در ورزشگاهی که هیچ نشانی از سردیس قاسم سلیمانی در آن نیست، وارد زمین میشود.