بخشیدن پاداش فیفا به فقرای مراکش، عربده‌کشی برای واردات خودرو

حکیم زیاش که با تیم ملی مراکش به مقام چهارمی جام‌جهانی رسید، تمامی پاداش ۳۲۷ هزار دلاری خود را به فقرای کشورش بخشید. بازیکنان تیم فوتبال جمهوری اسلامی اما می‌گویند کمترین حق آن‌ها واردات خودرو است که نادیده گرفته می‌شودایران وایر: پیام یونسی پور
«حکیم زیاش»، ستاره خط میانی باشگاه گالاتاسرای و تیم ملی مراکش، به رسانه‌ها گفته که بلافاصله پس از دریافت «پاداش جام‌جهانی از سوی فیفا»، تمامی مبلغ آن را به «نیازمندان کشورش» اهدا خواهد کرد. حکیم زیاش که سابقه بازی در تیم‌های چلسی و آژاکس را دارد گفته است: «البته من تمام درآمدم از جام‌جهانی، یعنی همه مبلغی که فیفا به ما می‌دهد را به فقرایی که در کشورم به آن پول نیاز دارند اهدا خواهم کرد. من بازی برای مراکش را به‌خاطر پول انتخاب نکردم، بازی با مراکش، انتخاب قلب من بود.»

دقیقا در همان روز، «سعید عزت‌الهی»، هافبک تیم فوتبال ایران، در برنامه «فوتبال برتر»، به «محمدحسین میثاقی»، مجری این برنامه گفت: «در موضوع واردات خودرو، رانتی در کار نبوده که کسی ناراحت شود. ما با وارد کردن خودرو، ارز وارد کشور کردیم.»


او گفته است چون دولت نمی‌توانست به «پاداش دلاری فیفا» دسترسی داشته باشد، پاداش بازیکنان را از طریق حواله واردات خودرو تامین کرد.
«سعید عزت‌الهی»، هافبک تیم فوتبال ایران گفته چون دولت نمی‌توانست به «پاداش دلاری فیفا» دسترسی داشته باشد، پاداش بازیکنان را از طریق حواله واردات خودرو تامین کرد
***
میثاقی چقدر از جیب مردم ایران بخشید؟
صحبت‌های سعید عزت‌الهی در برنامه فوتبال برتر را می‌توان شخصیت واضح تیمی دانست که در جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر، پرچم‌دار حاکمیت بود. او گفته است که «برخی رسانه‌ها، مردم را مقابل تیم فوتبال قرار دادند» و یا ادعا کرده که «بازیکنان تیم فوتبال، باید پس از انتخابی جام‌جهانی به پاداش صعود خود دست پیدا می‌کردند.»

محمدحسین میثاقی در همین حین، جملات سعید عزت‌الهی را تایید کرده و گفته است: «دولت می‌توانست به‌جای حواله خودرو، نفری حداقل ۵۰۰ هزار دلار به شما پرداخت کند که این حاشیه‌ها به وجود نیاید.»

آیا عدد ۵۰۰ هزار دلار برای هر بازیکن یا حواله واردات خودرو با سود بیش از ۳۰۰ درصد، برابر با رقم پاداشی است که فیفا برای تیم‌ها و بازیکنان راه یافته به جام‌های جهانی در نظر می‌گیرد؟

۴تیر۱۴۰۱، فدراسیون جهانی فوتبال، عدد دقیق پاداش‌های خود برای ۳۲ تیم راه یافته به جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر را اعلام کرد.

طبق این جدول، به تیم قهرمان رقابت‌ها ۴۲ میلیون دلار، به تیم نایب‌قهرمان ۳۰ میلیون دلار، به تیم سوم ۲۷ میلیون و به تیم چهارم ۲۵ میلیون دلار پاداش تعلق می‌گرفت.

اما تیم‌هایی مانند تیم فوتبال جمهوری اسلامی که فقط در رقابت‌ها شرکت کرده و در دور گروهی حذف می‌شدند، به پاداش ۹ میلیون دلاری می‌رسیدند.

طبق قوانین فیفا، از کل مبلغ پاداش، ۳۰ درصد حق بازیکنان است. یعنی پس از حذف تیم فوتبال از جام‌جهانی، باید مبلغ ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار میان ۲۳ بازیکن تیم فوتبال به‌صورت مساوی تقسیم می‌شد؛ یعنی هر بازیکن ۱۱۷ هزار دلار.

عدد ۱۱۷ هزار دلاری که فیفا برای بازیکنان تیم‌هایی مانند تیم فوتبال جمهوری اسلامی به‌عنوان پاداش حضور در جام‌جهانی قطر در نظر گرفته بود، با ۵۰۰ هزار دلار مورد نظر آقای میثاقی یا خودروی ۱۰۰ میلیاردی که «حسین کنعانی‌زادگان» با آن فخر می‌فروخت، تفاوت‌هایی فاحش دارد.
درآمد حکیم زیاش از جام‌جهانی چقدر بود؟
درآمد بازیکنی مانند حکیم زیاش که کل پاداش خود را به فقرای کشورش هدیه داده، به‌دنبال حواله واردات خودرو نبوده و دقایقی پیش از مسابقه تیمش، از «عزیز اخنوش» نخست‌وزیر کشورش پاداش ۲۰ هزار دلاری و ۱۰ سکه طلا دریافت نکرده، از حضور در جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر با تیم فوتبال جمهوری اسلامی قابل قیاس نیست.

تیم ملی مراکش در پایان این مسابقات به پاداش ۲۵ میلیون دلاری فیفا رسیده بودند. یعنی سهم هر بازیکن مراکش ازجمله حکیم زیاش از این مسابقات، حداقل ۳۲۷ هزار دلار بوده است.

مراکش در راه رسیدن به مقام چهارمی جهان، ابتدا در مرحله گروهی بالاتر از کرواسی به‌عنوان صدرنشین صعود کرد و باعث حذف بلژیک از این مسابقات شد. پس از شکست دادن بلژیک، مراکشی‌ها در مرحله یک هشتم نهایی اسپانیا و در مرحله یک چهارم نهایی پرتغال را حذف کردند؛ سه مدعی جام‌جهانی به دست مراکش حذف شدند. تیم‌هایی که برای شکست خوردن مقابل آن‌ها در ادوار گذشته، برای تیم فوتبال جمهوری اسلامی، مدیحه‌سرایی می‌شد.

کرواسی در نیمه نهایی مقابل فرانسه شکست خورد و به بازی رده‌بندی رفت و در این مسابقه نیز مغلوب کرواسی شد تا به مقام سوم برسد.

چنین نتایجی را می‌توان با تیمی مقایسه کرد که بالاترین عملکردش در دوران حضور در قطر، در هم‌راستایی با سیاست‌های حکومت خلاصه می‌شد.
یادگارهای سعید عزت‌الهی از جام‌جهانی قطر چیست؟
سعید عزت‌الهی در بخشی از صحبت‌هایش اشاره می‌کند که «بازیکنان تیم فوتبال هرگز برای گرفتن مجوز، التماس کسی نکرده بودند.» این با توییت، «مهدی طارمی» که ۲۶تیر خطاب به منتقدانی که او را بابت حضور در دفتر ریاست جمهوری نکوهش کرده بودند، منافات دارد.

مهدی طارمی نوشته بود: «آشنایی من با پسر آقای مخبر (معاون اول دولت ابراهیم رئیسی) برای سال‌ها پیش بوده و باهم در ارتباط هستیم. جناب مخبر بعد از بازی عراق به دیدار ما آمدند و بچه‌ها درخواست هدیه داشتند که یکیش، ورود اتومبیل به کشور بود.»

از سعید عزت‌الهی البته در کنار دو شکست مقابل انگلیس و آمریکا و یک پیروزی برابر ولز، تصاویر و متنی هم از جام‌جهانی به جا مانده است. او در کنار «مهدی طارمی»، «علی‌رضا جهانبخش» و «کریم انصاری‌فرد»، از معدود بازیکنان تیم فوتبال بود که در شب انتشار خبر کشته شده «کیان پیرفلک» به دست ماموران حکومتی، اقدام به گرفتن عکس‌های شادمانانه یا ژست‌های غیر متعارف کرد.

از سعید عزت‌الهی متنی هم به یادگار مانده است؛ «مهران سماک» ۲۷ساله،  شامگاه ۸آذر۱۴۰۱ در محله «چراغ‌ برق» بندر انزلی در ماشین خود و به جرم بوق زدن اعتراضی و شادی برای حذف تیم ملی ایران، از ناحیه سر هدف شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی قرار گرفت و کشته شد.

به گفته شاهدان عینی مهران همراه با نامزدش در خودرو بوده که از ناحیه سر توسط رییس نیرو انتظامی بندرانزلی به او شلیک شده است.

ساعاتی پس از انتشار این خبر، برخی از کاربران صفحات اجتماعی، تصویری از دوران کودکی او و هم‌بازی بودن مهران سماک با «سعید عزت‌الهی» بازیکن تیم فوتبال ایران را منتشر کردند.

سعید عزت‌الهی با انتشار این عکس در بخش استوری صفحه اینستاگرامش خطاب به مهران سماک نوشت: «حرف برای گفتن زیاد هست هم تیمی دوران بچگی. اما متاسفانه آدم‌ها این روزها، آن قدر غرق در منیت و حسادت و آشفتگی شدن که حتی گوشی برای گفتن این حس‌ها هم به سختی پیدا می‌شه.»

سعید عزت‌الهی در بخشی از متن خود خطاب به مهران سماک که به‌دلیل شادی برای شکست تیم فوتبال مقابل آمریکا به دست نیروهای جمهوری اسلامی کشته شد نوشته بود که از شدت «ناراحتی این باخت» تا زمان نگارش این متن نخوابیده است. در‌حالی‌که مهران سماک و بسیاری از مردم ایران از شکست همین بازیکنان به خیابان‌‌ها آمده بودند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.